agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Siyah havuç (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/12157.htm)

Güler 19-01-2009 11:38

Siyah havuç
 
1 Eklenti(ler)
Bugün markette siyah havuç gördüm. İlk defa karşılaşıyorum.
Nasıl birşey diye merak edip aldım.
Resimlerini yüklüyorum.

Eklenti 59374

Minem 19-01-2009 11:42

Adana ve yöresinde siyah havuç çok fazla var Güler Hanım. Rendelenip salatası yapıldığında çok da hoş bir görüntü oluyor.

Güler 19-01-2009 11:44

2 Eklenti(ler)
Havucun sadece kabuğu değil, içi de siyah-mor arası.
Soyarken ellerinizi boyuyor, kırmızı lahana gibi.
Nasıl kullanabiliriz diye merak ettim? Önce uzunlamasına şerit şerit soydum, sonra da yuvarlak yuvarlak doğradım. Tadında da pek bir değişiklik yok.
Nasıl kullanılacağına siz karar verin......

Eklenti 59378

Eklenti 59379

Güler 19-01-2009 11:45

Sevgili Minem, ben ilk defa karşılaşıyorum.

Minem 19-01-2009 11:50

Yanlış bilmiyorsam şalgam suyu dedikleri suyu bu mor havuçtan elde ediyorlar. Adana'dan arasıra bol miktarda şalgam suyu gelirdi bize. Bunun nasıl bir bitki olduğunu sorduğum da gösterdikleri mor havuçtu. Aşağıda ki linkte de sanırım aynı bilgiler var...

Şalgam suyu

malina 19-01-2009 12:30

Bir miktar suyun içine rendeleyip, bekletin. Sonra süzün. Suyun bir kısmını buharlaştırmak için bir süre kaynatabilirsiniz. Gerekli yerlerde kullanabileceğiniz gıda boyanız hazır :)

Güler 19-01-2009 12:53

Teşekkür ederim.
Verilen linklere baktım, benim üyeliğimden hemen önce açılmış bir konu. Çok da enteresan geldi, denemekte fayda var.
Ama ellerim halâ mos mor, tırnaklarım bile boyanmış. Limon ve çamaşır suyuna müracaat edeceğim sanırım.

nariçi 19-01-2009 13:16

Biz salatalarda devamlı kullanıp şalgamını da yapıyoruz. Bizim yörede sarı havuçtan önce bu siyah havuçlar vardı, pürçüklü derlerdi.

Yıkanıp veya dışı ince olarak rendelenip elde de yenebilir. Bazılarının içi iyi siyah olmuyor, tam siyah olanları tercih ediyorum.

Orkun Kırcı 19-01-2009 18:43

Bana göre de tadı diğerinden biraz daha güzel.

natalie 03-11-2009 07:50

hepinize merhaba,
sabahlari siyah havucun suyunu sIkIp icmeye basladim, cok kuvvetli bir antioksidanmis, tavsiye ederim...

SEVGI'yle

fm19 24-08-2010 18:33

Bu havucun (Çorum/Alaca) yöresel adı pürçüklü'dür. Çocukken severek tükettimiz kış meyvelerindendi.

Yaklaşık 20 yıldır (Samsun'da) rastlamadım. Bu karadenizde hiç bilinmiyor.

Tohumunu arıyorum ama onuda bulamadım.
Eğer bana ekecek ve çoğaltacağım kadar tohum gönderecek olursa çok memnun olurum.

livadi 23-09-2010 10:26

Ayrıca bu havucu karışık turşulara eklediğinizde mosmor turşunuz oluyor.Burada en çok turşularda kullanılır.

Oğuzhan 23-09-2010 18:12

Bizim buralarda bilinmiyor.Tadı nasıl.Normal havuç gibi tatlı mı?

acemifüsun 23-09-2010 18:40

Normal havuç kadar tatlı değil, fakat çok farklı bir tadı da yok.

Perihan Bayram 23-09-2010 19:27

Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir.

Oğuzhan 23-09-2010 21:17

Resim var mı?

amatör hobici 23-09-2010 21:24

Bildiğim kadarıyla içtiğimiz şalgam suları siyah havuç, şalgam turbu,maya,bulgurdan yapılmaktadır. Merak eden arkadaşlar internetden araştırma yapabilirler. Ben denedim ama pek sunuç alamadım. Herhalde bir püf noktası var sanırım.

ismail seyrek 23-09-2010 21:38

Ben çocukken, babamız akşam iş dönüşünde bir marhama dolusu pırçıklı getirir. Onu geremece döker biz kardeşler üstüne üşüşürdük. Herkes hoşuna giden rengi ayırırdı. Çünkü üç dört renkte karışık olurdu. Mor, turuncu, limon sarısı ve beyaz olurdu. Mor ve sarı olanların hoş bir kokusu olurdu.


