agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 1 Gönderen uzman16
  • 1 Gönderen şehnaz
  • 2 Gönderen agozce
  • 1 Gönderen gultar
  • 3 Gönderen LavantaSE
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen aşkkuşu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-11-2008, 00:33   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Nar Ekşisi

Evde nar ekşisi yapmak pahallıya mal olur mu?
Bildiğim kadarı ile 1 kilo nardan 4 yemek kaşığı nar ekşisi oluyormuş. Tecrube eden var mı?

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2008, 23:52   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
2 bardak nar suyu, kaynatılarak 1 bardağa iniyormuş...

Kaç kilodan, 2 bardak nar suyu çıkar tam bilmiyorum. 1 kilodan olabilir...
Ben de denemek istiyorum

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2008, 00:01   #3
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Bence 1 kilodan denemeye bile değmez. Köyde teyzelerimiz anlatıyorlardı. Koca bir kazan nardan kaynatıla kaynatıla 2,5lt kadar kalıyormuş. En iyisi tanıdık bildik birinden almak. Yoksa hakikisi yani katkısız zor bulunuyor herkes işin hilesine kaçıyor malum...

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2008, 00:49   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ben de denemek istiyorum, yöresinde yapan arkadaşlar bilgi aktarımında bulunabilir mi?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 22:35   #5
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Evcini adlı sitede bulduğum bu ev yapımı narekşisi tarifini paylaşmak istedim.
Tabii birileri dener ve bunu fotoğraflarsa bizim için daha iyi olur.
Ben narekşisini, özellikle dolma,sarma ve kısırda kullanıyorum. Salataları da unutmayalım.
..................................


"Evde Nar Ekşisi Yapımı

Aslında nar ekşisi yapmak çok basit ama biraz uğraştırıcı. Uğraştıran şey ise narın tanelerini ayıklamak. Şimdi yapılacaklar; Dünyanın başka bir yerinde yaşıyorsanız, özellikle almanız gereken narlar İran'dan ve Türkiye'den ihraç edilmiş olanlar olmalı. Bu ikisinin yakut rengi taneleri ve tatlı tadı, nar ekşisinin o bildik mükemmel halini veriyor. Diğer çeşitler renksiz ve mayhoş halleriyle bir işe yaramıyorlar. Ben şimdi Türkiye'den gelmiş narı nereden bulayım demeyin, meğerse biz dünyanın her yerine nar ihraç edermişiz ve nar konusunda haklı bir ünümüz varmış. Türkiye'de yaşayanlar için ise bulabilmek sorunu yok. Şimdi...bir adet irice nardan 2 yemek kaşığı nar ekşisi elde edeceğinizi düşünerek, arzu ettiğiniz miktarda narı ayıklayın. Tadını değiştirmemesi için zarını ve uçlarını iyice temizleyin. Sonrasında ise patates püresi yaptığımız ezici ile narları ezip, suyunu çıkarın ve sırlı toprak bir kaba* süzgeç vasıtasıyla süzdürün. Orta ateşte, reçel suyu kıvamına gelene kadar kaynatın. Porselen bir tabağa damlattığınızda akmadan kalıyorsa olmuş demektir. Bu aşamadan sonra bir süre güneşte bekletiliyor ve rengi koyulaşıyor ama biz küçük miktarlarda yapacağımız için güneşte bekletmeden direkt yemeklerde kullanabiliriz.....

*Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactive kapların kullanılmaması gerekiyor. Demir ve aluminyum kaplar bu kategoriye giriyor ve içlerinde pişen yiyeceklerin tadını bozuyorlar. O yüzden bu tür asitli yiyecekleri non-reactive gruba giren çelik, cam ve sırlı toprak kaplarda pişirmekte yarar var."
Kaynak:
http://www.evcini.com/2005/10/post_1.html

Fatma Kochan beğendi.
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 08:53   #6
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
Miktar olarak tahmini 10 kg kadar oldugunu hatirliyorum . Bütün nar tanelerini tek tek ayikladik . Mutfak robotunda bicagini kullanarak parcaladik . Cekirdekleri parcalanir sanmistik ama hic biri parcalanmadan bütün kaldi . Olusan harci süzdükten sonra yine tahmini 3 litre nar suyunu tencerede sobanin üstünde agir ateste kaynattik . 1litreye yakin koyu kivamli nar eksisi elde ettik . Ilk heves biraz tükketik ama sonra kullanmayi biraktik . Lezzeti alisik oldugumuz limonun yerini tutmadi . Hazir olarak satin aldigimiz nar eksileri kadar eksi degildi . Zaten cok az tükkettigimiz icin bir daha evde yapmaya gerek görmedik .
Gerci nar eksisi ile alakali degil ama....
Tatli nari da ayni sekilde temizledikten sonra meyve suyunu cok sifali diye aileme hazirladim . Benden baska kimse elini sürmedi . Kendi yaptigimiz nar suyunda bogaz da hafif bir burma veya kekremsilik oluyor . Ustasi olmadigim icin yapim asamalirinda hata yapmis olabilirim . Simdilik ikiside ilk ve son oldu bizim icin .

Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen şehnaz : 23-01-2011 saat 18:42
şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 11:54   #7
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bence evde yapmak için bahçenizde olmalı ve bolca da vaktimiz olmalı.
Yoksa maliyeti yüksek olur.
Hani astarı yüzünden pahalı...
Ama tadından vazgeçemem, ağız tadı tabi...
Salata soslarında çok güzel oluyor.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 23:53   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
üç tane nar ağacımız var....
nar ekşisi nasıl yapabilirim? becerebilirmiyim?uğraştığıma değermi?...diye bir sürü soru vardı aklımda. siteye yeni üye oldum ama ne güzel ansiklopedi gibi ne ararsan bir bilgi ,bir fikir,bir yorum var ...tum bilgiler için teşekkürler.az bir miktarda olsa denemeyi düşünüyorum....

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 00:19   #9
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Narekşisi, ekşi nardan, yani aşılanmamış yabani nardan yapılır. Tadı da son derece ekşi olur. Ama o narlar artık kalmadı.

Çok uğraştırıcı ve maliyetli bir iş. Buna göre gerçek nar ekşisinin fiyatı yüksek olmalı.

Bu nedenle piyasakiler, pekmezle limon tuzunun kaynatmasından yapılır.

Ama Birde erik ekşisi vardır. Biz yabani eriklerden kaynatırız. Sanırım ekşi can eriklerden de yapılabilir.

Aynı yöntemle, suyunu sık, kaynat..)). Çok lezzetli oluyor.

Not: Tatlı nardan yaparsanız, içine biraz limon suyu ilave edip öyle kaynatabilirsiniz.

Ozlem A ve Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen agozce : 23-08-2011 saat 15:38
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 09:12   #10
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Benim de 3 adet ekşi nar ağacım var.Nar ekşisi yapmak için özel olarak Çekirdekten yetiştirdim.Yıllardır nar ekşisi yapıyorum.Yalkaşık 12 yıl.Limonun kullanım alanları ile nar ekşisinin kullanım alanları farklı.Damak tadıyla da ilgili.Biz marul salatasından lahana sarmasına, kısırdan domates salatasına kadar yakışan her yemekte kullanıyoruz.Yapımı da o kadar eziyetli değil. Sadece kısık ateşte uzun süre kaynatılması takip istiyor.Kıvamını kaçırmamak için.Yapımında kendime göre bir kolaylık buldum onu uyguluyorum. Daha kolay suyunu çıkarıp kaynatıyorum. Şişeleyip bütün bir yıl kullanıyorum.

Fatma Kochan beğendi.
gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 11:52   #11
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Narekşisi yapılırken ekşi ve tatlı narlar karıştırılıyordiye biliyordum acaba yanlış mı öğrenmişim sadece ekşi nardan mı yapılıyor

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 13:02   #12
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Biz sadece ekşi nardan yaparız.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 14:23   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gultar Mesajı Göster
Benim de 3 adet ekşi nar ağacım var.Nar ekşisi yapmak için özel olarak Çekirdekten yetiştirdim.Yıllardır nar ekşisi yapıyorum.Yalkaşık 12 yıl.Limonun kullanım alanları ile nar ekşisinin kullanım alanları farklı.Damak tadıyla da ilgili.Biz marul salatasından lahana sarmasına, kısırdan domates salatasına kadar yakışan her yemekte kullanıyoruz.Yapımı da o kadar eziyetli değil. Sadece kısık ateşte uzun süre kaynatılması takip istiyor.Kıvamını kaçırmamak için.Yapımında kendime göre bir kolaylık buldum onu uyguluyorum. Daha kolay suyunu çıkarıp kaynatıyorum. Şişeleyip bütün bir yıl kullanıyorum.
sayın gultar ;

bulduğunuz yontemi paylaşırmısınız

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 03:01   #14
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
denemeye değer sanki
ama ev yapımı olacağı için buzdolabında ne kadar süre kalabilirki, sonuçta katkısız olacak, market işi olsa dayanıklı olur ama bilemedim şimdi..
denemek isterim.

