agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Sos tarifleri (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/8384.htm)

Selahattin Yılmaz 04-04-2008 20:12

Sos tarifleri
 
O kadar sebze üretiyoruz istedim ki soslarımızda burada yer alsın. Hamarat ellerin muhteşem tariflerini bekliyorum. Özellikle acı biber sosu...

limon 04-04-2008 20:38

Acı biber sosunu bilmem ama başka bir sos tarifi yapabilirim.

Tavuk için sos

1 baş kurusoğanı sıvı yağda hafifçe kavurup, tavuk parçalarını (baget, but veya bütün parçalanmış tavuk farketmez) ilave ediyorsunuz.

Tavukları da soğanlarla beraber hafif renkleri dönünceye kadar kavurup, biraz salça koyup, istediğiniz kadar tuz ve su ilave ediyorsunuz.

Onlar haşlansınlar. Bir çukur kasede, 4-5 diş sarımsağı eziyorsunuz, içine bir tatlı kaşığı kişniş, tuz, biraz buğday unu, biraz mısır unu ve su katıp pürüzsüz bir şekilde karıştırıyorsunuz.

Kaynamakta olan tavukları alıp, haşlama suyuna, bu karışımı karıştırarak ilave ediyorsunuz. (Muhallebi yapar gibi) Tarhana çorbasından biraz daha koyu koyu kıvamda bir sos olacak. (boza kıvamı diyebiliriz) Haşlanmış tavukları, bu sosla servis ediyorsunuz.

Deneyin bakalım beğenecek misiniz? :)

malina 04-04-2008 21:14

Acı biber sosu

Balkondaki süs biberlerinizi belirli aralarla toplamanız gerekir ki tekrar çiçek açsınlar...

Bu kadar biber toplayınca bitirmek mümkün değil. Bir kısmını sos olarak hazırlayabilirsiniz.

Biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
Biberlerlerin hizasına kadar az su koyun ve haşlayın.

Parçalayıcıdan geçirin. Tel süzgeçte, bir kaşık yardımıyla kabuklarından ayırın. (hiç bir aşamada ellerinize değmemeli, eldiven kullanın)

Suyu fazla ise ocakta biraz daha suyunu çektirin ya da güneşe koyun. Yenecek oranda tuz ekleyin. Biber, böyle sos kıvamında olduğu için, buzdolabında bile bozulabilir, bu nedenle içine bir aspirin atın... Küçük kavanozlarda saklayın.

Köfte vb. yemeklerin yanında, tabağın kenarına bir kaşık koyabilirsiniz.
Kaşığı büyük tutmayın, isteyen tekrar alsın :)

COYOTE 04-04-2008 21:29

Tarif ettiğiniz bu sos sultanahmet köftesinin yanında ikram edilenden mi? Eğer öyle ise çok sevdiğim ve eşimin tuhaf bakışlarına rağmen hamsi ile bile yediğim bir sos:D

COYOTE 04-04-2008 21:35

Balık için sos

Bir demet maydonoz, iki üç diş sarımsak rondoda ya da elde kıyılarak içine pul biber,limon suyu ve zeytinyağı karıştırılıyor. Çupra, levrek gibi balıklar ızgara ya da kağıt konulmuş tavada pişirilerek balık iki parça kalacak şeklide kılçıkları çıkartılıp üzerine bir iki yemek kaşığı dökülüyor. Tavsiye ederim çok şık ve lezzetli oluyor.

özlem11 05-04-2008 08:12

Acili Biber Sosu
 
MALZEMELER:
5 kg domates
2 kg salçalık biber
bir miktar sarımsak
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım kilo cin biberi
kimyon, nane, karabiber, kekik (hepsinden yarım tatlı kaşığı)
tuz

YAPILIŞI:
Domates,biberler ve sarımsak ayrı ayrı robottan geçirilir. Temcereye önce domates ve salçalık biber konur. Suyunu çekip koyu kıvamagelinceye kadar kaynatırlır. Ardından cinbiberi ilave edilir. 5 dk daha kaynatılır. sarımsak baharat sıvı yağ ve istenilen oranda tuz ilave edilip biraz daha kaynatııp ateşten alınır. Sıcak halde kavanozlanıp kapatılır ve kavanoz ters çevrilir. soğuyunca dolapta muhafaza edilir.

