Haşlanmış yumurta
4-5 kişilik bir aile, kahvaltıda haşlanmış yumurta var ama kişilerin sevdikleri tarzlar başka. Kimisi tam haşlanmış severken, rafadan ya da kayısı seven de var. Yumurtalarını sıcak yemek de istiyorlar...
Evin annesi masa başından kalkıp durmadan tüm bu istekleri nasıl karşılayabilir? :) 3 tane denedim (denediklerimi yediğim için her gün 1 tane deniyorum) 2 ya da 3 deneme daha yapmam gerek yani bir kaç güne daha ihtiyacım var. Bu arada yazayım dedim, sizin çözümleriniz neler? |
Öncelikle yumurtalari pisirmeye soguk su ile doldurduğum kapta ve yumurtalarin üzerini ancak ortecek kadar su koyarak başladığımi ve orta şiddette ateşte pisirdigimi not edeyim. Zamanlama açısından sonucu etkiler çünkü.
Rafadan isteyenin yumurtasını 3 dakika kaynadiktan sonra cikarin bir kap dolu buz gibi soğuk suya atin pismesi duracaktir, 30 sn kalsın soğuk suda çıkarın. Kayisi için 5 dakika kalan yumurtayı çıkarıp soğuk suya ayni sekilde koyup servise alın. Katı isteneni ise soğuk suya koymadan servise alin, soğuyana kadar kendiliğinden pişmeye devam edip kati olacaktır. Bir seferde sofraya koyup bir daha kalkmak gerekmez. |
Alıntı:
|
Kayısı için bir tarif okudum yakında ve uyguladım,tam netice verdi.
Su yumurtaların üzerini silme örtecek. Su kaynayınca ocak kapatılıyor ve 5 dakika bekleniyor. Süre dolunca alıyoruz sudan yumurtaları hepsi kayısı. Dört dakika kadar beklenirse rafadan... Tam pişmiş seven 10 dakika almasın sudan o da istediğini elde edecektir. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Sevgili Malina, ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama dün akşam bir arkadaşıma misafirliğe gittik. Yumurtaları kayısı kıvamında sevdiğini ve bir türlü tutturamadığını söylemişti. Geçenlerde markette 3,50 tl ye yumurta zamanlayıcısı diye satılan bir ürün görmüş. Denedim ve tam oldu dedi. Plastikse suyun içine zararlı madde geçer diye tedirgin oldum ama baktım cam gibi bir malzemeden yapılmış. Belki yardımcı olur.
|
Sevgili Aysel Yavuz, mutfakta kullanılan bu gibi yeni çıkan şeylere çok meraklıyım. Tantitoni'den bu bahsettiğiniz şeffaf yumurta pişme ayarından ben de aldım ama hiç mutlu kalmadım. Pişme ayarına göre sözüm ona renk değiştirecekmiş ama ya beceremedim ya da verimli değil.
Ben de OzlemA gibi ileri pişmesini önlemek için soğuk suda bekletirdim. |
Bence en iyisi bütün aile fertlerini 'kayısı'ya ikna etmek :)
|
Katı olacak yumurta kaynar suya dakika 3 önce, kayısı olacak olan bir dakika sonra,rafadan istenen yumurta en son, 3 dakika sonra istenen kıvamda sıcak yumurtalar...
Afiyet olsun. |
Alıntı:
Bu noktada ben de minik bir ipucu vereyim... Haşlama suyuna (kabukları kolay soyulsun diye) tuz ekliyoruz ya, bir tutam da karbonat eklerseniz yumurtalarınızın kabukları kaynarken çatlamaz. ;) |
Buzdolabından çıkan yumurtanın arka kısmını,biz gibi bir şeyle ayarlı olarak sadece kabuğunu delin. Pişerken oradan hava çıkışı olup; çok yüksek sıcaklık ayarı olmazsa market yumurtası çatlamaz. Köy yumurtası hiç çatlamaz.
|
Sinbo nun yumurta pişiricisi var, istediğiniz şekilde ayarlarsınız. Sırayla olanları içeriden alır devam edersiniz. 20 tl. civarı ve kullanıp memnun kalmayan yok.
|
Yazmakta geciktim, kusura bakmayın...
