agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Nar Ekşisi (http://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/11129.htm)

kaju 04-11-2008 23:33

Nar Ekşisi
 
Evde nar ekşisi yapmak pahallıya mal olur mu?
Bildiğim kadarı ile 1 kilo nardan 4 yemek kaşığı nar ekşisi oluyormuş. Tecrube eden var mı?

malina 05-11-2008 22:52

2 bardak nar suyu, kaynatılarak 1 bardağa iniyormuş...

Kaç kilodan, 2 bardak nar suyu çıkar tam bilmiyorum. 1 kilodan olabilir...
Ben de denemek istiyorum :)

Orkun Kırcı 05-11-2008 23:01

Bence 1 kilodan denemeye bile değmez. Köyde teyzelerimiz anlatıyorlardı. Koca bir kazan nardan kaynatıla kaynatıla 2,5lt kadar kalıyormuş. En iyisi tanıdık bildik birinden almak. Yoksa hakikisi yani katkısız zor bulunuyor herkes işin hilesine kaçıyor malum...

berduray 05-11-2008 23:49

Ben de denemek istiyorum, yöresinde yapan arkadaşlar bilgi aktarımında bulunabilir mi?

uzman16 01-04-2009 21:35

Evcini adlı sitede bulduğum bu ev yapımı narekşisi tarifini paylaşmak istedim.
Tabii birileri dener ve bunu fotoğraflarsa bizim için daha iyi olur.
Ben narekşisini, özellikle dolma,sarma ve kısırda kullanıyorum. Salataları da unutmayalım.
..................................


"Evde Nar Ekşisi Yapımı

Aslında nar ekşisi yapmak çok basit ama biraz uğraştırıcı. Uğraştıran şey ise narın tanelerini ayıklamak. Şimdi yapılacaklar; Dünyanın başka bir yerinde yaşıyorsanız, özellikle almanız gereken narlar İran'dan ve Türkiye'den ihraç edilmiş olanlar olmalı. Bu ikisinin yakut rengi taneleri ve tatlı tadı, nar ekşisinin o bildik mükemmel halini veriyor. Diğer çeşitler renksiz ve mayhoş halleriyle bir işe yaramıyorlar. Ben şimdi Türkiye'den gelmiş narı nereden bulayım demeyin, meğerse biz dünyanın her yerine nar ihraç edermişiz ve nar konusunda haklı bir ünümüz varmış. Türkiye'de yaşayanlar için ise bulabilmek sorunu yok. Şimdi...bir adet irice nardan 2 yemek kaşığı nar ekşisi elde edeceğinizi düşünerek, arzu ettiğiniz miktarda narı ayıklayın. Tadını değiştirmemesi için zarını ve uçlarını iyice temizleyin. Sonrasında ise patates püresi yaptığımız ezici ile narları ezip, suyunu çıkarın ve sırlı toprak bir kaba* süzgeç vasıtasıyla süzdürün. Orta ateşte, reçel suyu kıvamına gelene kadar kaynatın. Porselen bir tabağa damlattığınızda akmadan kalıyorsa olmuş demektir. Bu aşamadan sonra bir süre güneşte bekletiliyor ve rengi koyulaşıyor ama biz küçük miktarlarda yapacağımız için güneşte bekletmeden direkt yemeklerde kullanabiliriz.....

*Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactive kapların kullanılmaması gerekiyor. Demir ve aluminyum kaplar bu kategoriye giriyor ve içlerinde pişen yiyeceklerin tadını bozuyorlar. O yüzden bu tür asitli yiyecekleri non-reactive gruba giren çelik, cam ve sırlı toprak kaplarda pişirmekte yarar var."
Kaynak:
http://www.evcini.com/2005/10/post_1.html

şehnaz 23-01-2011 07:53

Miktar olarak tahmini 10 kg kadar oldugunu hatirliyorum . Bütün nar tanelerini tek tek ayikladik . Mutfak robotunda bicagini kullanarak parcaladik . Cekirdekleri parcalanir sanmistik ama hic biri parcalanmadan bütün kaldi . Olusan harci süzdükten sonra yine tahmini 3 litre nar suyunu tencerede sobanin üstünde agir ateste kaynattik . 1litreye yakin koyu kivamli nar eksisi elde ettik . Ilk heves biraz tükketik ama sonra kullanmayi biraktik . Lezzeti alisik oldugumuz limonun yerini tutmadi . Hazir olarak satin aldigimiz nar eksileri kadar eksi degildi . Zaten cok az tükkettigimiz icin bir daha evde yapmaya gerek görmedik .
Gerci nar eksisi ile alakali degil ama....
Tatli nari da ayni sekilde temizledikten sonra meyve suyunu cok sifali diye aileme hazirladim . Benden baska kimse elini sürmedi . Kendi yaptigimiz nar suyunda bogaz da hafif bir burma veya kekremsilik oluyor . Ustasi olmadigim icin yapim asamalirinda hata yapmis olabilirim . Simdilik ikiside ilk ve son oldu bizim icin .