NOT: bu sos istenilen her zamanda yapılabilir fakat biz genelde kış için yapıyoruz. Ölçüler ondan dolayı biraz fazla. Çok lezzetlidir. yaparsanız bu ölçüler bile az gelebilir:D. Afiyet olsun...

Wallnut 20-05-2008 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 222602)
O kadar sebze üretiyoruz istedim ki soslarımızda burada yer alsın. Hamarat ellerin muhteşem tariflerini bekliyorum. Özellikle acı biber sosu...

Selamlar.
ABD,Meksika,Çin, vb ülkelerin sosları geçerli mi?Yardımcı olabilirim sanırım.Saygılar.

Selahattin Yılmaz 20-05-2008 23:04

Elbette sos olsun da :)

Wallnut 22-05-2008 23:45

Selamlar.
Katlanabilirseniz sizlereAklınıza gelen herşeyden soslarla arkadaşlarımızın aldığı tohumlardan ürettiklerinden bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışacagım.
1-Tomates sos.(Chınese)
Malzemeler.1 ç.kaşığı zeytin yağ.1 ç.k. tereyeğ.1 diş sarmısak.1 orta boy sogan.1 yaprak kereviz sapı.2 büyük boy olgun domates.Yaprak feslegen(arzu edildiği kadar)Tuz ve karabiber.
Z.yağinı tavaya alınSarmısak,sogan,kereviz sapı(yapraklarıda olabilir)ince doğranır.Tavada hafif ateşte 15-20 dk sote yap.(Soganları öldür mü denir ,sarart mı denir o kıvamda işte).Doğranmış domatesleri ilave et.hepsi bütünleşinceye kadar pişir.Teryağı nı feslegen yapraklarını,tuz ve karabiberi ilave et.Koyulaşıncaya kadar ateşte tut.

papillon22 23-05-2008 00:14

Bir sos da benden
 
Zencefilli sos

6 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 adet acı sivri biber
1 tatlı kaşığı rendelenmiş veya kıyılmış zencefil
1 tatlı kaşığı köri
1/2 su bardağı zeytin yağı

Sivri biberler ve zencefil ince ince doğranır. Tüm malzeme bir kapta karıştırılarak kullanılır. Özellikle balıkları marine etmek için birebir nefis bir tatlandırıcı.

AFİYET OLSUN.

berduray 27-09-2008 21:47

Tai biberli sos
 
5 Eklenti(ler)
Ben malzemeyi göz kararı yaptım.Biberler yıkandı, 2 baş sarmısak soyuldu.

Eklenti 48313

3 domates, sarmısaklar rendelendi, bir fincan kadar sirke, bir fincan kadar zeytinyağı eklendi.

Biberler de incecik kıyıldı ve tuz ilavesiyle suyunu çekene dek kaynatılıp, kavanoza kondu.

Mahmut Leventoğlu 27-09-2008 22:04

Sevgili Berduray bu tarife küp küp kızartılmış patlıcanda ilave edin ve birlikte kaynatın ve kavanozlayın.(Bir kavanoz) Çok hoş bir lezzet bulacaksınız. :))

Auguste 05-12-2008 01:31

Selamlar,
Acı biber sosu konusu çok iyi olmuş. Ben de bir tarif arıyorum. çoğu kişinin bilmediği bir sos. Belki Jalapenoyu çok sevdiğimden de bu sosu beğeniyor olabilirim. Bu sos Burger King'te isterseniz acı sos olarak veriliyor. Eskiden Pınar yapıyordu şuan Calve üretiyor. dışarda ne kadar aradıysam da bulamadım benzerini. Gerçekten bir biber bu kadar mı değiştirebilir bu tarfi bilemiyorum ama öyle. Jalapenoyu çiğ olarak yemiş olanlar biliyordur ağzınızı yakmasına rağmen midenizi yakmaz. Bilen varsa benzer bir tarfi elimde 2 kg jalapeno var bunun için aldım denemek istiyorum.
İyi çalışmalar.

habibe 05-12-2008 10:57

İçerisinde, Kırmızı biber,sarımsak, maydanoz, patlıcan, zeytinyağı, tuz yerine şeker olan, tatlımsı sos tarifi bilen var mı?.

hassoman 06-12-2008 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 327184)
"............." şeker olan, tatlımsı sos tarifi bilen var mı?.

