agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-01-2011, 12:43   #1
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
İşkembe Çorbası

Ailemden görerek öğrendiğim,, yıllardır yaptığım işkembe çorbası tarifini anlatmaya çalışacağım
Tarifi 4 kişiliğe göre düşünelim.

Eskiden annem, halam işkembe yapacağı zaman epey uğraşırlardı, alınan işkembenin her iki yüzünü sıcak suda , bıçakla defalarca kazırlar, sabunlu sularla yıkar, defalarca durulayıp, anca temizlerlerdi.
Şimdi satılan işkembeler oldukça iyi temizlenmiş şekilde oluyor, işlem tabiiki kolaylaşıyor.
Satın alırken damarlı tarafından olmasına dikkat ederim. 1kg. işkembeyi aldık, ilk önce dış yüzeyindeki yağlarını tamamen temizlerim, bıçakla kesip çıkarırım. Yine sıcak suda her iki yüzeyini bıçakla kazırım, bir kaç defa ovarak yıkarım.

Temizlediğim işkembenin her iki yüzünü iyice una bular, yaklaşık 1 saat bu şekilde bekletirim. Halam ve kayınvaldemden gördüğüm bir yöntem, daha beyazlaştığını, ve biraz kokusunu aldığını söylerlerdi.
Daha sonra suyun altında işkembeyi tekrar yıkayarak, unlardan arındırırım.
İşkembeyi elimin yarısı büyüklüğünde kare parçalara bölerek , ayırırım.

Düdüklüde; ufacık bir soğanıda dörde bölüp, işkembeleri, suyuda ilave edip, yaklaşık 45 dakika- 1 saat pişiririm.

Yeterli piştiğini çatalın rahat bir şekilde işkembeye batmasıyla anlayabiliyorum.
İçindeki soğanı alıp, sulu işkembeyi bir tencereye boşaltırım. Soğuyunca buzdolabına kaldırırım, buzdolabında 5-6 saat bekletirim. Bu şekilde işkembenin suyundaki yağların, yüzeye çıkıp, onları kaşıkla alıp, atabilmeyi sağlıyorum.

Kare doğradığım işkembeleri çorbalık olarak kesme tahtasında (camında)ince ince kıyarım.
Tencerede bir kahve fincanı dolusu unu su ile iyice ezdirip, işkembenin suyundan ve biraz tereyağ ilave edip, devamlı karıştırarak pişirmeye çalışırım. Top top olmaması için devamlı çırpıcı tele karıştırmak gerekir. Çorbanın kıvamını tecrübemize göre ayarlayacağız. Ne çok koyu, ne de sulu olması gerekiyor. Un kokmayacak şekilde piştiğini görünce yaklaşık yarım su bardağı süt, tuzunu ve ufak bir diş sarımsak ve bir kahve fincanı sirkede ilave edip, ufak parçalar şeklinde doğradığım işkembeleri de koyup, beş dakika daha bu şekilde kaynamasını sağlarım.

Ocağın altını kapatınca 1 yumurta sarısını, yarım limon suyu ile bir kasede iyice çırpıp, daha sonrada bu karışıma çorbanın sıcak sulu kısmından azar azar ilave edip, devamlı karıştırarak terbiyesini yaparım.
İsteyen üzerine tereyağını, kırmızı biberle bir ufak sahanda kızdırıp, ilave edebilir.
Yine isteyene bir, iki diş sarımsağı iyice dövüp, sirke ile hazırladığımız sostan, tabaklarına servis edilebilir.

Afiyet olsun


Düzenleyen acemifüsun : 01-01-2011 saat 22:14
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024