View Full Version : Baobab fidesi
Internet'ten aldığım baobab tohumlarını saf sülfirik asitte 10 dk. kadar işleme tabii tuttuktan sonra diktim. Bu kadar yüksek bir çimlenme oranı beklemiyordum. Balkonum bir baobab ormanına dönüştü. Bu kadar çok sayıda baobab fidesi için yerim olmadığından 15 tanesini satıyorum. Adet fiyatı 3 YTL. Bu sayede sülfirik asitli işlem sırasında feda ettiğim pantolonun bedelinin bir bölümünü çıkartabilmeyi umuyorum:(.
Canlı fideyi paketlemek için bazı yöntemler bulacağım ama İstanbul'da bulunanlar elden teslim alabilirler. İlgilenenler mesaj atabilirse ödeme bilgilerini verebilirim. Kargo ücreti alıcıya aittir.
Baobab ağacı Afrika çöllerinde yaşayan dev boyutlara ulaşan bir ağaçtır. Yapraklarını döktüğünde dalları köke benzer. Efsaneye göre şeytan ağacı ters çevirmiş. Bu yüzden şeytan ağacı diye anılır. Tropik bir ağaç olduğundan ülkemiz şartlarında dışarıda yetiştirilmesi mümkün değildir. Ama evde saksıda yetiştirilebilir. Internet'te iyi bir bonsai olduğu söyleniyor.
baobab resimleri (http://images.google.com/images?hl=tr&q=baobab&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&gbv=2)
İstanbul'da nerede oturuyorsunuz?
berduray
01-09-2008, 00:18
Ben de almak isterim ama kargo ve yol uzunluğu fiyatını dörde, beşe katlar eminim...
ngunduz71
01-09-2008, 00:41
Merhaba,
4 tanesini bana rezerv edebilirsiniz.Elden teslim.
Teşekkürler.
Fideler İstanbul'da Çengelköy'de. Ama ben her gün araçla işe Topkapı'ya geliyorum. Her iki konumdan da elden teslim alınabilir.
Selahattin Yılmaz
01-09-2008, 14:05
Sevgili polatuz, eğer 5 adet fideye 100 gr köklendirici ile takas etmeyi düşünürseniz bende talibim.
Selahattin Bey,
Teşekkür ederim ama sizden aldığım köklendirici hala buzdolabında duruyor. Bu yıl fazla kullanma şansım olmadı.
Selamlar,
Bana özel mesajla da rezerve ettirmek isteyenler oluyor ama isteyenler eğer buradan rezervasyon yaparlarsa daha şeffaf olur diye düşünüyorum. İsminin listede bulunmasını istemeyenler özel mesajla ayrıca belirtebilir.
ngunduz71 = 5 adet
Mujgany = 4 adet
oceanheart= 2 adet
sgokce = 3 adet
Toplam =14 adet
Bu arada diktiğim tohumlardan hemen hemen her gün yeni çıkanlar oluyor. Sayıyı arttırabilirim. Ama bu ilave fideler biraz büyüdükten sonra gönderebilirim.
oceanheart
01-09-2008, 17:45
Bana da iki adet rezerve edermisiniz lütfen
ngunduz71
01-09-2008, 22:15
Merhaba,
Bana ayırmış olduğunuz fide sayısını 5 yaparmısınız.
Teşekkürler.
Sayin Polatuz
Ellerinize saglik,fideler cok guzeller.Topkapi bizim is yerimize cok yakin.Is yerinizin acik adresini ,telefon numarasini ozelime yazarsaniz ,4 adet fidemi elden aldirtabilirim.
Tesekkurler
3 adet fide almak istiyorum. Ödeme bilgilerini öğrenebilirmiyim?
polatuz internetten sipariş verdiğim baobab tohumlarını bekliyorum.İnternette yaptığım bir araştırmada ön işlem gerektirmediğini anlamıştım.Fakat 10 dk asitte beklettiğinize göre odunsu bir tohum yapısına sahip.Benimde sanırım sülfirik asit temin edip tohumları bekletmem gerek.Bende asit konusunda bir çağrışım yaptı amatamamen yanlış bir fikir yürütüyo olabilirim.Çamaşır suyu veya tuz ruhu olabilirmi?
Çamaşır suyu asit değil, bu bakımdan etkili olmaz. Tuzruhu seyreltilmiş asit.
polatuz internetten sipariş verdiğim baobab tohumlarını bekliyorum.İnternette yaptığım bir araştırmada ön işlem gerektirmediğini anlamıştım.Fakat 10 dk asitte beklettiğinize göre odunsu bir tohum yapısına sahip.Benimde sanırım sülfirik asit temin edip tohumları bekletmem gerek.Bende asit konusunda bir çağrışım yaptı amatamamen yanlış bir fikir yürütüyo olabilirim.Çamaşır suyu veya tuz ruhu olabilirmi?
