agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni54Beğeniler
  • 1 Gönderen smnunal
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 2 Gönderen malina
  • 1 Gönderen malina
  • 3 Gönderen pria
  • 1 Gönderen malina
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 2 Gönderen malina
  • 1 Gönderen bahcedenn
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen pria
  • 2 Gönderen sernur
  • 2 Gönderen sakagun
  • 9 Gönderen akçabardak
  • 5 Gönderen Güler
  • 6 Gönderen yağmur
  • 3 Gönderen Güler
  • 5 Gönderen serkan_istanbul

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-09-2013, 11:18   #1
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Domates sosu

Dünyanın en iyi sosunun nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?

Name:  san_marzano.jpg
Views: 1558
Size:  41.3 KB

Name:  san-marzano.jpg
Views: 1521
Size:  31.7 KB

Milla beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2013, 16:11   #2
Ağaç Dostu
 
smnunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1,547
Galeri: 1
Sayın limon sever,

Sos yapımı farklı şekillerde oluyor hiç bir şey yapamazsanız ortadan ikiye keserek kurutup öylede tüketebilirsiniz. Elinizde bulunan ürün en iyi kurutmalık cinslerden birisidir.

limon_sever beğendi.
smnunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2013, 18:35   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Domatesleri kaynar suya atıp 10 saniye bekledikten sonra delikli bir kepçe yardımıyla çıkarın. Kabukları kolayca zar gibi çıkacaktır.

Sonra iri iri doğrayıp tencereye atın. Yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte kaynasın. Sosta aromasını seviyorsanız 3-5 yaprak reyhan veya fesleğen atabilirsiniz. İndirmeden önce biraz (fazla değil) iri tuz atın. Yine indirmeden hemen önce bir el blenderiyle iri parçaları birazcık ufaltın.

Sonra her biri, bir spagetti'lik olacak şekilde temiz kavanozlara doldurun, sterilize edilmiş yeni kapaklarla kapayın ve kavanozları soğuyuncaya kadar baş aşağı bir yere koyun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 19:32   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Meyvelitepeye ek yapayım

Sıcak su yöntemini uygulamadan önce domatesin sap kısmını oymak işi epey kolaylaştırıyor. Sıcak suda domates kabukları çok kolay çıksa da tümü birden çıkmıyor.

Çok kullanışlı bir alet var. Güler'in tanıtımına bakabilirsiniz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 19:45   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Domates farklı yemeklerde farklı formlarda kullanılıyor, kiminde iyice ezilmiş, kiminde orta büyüklükte kiminde biraz daha büyük

Domatesin sap kısmında, çeşidine bağlı olarak beyazımsı sert bir kısım oluyor...

Bu sorunların tümünden birden nasıl kurtuluruz?

1. Sıcak şoklama yöntemiyle kabuklardan kurtulun.
2. Geniş bir kabın üstüne, kevgiri oturtun, yanına da iki ayrı kap alın
3. Domatesi ikiye bölün ama ortadan değil, yarısından fazlası altta kalsın.
4. Her iki parçanın da içini kevgire gelişi güzel sıkın, çekirdekleri ve suyu aksın.
5. Parçalardan büyük olanı bir kaba, diğerini (sap ve biraz sert kısımların olabildiği parçayı) diğer kaba...
6. Hepsini tamamladıktan sonra, çekirdeklerden süzülen suyu pişireceğiniz kaba aktarın.
7. Domatesin sap kısmına yakın kısmından çıkan parçaları rondo ile iyice parçalayın ve suyun içine ekleyin. Böylece büyük parçaları tümüyle kaplayacak kadar domates püresi elde edeceksiniz.
8. Büyük parçaları da olduğu gibi bu pürenin içine ekleyip pişirin.
9. Kavonozlara önce büyük parçaları dağıtın, sonra üstlerini domates püresi ile doldurun.

Diğer ayrıntılar zaten yazılı

limon_sever beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 20:22   #6
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Eşim evde bu işlerin en yorucu hammaliye kısımlarını bana yaptırdığı ve iyi bir gözlemci olduğumu sandığım için bir iki noktayı da ben yazayım.. )

En ideal domates sosu için, etli ve suyu az olduğu için sayın limonsever'in fotoğrafındaki domateslerden kullanırız..

Kabuğunu soymaya ve saplarını çıkarmaya çalışmayız..
Eşim bunları sirkeli suda iyice yıkadıktan sonra kaynatmadan tam ortadan (uzunlamasına değil) kesip benim önüme koyar ve ben bunları rendenin iri gözlerinde sadece kabuğu kalana kadar çekerim..Eşim bana o yeşil kısımlı olan yerleri ve sap kısmının olduğu beyazlıkları rendede çekmememi tembihler..

Daha sonra elde edilen püreyi normal ateşte kaynatır..Kaynatırken ara ara karıştırır ve üstte oluşan beyazımsı köpükleri sürekli kaşıkla sıyırıp atar.. Hiç beyaz köpük çıkmayıncaya kadar kaynatmaya devam eder..

