agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Bardakta Mısır (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/19064.htm)

Delimus 03-02-2010 00:19

Bardakta Mısır
 
2 Eklenti(ler)
Gece Gece gine pis boğazlığım tuttu :) Şuan yeni bitirdim sizlerlede paylaşmak istedim , Aperatif ve tembel bile olsanız aklınıza geldimi mutfağa götüren bir tarif.Patlamış mısırın pabucunu dama attıran bir lezzet.Kullandığınız malzemeler lezzeti çok etkilemekte zira her seferinde farklı oluyor :)

Eklenti 123940Eklenti 123941
Malzemeler :
1.Bim'den Konserve tatlı mısır veya dondurulmuş fresh mısır (tat ve diğer yemeklik mısırlarla güzel olmuyor çok denedim,mısır aslen tatlı olmalı içeriğine baktığınızda şeker yazıyorsa almayın boşuna. )
2.Margarin
3.Karabiber
4.Tuz
5.Knor Acı sos

Mısırı Tencereye koyup su ilave edip 5 dk. kaynatın.(Buharla pişirme sisteminiz varsa daha lezzetli oluyormuş)
Sonra Suyunu Süzün konserve ise tercihe bağlı kaynatmadan önce yıkayabilirsiniz.Aynı tencereye geri koyun biraz döndürün suyunu atsın . Sonra Margarin ekleyip devamlı mısırları ezmeden karıştırın Eriyince Tuz , karabiber isteğe bağlı acı toz biber ekleyin.(Margarin tuz ve karabiber ölçüleri isteğe bağlı fakat karabibere dikkat edin çokta abartmayın ) Çok az tabakta dinlendikten sonra Bardağınıza doldurun tatlı kaşığı ile sıcakken yiyin.
Acı seviyorsanız Knor Acı sos üstene dökerek yiyebilirsiniz.Önceden döküp karıştırmayın.

Afiyet olsun ;)

Ek not:Patlamış mısırla kesinlikle olmuyor denemeyin boşa tatlı mısır olması şart.

Dudi 03-02-2010 08:45

Bunu eşim çok sever, ben bahartını farklı şekilde yapıyorum. Karabiber ve acı sos yerine, kırmızı pul biber, 1 diş sarmısak rendesi ve tuz ekliyip karıştırıyorum. Enfes oluyor. Ben yazdan haşlayıp dipfrize attığım mısır tanelerinden yapıyorum. Süper oluyor :D

lovejoy 03-02-2010 10:47

Dışarıda satılan bardak mısırları fiyat ve lezzet oranları açısından hiç sevememiştim. Bu tariflerinizi okuyunca içimden yemek geldi. Akşama eve dönerken Bim e uğramak farz oldu.

malina 03-02-2010 13:16

İştahınızı kaçırmak istemem :)

Mısır ve GDO ilişkisini unutmuyorsunuz değil mi?
Malum en riskli gıdalardan biri...

Dudi 03-02-2010 13:22

Evet sevgili malina, babam salatamın üzerine serpiştirdiklerimi bile ayırıyor GDO lu bu diye :( Nasıl emin olacağız bilmiyorum. En sevdiğim sebzelerden biridir mısır :(

Güler 03-02-2010 17:18

Ama tam sinemaya gireceksiniz, meret de öyle güzel kokuyor ki.
Bir defa toruna uyup aldım, hoşuma da gitmedi değil ama bu gdo yu okuyunca bir daha almadım. Yine de çoluk çocuğun çok aldığını görüyorum.

praecox 03-02-2010 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 573184)
Malum en riskli gıdalardan biri...

Birisi değil ta kendisi.

Çocukluğumuzda sütlü mısır vardı bir de bildik mısır. Nedense annem hep sütlü mısırda ısrar ederdi. Diğerini yeseydim ertesi günü yine görürdüm. ;)
Kısacası mısır o zamanların tabii hali ile geviş getiremeyen bizi insanoğlu için sindirilemez bir formda idi. Mısırın içerdiği selülozu gevişgetirmeyen biizm gibi karnivor bünyeli memeliler için (havuç v.d. dahil) tam bir balast (yani gereksiz yük).
Bundan dolayıdır ki çoğu sebze yemekleri zayıflama diyetlerinde tabağımızda yerini alır.
Ancak günümüzde şeker dahi elde edebileceğimiz şekilde genetiği alt üst edilmiş (burda nedense değiştirilmiş diyemiyorum) mısır tam bir tehlike teşkil etmekde.
tehlikenin ne olduğu veya ne olabileceği pek de bilinmemekte.

Delimus 03-02-2010 19:08

Bir çiftçi olarak gördüklerimi anlatsam sanırım pazardan alışverişinizi kesersiniz :) Bu ilaç kalıntı olayı GDO dan çok daha önemli ihracatına izin verilmeyen ürünlerin iç piyasada satılmasına izin veren bir devlet politakasıyla zaten tek sorun gdo ürünler olamaz .