Evet çamaşır suyu asit değil. Tuz ruhu ise seyreltilmiş hidroklorik asit. Tohumların üzerinde bıçakla soyulabilen bir odunsu yapı var. Ama onun altında da çok sert parlak yüzeyli bir yapı var. Örneğini aşağıda görebilirsiniz.
http://www.bonsaist.org/images/baobab_tohumu.jpg
Saf sülfirik asitle işleme tabi tutmak bu çok sert kabuğun incelmesine sebep oluyor. Yani çimlenmeyi hızlandırıyor. İnternet'te önerilen bir başka yöntem ise tohumların üzerine kaynar su dökmek. Bu yönde de deneme yapıyorum. Ama sonuç için erken. Bu işlemlerin, tohumun, fillerin karnında gördüğü işleme benzer etki yaratmak olduğu söyleniyor.
Şubat, mart aylarında başka bir kaynaktan aldığım tohumların bir bölümünü asitle işleme tabi tuttum. Bir bölümünü de olduğu gibi ektim. Asitle işlenen tohumlardan birisi çok çabuk çimlendi. Diğerinin çimlenmesi ise 6 ay sürdü. Diğerlerini hala bekliyorum.
Bu sefer aldıklarımı doğrudan saf sülfirik asit ile işleme tabi tutup diktim. Yüksek çimlenme oranı elde ettim. Burada sanırım tohumların taze olmasının da etkisi var. Saf sülfirik asitle çok dikkatli çalışmak gerekiyor. PET şişeyi bile eritti.
9 YTL'yi Salı günü hesabınıza yatırdım. Adres bilgilerimi özelinize yazdım. Saygılarımla...
9 YTL'yi Salı günü hesabınıza yatırdım. Adres bilgilerimi özelinize yazdım. Saygılarımla...
Sn Sgokce,
Mesajınızı aldım. Kargoda zarar görmeyecek şekilde ambalajlamak için değişik yöntemler denediğim için gecikti. Bugün veya en geç yarın göndereceğim. Selamlar,
Herhalde yetişemedik bitti galiba
Sn Sgokce,
Mesajınızı aldım. Kargoda zarar görmeyecek şekilde ambalajlamak için değişik yöntemler denediğim için gecikti. Bugün veya en geç yarın göndereceğim. Selamlar,
Tahmin ettim zaten. Fideler çok küçük oldukları için kargoda zarar görebilirler. Umarım sorunsuz bir şekilde elime ulaşırlar. Hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim...
Herhalde yetişemedik bitti galiba
Hemen hemen her gün bir tohum filizleniyor. Yani üretim devam ediyor:p. Ama bu yeni filizlerin resimde görünenlerin boyutuna gelmesi bir hafta, on gün sürer.
Sayin Polatuz
Ellerinize saglik,fidelerim cok guzel umarim ben de onlari guzelce buyuturum.Herhangi bir takviye besin(gubre)kullandiniz mi ?Benim kullanmam gereken destekleyici bir urun var mi?
Tekrar tesekkur ederim.
Muhsin Kuşcu
04-09-2008, 23:31
Sayın Polatuz
Elinizde halen Baobap tohumu varmı? Fideler için kargolama yöntemi keşfedebilnizmi ?
Sülfirik asitle çalışırken PE kaplar kullanılmasını tavsiye ederim. İşlem bittikten sonra sülfirik asiti imha için asiti miktarının en az 20 misli suya ilave ettikten sonra şebeke atık suyuna verebilirsiniz. (Sülfirik Asitin üzerine Kesinlikle Su Dökmeyiniz Çok Tehlikelidir.) Aksi takdirde atık su giderlerinizde ciddi hasarlara neden olabilir. Direkt olarak bahçe veya çevrede herhangi bir yere dökmeyiniz.
Sayın Mujgany,
Güle güle büyütün. İnternet'ten araştırıp bir yetiştirme kılavuzu hazırlayıp buraya ekleyeceğim. Çok bol güneş istiyorlar. Tüm gün doğrudan güneş altında bulundurulabilirlermiş. Genel bir gübre verilebilir sanırım. Yeni çıkan etli taze yaprakları her tür haşaratın iştahını kabartıyor. Bu yüzden aralıklarla neemazal uyguladım.