Urfa şivesiyle marhama: mendil
geremeç : eşik
pırçıklı : havuç

Estergon80 19-11-2010 19:46

Bodrumda çok fazla var. Ben çok fazla kullanıyorum tatlılarda renklendirme yapması için kullanıyorum rendeleyip şekerliyorum biraz pişiriyorum herhangi bir muhallebinin altına kuplara bu harçtan koyup üstüne muhallebi koyabilirsiniz çok güzel oluyor keklerede o harcı kullanırsanız kekiniz mor olacaktır. Sevgiler...

abrahamoz 27-11-2010 21:09

mide ve onikiparmak bağırsağı rahatsızlıklarına ,çocuklarda ishali önlemede birebirmiş

ayhan_sen@hotma 01-12-2010 16:43

Siyah Havucun Anavatani Eregli
 
merhaba,

bizim burda yani ereglide yetisen bu havucu malesef önceleri sahip cikamadigimiz icin memleketinin adana, tarsus veya mersin oldugu zannedilir, ama asil yetistirildigi yer Eregli`dir.
Biz Eregli olarak yilda yaklasik 90 bin ton yetistirip ve bunu yurt disina ve özellikle adana, tarsus ve mersine hammade olarak satisi yapilir.
Bu yilarda Ereglimizde yeni acilan Salgam fabrikalari ve Konsanter yapan firmalar sayesinde artik islemeye bile baslamis bulunuyoruz.

Not: Tohum ihtiyaci olan arkadaslarimiza tohum temini`de yapilir, ayrica isteyen arkadaslara siparis etmeleri durumunda bu ürün kargo ile gönderilir istedigi miktar kadar ve konsantire suyu bile temini yapilir bu konuda bu ürünü pazarlama kosulari konusunda yeni fikri olan arkadaslar ile mail yolu ile ulasa bilirsiniz.

Saygilarimla

Ayhan Sen

kasap.94 01-12-2010 16:53

Ayhan bey. tohum temin ede bilir miyim.yardımcı olursanız memnun olurum.

lilyum 12-03-2011 15:35

Siyah havuç, şalgam turşusu yapımında kullanıldığı gibi yanına turşu ile ağız tadınıza uyarsa pilavı da güzel olur. Şimdiye kadar İstanbul'da bir kez bulabildim

Siyah havuçlu pilav;
Kuşbaşı et , hafif yağda kavrulduktan sonra doğranmış sarmısak eklenir. Sarmısakların hafif pembeleşmesinden sonra pilavın suyu ve zevkinize göre doğranmış (halka ya da köşeli ) havuçlar, tuz eklenerek kaynatılıp pirinç ilave edilir. Piştikten sonra üzerine biraz tereyağı ekleyip karıştırınca daha lezzetli oluyor.

nardane 17-03-2012 12:50

Bir Adanalı olarak çok iyi bildiğimiz bir bitkidir.
Siyah havuçla şalgam suyu dediğimiz şifalı ,çok lezzetli harika bir içecek yaparız.
Siyah havucu rendeleyerek salatalarda kullanırız.
Havucu normal sarı havuç gibi turşuluk doğrarız , lahana , havuçla birlikte turşusunu yaparız.
Renkli turşu olur ,görüntüsüde tadıda muhteşem olur.
Misafir yemek sofralarında salata süslemelrde sizi mahcup etmez.
Katı meyve sıkacağında sıkarak suyunu içebilirsiniz.
Sadace siyah havucu rendeleyip ,üzerine sarımsak ,zeytinyağ , limon ve nar ekşisinden oluşan bir sos gezdirerek tüketebilirsiniz.
Elleriniz ,ağzınız ,dişleriniz birazcık morarır ,kararır.
Ama havuç alırken dikkat edin , içininde aynı renk olması gerekir..Dışı siyah içi sarı olursa renk vermez.
Ayrıca Siyah havuç ekimi Adana 'da yapılmıyor ,Adana! ya Niğde ' den geliyormuş.

kızıl-çam 13-10-2012 21:37

Kara havuç Beypazarı'nda da varmış.
 
[QUOTE=perihan bayram;698328]Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir.[/QUOTE}
Duyduğuma göre Ankara Beypazarı'nda yetiştiriliyormuş.http://www.e-fidancim.com/Dogal-Siya...um,PR-833.html linkinde tohumu satılıyor ve şimdi stokta var.

Emir Özkan 04-06-2014 15:49

Siyah Havuç
 
Dünya'da keşfedilen ilk havuç mor havuçtur.

Milla 04-06-2014 16:19

Ben de her sene yaz sonu bu havuçtan alıyorum ve kendi şalgam suyumu yapıyorum.Çok güzel oluyor.Bu sene 5 lt lik su petlerine 35 lt yaptım.Hala 11-12 lt kadar var evde.Bu sene 50 lt yaparım herhalde.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024