Sarmısaklı sosluyu deniyecem bir dahakine Dudi saol.

malina 03-02-2010 22:49

Alıntı:

ihracatına izin verilmeyen ürünlerin iç piyasada satılmasına izin veren
Ben de bu mantığı anlamıyorum :)

Ürünler genel olarak kalıntılı zaten...
Yani izin verilmeyenleri içeride satmasalar da imha etseler ne farkedecek? :)

Güler 03-02-2010 23:09

Köyde yerli mısır dedikleri bir cins mısır ekiyorlar. Ama öyle bir tarla boyunca değil, her hane kendi tüketeceği kadar ekiyor. Biz de 10-12 kök ekiyoruz sebze bahçesinin bir ucuna. Tadı hakikaten çok güzel oluyor, ama diş sıraları pek düzgün değil, çok da iri dişli değil. Ama yemek için çok güzel.

Sebahattin Sargın 03-02-2010 23:15

Okuldaki hocalarımızın mısır konusundaki ilk öğütü manken mısırlardan uzak durmamızdı. Şekli bozuk olanları tercih etmeliyiz derler mısır yağı yerine de ayçiçek yağına yönelmemiz söylenirdi..

Evet Gdo sıkıntısı yüzünden mısırdan uzak durulması lazım ama bardakta mısır yaşıtlarım arasında çok tüketiliyor. Allahtan mısırın ne patlamışını ne de haşlanmışını tüketiyorum, hiç sevmediğim ürünler arasında oldu hep....

Güler 04-02-2010 00:00

Yapma yaa sebo, mısır sevilmez mi?
Şöööyylee mis gibi sütlü olacak, hani dişine işaret parmağının tırnağı ile bastırdığında fırrtt diye sütü çıkan cinsten. Kazanda kaynayan su içinden seçeceksin, " şunu verin bana" sonra adam onu mısırın yapraklarına saracak biraz da tuzlayacak. Senin ellerini ve ağzını bağlayacak ve bana verecek.
Amannnn ne güzel dişlenir. Önce bir sıra dümdüz dişlersin, sonra koçanı biraz daha döndürür devam edersin. Veya;
Koyarsın cin mısırlarını patlatacağa. Patır patır beyazlaşırken hem seyretmesi hoş olur hem de kokusu gelir burnuna. Onu da mı sevmedin?
Yak kocaman bir ateş, iyice kor olsun ve üzeri hafifçe küllensin. Koçanı geçir uzun bir söğüt dalına geç karşısına ateşin, başla çevirmeye. Hafifçe yanar taneler ama olsun. Biraz üflersin, biraz da elin yana yana sıvazlarsın.
Yine sararsın yapraklarına, bak bu tuz da istemez. Afiyetle yersin.

Sebahattin Sargın 04-02-2010 00:02

Siz zaten bu anlatımlarınızla insana en acı yemeği bile yedirirsiniz ;) Reklam ajansları sizi keşfetmeli bence ;)

Delimus 04-02-2010 01:22

Sebbattin, ben mısır yiyecem diye düdüklü tencereyi kullanmayı öğrendim :) Mısırı sevmemek gerçekten ilginç .

MeyveliTepe 04-02-2010 07:40

Herkesin etrafında çok eskilerden kalma, kökeni bilinir mısır tohumları araştırması, elde etmesi ve bir kısmını başka tohumlardan ekilmiş mısırların çok uzağında, tozlaşma korumasıyla ekip çoğalması gerekir. Farkında olmadan ilk yok olan tohum mısır olacak.

Dudi 04-02-2010 07:57

Hiç mısır yiyemiyecekmiyiz yahu :(

skaraca 04-02-2010 08:22

Güler hanımın anlatımı çok hoş. Hem pişirmesini, hem yemesini tarif etmiş.

Bende mısırı çok severim. Çocuklarımda öyle. Ama bardakta mısır deyince ne yazıkki bir duruyorum. Ne olduğu, nereden geldiği belli değil. Çocukluğumuzun mısırlarını herkes gibi bende özlüyorum.

Eskişehir'de şeker mısırı dedikleri, kuruyemişçilerde mısır kavurga olarak satılan mısır türü var. Bu yıl, belediyeden kiraladığım hobi bahçesine ondan ekmeyi düşünüyorum. Eğer elinde yerli mısır tohumu olanlar bana gönderebilirse, onlardan da ekerim ve sonbaharda tohumlarından dağıtabilirim.

gilan 04-02-2010 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 573457)
Ben de bu mantığı anlamıyorum :)

Ürünler genel olarak kalıntılı zaten...
Yani izin verilmeyenleri içeride satmasalar da imha etseler ne farkedecek? :)


Bir iki kere imha edildikten sonra üretici daha dikkatli olmaz mı?

