Acı biber sosu
5 Eklenti(ler)
Konuya bir güncelleme yapayım, gecen kış sedail komşumun bana gönderdiği red savina ve bhut jolokia tohumlarından balkonda alabildiğim kadar mahsülden ilk kez bir acı sos denemesi yaptım, gayette güzel oldu. Haftaya da jalepeno&piskopos tacı biberlerinden sos yapacağım.
Eklenti 579740 Eklenti 579741 Eklenti 579742 Eklenti 579743 Eklenti 579744 |
1 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
Artık saksılarda kalan son mahsülleri de toplayarak ikinci ve daha az acı sosumu da bugün hazırladım. Jalepeno, poblano, serrano, red savina habanero ve piskopos tacı biberlerinden oluşuyor. Yarın bölümde öğrencilere dağıtacağım. İlk yaptığım sosum kapışıldı adeta ve herkes bayıldı.
Eklenti 580415 Eklenti 580416 Eklenti 580417 Eklenti 580418 Eklenti 580419 |
5 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
|
SOSUNUZ ÇOK GÜZEL GÖRÜNYOR
tarifi yazarsanız sevinirim |
Teşekkür ederim, ikinci tarifi soruyorsanız, yaklaşık 500-750gr biber için; tercihe göre 5-6 sarımsak, 1 adet soğan, 1 havuç kullanıyorum. Az zeytinyağında ezilmiş sarımsakları, iri doğranmış soğanı yumuşatana kadar kısık/orta ateşte kavuruyorum, ardından ince dilimlediğim havuçu ekleyip kısık ateşte havuç yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyorum. Havuç hem acıyı biraz alıyor hem de gövde veriyor, yoksa sosunuz çok sulu olabilir. Havuç yumuşadıktan sonra ufak ufak doğranmış biberleri ekleyip birkaç dakika kısık ateşte kavuruyorum. Sonra üzerine 1-1,5 orta boy su bardağı kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10-15 dakika biberler iyice yumuşayana kadar pişiriyorum.
Bu aşamadan sonra blenderda çekiyorsunuz, sonra 1 bardak kadar elma sirkesini ilave edip çekmeye devam ediyorsunuz. Herşey iyice karıştıktan sonra tel süzgeçle süzüp tortuları, çekirdekleri ayırıyoruz. En son tekrar tencereye alıp ısıtıyoruz, tadına bakıp tuz ihtiyacı varsa ekliyoruz ve sonra da şişeliyoruz. Bu kadar. Eğer çok acı biberden yapıyorsanız acıyı almak ve tadı zenginleştirmek için benim yaptığım gibi havuca ek olarak bir adet şeftali ya da nektarinm ve armut ekleyebilirsiniz. |
Çok güzel ve iştah açıcı benim gubi acı sever biri icin ...
|
Eğer kullanacağımız biber çok fazla acıysa bir miktar da kapya biberi eklenbilir mi ? Kıvam artırıcı olarak da işe yarar belki.
|
Kesinlkle ekleyebilirsiniz, tatları harika denge sağlar Sayın Jezebel.
|
2 Eklenti(ler)
Turuncu habanero, kapya, soğan, sarımsak, tuz, elma sirkesi ve bir miktar yağdan oluşan sosumuz böyle oldu.
Acisso seven oğlum tarafından test edilip onaylandı. Eklenti 587103 Eklenti 587104 700 ml. Kendisine afiyet olsun. Benden bu kadar. |
Nefis görünüyor Sayın Jezebel, eğer tarifinizi de paylaşabilirseniz tadından (acısından mı desek :)) yenmez :D
|
Temelde capsaicin arkadaşın tarifine uyarak hareket ettim.
Havuc oğlum istemedi eklemedik. Geri kalan aşamaları aynen uyguladık. Tadı bir harika, "habaneronun öldürücü acılığı hayli yumuşamış" dedi oğlum. Ben denemeye cesaret edemedim.:):):) |
Gayet güzel olmuş elinize sağlık, bu arada yaptığım iki tip sosta bölümde öğrenciler tarafından kapışılık çok beğenince artık bundan sonra sosluk biber yetiştirmeye karar verdim. Son 6-7 yıldır hep turşuluk jalapeno yetiştiriyordum. O artık migroslarda vs bulunmaya başladı, artık bütün ağırlığı acı türlere vereceğim.
|
Sn. capsaicin emeğinize sağlık çok güzel bir tarif olmuş , tebrik ederim.
|
Alıntı:
|
Var tabii ki.
Jalapeno biberinin acısı gayet güzeldir. Daha acı biberlerden bu biberin acısı çok lezzetlidir ama ancak tatlı biberle karıştırılarak sos yapılabilir. Karıştırmadan yapılmamalı, fazla acı olur. |
Sayın kmesne,
Hazır soslarla da ilgilendiğinizi söylemişsiniz. Bu durumda sriracha'yı kesinlikle öneririm. Çok lezzetli. Sarımsak içeren bir aroması var. Sırf onun lezzeti nedeniyle acı yemeye alıştım. :) Türkiye'de de macrocenter'larda bulunabiliyormuş. Sayın capsaicin'in tarifi de çok ilgimi çekti. Bu senenin hasadıyla denemek istiyorum. Ev yapımı gibisi olamaz tabii... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024