agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Etsiz çiğ köfte (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/23122.htm)

Hhatice 19-01-2011 13:57

Etsiz çiğ köfte
 
Arkadaşlar bu tarif hem çok kolay hem çok sağlıklı .
Severek yiyeceğinize inanıyorum .

Yalancı Çiğ Köfte veya diğer adıyla

Etsiz çiğ köfte tarifi:

Malzemeler:

1 kase domates kurusu 15 -20 tane veya 3 domates
1,5 su bardağı ince bulgur
1 limon küp doğranmış
1 çay kaşığı karabiber,kimyon,kırmızı biber
1 çorba kaşığı biber salçası
5 diş sarımsak ezilmiş
1 kase doğranmış yeşil soğan
1 kase maydanoz
yarım çay bardağı zeytinyağ

Yapılışı:

Domates kurusunu bir gece önce suya bırakın .Domatesleri bir tencereye alın .Üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. Domates kurusunu sudan alın rondada çok iyi çekin .Bulguru bir tepsiye alın. İçine rondada çektiğiniz domatesleri ve kaynatma suyunu koyun baharatları ilave edin . Sarımsak ve doğranmış limonu ekleyin iyice yoğurulur arada elimizi ıslayalım .Yoğurmaya devam edelim ..Limonun suyu ıyıce cıkınca limonlar içinden toplanır. Yumuşayınca bırakalım. İnce doranmış maydanoz ve yeşil soğanı zeytinyağda az ısıda biraz çevirelim pişirmeden. köfteye ekleyelim .Servis tabağına kıvırcık yapraklarını dizelim. Köfteleri şekil verdikten sonra kıvırcıkların üzerine yerleştirelim . Servis yapalım.Afiyet olsun .

metintekin143 19-01-2011 14:25

elinize sağlık afiyet olsun.

bettyycim 19-01-2011 14:34

Hhatica Hanım peki bunu hiç denediz mi? muhteşemdir :D

Yumurtalı çiğ köfte
2 su bardağı ince bulgur
2 adet soğan
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Maydanoz
Taze soğan
Nane
Sarmısak
1 demet kıvırcık salata

Soğan ve sarmısağı kıyıp tuzla öldürün. Karabiber ilave edip salçayı ekleyin.İyice ezerek yoğurun.Hazırladığınız karışıma bir su bardağı su ve ayıklayıp yıkadığınız bulguru ekleyin. Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun. Daha sonra yumurtaları iyice çırpıp yağda kızartın, bulgurun içine ekleyin ve yoğurarak karıştırın. İncecik kıyılmış maydanoz, taze soğan ve naneyi ekleyin. Köfte şekli verip kıvırcık salata ile servis yapın.

furkan yıldız 19-01-2011 15:20

Ablalarım hünerlerini gösteriyor, benimde midem gurulduyor :D Ellerinize sağlık

ismail seyrek 19-01-2011 17:14

Bir Urfalı olarak sizlere teşekkürler. Evet Bettyycim yumurtalı tarifi çok iyi ve gerçekten çok güzel oluyor. Yumurtayı ekledikten sonra fazla yoğurmamak gerekiyor. Parçacıklar halinde olması lazım.
Hatice hanımın tarifindeki etsiz (yalancı) çiğköftenin birçok tarifi var. Ama tüm bunların yanında taze nane olmazlarından. Bir de limon olması şart değil. Nar ekşisi veya sumak da olabilir. Ayrıca biber ve yeşil soğanın acımtırak tadını kırmak için bir kaşık şeker veya bal eklenebilir.

hozat 19-01-2011 17:32

İsmail Bey,

Çiğ köfte yi babam yapar, yumurtayı içine değil de ayrıca yağda pişirirdi.

Köftelerle birlikte sofraya gelirdi,isteyen yumurta eşliğinde yerdi.
Bu usulü, Diyarbakır'ın Derik ilçesinde çalışırken öğrendiğni bilirdik
Herkese afiyet olsun.

not: Benim söylediğim etli çiğköfte içindi.

Hhatice 19-01-2011 18:11

bettyycim kardeşim yapıyor yumurtalı tadını biliyorum .O da güzel oluyor.Aslında ben çok sevdiğim halde etlisini yiyemiyorum .Alışmadığımız için sanırım .Baharatla pişse bile bana ters geliyor .Bu yaptığım zaten çarşıda satılanlardan .Çarşıdan aldığımızdan asla ayıramazsınız.Çünkü onlarda et koymuyor.Nane tercih sebebi konulabilir .Nar ekşiside güzel olur diye düşünüyorum .

mavikartal5 19-01-2011 19:46

çiğ köfte denilince etli olur, adı üstünde YALANCI köfte, zaten yalan söylüyorrrrrrrrr

merveyunus 19-01-2011 22:19

çiğ köfte tariflerinde isot yok isotsuz olmaz

Nergis 19-01-2011 22:43

Burada çok güzel etsiz çiğ köfte yapan biryer var, gerçekten lezzetlidir. Dürüm içine marul yaprakları, yeşil salata malzemesi, ezme ve limon ile servis yapıyor.Acı ama nefis oluyor...

