PDA

View Full Version : Ful, Jasminum sambac Grand Duke

Mutlu Kutlu
06-09-2008, 23:18
Bu konu işlerimizin yoğunluğu dolayısıyla kapanmıştır.

Camelia
10-09-2008, 16:57
Üzerindeki tomurcuk çiçekleri ile birlikte geldi. Teşekkürler.

mymuberra
10-09-2008, 22:16
Sn.Mutlu Bey,

Ful ve Frezya soğanları sağ salim elime ulaştı çok teşekkür ederim. Sadece ful ün dalından bir yer kırılmış onu hemen suya koydum ( tüpü de saksısına yerleştirdim ) acaba suya koyduğum dal köklenebilirmi ?

Saygılar,

Mutlu Kutlu
10-09-2008, 23:16
Sn. muberre hanım,

Dal (çelik) köklendirmek için suya konulmasına karşıyım. en iyi çelik köklendirmek şekli, çeliğin bir göz toprak altında 1 gözü toprak yüzeyinde ve gölgede yapılması ile olur. ortam sıcaklığı 24-30 derece olması en ideal ortamdır. köklendilen toprağın torf yada perlit olması köklenme hızını arttırır. son olarakta toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak ve toprak altında suyun göllenmemesine dikkat etmek lazım.
Ful çok arsızdır. büyük saksıda ve güneş gören yerde 1,5-2 metreye kadar boylanıyor ve gül büyüklüğünde çiçek açabiliyor.

Bitkilerinizi güle güle büyütün.

saygılar.

Sn.Mutlu Bey,

Ful ve Frezya soğanları sağ salim elime ulaştı çok teşekkür ederim. Sadece ful ün dalından bir yer kırılmış onu hemen suya koydum ( tüpü de saksısına yerleştirdim ) acaba suya koyduğum dal köklenebilirmi ?

Saygılar,

mymuberra
11-09-2008, 21:03
Dediklerinizi aynen uygulayıp kırılmış dalımı bir saksıya diktim Mutlu Bey, nasipte varsa sevgili çiçeğimi kaybetmem ve bir kızım daha olur :)

saygılar,

snoopy
12-09-2008, 14:11
Ful ve yaseminim geldi, ikisinde de tomurcuklar var, çok güzeller.
Çok teşekkür ederim...

aliş
17-09-2008, 07:05
çiçeklerim geldi üzerinde çiçeğide tomurcuğuda var mis gibi kokuyorlar çok teşekkür ederim.Birde yetiştirmem hakkında bilgi yazarmısınız neler yapıcam neleri sever veya sevmez birde büyük saksılara diksem balkonumda yetiştirebilirmiyim?

eylems
17-09-2008, 08:14
Mutlu Bey, merhaba. Sizden aldığım ful yasemin tek tek açıyor. Satışa sunduğunuz bu bitki ful yasemin olarak bana gönderdiğinizin katlısı mıdır? Eğer böyle ise bu bitkiden bir tane bana rezerve etmenizi istiyorum.

Mutlu Kutlu
17-09-2008, 21:14
sn. eylems,
full yasemin, full olarak bilinen çok katlı açan parfüm ağacı ve bildiğimiz yaseminin hibrit edilmiş şeklidir. yaprakları full yaprağına benzerken, çiçeğide yasemin çiçeğine benzer.
avantajı. yasemin çiçeği sabah açar öğle olmadan dökülür, ful yasemin çiçeği tam gün dayanır. görüntüsü ve kokusu normal yaseminden daha dolgundur.

Full çiçeği kat kat açar ve dalında 2-4 gün arasında durur. ful çiçeğini yakınınızda bir yere koymak isterseniz, çiçeğin 2-3 cm altında ek yeri vardır oradan çiçeğini kırdıktan sonra, olgun bir domateste üst tarafından kürdanla delik açıyor ve full çiçeğinin sapını domatesteki bu açtığınız yere yerleştiriyorsunuz. bir nevi seyyar full çiçeği, domatesteki nitrat sayesinde çiçek hem solmuyor hemde parfüm yaymaya devam ediyor.

saygılarımla.

eylems
18-09-2008, 09:30
Mutlu Bey, bilgi için teşekkürler. Domatese çiçeğin saplanmasını Mine PakkAner'de anlatmıştı. İlginç ama güzel.

tropikana
18-09-2008, 10:02
Domatese çiçeğin saplanmasını bende ilkkez duyuyorum. Hakikaten çok ilginç:)

Mutlu Kutlu
19-09-2008, 11:03
Bende mutlaka Mine PakkAner'in yazısını okumuşumdur. www.agaclar.net de Mine PakkAner ve diğer bilgili, tecrübeli ve deneyimli arkadaşlarımızdan öğreneceğimiz çok şey var bence.

Bilgilerini ve deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür ediyorum.

Saygılar.
Domatese çiçeğin saplanmasını bende ilkkez duyuyorum. Hakikaten çok ilginç:)

mimar999
19-09-2008, 22:01
Bu bitki Karadenizde(İST)yetişirmi acaba?

Oğuzhan
19-09-2008, 22:02
yETİŞİR

Mutlu Kutlu
19-09-2008, 22:09
Mutlaka yetişir. ama çoğunlukla saksıda yetiştirildiğinden, yetiştirenler ev içine veya kapalı balkonlarına alıyorlar kış aylarında.

dirençli ve güneşi seven bir bitki, her hangi bir hastalık ve zararlısına raslamadım henüz.