Habibe hanım, mesajınız dünden beri duruyor dayanamadım, ben bari bir tarif vereyim dedim...

!/2 kg şekerpare kuru kayısı
1 su bardağı sıcak su...
1 su bardağı şeker... (şeker miktarını azaltıp çoğaltmak size kalmış
üç çorba kaşığı sıvı yağ

kayısıların üzerine sıcak suyu, şekeri koyup kapağını kapatın.
Oda sıcaklığında yumuşayıncaya kadar kalsın.
Sonra içine yağı koyup orta ateşte kaynamaya bırakın.
İstediğiniz kıvam için suyu gelirse ise sıcak su ekleyebilirsiniz...
Ara ara karşıtırın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın beş dakika daha kaynasın...
Kevgirden geçirin...
İster sıcak ister soğuk kullanın...

doğa_29 21-03-2009 12:45

Harika Acı Sos
(cips ve salatalarda)

1 dal frenk soğanı
1 dal maydonoz
Acı Kırmızı biber
Kimyon
Tuz
Karabiber
1 adet domates
1 çaykaşığı nane
1 Tas yoğurt

Yapılışı

Frenk soğanlarını ince ince doğrayıp kaba alalım.Domatesi fındık büyüklüğünde doğrayıp
maydonozları doğranmış şekilde ekleyelim.

Ayrı bir küçük kapta nane,karabiber,kimyon,kırmızı biberi harmanlayalım.Tuzu ekleyip karışımın üzerine ekleyelim.1 tas yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım.Ardından servis yapalım.

Afiyet olsun..

fizban 21-03-2009 13:08

cevizli sos
 
Sos "Amandine"
Beyaz etli balık sosu

(4 Kişilik) Malzeme:


4 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı un
100 gram ceviz içi
1 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı beyaz şarap (veya 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi)
2 çorba kaşığı krema
1 çay kaşığı zencefil

Yapılışı:
Cevizleri ıslattıktan sonra kabuklarını iyice ayırın ve iyice dövün.
Tavada zeytinyağını kızdırıp cevizleri kavurun. İçine limon suyunu, şarap, krema ve zencefili ilave edip hafif ateşte 10 dakika pişirin ve sonra kenara alıp dinlendirin.
Bu sos levrek tava için hazırlanmış bir sostur. Diğer beyaz etli balıkların ızgara veya tavalarında da kullanabilirsiniz. En güzel sunuş şekli balığın yanında haşlanmış patates ve sos amandine tarzındadır.
Sıcak olarak servisi tavsiye olunur.

KaRaMeLa 26-03-2009 06:13

Alfredo sos

iki yemek kasigi teregayi
bir bardak kati krema
bir bardak rendelenmis permesan peynir veya eski kasar
biraz tuz ve karabiber
arzuya gore maydanoz.

Tereyagi eritip uzerine peyniri ekliyoruz biraz karistirip kremayida ekleyip tuzunu karabirinerinide atip bir veya iki dakika peynirler tamamen eriyinceye kadar kaynatip altini kapatiyoruz. Fettucini markanamizin uzerine dokuyoruz...

Bu sosu kafama gore cok degistirip sekilden sekle sokarim ben. Evde mantar oldugunda ince dogranmis mantarlari once bi guzel yagda yavurur uzerine de diger malzemeleri eklerim. Evde permesan veya eski kasar yoksa normal kasarla da yapiyorum. Hatta bazen krema da olmuyor onun yerine peyniri biraz fazla koyup half and half dedigimiz koyu kivamli sutlerden biraz koyuyorum. Kafama gore :)
Ramazanda sahurda tavsiye ederim zira cok doyurucu ve uzun zaman tok tutuyor..

feneradasi 02-06-2009 03:10

Pesto sos

1 demet fesleğen ya da reyhan (nane kullananlar da var)
1 avuç çam fıstığı ya da ceviz (yer fıstığı da olabilir)
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
(miktarların hepsi tercihe bağlı olarak arttırılıp azaltılabilir)

hepsi birlikte blender'dan geçirilir. Makarnalarda üstüne peynir rendesi dökülerek kullanılabileceği gibi, pizzalarda taban sosu olarak da kullanılabilir, ekmeğe sürerek de yenilebilir. Bir kere hazırladıktan sonra kavanoza konularak buzdolabında uzun süre saklanabilir.