Sn. Mkuscu,
Elimde halen fide var. Küçük PET şişeleri kesip içine yerleştirdikten sonra kapattım ve koli bandı ile yapıştırdım. Bu şişeleri de karton kutuya koydum. Bu gönderiyi dün yaptım. Doğrusu Sgokce'ye gönderdiğim kargonun akibetini ben de merakla bekliyorum. Kargoya, kapalı kalma süresini en aza indirmek için akşam verdim. Sülfirik asitle çalışmanın tehlikesinin farkındayım ama doğrusu PET şişeyi çok kısa sürede eritmesi beni şaşırttı.
Muhsin Kuşcu
05-09-2008, 15:36
Tohum olarak kaldımı asit işlemi uygulanmamış?
Yoksa fide olarak 3 ad rezerve edermisiniz? Ödeme için banka hesap bilgilerinizi gönderirseniz en kısa sürede havalenizi gerçekleştireceğim.
Tohum olarak kaldımı asit işlemi uygulanmamış?
Yoksa fide olarak 3 ad rezerve edermisiniz? Ödeme için banka hesap bilgilerinizi gönderirseniz en kısa sürede havalenizi gerçekleştireceğim.
3 adet size ayırdım.
Sayın Polatuz,
Kargo öğlen gelmiş. Ancak sizin mesajınızı saat 17:00'de farkettim ve hemen paketin açılması için telefon ettim. Yani tahmini olarak 1 tam gün paketin içinde kaldı. Ama durumları çok sağlıklı görünüyor. Sanırım toprağını da bol bol sulamışsınız. Belli ki üzerinde çok düşünüp, çok emek sarfetmişsiniz kargoya vermeden önce. Kargoyla sipariş vermeyi düşünenler için fikir vermesi amacıyla aşağıdaki fotoğrafları koyuyorum. Herşey için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın...
Ölmeden size ulaştıklarına çok sevindim. Sanırım bol güneşli bir yere koyarsanız çabuk toparlanacaklardır. Güle güle büyütün.
Fide kaldıysa 2 tane de ben alabilir miyim?
Fide kaldıysa 2 tane de ben alabilir miyim?
Alabilirsiniz. Ödeme bilgilerini özel mesajla bildirdim. Bugün sabah 3 tohum daha topraktan başını gösterdi. Sanırım havalar ısındıkça tohumların çıkış ihtimali artıyor.
berduray
06-09-2008, 17:19
Bana tohum yollama imkanınız var mı?Daha ekonomik olacak:)
Tekrar teşekkür ederim. Balkonda güneş alan bir yere koydum. Havalar soğuyunca içeri alacağım tabii. Acaba fideleri ne zaman daha büyük saksılara geçirmeliyim?
Sayın polatuz, ödemenizi yaptım. Ayrıntıları özelden yazdım.
Tekrar teşekkür ederim. Balkonda güneş alan bir yere koydum. Havalar soğuyunca içeri alacağım tabii. Acaba fideleri ne zaman daha büyük saksılara geçirmeliyim?
Eğer hala gönderdiğim plastik bardakta duruyor ise hemen saksıya geçirin. Saksı harcı olarak çok geçirgen, su tutmayan, bol kumlu bir karışım kullanın. Kışın Afrika'nın kurak sezonu olduğu için kış mevsiminde yapraklarını dökecek. Burası çok önemli; Yapraklarını döktüğünde toprağı tamamen kurumalı ve kesinlikle bir damla bile su verilmemeli. Hatta bazıları topraktan çıkartıp bitkiyi kışın çıplak köklü olarak saklıyormuş. Siz en iyisi yapraklarını döktüklerinde evin en ücra, suyla teması olmayacak bir yerine (kütüpane üstü olabilir) kaldırıp, yeniden canlanacağı zamana kadar bekleyin.
Bu arada kimi İnternet kaynaklarında bu tohumların biyolojik saatleri güney yarıküreye ayarlı olarak geldiği yazılıyor. Yani bizim fideler şu anda ilkbaharı yaşıyor olabilir. Bunu anlamanın tek yolu bol ışıklı bir yerde tutup, yapraklarını dökecekleri zamanı beklemek. O zaman bitkilerimizin kışa girdiklerini anlayacağız.
Aşağıda, mart ayında çimlendirdiğim fidenin son durumunu görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi fazla büyük olmayan bir saksıda boylandı.
Bu ağacın fidesine sahip, forumda yeterince kişi bulunduğunu düşünerek Ağaçlar başlığı altında yeni bir Baobab (Adansonia digitata) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10190) başlığı açtım. Uygun görülürse bakımı ile ilgili bilgi paylaşımını o başlık altında sürdürebiliriz.