Bu bitki Karadenizde(İST)yetişirmi acaba?

İklimsiz
19-09-2008, 22:24
Yani bu bitkiyi kış aylarında, ev içine yada kapalı balkona almayalım mı? Güneşe dirençli olması kışı da dışarıda geçirmesine uygun mu?

Mutlu Kutlu
19-09-2008, 22:39
dirençli olması güneşe karşı direnç anlamında değil. güneşi sever, susuzluğa ve bakımsızlığa, hastalık ve zararlılara karşı dirençlidir demek istemiştim.

kış şartlarında hiç test etmedim, ama istanbulda bahçe ortamında yaşadığını duydum. malum antalyada geçirilen kış, pek kıştan sayılmıyor.

Antalyada don olayları sıklıkla oluyor. önemli olan don olması değil, don olan - (eksi)nin altında geçen süre. kısa süreli donlarda bitkinin yaprakları ölürken uzun süreli donlarda bitkinin izalasyonunu sağlayan gövde kabuğunun altındaki canlı bitki hücrelerin donmasıyla bitki ölümleri gerçekleşiyor.

full unda epey kalın bir gövde kabuğu var. sert kış geçirmeyen marmara ve karadeniz bölgelerindede dışarıda denemek lazım bence.

ama bitkisine kıymet verenler, soğuk kış günlerinde saksıda besledikleri çiçeklerini korunaklı bir yere alırlar.

benim yüzlerce gülüm antalya kışında bile serada yaşıyorlar.

saygılarımla
Yani bu bitkiyi kış aylarında, ev içine yada kapalı balkona almayalım mı? Güneşe dirençli olması kışı da dışarıda geçirmesine uygun mu?

İklimsiz
19-09-2008, 22:45
O halde şöyle bir deneme yapacağım: İki saksı full, biri dışarıda, diğeri kapalı balkonda tutulacak:)

Dışarıda olanı kaybedersem nasılsa sizde bol miktarda mevcut :)

Mutlu Kutlu
19-09-2008, 22:51
bende bu cesaret ve iyi niyetinize istinaden, kışın eğer full unuz ölürse. yerine 2 tane ücretsiz full göndereceğim.

İklimsiz
19-09-2008, 22:54
Yedekleme yapmak koşuluyla bu tür denemeler yapmakta fayda var.

Öneriniz için çok teşekkürler;)

Günüm
20-09-2008, 16:47
Ful, İstanbul koşullarında dışarıda test edildi..Üstelik yumuşak geçen bir kış mevsimi idi..Sonuçta fulüm öldü..

Mutlu Kutlu
20-09-2008, 16:59
Merhaba

Full'ünüzün ölmesine üzüldüm. istanbuldan bazı arkadaşlarım fullun dış ortamda yaşaya bildiğini söylemişlerdi. bence istanbul'unda bazı bölgeleri kısa süreli don yapıyor, bazı yerleri uzun süreli don yapıyor.

Antalya'da bile sahilden 2-3 km içerisine kadar problem yok. sahil bandında rahat yetişen türler sahile 5-25 km arası uzaklıkta, kış aylarında hemen ölüyorlar.

Örnek olarak: papaya, guava, cherymoya, kahve, pitaya gibi.

Test etmeniz ve hatırlatmanız için teşekkür ederim.

Demekki, full'unu seven büyük saksıda besler ve kışın korunaklı bir yere alır. bunu anlamış olduk.

saygılar.

Mermaid
11-10-2008, 00:06
Merhaba Mutlu bey;
havalenizi az önce yaptım iki adet tüplü full istiyorum.
Adresimi de özelinize yazdım. Çok teşekkürler

Mutlu Kutlu
12-10-2008, 02:04
Sayın mermaid,

Fulleriniz kargoya verilmiştir. tüpleri (naylon kese) dikey keserek, en alttan 5 cm kadar toprağını ufalayın, kullanabildiğiniz en büyük saksıya şimdiki toprak seviyesinden gövdeyi çatalları toprak içerisinde kalacak şekilde dikin. çiçekçilerde satılan torf bitki toprağı için idealdir. güneş gören bir yerde bitkinizi yetiştirin, saksı altına tabak koymak zorundaysanız içerisinde su kalmamasına özen gösterin, saksı altlarından bitki köklerinin hava almaması sonucu köklerin çürümesiyle bitki ölümleri gerçekleşiyor.

Bitkiniz kısa sürede yeni sürgün ve tomurcuklarla size minnettarlığını gösterir.

Saygılarımla.Merhaba Mutlu bey;
havalenizi az önce yaptım iki adet tüplü full istiyorum.
Adresimi de özelinize yazdım. Çok teşekkürler

Mermaid
12-10-2008, 02:06
Mutlu bey;
tüm zahmetleriniz için çok teşekkürederim. İyi geceler

lerdemir
12-10-2008, 15:51
Hayırlı uğurlu olsun Mermaid,

Güzel günlerde büyümeniz dileğiyle... Bir de, o muhteşem kokusunu içinize çekebilmeniz tabi ki...

Mermaid
12-10-2008, 16:44
Çok teşekkürederim Lerdemir :)
Umarım o muhteşem kokuyu içime çekebilme şansını yakalarım bende

Mermaid
13-10-2008, 17:53
Merhaba Mutlu bey; Çok teşekkürederim az önce fullerimi yeni evlerine yerleştirdim.

Doğrusu onca yolu nasıl çekecek dayanır mı acaba hasar görürmü diye endişeliydim.