agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen hassoman

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2008, 12:02   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Tuzda Ayva Tatlısı!

Ayva artık yavaş yavaş tezgahlardan elini ayağını çekmek üzere. Mutfakla arası barışık olanlar ayvayla marmelatlarını, reçellerini yaptılar bile. Zaman zaman sofralarını kaymaklı ayva tatlısı ile şenlendirdiler, kalorisine aldırmadan kendilerini şımarttılar.
Değişik tatlardan hoşlananlar, yaşamı çeşitlendirmenin bir yolu da mutfaktan geçer diye inananlardansanız, büyük maceraları riskli buluyor, küçük maceralar yaşamayı zararsız görüyorsanız gelin şu tatlıyı bir deneyin. Denemeye değmez diyenler de hiç olmazsa bu reçeteyi okumak -umarım- keyif versin...

Efendim,
- 4 adet orta boydan küçükce (ne demekse) sert, zedelenmemiş ayva...
- Şöyle 300-400 gr kadar ince turşu tuzu... (Haydi hayırlısı dediğinizi duyar gibiyim)
- 2 adet yumurtanın sadece akı...
- Tarçınlı, karanfilli koyu şerbet ...Hanım göbeği şurubundan koyuca.. (Ya, feministler bu yemek adlarına konan bazı adları ne diye eleştirmezler anlamadım. Neymiş Dilber dudağı, Hanım göbeği, Kadın budu -hiç olmazsa kadın baseni denseymiş ya- Ayşe kadın fasulya gibi…)
- Az biraz Kaymak!..

Önce ağdalı şurubu hazırlayın. Soğumaya bırakın.
Sonra ayvaları hazırlıyoruz. Saplarını koparmıyoruz. (Sapı koptuğu için ayvanın eti görünüyorsa o ayvayı kullanmayın. Ama başka ayvanız yoksa, oraya minnacık bir folyo yapıştırıverin gitsin)
Tepsinin altına folyo serin… (yoksa tepsiyi temizlerken zorluk çekebilirsiniz)
Turşu tuzunu bir kaba koyup yumurta aklarını ekleyin. Alçı kıvamında oluncaya kadar karıştırın. Çok koyu ise, azar azar su ekleyebilirsiniz… Bu karışımı ayvaların üzerini tamamen örtecek şekilde sıvayın… Harcı, bir iki yerinden ayvaları zedelemeyecek şekilde delin… (Bir kalemle olabilir)
Folyolu tepsiye dizin.. .
Önceden 200 dercede ısıttığınız fırına tepsiyi sürün.
Sonra fırından çıkarın. Sertleşmiş olan harcı dikkatlice kırın. Ayvaları harçtan kurtarın. Servis tabaklarına koyun. Üzerine ağdalı şerbeti döküp, kaymakla servis yaoın. Hadi gelin kaymakların üzerine birer tane de vişne reçelinden aldığınız taneleri koyun…

Tepsinizde harç kalıntısı varsa su koyarak kabarmasını sağlayın.
Bu reçeteyi armut ve elma gibi meyvalara uygulamanızda mahsur yok. Ha bir de alabalık da yapabilirsiniz. Somon, levrek de mesela... Bir yemek sitesinde var tarifi. Balığın sadece karnı temizleniyor. Kafası kuyruğu çıkarılmıyor. Ve balık tuzlu harcın içine konurken tuz girmesin diye karnı iyice kapatılıyor. E, yani şimdi balığın üzerine şerbet ve kaymak konulmayacak sakın ha demenin alemi var mı...

Eh, işte size bir reçete içinde iki ayrı tarif.. Daha ne olsun...

NOT: Bu tatlıyı beğenirseniz benden, beğenmezseniz siz kendinizden bilin
Yine de afiyet olsun…

arıkuşu beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 23:47   #2
Ağaç Dostu
 
sevil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 283
Galeri: 34
Öncelikle bu tarif için çok teşekkürler ayvayı ve tatlısını çok severim doğrusu
Ben bu tuzlu harç ile tavuk pişiriyorum ve çok lezzetli oluyor tavsiye ederim.

