PDA

View Full Version : Gölevez

TropikSera
30-08-2008, 21:44
Bu konu çalışmalarımızın yoğunluğundan dolayı kapanmıştır.

TropikSera
30-08-2008, 21:45
Son yıllarda sıklıkla görülen bağırsak kanserine karşı iyi geldiği uzmanlar tarafından da onaylanan gölevez bitkisi, Akdeniz sahillerinde keşfedilmeyi bekliyor.

Tropikal iklim kuşağının hakim olduğu Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yetişen ve 400-500 milyon insanın temel gıda kaynağı haline gelen gölevez bitkisi, Türkiye'de henüz çok fazla tanınmıyor.

Gölevezin uzun saplarının üzerindeki geniş yapraklarıyla dikkati çeken,
nişastalı bitkiler sınıfında yer alan ve potasyum açısından zengin bir bitki olduğuna dikkat çeken Şen, bitkinin Türkiye'de çok fazla tanınmadığını vurguladı. Gölevezin, Asya, Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yaşayan 400-500 milyon insanın temel gıda kaynağı olduğunu ifade eden Şen, bitkinin, sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmediği, rakımın düşük olduğu ova kesiminde, sulama olanakları ve taban suyu uygun arazilerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsiminde yetiştirildiğini kaydetti. Mevlüt Şen, yapılan araştırmalarda Gölevez'in kanserojen maddeyi emme miktarının, çift yapraklı olan patates yumrusu ve lahana yapraklarının hücre zarlarındaki emme miktarından oldukça yüksek bulunduğunun altını çizdi.

Gölevez yumrularının haşlanıp sumak, limon ve tuz ilavesiyle yendiğini anlatan Şen, "Çiğ halde yenmez. Suda pişirilirken bamya gibi musilaj madde salgılamaktadır. Bu salgıyı önlemek için bir miktar limon sıkılmalıdır. Yumrularından da yemek yapılır. Kuru fasulye ve nohut yemekleri gibi isteğe bağlı olarak et ile haşlanarak yemeği yapılmaktadır. Tropik ve subturopik ülkelerde gölevez yumrusu konserve, püre, un, cips, şehriye, ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Gölevez yumrusundan mantı, gıdalara katkı için un, nişasta, kabuklarından yem, yapraklarından da sarma yapılmaktadır. Gölevez yumrusu unu keklere ve ekmeklere katılmakta, güveci, közlemesi, ve yüksük çorbası da yapılmaktadır. Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya
üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin dünya üretimi 5 milyon 695 bin ton olup Türkiye üretimi ise bin tondur" dedi.

Gölevez, yılanlıgiller familyasından olup 'kolokas' olarak da bilinir. Yaygın olarak bilinen adı 'taro'dur. Dik bir şekilde çıkan uzun yaprak saplarının üzerinde geniş yapraklarıyla otsu yapıda olan gölevez, bir yıllık bir bitkidir. Yaprak sapları, toprak altındaki yumru ve yumurcakların tepesindeki helezonların içinden çıkmaktadır. Yumruları silindir ve küre şeklindedir Yumruların etrafını saracak şekilde yanlarından yumrucuklar çıkmaktadır. Gölevezin yaprağı fil kulağı çiçeğinin yapraklarına benzer.
Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu tropik bölgelerde dikimden sonra sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişir.

Kaynak:

www.kenthaber.com/.../Nisan/07/Haber_364018.aspx

TropikSera
30-08-2008, 21:49
Kendi Seram'dan İzlenimler..

tolgahann
30-08-2008, 22:38
sayın tropiksera fideler çok sağlıklı görünüyor ama resimlerin birinde saksıyı göstermişsiniz okuduğum bilgilere göre bu bitki aşırı su istiyormuş bu yüzden dere kenarlarına ekiliyormuş gördüğüm resme göre çokta fazla su istemiyor buna çok sevindim ben bir tane istiyorum pazartesi günü posta çeki hesabanıza yatırıcam bi sorum daha olucak acaba elinizde limonotu mevcutmu 2 adette limon otu istiyorum fiyatını yazarsanız sevinirim

TropikSera
30-08-2008, 22:43
Evet Sevgili Tolgahan Elimde Limon Otu Mevcut.Adet'i 10 ytl dir.Gölevez'e gelince dediğim Gibi Ya yere dikin Yada 25 litrelik saksıya dikelebilir.