Aynısını evde yapmak istiyorum , çiğ köfte tarifi için teşekkürler, elinize sağlık:)

Şimdi ezme tarifi bulma zamanı...:)

ismail seyrek 19-01-2011 23:36

Sevgili Hozat,
bildiğiniz gibi yemekler de başka kültürel olgular gibi yayıldıkça kendi otantik özelliklerinden farklılaşma gösteriyorlar.Gittiği yere göre değişebiliyor doğal olarak.
Ben ilk defa duydum etli çiğköftenin yanında yumurta yendiğini. Demek ki Derik usulü imiş. Örneğin Antep'te, yoğururken çiğ yumurta katılıyor. Başka yerlerde başka şeyler eklenebiliyor.
Yumurtalı denilen, Bettyycim'in tarif ettiği gibi fakat yumurta yağda kızartılılp konmadan yoğurma işlemi bitmiş olması ve yumurta çok ezilmeden öylesine karılarak son şekli verilir.
Ben şahsen hiç satılan çiğköfte etli-etsiz yemedim.
Merveyunus
isot, pul biberin yöredeki (Biberin kürtçesi) adı, ya da Urfa pul biberi diyelim. Zaten yapılan tariflerde veya satılanlar da orjinal-natürel kriteri olmayınca isotu şart koşmanın da gereği yok diye düşünüyorum
sevgiler, saygılar.

bettyycim 19-01-2011 23:56

Aynen öyle köfte yoğrulup yenecek kıvama gelince yumurtası katılır ve çok yoğrulmaz yumurtalar ezilmez çok ve pişirirken yumurtanın kabarması da makbuldür ve bir Urfalı olarak İsmail Bey dışarıdan yememniz çok normal ;) ama İstanbul'da Elazığlı çiğköteci var, çamurlu çiğköfte adıyla satıyor oldukça güzel diğerleri genel de şişirme :D

ismail seyrek 20-01-2011 01:23

Açıkçası birkaç nedenle yemekten kaçınıyorum. Birincisi, yaşadığımız ortama ve tarihsel derinliği olan kültüre yabancılaşma o kadar hızla gelişiyorki farketmek imkansız gibi. Şu anda yediğimiz bir çok gıdanın gerçek tadının (30 yıl öncesi diyelim) nasıl olduğunu kaç kişi anımsar? Örneğin; çiğ köftenin tadını, bebeklikten bu yana aldığım aynı tad olmasının devam etmesinde ısrarlıyım. Küçümsemek değil niyetim yanlış anlaşılmasın satanların kaçı gerçek tadını bilir. Benim epeyce tanıdığım var çoğu bilmiyor.
İkincisi, kullanılan yöntem ve malzemelerin hijyene ve sağlığa ne kadar zararsız olabileceği.
Burada sadece tadın güzel olabileceği(neye göre?) değil. Kullanılan baharatlar?..sıvıyağ, salçanın kalitesi, pul biber. Mesela evde bulyonu pişirmeden yiyeni ben duymadım. Ama aroma versin diye çokca kullanılıyor vs. vs. Bunlar benim nedenlerim kimseye yemeyin demiyorum. Ama dikkatli olunmalı.
Pazar ilişkisi içinde kar döngüsüne takılmış her şey gibi bu da para kazanmak için (üstelik çok kazandıran) üretilen bir şey.
Sevgiler.

Hhatice 20-01-2011 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merveyunus (Mesaj 744722)
çiğ köfte tariflerinde isot yok isotsuz olmaz

Biz Trakyada isot kullanmıyoruz .Pul biber kullanıyoruz.

Nergis 20-01-2011 20:23

Çiğ köfteyi ilk kez Urfa'lı bir ağabeyimiz yaptığında öğrenmiştim(20 yıl önce).
Bizim için az acılı yaptığında dahi gözlerimiz yaşarırdı ve yine de yerdik. Bütün malzemeyi kendisi seçer ve alırdı. Kasaptan özel et yaptırır, yeşillikleri baharatları (sanırım pul biber Urfa'dan idi) mutlaka kendisi alırdı.Çok lezzetliydi gerçekten.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ismail seyrek (Mesaj 744779)
Mesela evde bulyonu pişirmeden yiyeni ben duymadım. Ama aroma versin diye çokca kullanılıyor vs. vs. Bunlar benim nedenlerim kimseye yemeyin demiyorum. Ama dikkatli olunmalı.
Pazar ilişkisi içinde kar döngüsüne takılmış her şey gibi bu da para kazanmak için (üstelik çok kazandıran) üretilen bir şey.
Sevgiler.


Katılıyorum İsmail bey, temizliğine ve kalitesine güvenilmeyen yerden hele de yiyecek söz konusuysa asla alınmamalı.

Evde Bulyon, paket çorba, paket tatlılar,margarin vb. asla kullanmıyorum.
Mevsimsiz sebze (kışın domates,biber,patlıcan/yazın lahana,ıspanak kullanmıyorum).

Ama bu , diğer ürünler çok sağlıklı demek değil. Kötünün iyisi, veya daha az zarar belki.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024