Bir hatırlatma tuzu kırarken çok dikkatli olun ufak parçalara ayrıldığı zaman yiyeceğinize bulaşıp istenmeyen bir tat oluşturabilir.

sevil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 10:53   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Sevgili Sevil,
Tuzlu harç ile tavuğu nasıl yaptığınızı yazar mısınız?
Merak ettim.

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 16:28   #4
Ağaç Dostu
 
sevil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 283
Galeri: 34
Sayın Hassoman

Tamamen aynı metot ama bir de ben anlatayım.

Bütün tavuk, arzu ederseniz içini sebze ile doldurabilirsiniz. Ve tavuğu limon suyu ve baharat çeşitleriyle ovarak tatlandırısanız iyi olur. Ben sarımsakta koyuyorum.
Harcımız kaya tuzu **** iri tuz, yumurta akı ve su ile hamurumsu bir kıvam elde ediliyor.
Tepsiye öncelikle tavuğun kaplayacağı alandan biraz fazlası olmak kaydıyla harçtan bir miktar yayıyoruz. Üzerine tavuğu yerleştirip üzerini hiç boşluk kalmayacak şekilde harç ile sıvıyoruz. Tavuk hava almayacak ve kendi suyuyla 2 saat 200 derecede pişecek.

Çok lezzetli oluyor ve zannedildiği gibi hiçte tuzlu olmuyor
Afiyet olsun.

sevil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 18:37   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Önce somon balığını ya da alabalığı deneyeceğim.
Sonra en kısa zamanda verdiğiniz reçeteye uygun olarak tavuğu elbette...
Güzel olacağından kuşkum yok... Çünkü kendini belli ediyor...
Sanırım bu yöntemle tavuk budu da yapılabilir... Ne dersiniz?
Yeniden teşekkür ederim..

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 20:31   #6
Ağaç Dostu
 
sevil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 283
Galeri: 34
Açıkçası ben tavuk budunu hiç denemedim ama neden olmasın.

Birde ilave etmeyi unutmuşum limonlu baharatlı sosa bir miktar sıvı yağ katmalısınız.
Ayrıca bir keresinde yumurtaların sarısınıda bu sosta değerlendirmiştim hiçte fena olmamıştı.

Ayva tatlısını denerseniz sonucu bildirirmisiniz.

sevil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 00:34   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevil Mesajı Göster
Ayva tatlısını denerseniz sonucu bildirirmisiniz.
Yanıtı geç verdiğim için özür dilerim. Malzemeleri aldığım halde bir türlü fırsatım olmadı... Bir terslik olmazsa, bir iki güne kalmaz sonucu sizinle paylaşacağımı sanıyorum...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2008, 02:28   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Tuzda Ayva Tatlısı ve somon balığı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevil Mesajı Göster
Ayva tatlısını denerseniz sonucu bildirirmisiniz.
Önce gecikmeden ötürü özür diliyorum. Aslında Ayva (bir tanesi armuttu) tatlısını yapalı hayli oluyor. Fakat, yapılış ve sunum fotoğraflarını beğenmedim. Daha düzgün fotoğraflamak için yeniden kolları sıvayacaktım. Ama bugün anladım ki buna zaman bulamayacağım.
Sıcak sıcak servis yapıldığında tadı güzel olmuyor. Buzdolabında bir gün beklerse tadı hoş. Dondurma ile servis yaptım. Çocukluğumda kuzinenin (kimi yerde maşinga da deniyor) fırın gözüne atıp pişirdiğimiz ayvaları hatırlattı bana...

Dün gece konuklarım vardı. Onlara tuz harcında somon balığı (Karadeniz) yaptım... Servis sırasında deriyi tamamen alıp üzerine zeytinyağını limonla çırptığım tuzlu sos gezdirdim... Bu harikaydı işte... Konuklarımın yanında pişirme ve sunuş aşamalarını ne yazık fotoğraflayamadım, ama gençler çok ilginç buldukları için cep telefonlarıyla sadece balığı tuz harcından ayırırken fotoğraf çektiler.

