View Full Version : Unlu bit, pamuklu bit
bonsaisever
21-09-2006, 19:24
1-Yağan sağanak yağmurdan sonra saksı tabağının altında biriken suda bu solucanımsı şeyler vardı.
Acaba bunlar zararlı mı?
3871
2- Ağacımın üzerinde dalın kırık bölümüne yerleşmiş olan beyaz, yaklaşık 15-20 ayaklı 0,5mm boyunda bir böcek vardı.
Resimde de görüldüğü (pek belli olmuyor ama) gibi un gibi şeyler bırakmış.
Bu ne böceği?
3872
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.
İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.
http://img72.imageshack.us/img72/328/citriqu0.th.jpg (http://img72.imageshack.us/my.php?image=citriqu0.jpg)
Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.
bonsaisever
21-09-2006, 22:28
Evet, kesinlikle bu!
O resimdeki bitin unları, bit yok.
Akçaağacımın üzerinde ne olduğunu bilmediğim bir şey görünce öldürüp atmıştım.
O unları da diş fırçası ile temizledim.
Başka ne yapmalıyım?
Ayrıca o solucanlar tohumdan ürettiğim filiz halindeki Akçaağacımın saksı altından çıktı.
Kurtulmamın imkanı yok mu?
Solucan şeklindeki yaratığın ne olduğunu çıkaramadım, üzgünüm bi şey söyleyemeyeceğim o konuda. Ancak saksı toprağını değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Unlu bite gelince; bir iki tane ise imha etmeniz iyi olmuş. Tekrar ortaya çıkarlarsa yine mekanik olarak mücadele etmeye çalışın. Saksıdaki birkaç bitkide bu yöntem iyi sonuç verebilir.
Ama zamanım yok, bir bakıyorum bitkinin her yerini sarmış derseniz o zaman birkaç kimyasal önerebilirim.
Bildiğim kadarıyla siz biraz pimpiriklisiniz :) O yüzden çevre ve insan dostu bir ilaç önereyim.
"Yazlık yağ" yada "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.
100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın.
İlaçlarken bitkinin her yerine ilaç gelmesine dikkat edin. Bu esnada hava sıcaklığı 32 dereceyi geçmemeli, bitki susuz olmamalı ve kükürt ile ilaçlamışsanız aradan 3 hafta geçmiş olmalıdır. Aksi halde bitkide yanıklara yol açabilir. Ancak bu ilaç çevre ve insan dostudur. Avcı böceklere zehirli değildir.
bonsaisever
22-09-2006, 00:57
Teşekkür ederim :)
lerdemir
03-10-2007, 10:32
UNLU BİT veya PAMUKLU BİT.
Bu zararlıyı görüntüsünden tanıdığım için ve de örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, içinde "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş ve içinde "Unlu pamuklu" ifadeleri geçen mesajları tarattım, daha sonrasında da forumda bu konudaki uzmanlığını bildiğimden dolayı "fmt79" tarafından gönderilmiş aynı içerikte mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:
Bir suluboya fırçası veya eski bir diş fırçası ile ya da bitkiyi zedelemeyecek basınçtaki bir su ile duş başlığı altında önce bitkinin üzerinde mevcut zararlıları mekanik olarak uzaklaştırın, sonra da ilaçlama yapın.
Verdiğim yönlendirmede ev yapımı ilaçlar var, ama sorununuz ileri boyutta ise; bu nedenle kimyasal mücadele gerekebilir; bunun da uzmanı olan fmt79 adlı uzman üyemizden alıntılarsak:
- fmt79 şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=62359&postcount=100) şöyle demiş:
"Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.
Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)"
- fmt79'un yazdığı şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41360&postcount=23) ise özetle
""Yazlık yağ" yada "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.
100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın." der...
- fmt79 şu mesajında ise (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47230&postcount=80) şöyle demiş:
"Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.
Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın."
begonvil 14
20-10-2008, 17:49
Bonsaisever unlu bit için bitkilerine ne uyguladın?Benim çiçeklerimdede unlu bit yüzünden çoğu öldü.Şimdi birkaç sakız sardunyamda yavrularını gördüm.Mine Hanımın ev yapımı ilaç tarifini uyguladım.geçti gibiler.Siz ilaç yaptınız mı?yaptıysanız ne tür bir ilaç yaptınız?
derya Derya
13-11-2008, 10:19
Arkadaşlar bu unlu bitler neden oluyor acaba?
Çıldırmak üzereyim. Dün coleusumun onlar yüzünden ölümün eşiğine geldiğini gördüm.
Bitkilerim için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum, neden neden bu bitler oluşuyor anlayamıyorum.
Acaba nerede hata yapıyoruz?
Çok üzgünüm, o unlu bitlerden de nefret ediyorum.
Mine Pakkaner
13-11-2008, 12:03
Bunlar kendiliğinde oluşmaz, çevreden, saksıdan vs. bulaşır, toprağın üstüne düşmüş olabilir. Minicik bir yumurta olsa gelişir ürer, pamukçuk üzerini sonradan kaplar. Korunmanın tek şartı çok iyi gözlemektir. Hergün kontrol ve sürekli mücadele etmek gerek.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.