Kararmaması için içine 1 demet maydonoz konulmasını önerenler var, o şekilde hiç denemediğim için tadını bozup bozmadığını bilmiyorum.

nisann23 15-07-2009 21:10

Merhabalar bende size bir çok yemeğe arkadaşlık edebilecek aynı zamanda da son derce basit olan köri sosumu tarif edeyim.

köri sosu

1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
1 yemek kaşığı köri
Tuz
Karabiber
İşte bu kadar salatalara ve patatese çok yakışır.

hozat 16-07-2009 02:00

Pul Biber Sosu

İki çorba kaşığı acı pul biber
Bir kahve fincanı zeytinyağı ya da sıvı yağ
3-4 diş samısak
2 tatlı kaşığı sirke

Yapılışı:
Yağı ocakta iyice ısıtın (Kaynamayacak)
Pul biberi servis yapacağınız kâseye koyun
Kâsenin içine kıyılmış sarmısak ve sirkeyi koyup karıştırın
İyice ısıtılmış yağı karışımın üzerine dökün (cızırtı sesi gelmeli)
Biraz karıştırıp servis yapın.

Not:
1_Bu sos "Özbek mutfağından alınmıştır)
2 Sıcak olarak hemen kullanılmalıdır. Saklamaya uygun değildir.

m.a 04-08-2009 18:08

arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?

balbay 05-04-2010 14:32

Yabani sarımsaklı, domatesli, bahar dallı sos
 
5 Eklenti(ler)
Ben bahar da doğadan topladığım özellikle yeşillikler, kökler, sürgünler, soğanlar ile sos yapmayı çok seviyorum. Bu günlerde yabani sarımsaklar taze kök dişleri oluşturmaya başladılar.

Benim yabani sarımsak çeşidim Allium tuberosum - garlic chives- Chinese chives adları ile anılan, http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=8488&page=2 adresinde resimleri bulunan sarımsak türü.

Keskin bir sarımsak kokusu ve tadı hakim. Bu sos özellikle makarnalar, beyaz et ve her türlü sebze sotelerinin üzerine bence mükemmel oluyor. Reyhan-fesleğen gibi aromatik bitkilerden hoşlanmayanlar bu yeşillikleri kullanmayabilir.

Tarifim 4 kişilik ya da 1 kg et, sebze için dir.

500 gr domates

300 gr yabani sarımsak

4 çorba kaşığı zeytinyağı

kekik, nane, reyhan, mercan köşk

karabiber, nar ekşisi ve soya sos(isteğe göre tuz)

isteğe göre acı-tatlı kırmızı pul biber




Zeytinyağını çelik tencereye alıp kızdırmaya başlıyoruz. Çok kızgın olmadan sarımsakları doğranmış olarak tenceremize alıp kavurmaya başlıyoruz.

5-6 dk sonra kuşbaşı doğranmış domatesleri de ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile birlikte 10 dk karıştırıyoruz.

İnce doğradığımız reyhan,mercan köşk ve nanemizi ekliyoruz. Taze ya da kuru kekiğimizi de ekleyip 5 dk daha karıştırarak pişiriyoruz.

Sosumuza son olarak 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ve tuz kullanmadıysanız bir tatlı kaşığı soya sos ilave ediyoruz.

Sosumuz hazır, ben bugün öğle yemeğimde makarnamın üzerinde kullandım. Ardından da karabaş otu çayımı içtim.

Çay ile ilgili link de http://www.agaclar.net/forum/showthr...757#post610757 adresinde, afiyet olsun.