Siz bunu mutlaka deneyin derim. Balığın sadece karın içi temizlenecek. (İç taraftaki pıhtılaşmış kanı zarından çıkarıp temzlemeyi unutmayın...) Fırın tepsisi boyu kadar somon balığını (altına alüminyum folyo sermeyi unutmayın). Balığın altına, karnının içine ve üzerine bir sıra defne yaparağı koyun... (karın içine dilediğiniz harcı koyabilirsiniz. Karın yarığı iyice kapatılacak ki tuz girmesin) Balığı tamamen tuzlu harçla örtüp yaklaşık 50 Dk 250 derecede öncesinde ısıtılmış fırına sürün... (Bknz:http://www.devletsah.com/videoblog-tuzda-balik/)

Şimdi sıra tavukda...

Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2008, 14:31   #9
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Hasan bey harikasınız, fotoğraflar ve sunum çok güzel görünüyor. Eminim tadı da çok hoştur. Bu fotoğraflı tariflere devam etmenizi dilerim.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2008, 14:55   #10
Ağaç Dostu
 
sevil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 283
Galeri: 34
Çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.
En kısa zamanda bende deneyeceğim.

Benim çocukluğumda da babannem yapardı kuzinede, nostaljik bir tat fena olmaz...

sevil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 20:54   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Merhabalar.
Marul,lahana,pazı yapraklarını sıcak suya(kaynar)sokup hemen cıkartın.Uygun yaprak şecimiyle kaplanan etleri sonra tuzla kaplarsanızdaha iyi olur diye düşünüyorum.Biz böyle yapıyoruz ,birde böyle deneyin isterseniz.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 21:28   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Eğirdir de Çapak dediğimiz büyük boy Sazan balıklarının içi temizlendikten sonra hazırlanan iç pilavla doldurulur ve karnı dikilir;daha sonra dışı 1 cm kalınlığında tuz harcı ile kaplanıp fırına verilir. 2,5-3 saat gibi bir zamanda fırından alınır. Tuzu temizlendikten sonra dilim dilim servis edilir.Balığın ince kılçıkları erir kalın kılçıkları ise servis eden kişinin mahareti ile çıkarılır.

Yörenin kalabalık grup toplantılarında baş yemeklerinden biridir. Bir balıktan ortalama 15-17 porsiyon civarında Dolma çıkar. Yolunuz düşer ve zamanınız bol ise Eğirdir Yeşilada daki restaurantlarda tadabilirsiniz.

O Restaurantlarda benim favorim ise incecik kalem kalınlığında haşhaşlı bulgurla doldurulmuş YAPRAK SARMA dır.Özellikle bu mevsimde taze asma yaprakları ile yapılır.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 23:35   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Sevgili Walnutt,
Öneriniz çok güzel. Yapraklar sayesinde etin lezzetinin daha iyi olacağı belli. Denemekte yarar var.
Teşekkürler...

Evet sevgili Mahmut Bey,
Çapak (Sazan)ın köze gömülerek pişirilmesini ya da karnı bulgur pilavı doldurularak taş fırında pişirilmiş halini bilirdim, ama sizin reçete tarifinizi ilk kez duyuyorum. 15-17 porsiyonluk bir balığı düşünürsek işin ne kadar zahmetli olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor. İnşallah Eğirdir'e yolumuz düşer de bu yemeği tatma şansımız olur...

Sonra haşhaşlı bulgur dolması!..
Bakın işte; haşhaşlı, cevizli bulgur pilavını tattım (salamura asma yaprağıyla servis ediliyor) ama dolmasını duymamıştım. Varsa bu reçetenin bir tarifini yazsanız diyorum...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 20:33   #14
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
çok ilgi çekici bir başlık olmuş.. tamda ayva zamanı gelmişken denesek mi acaba? malzemeyi telef etme ihtimalide var tabii

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024