Güler 04-02-2010 10:01

Sevgili skaraca, köye gittiğimde size göndermeye çalışırım.
Adresinizi özelime yazar mısınız?

malina 04-02-2010 12:18

Alıntı:

Bir iki kere imha edildikten sonra üretici daha dikkatli olmaz mı?
Hiç ihracat yapmayan üreticiyi nasıl eğiteceksiniz? Yani sadece bizim yediklerimizi üretenleri?

gilan 05-02-2010 17:10

Kontrol mekanizması biraz zor tabii ama zirai ilaç kalıntılarına göre ürünlere satış izni verilip verilmeyebilir. Sağdan soldan izinsiz ürün piyasaya girmez mi, muhtemelen legal olandan bile daha çok girer ama en azından yediklerimizin beşte biri kalıntısız olur. Reçeteli zirai ilaç yönetmeliği başladı mı bilmiyorum ama bana iyi bir adım gibi geliyor.

Bir de şimdi aklıma geldi. Mesela bizden bir ürünü kalıntılı diye almayan bir ülke, diyelim Almanya olsun, kendi iç üreticilerini denetlemiyor mu?

aer 05-02-2010 18:13

Mısıra hiç dayanamam, rahmetli anneanneciğim kendi ürettiğimiz mısırları kuruduktan sonra kışın yıkayıp tencereye (güğüm) koyar, kuzine üstünde bir gün kaynardı. Kış geceleri tuzlar zarlarını soyarak yedik.
Şimdi mısırın tadı yok, çocuklarımız bizlerin tattığı lezzeti tadamıyor. Ne acı.

Güler 05-02-2010 18:45

Bu sene yolum Gönen'e düştüğünde bir ara Yıldız Otelin karşısındaki park girişinde kazan içinde kaynatılan mısırlardan almıştım. Çok güzeldi, parkı dolaştıktan sonra yine satıcının yanına geldim iki tane daha aldım. Satıcı bunlar yerli mısır, tadı diğerlerinden başkadır, koçanları pek düzgün değil ama siz bakmayın diğerlerine, bu bambaşka lezzette demişti.
Haklıydı da.

boz 05-02-2010 20:34

Ah o bardak mısırcıların yanından geçerkenki koyuya dayanamam ben de..Tabi merak da ediyorum nerden geldiğini nasıl olduğu ama işte Kızılay da adım başı bir mısırcı olduğu sürece de benim kendimi tutmam çok zor :) Yine de bu tarifi de denemek lazım evde..teşekkür ederiz..

malina 05-02-2010 21:36

Yerli mısır, mısırlar tezgahta göründüğü zaman, en erken satılan mısır oluyor bizim pazarda... 1 ay kadar sürüyor satışı. Benim gibi derindondurucuyu kullanmaya severler kaynatıp saklıyor :) Sadece bir tane alıp ısıtmak kalıyor geriye :)

malbman 05-02-2010 21:47

Balçova Kipa'daki bardak mısırcısı arabasının üstüne "Ürünlerimizde GDO Yoktur" yazısı asmış. Baştan savma olduğu o kadar belli ki, adamlar GDO'yu sanki bir ilaç ya da kimyasal katkı sanıyorlar herhalde.

Bir an bunu belgeleyebilir misiniz diye sormak geçti içimden ama sonradan vaz geçtim. Nasıl olsa her şeyin sahtesi var, gerek duyduysa onu da yaptırmıştır diye düşündüm.

Delimus 08-07-2011 23:39

Bugün amcam ateşte mısır pişirdi ben böyle mısır yemedim sizede tarif etmek istiyorum,

Normal mısırı koçanını kabuğunu soymadan közün üzerinde koçanlar yanana kadar çevirerek pişiriyorsunuz , koçanını soyduğunuzda kendi suyuyla piştiğini is kokulu harika bir lezzet , inananın doyamadım , çokta hızlı pişiyor. İçi biraz mangal üzerinde piştiğinde yandığı gibi yanabilir.
Normal mangalda yaptığınızda kup kuru olan mısır bu şekilde hem haşlanmış hem mangalda gibi çok lezzetli oluyor , denemenizi tavsiye ederim....

Uzaylı 26-07-2011 12:00

Sayın Delimus; En son mesajınızı okuduktan sonra mısırı kabukları ile ateşte pişirmeyi denemek istemiştim. Dün bahçede mangalı yakıp bir sürü pişirdik. Haklıymışsınız. Tadı çok güzeldi ve aroması daha yoğundu. Teşekkürler...

ayazkentli 26-07-2011 12:49

Kestane közlemek ya'da patates közlemek gibi (hatta, ayva'yı bile böyle közlerdik).

Delimus 27-07-2011 10:22

Afiyet olsun Uzaylı,Bende geçen tekrar denedim , mısırın firik olması su oranı yüksek olduğundan çok daha lezzetli oluyor ...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024