agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Domates sosu (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/32884.htm)

limon_sever 10-09-2013 11:18

Domates sosu
 
2 Eklenti(ler)
Dünyanın en iyi sosunun nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?

Eklenti 446790

Eklenti 446791

smnunal 11-09-2013 16:11

Sayın limon sever,

Sos yapımı farklı şekillerde oluyor hiç bir şey yapamazsanız ortadan ikiye keserek kurutup öylede tüketebilirsiniz. Elinizde bulunan ürün en iyi kurutmalık cinslerden birisidir.

MeyveliTepe 11-09-2013 18:35

Domatesleri kaynar suya atıp 10 saniye bekledikten sonra delikli bir kepçe yardımıyla çıkarın. Kabukları kolayca zar gibi çıkacaktır.

Sonra iri iri doğrayıp tencereye atın. Yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte kaynasın. Sosta aromasını seviyorsanız 3-5 yaprak reyhan veya fesleğen atabilirsiniz. İndirmeden önce biraz (fazla değil) iri tuz atın. Yine indirmeden hemen önce bir el blenderiyle iri parçaları birazcık ufaltın.

Sonra her biri, bir spagetti'lik olacak şekilde temiz kavanozlara doldurun, sterilize edilmiş yeni kapaklarla kapayın ve kavanozları soğuyuncaya kadar baş aşağı bir yere koyun.

malina 08-10-2013 19:32

Meyvelitepeye ek yapayım :)

Sıcak su yöntemini uygulamadan önce domatesin sap kısmını oymak işi epey kolaylaştırıyor. Sıcak suda domates kabukları çok kolay çıksa da tümü birden çıkmıyor.

Çok kullanışlı bir alet var. Güler'in tanıtımına bakabilirsiniz.

malina 08-10-2013 19:45

Domates farklı yemeklerde farklı formlarda kullanılıyor, kiminde iyice ezilmiş, kiminde orta büyüklükte kiminde biraz daha büyük :)

Domatesin sap kısmında, çeşidine bağlı olarak beyazımsı sert bir kısım oluyor...

Bu sorunların tümünden birden nasıl kurtuluruz? :)

1. Sıcak şoklama yöntemiyle kabuklardan kurtulun.
2. Geniş bir kabın üstüne, kevgiri oturtun, yanına da iki ayrı kap alın
3. Domatesi ikiye bölün ama ortadan değil, yarısından fazlası altta kalsın.
4. Her iki parçanın da içini kevgire gelişi güzel sıkın, çekirdekleri ve suyu aksın.
5. Parçalardan büyük olanı bir kaba, diğerini (sap ve biraz sert kısımların olabildiği parçayı) diğer kaba...
6. Hepsini tamamladıktan sonra, çekirdeklerden süzülen suyu pişireceğiniz kaba aktarın.
7. Domatesin sap kısmına yakın kısmından çıkan parçaları rondo ile iyice parçalayın ve suyun içine ekleyin. Böylece büyük parçaları tümüyle kaplayacak kadar domates püresi elde edeceksiniz.
8. Büyük parçaları da olduğu gibi bu pürenin içine ekleyip pişirin.
9. Kavonozlara önce büyük parçaları dağıtın, sonra üstlerini domates püresi ile doldurun.

Diğer ayrıntılar zaten yazılı :)

pria 08-10-2013 20:22

Eşim evde bu işlerin en yorucu hammaliye kısımlarını bana yaptırdığı ve iyi bir gözlemci olduğumu sandığım için bir iki noktayı da ben yazayım.. :))

En ideal domates sosu için, etli ve suyu az olduğu için sayın limonsever'in fotoğrafındaki domateslerden kullanırız..

Kabuğunu soymaya ve saplarını çıkarmaya çalışmayız..
Eşim bunları sirkeli suda iyice yıkadıktan sonra kaynatmadan tam ortadan (uzunlamasına değil) kesip benim önüme koyar ve ben bunları rendenin iri gözlerinde sadece kabuğu kalana kadar çekerim..Eşim bana o yeşil kısımlı olan yerleri ve sap kısmının olduğu beyazlıkları rendede çekmememi tembihler..

Daha sonra elde edilen püreyi normal ateşte kaynatır..Kaynatırken ara ara karıştırır ve üstte oluşan beyazımsı köpükleri sürekli kaşıkla sıyırıp atar.. Hiç beyaz köpük çıkmayıncaya kadar kaynatmaya devam eder..

Eşime bu köpüğü niye atıyorsun diye sorduğumda, ''bu köpük domatesin yeşil ve olgunlaşmamış kısım ve saplarından oluşuyor'' der..