MOMİNE 08-06-2010 18:39

Balık tavayı sevenler için

Az kızdırılmış yağda balıklarınızı kızartınız, balıkları aldıktan sonra kalan yağın içine birkaç diş sarımsak rendelenir içine bir limon sıkılıp karıştırılıp balığın üstüne dökülürse harika bir tat veriyor

Tenar11 01-10-2010 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.a (Mesaj 474446)
arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?


Kahvaltılık çemen için benim yaptığım bir tarif var, ne kadar yapacaksam biber ve domates salçalarını eşit oranda alıyorum. Bir kilo domates , bir kilo biber salçası gibi.
İki salçayı bir tencerede karıştırıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyorum.
Baharatçıda satılan 7 karışımlı uzun tüp şeklinde satılan karışık baharat 2 **** 3 paket içine karıştırıyorum, bol nane, kırmızı pul biber, sarmısak ve ezilmiş ceviz ve tuz karıştırıyorum.

Ölçüyü siz kendinize göre yapabilirsiniz çok ağır sarmısak olmasın derseniz azaltabilirsiniz. Çok acı olmasın derseniz pul biberi azaltabilirsiniz.Ama ceviz ve nane bol güzel oluyor.

MOMİNE 01-10-2010 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.a (Mesaj 474446)
arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?

Merhaba, İstediğiniz eğer pastırma çemeni ise tarifi aşağıda,

PASTIRMA ÇEMENİ YAPILIŞI

Çemen tozu alınır. 3 yemek kaşığı hesabıyla yaparsanız epeyce bir çıkar
ben 3 yemek kaşığı hesabı veriyorum size
8 yemek kaşığı kırmızı toz biber,
3 baş sarımsak
bir tatlı kaşığı kimyon
bir çay kaşığı karabiber
yeterince tuz
Sarımsak hariç hepsini bir kapta karıştırıyoruz.Blendırda çektiğimiz sarımsağı bir kaseye alıyoruz sarımsağın üzerini bir iki parmak geçecek kadar su koyuyoruz, toz karışımına ekleyip karıştırıyoruz.Tatlanması için en az 4 gün bekleyin hemende yenebilir ama bekletilmesi lezzetini artırır isteyen iri çekilmiş ceviz ve ince dilimlenmiş pastırmada koyabilir...
AFİYETLER OLSUN....

beryun 05-05-2012 14:17

Tesadüfen yaptığım bir sos,sonradan doğu anadoluda yapıldığını öğrendim ancak yöre bilemiyorum.
Bahçeden toplanan biberlerin bir kısmı bir köşede unutulur,ince,sivri,acı biberler.İyice kuruyup kızarırlar,sonra farkedilen biberler,sirke ve sarımsak ile kavanozlanıp,soğukta saklanırlar.Üzerine bir-2 kaşık sızma ilave edilir.

Filiz K. 24-08-2012 02:06

Hepsi çok güzel görünüyor. Biran evvel denemeliyim bunları. Teşekkürler herkese.

çamkokusu 07-06-2016 15:32

Acı biber sosunu makarnada deneyeceğim.

TarifiniSevdim 24-12-2020 08:44

Pesto Sosu
 
1 Eklenti(ler)
Pesto Sosu

Eklenti 715368

Malzemeler:
1 çay bardağı çam fıstığı

1 bağ fesleğen
3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı parmesan peyniri (rendelenmiş)

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Ocakta küçük bir tavanın içerisinde çam fıstıklarını 6-7 dk. kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra mutfak robotunda çektiriyoruz. Devamında iyice yıkanmış temiz bir havlu ile kurutulmuş fesleğenleri ister yapraklarıyla ister saplarıyla (biz sapları ile kullandık.) ekleyip sarımsak, parmesan peyniri ve zeytinyağını da ilave edip robotta çektiriyoruz. Çektirdikten sonra hemen kullanacaksak sos kabımıza daha sonra kullanacaksak eğer kavanozun içine boşaltıp üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edip buzdolabında 1 hafta saklayıp kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp istediğiniz salata, peynir, makarna çeşidiyle tüketebilirsiniz.

Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay/pesto-sos-tarifi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024