agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 2 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen Adalet Yağcı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2008, 17:39   #1
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Antalya usulü piyaz

Bayıldığım şey Piyaz salata, doyumsuz bir lezzet.
.
Siz Piyaza haşlanmış yumurta ekledinizmi hiç, ne alaka demeyin çok güzel oluyor bir kez deneyin, tabi ki bir de bol zeytinyağı.


Düzenleyen Adalet Yağcı : 05-02-2012 saat 18:19
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 20:43   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Antalya usulü piyaz

Antalya'da piyaza yumurtanın yanında tahin de eklenir ve ortaya muhteşem bir karışım çıkar.

Antalya'nın şiş-piyazı ünlüdür, her gidişimde Mustafa'nın yerinde (piyazcı Samiyi' de unutmadan belirtiyim ) tadına bakarım ama tahinli piyazı 2 porsiyon olarak yerim

Name:  piyaz.jpg
Views: 25971
Size:  20.3 KB

Antalya usulü piyaz nasıl yapılır

Efendim, başlıkta Antalya usulü piyaz diye andık fakat bu anlatacağımız mahlukat öyle kendine ek sıfatlar bularak açıklama yapılmasına ihtiyaç duyan bir yemek değildir. Bu bariz piyazdır, öbür rol çalanlar kendilerine açıklayıcı sıfat bulsunlar. Mesela ne idüğü belirsiz piyaz müsveddeleri desinler kendilerine.

Malzemelerimiz: Sarımsak, tahin, sirke, limon suyu, tane fasulye, maydonoz, haşlanmış katı yumurta, soğan, domates, baharat

Sarımsak eskimiş olmasın. Bembeyaz olsun. Bolca ayıkla. Soy. Ayh ben soyamamm, ellerim kokuyo dersen; bu susuzluğa inat, şöyle bir çözümümüz vardı zamanında. Ne kadar mı soyacaksın, ne bileyim ben kardeşim. Bol işte. Seksenyedi gram olsun mesela ??? Hey allahım. Yemeği ruhunla yap, ölçüyle değil. Bana bunlarla gelmeyin kardeşim, ayıkla işte. Ez hem. Tuzla ezersen kolay ezilir ama tuz ölçüsünü de ona göre yapacan. Bence tuzla ezme sen. Sade ez.

Ezilmiş sarımsağı orta boy bir kaseye al. Tahin damlatarak/yedirerek sürekli karıştır. Hop, azar azar. İlk seferde bi kaşık falan koy mesela. Anacım hiç mi ev yapımı mayonez bilmezsin, öyle işte. Huzursuzluk yaparsan kesilir ya, öyle. Hep aynı yönde, aynı hızda çırpacan, özleştirecen. Derdimiz ikisini karıştırmak değil. Belli bir ortak yaşama dönüştürmek. Sarımsak ile tahinin aşkına tanık ol kasenin içinde. Tahin olarak da mümkünse esmerinden değil beyazından bul da onu kullan. Evet, ne var tahinde de ırkçı görünüyorum, tamam mı. Hem aslında o kadar da ırkçılık değil bu. Bizim memlekette hiç arabı ırk belirtmek için kullandığımızı gördün mü. Bak bizim en çok kullandığımız kara cümle: Bu fotonun arabını bul da çoğaltalım. Öyle yani.

Neyse işte tahini azar azar ekleyecen ve özleşecek. Lapa gibi oldu mu. La bırakmaa, karıştırsana. Hey allahım. Öyle damacanayla ekleme tabii ki, ne bileyim sarımsak 1 idiyse tahinle 3 olsun en fazla.

Sonracıımaa, sirke... Evet sirkeyi de azar azar ekleyelim ve sürekli karıştıralım. Derdimiz sosumuzu seyreltmek şimdi. O amaçla ölçü düşün diye söylüyorum çocuum. Eşşek sirkesi döşşek sirkesi olmayacak, üzüm sirkesi olacak ve ayrıca sirkenin litresi 1ytl'ye olmayacak. Git adam gibi kükreyeninden bul sirkenin.

Lapa oldu, özleşti, sarımsağın dokuları da mümkünse iyice azaldı, tamam limon suyu. Evet sirkenin üstüne limon suyu. Damlat, karıştır, bak renge. Ne oldu. Açıldı di mi. Afferim. Limon suyu her zaman beyazlatır. Hayır abicim hayır, böyle dedik diye donuna limon sıkma. Öyle olmuyo. Evet nikol da suratına sürmüyo onu. Yarebbim, kimlerle uğraşıyorum.