Burada ve yeni başlık altında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Tarif ettiğiniz bol kumlu bir karışımı nereden bulabilirim? Ayrıca baobabın çeşitli türleri olduğunu yazmışsınız. Acaba bizimki hangisi?
Burada ve yeni başlık altında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Tarif ettiğiniz bol kumlu bir karışımı nereden bulabilirim? Ayrıca baobabın çeşitli türleri olduğunu yazmışsınız. Acaba bizimki hangisi?
Sn. Sgokce,
Bizim türümüz baobabların en bilinen türü olan Afrika'nın yaygın ağacı Adansonia digitata. Toprak karışımını kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için torf yada bahçe toprağına üçte bir oranında iri taneli dere kumu ekleyebilirsiniz. Karışıma kum yerine veya onunla birlikte perlit, vermikülit gibi inorganik maddeler ekleyebilirsiniz. Önemli nokta toprağın çok iyi su geçirgenliğinin sağlanması. İsterseniz bu tür bakım tartışmalarına diğer konuda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10190) devam edelim.
oceanheart
08-09-2008, 17:33
Sn. Polatuz
Ben hemen hemen ilk fide isteyenlerdenim ama bana maalesef cevap ta vermediniz hesap numarası da bu durumda umarım tüm fideler tükenmemiştir ve bana göndrebilirsiniz.
Sn. Polatuz
Ben hemen hemen ilk fide isteyenlerdenim ama bana maalesef cevap ta vermediniz hesap numarası da bu durumda umarım tüm fideler tükenmemiştir ve bana göndrebilirsiniz.
Sn. Oceanheart,
Çok özür dilerim. Size iki adet rezerve ettim. Mesaj atıyorum.
Arkadaşlar bir tavside bulunmak istiyorum.Polatuz un 33 nolu mesajındaki fide boyuna gelen bitkilerde bonsai gübresi kullanırsanız tekdalla yukarı doğru bir büyüme değil çok dalla büyüme başlatmış olursunuz.Yanlız uygulayacak arkadaşlar kullanma talimatına uygun ve periyodik kullanmaları gerek.ilk 2 uygulamada fark göremeyebilirsiniz ama daha sonra extra dallanmaları mutlaka görürsünüz.Bu sayede gövde kalınlığıda daha hızlı artar.
Polatuz burda asit içinde 10 dk beklicek demiştiniz ama sitenizde 20 dk yazmışsınız.Acaba asit içinden çıkarmak için süreyimi dikkate alıcaz yoksa tohumların görünümündeki değişikliğimi?Eğer görünümdeki değişikliği takip ediceksek tohum asit içinde nasıl bir görünüme gelince çıkaracaz?
Polatuz burda asit içinde 10 dk beklicek demiştiniz ama sitenizde 20 dk yazmışsınız.Acaba asit içinden çıkarmak için süreyimi dikkate alıcaz yoksa tohumların görünümündeki değişikliğimi?Eğer görünümdeki değişikliği takip ediceksek tohum asit içinde nasıl bir görünüme gelince çıkaracaz?
Sitede gösterdiğim tohumlar başka bir kaynaktandı ve daha iriydiler. Bu kez gelenler daha küçük boyutluydular. Bu kez yüksek çimlendirme oranına ulaştığıma göre, 10 dakika yeterli oldu. Bu arada elimde kalan son 8 tohumu asitle işlemden geçirmeden, sadece kaynar su döktükten sonra geçen hafta diktim. Bir tanesi bugün çimlendi.
Zaten 4 tane tohum satın aldım.Ozaman 18 ytl verip 1 lt sülfirik asit almaktansa (daha düşük miktarda temin edemedim) kaynar suyla sonuç alınabilecek gibi gözüküyor.Polatuz tavsiyeniz ne yönde olur?Kaynar suda nekadar beklettiniz?
Tohumları bir bardağa koyup, üzerine kaynar suyu boca ettim. Sonra da suyu döktüm. Bu arada kaynar suyla işlem gören ikinci tohum da çimlendi. Şimdilik sekizde iki.
Kaynar su şimdilik size % 25 lik başarı getirmiş.Darısı diğerlerine.Anladığım kadar suda hiç bekletmediniz.Kaynar suyu boca edip hemen suyu döktünüz.
Evet kaynar su ile işlemden sonra diktim. Ama önce bıçakla üzerindeki odunsu tabakayı kazıdım. Bir de gözlemlediğim durum, hava sıcak olduğunda çimlenme artıyor. Şu günlerde özellikle akşamlar serin olduğu için çimlenme gecikiyor sanıyorum. Belki yapay ısıtma gerekebilir.