tolgahann
30-08-2008, 22:44
bu arada yaprağından yapılan çorbayı ilk defa duydum ve bayağı bi merak ettim yaprak bayağı bi büyük olduğuna göre heralde 1 yapraktan 1 tencere çorba çıkar:):):):)

tolgahann
30-08-2008, 22:44
tam anlayamadım limonotunun mu tanesi 10 ytl

TropikSera
30-08-2008, 22:47
evet Sevgili Tolgahan tanesi 10 ytl ve çok sağlılklılar.

tolgahann
05-09-2008, 15:00
sn tropik sera gölevezim bu gün elime ulaştı çok teşekkür ederim. çok sağlıklı görünüyor:)

tugo
05-09-2008, 16:33
Sayın TropikSera;

Netten takip ettiğim kadarıyla Colocasia esculenta (Taro) 15-20 cm su altına yerleştirilebiliyor.Bir diğer adı da Black Magic; yaprakları mor/siyah arası bir renge dönüyor.
Sizinki bu türdenmi?
Teşekkürler

tolgahann
05-09-2008, 17:50
sn. mutlu kutlu gölevezin saksısını yarın genişleticem size bi sorum olucak bu bitki intenetteki araştırmalarıma göre tek yıllık bir bitki eğer gerçekten tek yıllıksa bidahaki seneye dibindeki soğanlardanmı üreticem şu anda iki tane kocaman yaprağı var. kışın donmasın diye içeri almayı düşünüyorum zaten iç mekan süs bitkisi gibi bir görünümü var.bide sadece torf ile dolu bir saksıyamı yoksa behçemdeki toprakla karışık torfa mı ekmeliyim. umarım dahada büyür saygılar...

tugo
06-09-2008, 12:10
Sn. Mutlu Kutlu,
2 adet gölevez için hesabınıza eft yaptım, özelinize adres bilgilerimi bıraktım.
Saygılar.

TropikSera
18-09-2008, 00:38
Sayın tolgahan,

Gölevez 1 yıllık bir bitki değildir. topraktan sökmediğinizde, kış aylarında toprak yüzeyinde olmayan yapraklar ilkbahar ile yeniden belirir. önceki yıldan kalma yumrunun yaprakları daha büyük ve geniş, yanlarındaki yavruların yaprakları daha küçük olur.

Soğuk kış aylarında toprakta donacağını sanmam, ama daha önce don olan yerde test etme imkanım olmadı. tavsiyem 1 adet ana yumruyu bahçede toprak yüzeyinden 10 cm derinde kalacak şekilde dikin. yumrunun öz suyu sütlü olduğundan doğal antifiriz görevi görebilir.

Gölevez toprak seçimi yapmıyor, ham toprakta bile kocaman yaprakları oluyor. ama humus bakımından zengin topraklarda verim daha yüksek olur.

saygılarımla.

tugo
09-10-2008, 16:43
Mutlu Bey,
Sizden aldığım 2 adet gölevez gerçekten muhteşem. Hala yeni ve büyük yapraklar açıyorlar.

İlkbahara sayılarını artırmak istiyorum. Bunun için sizin elinizdeki gölevezlerin uykuya girmelerini takiben 4 tane yumru ısmarlamayı düşünüyorum. Sizce bu uygunmu, bir sakıncası varsa şimdiden ısmarlıyayım.

Saygılar

Mutlu Kutlu
09-10-2008, 16:53
Merhaba,
şimdiden alsanız iyi olur bence. her an herşey olabiliyor. toptan alıcı biri geliyor seraya. ne var ne yoksa aynı türden toplayıp gidiyor. gölevezlerde büyük saksılarda fahiş fiyatla satıla biliyor.

Saygılar.
Mutlu Bey,
Sizden aldığım 2 adet gölevez gerçekten muhteşem. Hala yeni ve büyük yapraklar açıyorlar.

İlkbahara sayılarını artırmak istiyorum. Bunun için sizin elinizdeki gölevezlerin uykuya girmelerini takiben 4 tane yumru ısmarlamayı düşünüyorum. Sizce bu uygunmu, bir sakıncası varsa şimdiden ısmarlıyayım.

Saygılar

tugo
10-10-2008, 12:35
Mutlu Bey,
2 adet için EFT ve adres bilgilerini özelinize yazdım.
Teşekkürler