Ben olsam sarımsağın tadını ezmeyecek kadar bol, sınırda limon suyu kullanırdım.

Sonuç olarak artık elimizde sosumuz hazır. Adı var mı diye sorarsan var, ama ben söyleyemiyorum. Teltur diye duymuşluğum da var. Sen en iyisi buna piyaz sosu de. Rahat ol.

Mümkünse küçük taneli, haşlanmış, ılık tane fasule dibinde azıcık suyu ile birlikte. Üstüne piyazlık doğranmış domates ve baş soğan. Evet anacım piyazlık doğrama diye birşey var. Bilmiyor musun, peki anlatalım onu da.

Al soğanı, soy. Dan diye ortasından ikiye ayır. Saçmalama, tabii ki sap-kök doğrultusunda dalacaksın. Yarım soğanı tahtaya yatır. Klasik olarak dip kısmından sapına doğru doğrarsın di mi, değil işte. Bıçak saptan dibe doğru olduğunu düşündüğün farazi çizgiye koşut(paralel) olacak. Yani yanaktan alacan. İnce doğrayacan. Önceden dikine kesik falan atma, gebertirim. Halka halka çıkacak, özelliği o. Anlaşamadık di mi. Neyse tamam, yarım halka şeklinde doğra soğanı diyeyim ben sana. Anlaştık di mi şimdi. Güzel, domatı da öyle becer.

Fasule soğan domat karıştır. Üstüne haşlanmış yumurta doğra. Yumurtayı en üste yalapşap söğüş doğrarsan iyi olur. Belli bir rejimde kesim yapma yani yumurtada. Bunların da üstüne maydonoz koy. Sosu, yağı dök. Ye.

Burada önemli bir nokta var yalnız. Piyaz yeneceğinde yapılır. Topluca yapılmaz. Ya da aslında şöyle diyelim, yenecekken karıştırılır. Sos ve malzemeler dururlar kenarda, yiyeceksen üstteki son paragrafı uygular ve sonra yutarsın. Ha sen lokanta değil misin, yap ve dal o zaman. Ama bırakma, yazık. Bitir.

İnceliklerden biri de yağın sonradan üzerine gezdirilecek olmasıdır. Ayrıca servis edilirken yanında takviye maydonoz olması makbuldür.

Ya valla saçmalıyosun. Bırak o çatalı, kaşık anacım kaşık...



Not: Antalya'da bu, köfte-piyaz ikilisi olarak sahnelerde yerini alır. Arayan bulur, yenecek yerler bellidir.

http://caglarbilir.blogcu.com/antaly...r_3658744.html
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/07/29...60722-101.html
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45217
http://www.kanalvip.com.tr/haber_det...99&baslik_id=1


Adalet Yağcı
Geçektende süper bir lezzet olmalı, Akdeniz mutfağında Lahana sarmasınada piştikten sonra tahin ilave ediyorlar, harika oluyor.

Konu tahin değil ama, Patlıcan közlemeside tahinli bir başka oluyor, yeri gelmişken Patlıcan salatasıda muhteşemdir, şöyle bol sarmısaklı.

Çok güzel tatlarımız var değil mi.

pria ve syılmaz beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 21:26   #3
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Geçektende süper bir lezzet olmalı, Akdeniz mutfağında Lahana sarmasınada piştikten sonra tahin ilave ediyorlar, harika oluyor.

Konu tahin değil ama, Patlıcan közlemeside tahinli bir başka oluyor, yeri gelmişken Patlıcan salatasıda muhteşemdir, şöyle bol sarmısaklı.

Çok güzel tatlarımız var değil mi.

pria beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2018, 12:41   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
denizakvaryumu;
Antalya'da çalıştığım yıllarda ben de tahinli piyazı ilk kez tatmıştım. Aynen tarifinizdeki gibi ama küçük bir ayrıntı var :
Tahinli sarımsaklı sosun içine bir miktar fasulye koyup iyice ezip sosa yediriyoruz. Piyazın üzerine döküldüğünde koyuca bir sos elde ediliyor.

Aslında piyaz her türlü güzel...

Lale Teyze Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024