agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni32Beğeniler
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 4 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen Aysel Yavuz
  • 1 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen A_NOMAD
  • 2 Gönderen vinne
  • 2 Gönderen A_NOMAD
  • 3 Gönderen TCM
  • 4 Gönderen malina
  • 1 Gönderen pria
  • 2 Gönderen bahcedenn
  • 1 Gönderen pria
  • 4 Gönderen Tilki Mete

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-01-2015, 18:17   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 36,978
Galeri: 90
Haşlanmış yumurta

4-5 kişilik bir aile, kahvaltıda haşlanmış yumurta var ama kişilerin sevdikleri tarzlar başka. Kimisi tam haşlanmış severken, rafadan ya da kayısı seven de var. Yumurtalarını sıcak yemek de istiyorlar...

Evin annesi masa başından kalkıp durmadan tüm bu istekleri nasıl karşılayabilir?

3 tane denedim (denediklerimi yediğim için her gün 1 tane deniyorum) 2 ya da 3 deneme daha yapmam gerek yani bir kaç güne daha ihtiyacım var.

Bu arada yazayım dedim, sizin çözümleriniz neler?

 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2015, 19:21   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,763
Öncelikle yumurtalari pisirmeye soguk su ile doldurduğum kapta ve yumurtalarin üzerini ancak ortecek kadar su koyarak başladığımi ve orta şiddette ateşte pisirdigimi not edeyim. Zamanlama açısından sonucu etkiler çünkü.

Rafadan isteyenin yumurtasını 3 dakika kaynadiktan sonra cikarin bir kap dolu buz gibi soğuk suya atin pismesi duracaktir, 30 sn kalsın soğuk suda çıkarın. Kayisi için 5 dakika kalan yumurtayı çıkarıp soğuk suya ayni sekilde koyup servise alın. Katı isteneni ise soğuk suya koymadan servise alin, soğuyana kadar kendiliğinden pişmeye devam edip kati olacaktır. Bir seferde sofraya koyup bir daha kalkmak gerekmez.

Kiraz ve çiğdem42 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2015, 20:12   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 36,978
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Yumurtalarını sıcak yemek de istiyorlar...
Buna da çözümünü yazmalısın

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2015, 23:42   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,277
Galeri: 3
Kayısı için bir tarif okudum yakında ve uyguladım,tam netice verdi.

Su yumurtaların üzerini silme örtecek. Su kaynayınca ocak kapatılıyor ve 5 dakika bekleniyor. Süre dolunca alıyoruz sudan yumurtaları hepsi kayısı. Dört dakika kadar beklenirse rafadan... Tam pişmiş seven 10 dakika almasın sudan o da istediğini elde edecektir.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2015, 13:27   #5
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,763
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Buna da çözümünü yazmalısın
Soğuk su yumurtalari sogutmuyor ki, sadece pisirmeyi durduruyor.

çiğdem42 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2015, 13:41   #6
Ağaç Dostu
 
Aysel Yavuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 976
Sevgili Malina, ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama dün akşam bir arkadaşıma misafirliğe gittik. Yumurtaları kayısı kıvamında sevdiğini ve bir türlü tutturamadığını söylemişti. Geçenlerde markette 3,50 tl ye yumurta zamanlayıcısı diye satılan bir ürün görmüş. Denedim ve tam oldu dedi. Plastikse suyun içine zararlı madde geçer diye tedirgin oldum ama baktım cam gibi bir malzemeden yapılmış. Belki yardımcı olur.

Eklenen Resimler
  
Ozlem A beğendi.
Aysel Yavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 10:35   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,042
Galeri: 103
Sevgili Aysel Yavuz, mutfakta kullanılan bu gibi yeni çıkan şeylere çok meraklıyım. Tantitoni'den bu bahsettiğiniz şeffaf yumurta pişme ayarından ben de aldım ama hiç mutlu kalmadım. Pişme ayarına göre sözüm ona renk değiştirecekmiş ama ya beceremedim ya da verimli değil.

Ben de OzlemA gibi ileri pişmesini önlemek için soğuk suda bekletirdim.

Aysel Yavuz beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 12:29   #8
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,473
Bence en iyisi bütün aile fertlerini 'kayısı'ya ikna etmek

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 17:13   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: rize
Mesajlar: 53
Katı olacak yumurta kaynar suya dakika 3 önce, kayısı olacak olan bir dakika sonra,rafadan istenen yumurta en son, 3 dakika sonra istenen kıvamda sıcak yumurtalar...
Afiyet olsun.

A_NOMAD ve çiğdem42 beğendi.
vinne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 17:30   #10
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,473
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vinne Mesajı Göster
Katı olacak yumurta kaynar suya....
Yumurtayı dolaptan çıkarır çıkarmaz kaynar suya atınca muhtemelen çatlayacaktır.

Bu noktada ben de minik bir ipucu vereyim...

Haşlama suyuna (kabukları kolay soyulsun diye) tuz ekliyoruz ya, bir tutam da karbonat eklerseniz yumurtalarınızın kabukları kaynarken çatlamaz.

Kiraz ve çiğdem42 beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 17:50   #11
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Buzdolabından çıkan yumurtanın arka kısmını,biz gibi bir şeyle ayarlı olarak sadece kabuğunu delin. Pişerken oradan hava çıkışı olup; çok yüksek sıcaklık ayarı olmazsa market yumurtası çatlamaz. Köy yumurtası hiç çatlamaz.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2015, 10:54   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,448
Sinbo nun yumurta pişiricisi var, istediğiniz şekilde ayarlarsınız. Sırayla olanları içeriden alır devam edersiniz. 20 tl. civarı ve kullanıp memnun kalmayan yok.

uzman16, Milla ve çiğdem42 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 16:56   #13
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 36,978
Galeri: 90
Yazmakta geciktim, kusura bakmayın...
Yumurta haşlamak gibi basit bir işlem için bir alet almayı gereksiz görenlerdenim

Gelelim pratik olan yönteme...