Köpük çıkmaz olunca son 10 dakika öncesinde 5-6 kilo püreye bir çay bardağına yakın zeytinyağı ve bir miktar tuz (iki yemek kaşığı kadar) ilave eder, karıştırır..

Steril kavanozlara doldurur, yine bana uzatır; ben de bir güzel sıkıp tersine çevirip, mermerin üzerine dizerim onları..

Buzdolabına falan koymaksızın, kapalı karanlık dolabımızda 1- 1.5 yıl bozulmadan dururlar..

malina 08-10-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1206928)
Buzdolabına falan koymaksızın, kapalı karanlık dolabımızda 1- 1.5 yıl bozulmadan dururlar..


Türkmax'ta "Her şey tadında" diye bir program var. Geçenlerde Eyüp Kemal Sevinç domates sosu yapımını anlattı ve bunların buzdolabında saklanması gerektiğini söyledi.

Kışlık hazırlıkları kapsamında anlattı, kaç kavanozun yeteceğini düşünüyor da
buzdolabında saklayın diyor anlayamadım :)

Eyüp Kemal Sevinç - Vikipedi

malina 08-10-2013 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1206928)
Kabuğunu soymaya ve saplarını çıkarmaya çalışmayız...

Eşim bunları sirkeli suda iyice yıkadıktan sonra kaynatmadan tam ortadan (uzunlamasına değil) kesip benim önüme koyar ve ben bunları rendenin iri gözlerinde sadece kabuğu kalana kadar çekerim..

Sizin iş daha zormuş, daha doğrusu hanıma kolay, size zor :)
Bence gelecek yıl bizim yöntemi deneyin :)

MeyveliTepe 08-10-2013 22:00

Sterilizasyona dikkat edilerek hazırlananmış kavanozların karanlık, oda sıcaklığındaki kilerde 2 yıldan fazla gayet güzel saklanabildiğini gördük :)

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.

MeyveliTepe 08-10-2013 22:04

San marzano çeşidi, pazarda satılan plum tabir edilen domateslerden de farklıdır. Sap kısmında dikkate değer bir beyaz sert bölüm yok. Kaynar suda 5-10 saniye şoklanınca kabuğu 1-2 hamlede çıkar, sadece 2-3 parçaya bölünüp tencereye atılması kafidir.

malina 08-10-2013 22:13

Valla biz pazarda bulduğumuz domatesi alıyoruz :)

bahcedenn 08-10-2013 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1206960)
Sterilizasyona dikkat edilerek hazırlananmış kavanozların karanlık, oda sıcaklığındaki kilerde 2 yıldan fazla gayet güzel saklanabildiğini gördük :)

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.

Sadece kahvaltılık için hazırlanan bir domates sosu daha var. İçerisinde Arnavut biberi tarzında biberler olan. Ekmek bandıra bandıra çiğ olarak tüketilen biberli domates suyu (sosu). O zaman bu ihtimale karşı bu sosu kesinlikle kullanmamak lazım.

pria 08-10-2013 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1206956)
Türkmax'ta "Her şey tadında" diye bir program var. Geçenlerde Eyüp Kemal Sevinç domates sosu yapımını anlattı ve bunların buzdolabında saklanması gerektiğini söyledi.


Konserve nasıl saklanır? - UZMANTV

Valla bizim evde ancak kapağı açılınca buzdolabına giriyor..Doğrusu da bu gibi..

pria 08-10-2013 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1206960)

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.

Biz domates püresi kavanozunu açtıktan sonra hiç kaynatmadan doğrudan kahvaltılık olarak ta kullanıyoruz..
Yazdıklarınızdan, bunun yanlış olduğunu mu anlamalıyım ?

Ev yapımı konserveler genel olarak 15 dakika kaynatılmalı deniyor ama kapağı şişmiş şüpheli konserveler için botulizm olasılığı olduğu yazılmış:

http://www.saglik.im/botulizm/

Botulizm de gerçekten çok tehlikeliymiş; bir fasulye tanesinden ölen bile varmış..

sernur 14-10-2013 16:33

Bizim çevremizde de ;domateste likopen en çok kabuğa yakın kısımda bulunduğu için kabukla rondodan çekip pişirmek daha yararlı deniyor genelde bende bir kısmını böyle yapıyorum.
Rondoda çekilince kabuklar küçülüyor,anlaşılmıyor

sakagun 14-10-2013 18:19

Ben domateslerin kabuğuna + şeklinde çizik atıp kaynar suya atıyorum. Biraz kaynar suda beklettikten sonra buzlu suya atıyorum. Kabuğu kolayca soyuluyor. Kabuklar doğru ördeklere.