Benden baobab fidesi bekleyenlere bir duyurum var. Canlı fideyi kargo ile göndermek güç bir iş. Önce pet şişelere koyup sonra da karton kutuyla sağlama alıyorum. Bunu yaparken de pet şişe sayısına uygun boyutlarda karton kutu bulmam gerekiyor. Kargoya da uygun olmak zorunda. Bu her zaman çok kolay olmuyor. Gözüm sürekli, uygun bir karton kutu bulabilir miyim diye, büyük marketlerin çöp kutularındaydı. Bugün uygun paketleri ancak denkleştirdim. Ama tüm haftasonunu kutuda geçirmeleri tehlikesini göze alamadığımdan, fideleri gönderme işini pazartesi gününe bıraktım. Pazartesi günü sipariş verenlerin fidelerini göndereceğim.
Merhaba Sayın Polatuz,
Elinizde kaldıysa 2 fide almak istiyorum. Çok güzel bir ağaç.
H2SO4 Asitle muamele yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem çok dikkatli olmaları. Zira kalıcı hasarlara yol açabilirler. Bir Arkadaşımız Bu Asitle labaratuvar ortamında çalışırken kaza geçirmişti.
Merhaba Sayın Polatuz,
Elinizde kaldıysa 2 fide almak istiyorum. Çok güzel bir ağaç.
Sayın Minka,
Size iki adet rezerve ettim. Mesaj atıyorum.
H2SO4 Asitle muamele yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem çok dikkatli olmaları. Zira kalıcı hasarlara yol açabilirler. Bir Arkadaşımız Bu Asitle labaratuvar ortamında çalışırken kaza geçirmişti.
Uyarınız için teşekkürler. Bu asitin tehlikesinin farkındayım. Bu yüzden işlemi evde değil, daha uygun bir ortam olan işyerinde yapıyorum. Yine de ilk mesajımda belirttiğim gibi, sıçradığını bile farketmediğim minicik bir kaç damla, yeni pantolonumda delikler açılmasına sebep olmuştu. İşlemin sonunda da asitin gücünü azaltmak için bir sürü su kullanmak zorunda kaldım.
Bir zamanlar işim gereği bu asitle çalışmak zorunda idim. İlk etapda açık alanda çalışmaları yapıyordum. Kullandıktan sonra rastgele serpiyordum fakat 15 yıllık Nar ağacı bu asit yüzünden 3 günde öldü.
Sayın Polatuz teşekkür ederim.
Baobab fidanlarım ve Küçük Prens kitabım biraz önce elime ulaştı. Küçük Prensle ne ilgisi var diyeceksiniz. Internet'te Baobab'ı araştırırken Küçük Prens kitabında geçtiğini okudum. Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı. Şimdi karşıma Baobab'larımı alıp kitabımı okuyacağım.
Teşekkürler Polatuz.
mimar999
19-09-2008, 22:20
3 adet fideye talibim.ne yapmak gerekecek.(İstanbul)
3 adet fideye talibim.ne yapmak gerekecek.(İstanbul)
Bana özel mesajla bulunduğunuz yeri (yerleri) bildirin. Elden verebilirim veya kargolayabilirim.
Diktiğim eski tohumlardan çıkmayanları, artık çıkacaklarına umudum kalmadığı için topraktan çıkarttım. Sert kabuklar yumuşamış, tohumlar adeta süt gibi sıvılaşmıştı. Şimdi kalan fideleri, havalar soğumaya başladığı için iç mekanda yetiştirmenin yollarını aramaya başladım. Forumdaki yapay ışık başlıklarını takip ediyorum.
Elimde kalan fideler, sonbaharın yetersiz ışığından olsa gerek boy atmaya başladı. Geçen gün bu boylanan fidelerden birisinin, balkonda aşırı rüzgardan olmalı, üst yaprakları bozuldu. Sanırım iç mekana alma vakitleri yaklaşıyor. Bu arada sonbaharda güneşli, sıcak günler yaşadığımızda, güneşin ışığından mümkün olan en yüksek faydayı sağlayabilecekleri konumlara koymamız iyi olacaktır.(pastırma yazı ne zamandı?)
collierdor
20-09-2008, 21:33
Sayın polatuz
Eğer kaldıysa 5 adet fideye
talibim.ne yapmak gerekecek.
ISTANBUL kadıköy yakası
mimar999
08-10-2008, 16:59
Daha öncede yazdım ama fide varmı acaba??
Teşekkürler
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.