Eşime bu köpüğü niye atıyorsun diye sorduğumda, ''bu köpük domatesin yeşil ve olgunlaşmamış kısım ve saplarından oluşuyor'' der..

Köpük çıkmaz olunca son 10 dakika öncesinde 5-6 kilo püreye bir çay bardağına yakın zeytinyağı ve bir miktar tuz (iki yemek kaşığı kadar) ilave eder, karıştırır..

Steril kavanozlara doldurur, yine bana uzatır; ben de bir güzel sıkıp tersine çevirip, mermerin üzerine dizerim onları..

Buzdolabına falan koymaksızın, kapalı karanlık dolabımızda 1- 1.5 yıl bozulmadan dururlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 21:53   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Buzdolabına falan koymaksızın, kapalı karanlık dolabımızda 1- 1.5 yıl bozulmadan dururlar..

Türkmax'ta "Her şey tadında" diye bir program var. Geçenlerde Eyüp Kemal Sevinç domates sosu yapımını anlattı ve bunların buzdolabında saklanması gerektiğini söyledi.

Kışlık hazırlıkları kapsamında anlattı, kaç kavanozun yeteceğini düşünüyor da
buzdolabında saklayın diyor anlayamadım

Eyüp Kemal Sevinç - Vikipedi

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 21:55   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Kabuğunu soymaya ve saplarını çıkarmaya çalışmayız...

Eşim bunları sirkeli suda iyice yıkadıktan sonra kaynatmadan tam ortadan (uzunlamasına değil) kesip benim önüme koyar ve ben bunları rendenin iri gözlerinde sadece kabuğu kalana kadar çekerim..
Sizin iş daha zormuş, daha doğrusu hanıma kolay, size zor
Bence gelecek yıl bizim yöntemi deneyin

MeyveliTepe beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 22:00   #9
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sterilizasyona dikkat edilerek hazırlananmış kavanozların karanlık, oda sıcaklığındaki kilerde 2 yıldan fazla gayet güzel saklanabildiğini gördük

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 22:04   #10
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
San marzano çeşidi, pazarda satılan plum tabir edilen domateslerden de farklıdır. Sap kısmında dikkate değer bir beyaz sert bölüm yok. Kaynar suda 5-10 saniye şoklanınca kabuğu 1-2 hamlede çıkar, sadece 2-3 parçaya bölünüp tencereye atılması kafidir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 22:13   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Valla biz pazarda bulduğumuz domatesi alıyoruz

MeyveliTepe ve pria beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 23:07   #12
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sterilizasyona dikkat edilerek hazırlananmış kavanozların karanlık, oda sıcaklığındaki kilerde 2 yıldan fazla gayet güzel saklanabildiğini gördük

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.
Sadece kahvaltılık için hazırlanan bir domates sosu daha var. İçerisinde Arnavut biberi tarzında biberler olan. Ekmek bandıra bandıra çiğ olarak tüketilen biberli domates suyu (sosu). O zaman bu ihtimale karşı bu sosu kesinlikle kullanmamak lazım.

YeniBON beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 23:38   #13
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Türkmax'ta "Her şey tadında" diye bir program var. Geçenlerde Eyüp Kemal Sevinç domates sosu yapımını anlattı ve bunların buzdolabında saklanması gerektiğini söyledi.

Konserve nasıl saklanır? - UZMANTV

Valla bizim evde ancak kapağı açılınca buzdolabına giriyor..Doğrusu da bu gibi..

YeniBON beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 23:44   #14
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Dikkat edilmesi gereken bir şey, küçük de olsa botulizm olasılığına karşı açılan kavanozun kaynatılmadan tüketilmemesidir. Ev yapımı bir konserve kaynatılmadan asla küçük bir damla dahi tadına bakılmamalı.
Biz domates püresi kavanozunu açtıktan sonra hiç kaynatmadan doğrudan kahvaltılık olarak ta kullanıyoruz..
Yazdıklarınızdan, bunun yanlış olduğunu mu anlamalıyım ?

Ev yapımı konserveler genel olarak 15 dakika kaynatılmalı deniyor ama kapağı şişmiş şüpheli konserveler için botulizm olasılığı olduğu yazılmış:

http://www.saglik.im/botulizm/

Botulizm de gerçekten çok tehlikeliymiş; bir fasulye tanesinden ölen bile varmış..

YeniBON beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 16:33   #15
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 237
Bizim çevremizde de ;domateste likopen en çok kabuğa yakın kısımda bulunduğu için kabukla rondodan çekip pişirmek daha yararlı deniyor genelde bende bir kısmını böyle yapıyorum.
Rondoda çekilince kabuklar küçülüyor,anlaşılmıyor

pria ve YeniBON beğendi.
sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 18:19   #16
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben domateslerin kabuğuna + şeklinde çizik atıp kaynar suya atıyorum. Biraz kaynar suda beklettikten sonra buzlu suya atıyorum. Kabuğu kolayca soyuluyor. Kabuklar doğru ördeklere.