Sonra her bir domatesi ikiye bölüp suyunu ve çekirdeklerini çıkarıyorum. Bunları soğuyunca buz kalıplarında dondurup yemeklerde kullanıyorum.

Kalan etli kısmı mutfak robotunda kıyıyorum. Tencereye biraz zeytinyağı döküp ince kıydığım biberleri hafif öldürüyorum. Sonra domates püresini ekliyorum. Deniz tuzu katıp kaynatıyorum. Sıcakken kavanozlara doldurup ters çeviriyorum.

akçabardak 03-09-2014 16:15

5 Eklenti(ler)
Domates sosu yapımı

Arkadaşlar sayfa biraz renklensin istedim, birde benim yöntemimle domates sosu yapımını
uygulamalı olarak paylaşmak istedim.

Bu sabah bahçemde ne kadar irili ufaklı domates varsa hepsini topladım.
Eklenti 515957


Sapını, çöpünü temizledikten sonra güzelce yıkandılar ;)
Eklenti 515958


Blendırdan geçirildiler, posasını çıkartmak için kevgirden de geçtikten
sonra...
Eklenti 515959


10 litrelik bir tencerede kaynatıldı
Eklenti 515960


Ocaktan inmeye yakın tuz ve yarım çay bardağı zeytin yağı ilave edildi, 2 tatlı kaşığı şeker ilave ettim (kekremsiliğini alsın diye),
bir baş sarımsak (ufak ufak doğranmış) ilave ettim 10 dakika daha kaynadıktan sonra sıcak sıcak temiz kavanozlara doldurup
kapağını sımsıkı kapattıktan sonra vakumlanması için ters çevirdim.
Eklenti 515961

Güler 03-09-2014 20:15

Geçen sene elli kavanoza yakın domates suyu hazırlamıştık. Eşe dosta çocuklara da verdiğimiz halde bu seneye de birkaç kavanoz kalmıştı. Buzdolabına koymadım, depodaki raflarda baş aşağı beklettim.
Tencerede kaynayan domates püresini sıcak sıcak temiz kavanozlara koyup sıcak suda kaynattığım kapaklarla iyice kapatıp baş aşağı dizdim. Hepsinin kavanozlanma işi bitince bunları yedişer -sekizer baş aşağıya tencereye koyup 3/4 ünden biraz daha da fazlası su içinde kalacak şekilde dizdikten sonra yarım saat daha kaynatıp depoladım.

Her açtığım kavanoz mis gibiydi sanki yeni doldurmuşum havası vardı.
Biz daha ziyade domates çorbası, ve sosis sosu olarak tüketiyoruz, bu durumda açtığımızda yeniden kaynatılmış oluyor.

yağmur 03-09-2014 20:33

Sırf domatesleri soymakla uğraşmamak için( birde o kabukları ziyan olarak gördüğümden) ev tipi kıyma makinesi aldım. 2 yıldır onu kullanarak sos hazırlıyorum. Domatesleri yıkayıp ikiye veya dörde bölüp ince ayarda çekiyorum. Sosun içinde kabuk varmış yokmuş belli olmuyor. Daha önceden sıcak suyla kabuğunu çıkarıp doğrardım ama o zamanda çok sulanıyorlar ve işlem uzun sürüyordu. Şimdi 20 dakikada 10 kilo domatesi çekip kaynatmaya geçiyorum. Her sene çok miktarda hazırlayanlara tavsiye ederim.

Güler 04-09-2014 03:12

Ben de kabuğunu soymadan rondoya atıyorum, püre gibi oluyor hiç de kabuk gelmiyor ağıza.
Geçen sene lilium'um eşi Nagihan bana bir kavanoz domates ve biber karışımı vermişti, çok güzeldi, bu sene ben de birkaç kavanoz öyle yapacağım.

serkan_istanbul 04-09-2014 08:30

20 kavanoz yaptım bende. Domatesleri güzelce yıkadım, yeşil acıbiber süs bibeleri ve kırmızı salçalık biberle birlikte robottan geçirdim.sirke, 1 koca baş sarımsak, biraz şeker, tuz az olcak, biraz yağ, biber salçası çok az, bir güzel kaynattım kavanozlara koyup hazır sos olarak kullanıyorum . sabah kahvaltılarındada güzel oluyor. Tarifi damak zevkinize göre değiştire bilirsiniz.

bunun haricinde domatesler doğrandı kabukları soyulduktan sonra, tencerede yeşil birde doğradık bir güzel kaynatıldı. kavanozlara konuldu. 38 de bundan yaptık.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024