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 15:57   #15
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Merhabalar,
Bu yıl derin araştırma, soruşturmalarım sonucunda cesaret edip nar ekşisi yaptım. Biraz sabır gerektirmekle birlikte, ortaya çıkan ürün o denli lezzetli ki, nar mevsimi geçmeden bir kez daha aynı telaşa kalkışmaktan gocunmuyorum.

- Öncelikle 10 kg nar aldım. Üşenmedim saydım,tam 40 orta büyüklükte nar ediyor.
- Hepsini ortadan ikiye bölüp, pres portakal sıkacağında güzelce sıktım. İşte en zorlu kısmı da buydu. 10 kg nardan 4,5 litre nar suyu elde edebildim.
- Nar suyunu büyükçe bir tencerede kaynatmaya başladım. Kaynayınca da altını orta ateşe getirip koyulaşmasını bekledim.Üzerinde biriken köpükleri aldım. Yaklaşık 4 saat sürdü ve 1/5 oranında hacme düştü nar suyu.
-Ara sıra karıştırmayı ihmal etmedim, koyulaşıp sıvıca bir pekmez kıvamına gelince 1 tatlı kaşığı (silme) tuz katıp, 5 dakika daha kaynatıp indirdim ateşten. Soğuyunca yalaşık 1 litre nar ekşisi elde etmiş oldum.

Lezzeti marketlerden aldığımız nar ekşini sosları ile kıyas olamayacak kadar güzel oldu. Buzdolabında muhafaza ediyorum. Tarifini araştırırken çok daha zahmetli önerilere rastladım. " aman beyaz zarlarını tamamen temizleyin içine kaçarsa acı olur." " Taneleyin, çuvala koyun, ezin suyunu çıkarın" v.s. tavsiyeler okudum. Ama ben kendi uyguladığım yöntemden kesinlikle memnun kaldım Önümüzdeki günlerde kısmet olursa, taneleyip katı meyve presinde suyunu çıkarmayı deneyeceğim. Sonuçları sizinle yine paylaşırım.

Sağlıcakla..

Eklenen Resimler
 
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 16:53   #16
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben meyve sularının kaynatılması sırasında açığa sağlığa zararlı maddeler çıktığı şeklinde bir makale okuduktan sonra yöntemi birazcık değiştirdim.

Fırını 180C ye ayarladıktan sonra nar suyunu fırın tepsisine 1 parmak derinliğinde döküyorum. Kıvamı koyulaşana dek pişiriyorum, 1 - 1.5 saat sürüyor. Ara ara tepsiyi kontrol edip kıvamına bakmak ve karıştırmakta fayda var.

Evde ekşi yaptığınızda 1 litre nar suyundan yaklaşık olarak 300 ml ekşi elde edebilirsiniz, piyasadaki sitrik asit, boya ve glikoz-fruktoz karışımları gibi reçelimsi bir kıvamı olmaz, şıradan biraz daha koyu bir kıvamda olur.

Kaynatma yöntemi de iyi ancak tat olarak tepsi yöntemi daha iyi benim tecrübeme göre.

Erik ve vişneyi de aynı şekilde değerlendirebilirsiniz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2018, 10:36   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-08-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 55
Nar, ekşisi ve tatlısı olabilen, çok severek tüketilen, taneli bir meyve türüdür. Nar ne şekilde tüketilirse tüketilsin içeriğindeki vitaminlerden faydalanmak mümkündür. Nar tüketebilmenin bir alternatifi de nar ekşisidir. Meyve, çekirdeğinden tanesine, kabuklarından suyuna kadar birçok rahatsızlık için idealdir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendirici bir görev üstlenen nar, doğal şekilde işlenmişse nar ekşisi olarak da tüketilebilir.

Bol miktarda C vitamini, demir, potasyum içerdiği için bağışıklık sistemi için ideal yapıdadır. İsmi Kuran-ı Kerim’de de geçen narın cennet meyvesi olarak kabul edildiği de biliniyor. Günlük bir adet nar tüketmek sizin için yeterli olacaktır ama nar sevmiyorsanız, temizleyip yemek zahmetli geliyorsa yapılabilecek en iyi şey nar ekşisi tüketmektedir.

Nar ekşisinin sağlığa olan faydalarını birazdan sizlerle paylaşacağız. Herhangi bir zararı olmayan nar ekşisi sosunu çok fazla kullandığınızda mide yanması ve tansiyon düşüklüğü gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi, her şeyin azı karar çoğu zarar mantığıyla, ideal ölçüde tüketmeniz en doğrusu olacaktır.

Fatma Kochan beğendi.
aşkkuşu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024