Sofradaki herkes yumurtayı farklı derecelerde pişmiş sevdiği durumlarda çok işe yarıyor. Sofrayla ilgilenen mutfakta yumurtaların başında beklemek zorunda kalmıyor, hangi yumurta kimindi diye karışıklığın yaşanmıyor ve en güzeli, yumurtayı tam istediğiniz kıvamda ve sıcak iken yiyebiliyorsunuz.

Önce genel ilkeleri netleştirelim. Bunlar bir kez belirlenince geriye her seferinde sadece alarmı istenen dakikaya kurmak kalıyor.

1. Yumurtaların haşlanacağı kabın büyüklüğü, yumurta sayısıyla orantılı olmalı. 5 yumurtanın sığacağı kapta 4 ya da 5 yumurta haşlamak gibi... Bu büyüklükteki kapta 1 yumurta haşlamaya kalkmayın.

2. Ocağın hangi gözünü ne kadar açtığınızı belirleyin. Hep aynı ayarda kullanın.

3. Her zaman soğuk su kullanın.

4. Su kaynamaya başlarken altını kapatın. Türk kahvesinin taşma anı gibi düşünün, kaynama boloncukları yukarı çıkmaya başladığı zaman, suyun yüzü hareketlenmeden ocağı kapatın.

Not: Yukarıdaki koşullarda yumurtaları ocağa koyduğunuz andan kapatıncaya kadar geçer süreyi bir defalık dikkatli hesaplayın. daha sonra telefonun alarmını kurmakla yetinebilirsiniz.

Yumurtalarımız tamam, kabı sofraya getirin. Su ve yumurtalar aradan belli bir süre geçse bile çok sıcak olacağı için, elinizi yakmamak amacıyla çok kısa bir süre soğutmak için, bir kap içinde soğuk su getirmeniz iyi olur.

Pişmenin süresini bu su içinde yumurtanın geçirdiği süre belirleyecektir.
Kayısı pişmiş yumurtanın, sarısın kaç mm. pişmiş olması gerektiğine bile yiyen kendisi karar verebilir.

Aşağıdaki hesaplar 2 yumurtanın sığacağı kap içinde 1 yumurta pişirerek yapılmıştır.

6 dakika bekleme tam pişmiş (İyi bir tam pişmişlik, yumurta lastik gibi değil)
5 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının ortası nohut büyüklüğünde sıvı kalıncaya kadar pişmiş)
4 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının yarısı pişmiş)
3 dakika bekleme rafadan (Yumurta sarısının sadece 1-1,5 mm'i pişmiş)
2 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın sadece beyazı pişmiş)
1 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının yarısı pişmiş)
0 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının 1-2 mm'i pişmiş)

Sonuçta herkesin kendi yumurtasından sorumlu olması içinden ne çıkacağını tam olarak bilmesi ve sıcak yemesi güzel bir şey

Kiraz, pria, A_NOMAD ve 1 kişi beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 12:13   #14
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,438
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
(kabukları kolay soyulsun diye)
Bu yumurta soyma konusuna bir iki cümle de ben yazayım..

Biliyorsunuz, özellikle çok taze yumurta kabuklarını soymak zordur..
Bu konuda eşimin geliştirdiği minik bir pratik var; şöyle:

Yumurtanın sivri noktasında nohut kadar büyüklükte bir kabuğu kırıp açıyor..Ondan sonra bu deliğe ağzını dayayıp kuvvetlice üflüyor..
Sanırım üflediği bu hava yumurtanın zarının ayrılmasını sağlıyor..ve kolayca soyuluyor..


İmza: Gülsever )

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen pria : 20-01-2018 saat 21:31
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 12:48   #15
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,292
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Bu yumurta soyma konusuna bir iki cümle de ben yazayım..

Biliyorsunuz, özellikle çok taze yumurta kabuklarını soymak zordur..
Bu konuda eşimin geliştirdiği minik bir pratik var; şöyle:

Yumurtanın sivri noktasında nohut kadar büyüklükte bir kabuğu kırıp açıyor..Ondan sonra bu deliğe ağzını dayayıp kuvvetlice üflüyor..
Sanırım üflediği bu hava yumurtanın zarının ayılmasını sağlıyor..ve kolayca soyuluyor..


İmza: Gülsever )
Sn. Pria, bir de o tekniğin daha ileri bir versiyonu var. Her iki ucundan da delik açıldıktan sonra bir tarafından üfleyince hiç soymaya uğraşmadan diğer tarafından çıkıyor yumurta.

Pratik yumurta soyma www.kumanda.org - Dailymotion video

pria ve çiğdem42 beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 13:07   #16
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,438
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Sn. Pria, bir de o tekniğin daha ileri bir versiyonu var. Her iki ucundan da delik açıldıktan sonra bir tarafından üfleyince hiç soymaya uğraşmadan diğer tarafından çıkıyor yumurta.

Pratik yumurta soyma www.kumanda.org - Dailymotion video
Valla biz eşimle bu videoyu seyredince teknik olarak çok gerilerde olduğumuzu anladık sayın bahçedenn..
Akıl akıldan üstündür derler ya, doğruymuş.. )

bahcedenn beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 14:48   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
Eğer ki yumurta haşlarken suyuna yanmış bir kibrit çöpü koyar sanız çatlamayacaktır.. Bir püf noktada benden


Düzenleyen Tilki Mete : 27-02-2015 saat 14:49 Neden: ekleme
Tilki Mete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020