agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Acı biber sosu (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/38132.htm)

capsaicin 03-10-2015 22:35

Acı biber sosu
 
5 Eklenti(ler)
Konuya bir güncelleme yapayım, gecen kış sedail komşumun bana gönderdiği red savina ve bhut jolokia tohumlarından balkonda alabildiğim kadar mahsülden ilk kez bir acı sos denemesi yaptım, gayette güzel oldu. Haftaya da jalepeno&piskopos tacı biberlerinden sos yapacağım.

Eklenti 579740
Eklenti 579741
Eklenti 579742
Eklenti 579743
Eklenti 579744

capsaicin 03-10-2015 22:36

1 Eklenti(ler)
Eklenti 579745

capsaicin 08-10-2015 22:00

5 Eklenti(ler)
Artık saksılarda kalan son mahsülleri de toplayarak ikinci ve daha az acı sosumu da bugün hazırladım. Jalepeno, poblano, serrano, red savina habanero ve piskopos tacı biberlerinden oluşuyor. Yarın bölümde öğrencilere dağıtacağım. İlk yaptığım sosum kapışıldı adeta ve herkes bayıldı.

Eklenti 580415
Eklenti 580416
Eklenti 580417
Eklenti 580418
Eklenti 580419

capsaicin 08-10-2015 22:02

5 Eklenti(ler)
Eklenti 580420
Eklenti 580421
Eklenti 580422
Eklenti 580423
Eklenti 580424

capsaicin 08-10-2015 22:03

5 Eklenti(ler)
Eklenti 580425
Eklenti 580426
Eklenti 580427
Eklenti 580428
Eklenti 580429

idris şenol 09-10-2015 09:43

SOSUNUZ ÇOK GÜZEL GÖRÜNYOR
tarifi yazarsanız sevinirim

capsaicin 11-10-2015 08:14

Teşekkür ederim, ikinci tarifi soruyorsanız, yaklaşık 500-750gr biber için; tercihe göre 5-6 sarımsak, 1 adet soğan, 1 havuç kullanıyorum. Az zeytinyağında ezilmiş sarımsakları, iri doğranmış soğanı yumuşatana kadar kısık/orta ateşte kavuruyorum, ardından ince dilimlediğim havuçu ekleyip kısık ateşte havuç yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyorum. Havuç hem acıyı biraz alıyor hem de gövde veriyor, yoksa sosunuz çok sulu olabilir. Havuç yumuşadıktan sonra ufak ufak doğranmış biberleri ekleyip birkaç dakika kısık ateşte kavuruyorum. Sonra üzerine 1-1,5 orta boy su bardağı kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10-15 dakika biberler iyice yumuşayana kadar pişiriyorum.

Bu aşamadan sonra blenderda çekiyorsunuz, sonra 1 bardak kadar elma sirkesini ilave edip çekmeye devam ediyorsunuz. Herşey iyice karıştıktan sonra tel süzgeçle süzüp tortuları, çekirdekleri ayırıyoruz. En son tekrar tencereye alıp ısıtıyoruz, tadına bakıp tuz ihtiyacı varsa ekliyoruz ve sonra da şişeliyoruz. Bu kadar.

Eğer çok acı biberden yapıyorsanız acıyı almak ve tadı zenginleştirmek için benim yaptığım gibi havuca ek olarak bir adet şeftali ya da nektarinm ve armut ekleyebilirsiniz.

mavi eylul 12-10-2015 22:30

Çok güzel ve iştah açıcı benim gubi acı sever biri icin ...

Jezebel 05-11-2015 11:08

Eğer kullanacağımız biber çok fazla acıysa bir miktar da kapya biberi eklenbilir mi ? Kıvam artırıcı olarak da işe yarar belki.

Ozlem A 05-11-2015 20:59

Kesinlkle ekleyebilirsiniz, tatları harika denge sağlar Sayın Jezebel.

Jezebel 30-11-2015 00:04

2 Eklenti(ler)
Turuncu habanero, kapya, soğan, sarımsak, tuz, elma sirkesi ve bir miktar yağdan oluşan sosumuz böyle oldu.
Acisso seven oğlum tarafından test edilip onaylandı.


Eklenti 587103



Eklenti 587104


700 ml. Kendisine afiyet olsun.
Benden bu kadar.

Ozlem A 30-11-2015 07:42

Nefis görünüyor Sayın Jezebel, eğer tarifinizi de paylaşabilirseniz tadından (acısından mı desek :)) yenmez :D

Jezebel 30-11-2015 09:38

Temelde capsaicin arkadaşın tarifine uyarak hareket ettim.
Havuc oğlum istemedi eklemedik.
Geri kalan aşamaları aynen uyguladık.
Tadı bir harika, "habaneronun öldürücü acılığı hayli yumuşamış" dedi oğlum.
Ben denemeye cesaret edemedim.:):):)

capsaicin 25-12-2015 09:25

Gayet güzel olmuş elinize sağlık, bu arada yaptığım iki tip sosta bölümde öğrenciler tarafından kapışılık çok beğenince artık bundan sonra sosluk biber yetiştirmeye karar verdim. Son 6-7 yıldır hep turşuluk jalapeno yetiştiriyordum. O artık migroslarda vs bulunmaya başladı, artık bütün ağırlığı acı türlere vereceğim.

Resulgur 25-12-2015 14:23

Sn. capsaicin emeğinize sağlık çok güzel bir tarif olmuş , tebrik ederim.

capsaicin 13-01-2016 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1428896)
Sn. capsaicin emeğinize sağlık çok güzel bir tarif olmuş , tebrik ederim.

Teşekkür ederim.

MeyveliTepe 22-01-2016 21:06

Var tabii ki.

Jalapeno biberinin acısı gayet güzeldir.

Daha acı biberlerden bu biberin acısı çok lezzetlidir ama ancak tatlı biberle karıştırılarak sos yapılabilir. Karıştırmadan yapılmamalı, fazla acı olur.

gilan 22-01-2016 23:07

Sayın kmesne,

Hazır soslarla da ilgilendiğinizi söylemişsiniz. Bu durumda sriracha'yı kesinlikle öneririm. Çok lezzetli. Sarımsak içeren bir aroması var. Sırf onun lezzeti nedeniyle acı yemeye alıştım. :) Türkiye'de de macrocenter'larda bulunabiliyormuş.

Sayın capsaicin'in tarifi de çok ilgimi çekti. Bu senenin hasadıyla denemek istiyorum. Ev yapımı gibisi olamaz tabii...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024