Sonra her bir domatesi ikiye bölüp suyunu ve çekirdeklerini çıkarıyorum. Bunları soğuyunca buz kalıplarında dondurup yemeklerde kullanıyorum.

Kalan etli kısmı mutfak robotunda kıyıyorum. Tencereye biraz zeytinyağı döküp ince kıydığım biberleri hafif öldürüyorum. Sonra domates püresini ekliyorum. Deniz tuzu katıp kaynatıyorum. Sıcakken kavanozlara doldurup ters çeviriyorum.

pria ve bahcedenn beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2014, 16:15   #17
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Domates sosu yapımı

Arkadaşlar sayfa biraz renklensin istedim, birde benim yöntemimle domates sosu yapımını
uygulamalı olarak paylaşmak istedim.

Bu sabah bahçemde ne kadar irili ufaklı domates varsa hepsini topladım.
Name:  DSCF5666.jpg
Views: 1096
Size:  37.5 KB


Sapını, çöpünü temizledikten sonra güzelce yıkandılar
Name:  DSCF5674.jpg
Views: 1038
Size:  41.8 KB


Blendırdan geçirildiler, posasını çıkartmak için kevgirden de geçtikten
sonra...
Name:  DSCF5677.jpg
Views: 1097
Size:  52.6 KB


10 litrelik bir tencerede kaynatıldı
Name:  DSCF5682.jpg
Views: 1071
Size:  45.2 KB


Ocaktan inmeye yakın tuz ve yarım çay bardağı zeytin yağı ilave edildi, 2 tatlı kaşığı şeker ilave ettim (kekremsiliğini alsın diye),
bir baş sarımsak (ufak ufak doğranmış) ilave ettim 10 dakika daha kaynadıktan sonra sıcak sıcak temiz kavanozlara doldurup
kapağını sımsıkı kapattıktan sonra vakumlanması için ters çevirdim.
Name:  DSCF5684.jpg
Views: 1080
Size:  44.5 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2014, 20:15   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Geçen sene elli kavanoza yakın domates suyu hazırlamıştık. Eşe dosta çocuklara da verdiğimiz halde bu seneye de birkaç kavanoz kalmıştı. Buzdolabına koymadım, depodaki raflarda baş aşağı beklettim.
Tencerede kaynayan domates püresini sıcak sıcak temiz kavanozlara koyup sıcak suda kaynattığım kapaklarla iyice kapatıp baş aşağı dizdim. Hepsinin kavanozlanma işi bitince bunları yedişer -sekizer baş aşağıya tencereye koyup 3/4 ünden biraz daha da fazlası su içinde kalacak şekilde dizdikten sonra yarım saat daha kaynatıp depoladım.

Her açtığım kavanoz mis gibiydi sanki yeni doldurmuşum havası vardı.
Biz daha ziyade domates çorbası, ve sosis sosu olarak tüketiyoruz, bu durumda açtığımızda yeniden kaynatılmış oluyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2014, 20:33   #19
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sırf domatesleri soymakla uğraşmamak için( birde o kabukları ziyan olarak gördüğümden) ev tipi kıyma makinesi aldım. 2 yıldır onu kullanarak sos hazırlıyorum. Domatesleri yıkayıp ikiye veya dörde bölüp ince ayarda çekiyorum. Sosun içinde kabuk varmış yokmuş belli olmuyor. Daha önceden sıcak suyla kabuğunu çıkarıp doğrardım ama o zamanda çok sulanıyorlar ve işlem uzun sürüyordu. Şimdi 20 dakikada 10 kilo domatesi çekip kaynatmaya geçiyorum. Her sene çok miktarda hazırlayanlara tavsiye ederim.


Düzenleyen yağmur : 03-09-2014 saat 20:33 Neden: imla
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2014, 03:12   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben de kabuğunu soymadan rondoya atıyorum, püre gibi oluyor hiç de kabuk gelmiyor ağıza.
Geçen sene lilium'um eşi Nagihan bana bir kavanoz domates ve biber karışımı vermişti, çok güzeldi, bu sene ben de birkaç kavanoz öyle yapacağım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2014, 08:30   #21
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
20 kavanoz yaptım bende. Domatesleri güzelce yıkadım, yeşil acıbiber süs bibeleri ve kırmızı salçalık biberle birlikte robottan geçirdim.sirke, 1 koca baş sarımsak, biraz şeker, tuz az olcak, biraz yağ, biber salçası çok az, bir güzel kaynattım kavanozlara koyup hazır sos olarak kullanıyorum . sabah kahvaltılarındada güzel oluyor. Tarifi damak zevkinize göre değiştire bilirsiniz.

bunun haricinde domatesler doğrandı kabukları soyulduktan sonra, tencerede yeşil birde doğradık bir güzel kaynatıldı. kavanozlara konuldu. 38 de bundan yaptık.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024