PDA

View Full Version : Hangi meyve fidanlarına aşılama yapmak gerekmez?




i. fuat yenen
03-09-2008, 14:26
Selam arkadaşlar. Ceviz ağacı gibi meyvesinin toprağa düşmesiyle fide oluşan ve yabani olmaması için aşı yapılması gerekmiyen bildiğiniz başka ağaç varmı? Benim bildiğim bir ceviz birde vişne ağacına aşılama yapmak gerekmiyor...




Harun Parlak
03-09-2008, 14:41
Bu sorunuz orijinal tohum olup olmaması ile ilgili bir şey eğer aşılı bir ceviz ağcının meyvesi ni ekerseniz ektiğiniz aşılı ceviz meyvesini değil. o cevize anaclık eden ağcın meyvesini alırsınız yani aslına geri döner.
diğer meyvelerde öğle orjinal başka meyveden aşılanmamış bir meyvenin tohumunu ekerseniz ozaman aşı gerekmez. (Diye düşünüyorum)

i. fuat yenen
08-09-2008, 19:33
Genelde meyve ağaçları aşılanmış bir meyve ağacının dalıyla aşılanmadıkları sürece yabani meyve verirler.(Şeftali, kaysı, kiraz vb.).Bu yabani çekirdekleri ekseniz bile çıkan ağacın meyvesi yabanidir.Ceviz ve vişne ağacının meyvesinin çekirdeği toprağa düştüğünde çıkan ağaç, aşılamaya gerek kalmadan yenilebilir meyve veriyor. Ben, "ceviz ve vişne dışında, meyvesinin yenilebilmesi için aşılamaya gerek duyulmayan ağaç varmı?" diye sormuştum.

Harun Parlak
08-09-2008, 19:38
Kestane fındık erik gibimi bildiğim kadarı iler armut elmalar da var. aslında tüm meyveler aşısız olabilir melezler hariç.

Filiz
04-10-2008, 18:22
:) Şimdi herhangibir aşılı cevizin meyvesini tohum olarak kullandığınızda aldığınız cevize benzer bir meyve ağacınız olur. Çünkü ceviz kendine döllenme oranı yüksektir. Yani aynı ağaçtaki (büyük oranda) erkek ve dişi organlar oluşturur meyveyi. Bu yüzden yediğiniz ceviz tadı ve kalitesine yakın cevizler yetiştirebilirsiniz. Burada bahsi geçen meyvelere tek tek girmek söz konusu değil o yüzden merak ettiğiniz konuları ayrı ayrı başlıklarda aramanız ve doğru bilgiye kısa sürede ulaşmanız bence daha kolay olacak. Mesela bu ceviz sorusu ceviz başlığında cevaplanmıştı. Saygılar.