PDA

View Full Version : meyva çekirdeklerini ne zaman ekmeli?




lucky1
06-09-2008, 23:00
Merhabalar
Bütün yaz boyunca yediğim, hoşuma giden meyva çekirdeklerini kuruttum. Bunları ekim ayında toprağa gömüp filiz elde etmek istiyorum. Geçen sene komşum kayısıyı bu şekilde filizini yaptı. Hatta fazla olduğu için bana da verdi.
Sormak istediğim;
1-Çekirdek ekimi ekim ayı için uygunmudur?
2-Ekmeden önce toprak bellenmelimidir? Gübrelenmelimidir?
3-Ne kadar derine ekilmelidir? ( kaç santim)

Bilgi olarak, kayısı,şeftali,erik,vişne,çekirdeklerim var
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın , bilgilerine ihtiyacım var. Yazarsanız memnun olurum.
Saygılarımla




lucky1
10-09-2008, 22:36
Arkadaşlar, ben konuyu yanlış yere mi yazdım yoksa bu konuda kimsenin bilgisi mi yok?
Hepinize sevgilerimle

Todor
10-09-2008, 22:48
* Yer Seçimi
Nematodlu ve kanser bulaşık olan arazilerde çöğür ve fidan yetiştirilmemelidir. Hafif tekstürlü, derin, geçirgen organik maddece zengin topraklar tohum ekimi için uygundur. Fazla su tutan, taban suyu yüksek veya su göllenen, taşlı veya çok kumlu, fazla meyilli araziler tercih edilmemelidir.

Toprağın Hazırlanması
Üretim parselinin tohum ekimi öncesinde boş tutulması veya yeşil gübre elde etmek amacıyla ekilmesi daha faydalıdır. Erken hasat edilebilen baklagillerin ekilmesi de düşünülebilir. Yeşil gübrenin yeterince ayrışması için ekimden en az bir ay önce toprağa karıştırılması gerekir. Boş tutulması yaz boyunca çok yıllık yabancı otların imhasına imkan verir. Boş olan parsel uygun zamanlarda sürülerek yabancı otların azalması sağlanır. Ayrıca toprak tahlili sonuçlarına göre ihtiyaç duyuluyorsa ıslah edici maddeler usulünce uygulanır. Toprak hazırlığı eylül ayı başlarında bitirilmelidir.

Tohum Ekimi
* Süzek, su göllenmeyen, drenaj problemi olmayan iyi hazırlanmış parsellere doğrudan ekim yapılabilir. Ancak geçirgenliğinden endişe edilen, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda sırta ekim veya masuraya ekim yapmak daha doğrudur. Planlama yapılırken sulama, gübreleme, ilaçlama gibi uygulamalar düşünülerek geçiş yolları bırakılmalıdır.

Tohumlar çaplarının 3-4 katı derinliğe ekilir. Üzeri önceden hazırlanmış harç ile kapatılır ve baskılanarak toprakla sıkı temas etmesi sağlanır.

Çimlenme açısından problem çıkarmayan, hızlı büyüme özelliğine sahip şeftali, kayısı gibi türlerin tohumları doğrudan aşı parsellerine ekilebilir.


Ayrıca Yabanıl Meyveler Fidanlık Tekniği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6145) başlığında da oldukça detaylı bilgiler mevcut .

lucky1
11-09-2008, 03:38
Sayın Todor, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
saygılarımla