Jezebel 23-01-2011 10:54

Bence evde yapmak için bahçenizde olmalı ve bolca da vaktimiz olmalı.
Yoksa maliyeti yüksek olur.
Hani astarı yüzünden pahalı...
Ama tadından vazgeçemem, ağız tadı tabi...
Salata soslarında çok güzel oluyor.

hepgül 22-08-2011 22:53

üç tane nar ağacımız var....
nar ekşisi nasıl yapabilirim? becerebilirmiyim?uğraştığıma değermi?...diye bir sürü soru vardı aklımda. siteye yeni üye oldum ama ne güzel ansiklopedi gibi ne ararsan bir bilgi ,bir fikir,bir yorum var ...tum bilgiler için teşekkürler.az bir miktarda olsa denemeyi düşünüyorum....

agozce 22-08-2011 23:19

Narekşisi, ekşi nardan, yani aşılanmamış yabani nardan yapılır. Tadı da son derece ekşi olur. Ama o narlar artık kalmadı.

Çok uğraştırıcı ve maliyetli bir iş. Buna göre gerçek nar ekşisinin fiyatı yüksek olmalı.

Bu nedenle piyasakiler, pekmezle limon tuzunun kaynatmasından yapılır.

Ama Birde erik ekşisi vardır. Biz yabani eriklerden kaynatırız. Sanırım ekşi can eriklerden de yapılabilir.

Aynı yöntemle, suyunu sık, kaynat..:))). Çok lezzetli oluyor.

Not: Tatlı nardan yaparsanız, içine biraz limon suyu ilave edip öyle kaynatabilirsiniz.

gultar 23-08-2011 08:12

Benim de 3 adet ekşi nar ağacım var.Nar ekşisi yapmak için özel olarak Çekirdekten yetiştirdim.Yıllardır nar ekşisi yapıyorum.Yalkaşık 12 yıl.Limonun kullanım alanları ile nar ekşisinin kullanım alanları farklı.Damak tadıyla da ilgili.Biz marul salatasından lahana sarmasına, kısırdan domates salatasına kadar yakışan her yemekte kullanıyoruz.Yapımı da o kadar eziyetli değil. Sadece kısık ateşte uzun süre kaynatılması takip istiyor.Kıvamını kaçırmamak için.Yapımında kendime göre bir kolaylık buldum onu uyguluyorum. Daha kolay suyunu çıkarıp kaynatıyorum. Şişeleyip bütün bir yıl kullanıyorum.

alperfect 23-08-2011 10:52

Narekşisi yapılırken ekşi ve tatlı narlar karıştırılıyordiye biliyordum acaba yanlış mı öğrenmişim sadece ekşi nardan mı yapılıyor

agozce 23-08-2011 12:02

Biz sadece ekşi nardan yaparız.

hepgül 23-08-2011 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 851478)
Benim de 3 adet ekşi nar ağacım var.Nar ekşisi yapmak için özel olarak Çekirdekten yetiştirdim.Yıllardır nar ekşisi yapıyorum.Yalkaşık 12 yıl.Limonun kullanım alanları ile nar ekşisinin kullanım alanları farklı.Damak tadıyla da ilgili.Biz marul salatasından lahana sarmasına, kısırdan domates salatasına kadar yakışan her yemekte kullanıyoruz.Yapımı da o kadar eziyetli değil. Sadece kısık ateşte uzun süre kaynatılması takip istiyor.Kıvamını kaçırmamak için.Yapımında kendime göre bir kolaylık buldum onu uyguluyorum. Daha kolay suyunu çıkarıp kaynatıyorum. Şişeleyip bütün bir yıl kullanıyorum.

sayın gultar ;

bulduğunuz yontemi paylaşırmısınız

hira 15-08-2013 02:01

denemeye değer sanki
ama ev yapımı olacağı için buzdolabında ne kadar süre kalabilirki, sonuçta katkısız olacak, market işi olsa dayanıklı olur ama bilemedim şimdi..
denemek isterim.