Yumurta haşlamak gibi basit bir işlem için bir alet almayı gereksiz görenlerdenim :) Gelelim pratik olan yönteme... Sofradaki herkes yumurtayı farklı derecelerde pişmiş sevdiği durumlarda çok işe yarıyor. Sofrayla ilgilenen mutfakta yumurtaların başında beklemek zorunda kalmıyor, hangi yumurta kimindi diye karışıklığın yaşanmıyor ve en güzeli, yumurtayı tam istediğiniz kıvamda ve sıcak iken yiyebiliyorsunuz. Önce genel ilkeleri netleştirelim. Bunlar bir kez belirlenince geriye her seferinde sadece alarmı istenen dakikaya kurmak kalıyor. 1. Yumurtaların haşlanacağı kabın büyüklüğü, yumurta sayısıyla orantılı olmalı. 5 yumurtanın sığacağı kapta 4 ya da 5 yumurta haşlamak gibi... Bu büyüklükteki kapta 1 yumurta haşlamaya kalkmayın. 2. Ocağın hangi gözünü ne kadar açtığınızı belirleyin. Hep aynı ayarda kullanın. 3. Her zaman soğuk su kullanın. 4. Su kaynamaya başlarken altını kapatın. Türk kahvesinin taşma anı gibi düşünün, kaynama boloncukları yukarı çıkmaya başladığı zaman, suyun yüzü hareketlenmeden ocağı kapatın. Not: Yukarıdaki koşullarda yumurtaları ocağa koyduğunuz andan kapatıncaya kadar geçer süreyi bir defalık dikkatli hesaplayın. daha sonra telefonun alarmını kurmakla yetinebilirsiniz. Yumurtalarımız tamam, kabı sofraya getirin. Su ve yumurtalar aradan belli bir süre geçse bile çok sıcak olacağı için, elinizi yakmamak amacıyla çok kısa bir süre soğutmak için, bir kap içinde soğuk su getirmeniz iyi olur. Pişmenin süresini bu su içinde yumurtanın geçirdiği süre belirleyecektir. Kayısı pişmiş yumurtanın, sarısın kaç mm. pişmiş olması gerektiğine bile yiyen kendisi karar verebilir. Aşağıdaki hesaplar 2 yumurtanın sığacağı kap içinde 1 yumurta pişirerek yapılmıştır. 6 dakika bekleme tam pişmiş (İyi bir tam pişmişlik, yumurta lastik gibi değil) 5 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının ortası nohut büyüklüğünde sıvı kalıncaya kadar pişmiş) 4 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının yarısı pişmiş) 3 dakika bekleme rafadan (Yumurta sarısının sadece 1-1,5 mm'i pişmiş) 2 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın sadece beyazı pişmiş) 1 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının yarısı pişmiş) 0 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının 1-2 mm'i pişmiş) Sonuçta herkesin kendi yumurtasından sorumlu olması içinden ne çıkacağını tam olarak bilmesi ve sıcak yemesi güzel bir şey :) |
Alıntı:
Biliyorsunuz, özellikle çok taze yumurta kabuklarını soymak zordur.. Bu konuda eşimin geliştirdiği minik bir pratik var; şöyle: Yumurtanın sivri noktasında nohut kadar büyüklükte bir kabuğu kırıp açıyor..Ondan sonra bu deliğe ağzını dayayıp kuvvetlice üflüyor.. Sanırım üflediği bu hava yumurtanın zarının ayrılmasını sağlıyor..ve kolayca soyuluyor.. İmza: Gülsever :)) |
Alıntı:
Pratik yumurta soyma www.kumanda.org - Dailymotion video |
Alıntı:
Akıl akıldan üstündür derler ya, doğruymuş.. :)) |
Eğer ki yumurta haşlarken suyuna yanmış bir kibrit çöpü koyar sanız çatlamayacaktır.. Bir püf noktada benden
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024