LavantaSE 27-11-2013 14:57

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bu yıl derin araştırma, soruşturmalarım sonucunda cesaret edip nar ekşisi yaptım. Biraz sabır gerektirmekle birlikte, ortaya çıkan ürün o denli lezzetli ki, nar mevsimi geçmeden bir kez daha aynı telaşa kalkışmaktan gocunmuyorum.

- Öncelikle 10 kg nar aldım. Üşenmedim saydım,tam 40 orta büyüklükte nar ediyor.
- Hepsini ortadan ikiye bölüp, pres portakal sıkacağında güzelce sıktım. İşte en zorlu kısmı da buydu. 10 kg nardan 4,5 litre nar suyu elde edebildim.
- Nar suyunu büyükçe bir tencerede kaynatmaya başladım. Kaynayınca da altını orta ateşe getirip koyulaşmasını bekledim.Üzerinde biriken köpükleri aldım. Yaklaşık 4 saat sürdü ve 1/5 oranında hacme düştü nar suyu.
-Ara sıra karıştırmayı ihmal etmedim, koyulaşıp sıvıca bir pekmez kıvamına gelince 1 tatlı kaşığı (silme) tuz katıp, 5 dakika daha kaynatıp indirdim ateşten. Soğuyunca yalaşık 1 litre nar ekşisi elde etmiş oldum.

Lezzeti marketlerden aldığımız nar ekşini sosları ile kıyas olamayacak kadar güzel oldu. Buzdolabında muhafaza ediyorum. Tarifini araştırırken çok daha zahmetli önerilere rastladım. " aman beyaz zarlarını tamamen temizleyin içine kaçarsa acı olur." " Taneleyin, çuvala koyun, ezin suyunu çıkarın" v.s. tavsiyeler okudum. Ama ben kendi uyguladığım yöntemden kesinlikle memnun kaldım Önümüzdeki günlerde kısmet olursa, taneleyip katı meyve presinde suyunu çıkarmayı deneyeceğim. Sonuçları sizinle yine paylaşırım.

Sağlıcakla..

Ozlem A 27-11-2013 15:53

Ben meyve sularının kaynatılması sırasında açığa sağlığa zararlı maddeler çıktığı şeklinde bir makale okuduktan sonra yöntemi birazcık değiştirdim.

Fırını 180C ye ayarladıktan sonra nar suyunu fırın tepsisine 1 parmak derinliğinde döküyorum. Kıvamı koyulaşana dek pişiriyorum, 1 - 1.5 saat sürüyor. Ara ara tepsiyi kontrol edip kıvamına bakmak ve karıştırmakta fayda var.

Evde ekşi yaptığınızda 1 litre nar suyundan yaklaşık olarak 300 ml ekşi elde edebilirsiniz, piyasadaki sitrik asit, boya ve glikoz-fruktoz karışımları gibi reçelimsi bir kıvamı olmaz, şıradan biraz daha koyu bir kıvamda olur.

Kaynatma yöntemi de iyi ancak tat olarak tepsi yöntemi daha iyi benim tecrübeme göre.

Erik ve vişneyi de aynı şekilde değerlendirebilirsiniz.

aşkkuşu 13-04-2018 09:36

Nar, ekşisi ve tatlısı olabilen, çok severek tüketilen, taneli bir meyve türüdür. Nar ne şekilde tüketilirse tüketilsin içeriğindeki vitaminlerden faydalanmak mümkündür. Nar tüketebilmenin bir alternatifi de nar ekşisidir. Meyve, çekirdeğinden tanesine, kabuklarından suyuna kadar birçok rahatsızlık için idealdir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendirici bir görev üstlenen nar, doğal şekilde işlenmişse nar ekşisi olarak da tüketilebilir.

Bol miktarda C vitamini, demir, potasyum içerdiği için bağışıklık sistemi için ideal yapıdadır. İsmi Kuran-ı Kerim’de de geçen narın cennet meyvesi olarak kabul edildiği de biliniyor. Günlük bir adet nar tüketmek sizin için yeterli olacaktır ama nar sevmiyorsanız, temizleyip yemek zahmetli geliyorsa yapılabilecek en iyi şey nar ekşisi tüketmektedir.

Nar ekşisinin sağlığa olan faydalarını birazdan sizlerle paylaşacağız. Herhangi bir zararı olmayan nar ekşisi sosunu çok fazla kullandığınızda mide yanması ve tansiyon düşüklüğü gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi, her şeyin azı karar çoğu zarar mantığıyla, ideal ölçüde tüketmeniz en doğrusu olacaktır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024