agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-08-2009, 12:19   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Salsa-Verde Sosu

Bu sene sebze bahçemde az miktardaTomatillo Verde yetiştirdim. Daha önce yetiştirmiş arkadaşlar, tadının çok kötü olduğunu ancak salsa sosunun çok güzel olduğunu söyleyince, şimdiye kadar hep hazır kavanozda aldığım salsa sosunun tarifini araştırdım. Yapılışı çok kolaymış. Normal domatesle de aynı yöntemle Sasa Sos hazırlanarak, kışlık konserve yapılabilir.

Tomatillo Verde sebzesi
Name:  00.jpg
Views: 2103
Size:  13.1 KB

Verdeleri, acı biberleri, soğanları tepsiye yerleştirip
Name:  01.jpg
Views: 1886
Size:  26.5 KB

Közlüyoruz, ızgarada pişiriyoruz
Name:  02.jpg
Views: 1943
Size:  32.3 KB

Parçalayıcıya yerleştiriyoruz
Name:  03.jpg
Views: 1580
Size:  25.6 KB

Üzerine biraz maydanoz ekliyoruz
Name:  04.jpg
Views: 1918
Size:  32.9 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 12:22   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Parçalıyoruz
Name:  05.jpg
Views: 1540
Size:  30.6 KB

Sosumuz hazır
Name:  06.jpg
Views: 2236
Size:  44.9 KB

Bu sosu kullanabileceğimiz bir çok tarifi internette bulabilirsiniz.

Not:Fotoğraflar internetten alıntıdır.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 18:58   #3
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bu sabah bahçeye gittiğimde yere yatmış Tomatilloları görünce canım sıkıldım. Önce hepsini kökünden söksem mi diye düşündüm sonra kıyamayıp bağlamaya karar verdim. O kadar çok dallanmış ki, ve dalları o kadar kırılgan ki, neresinden tutsam bağlasam şaşırdım. Sonunda savaşı kazandım, derli toplu görünmelerini sağladım.

Bu arada 1 kg ya kadar topladım. Hemen kabuklarını soydum, yıkadım ve Salsa Verde Sosunu yapmak üzere mutfağın yolunu tuttum.

Fırında sadece Izgarayı yaktım. Tepsiye yağlı kağıdı serdim, Verdeleri, Acı Biberleri, 2 Adet soğanı kalın halka şeklinde dilimleyip yerleştirdim. Pişerken patlamasınlar diye biberlerle tomatilloları bıçağın ucuyla ufak çizdim.
Name:  IMG_5198.JPG
Views: 2274
Size:  66.6 KB

Fırının ızgarasında 10 dakikadan az sürede piştiler. Verdeler çok su salıyor. Çizmekle hata yapmış olabilirim, içleri çıktı. Biberlerle Verdeler çabuk pişiyor, onları alıp soğanları 10 dakika kadar daha pişirdim. Bu kadar biberin acısı bizim damak tadımıza tam geldi, dileyen daha çok veya daha az eklebilirler. Biberlerden en altta olan, kış sonu marketten aldığım Kırmızı Chili Biberin tohumundan kendi yetiştirdiğim Chili Biber. Şimdilik 1 tanecik vardı üzerinde ama bir çok çiçeği var.
Name:  IMG_5199.JPG
Views: 2160
Size:  66.9 KB

Hepsini mutfak robotunda veya parçalayıcıda parçalıyoruz. Maydanoz da eklemem gerekiyormuş, buraya bakınca gördüm ama ben eklemeyi unuttum.
Yiyeceğimiz kadarını kaseye alıyoruz, fazlasını kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz.
Name:  IMG_5201.JPG
Views: 3785
Size:  49.0 KB

Sonuç; 3 kişilik ailemizde beğenmeyen yok, hatta tadına bayıldık diyebilirim. Ekşi-Acı tatlar sevenlerin çok beğeneceği bir tat. İnternette genelde ince dilimlenmiş Izgara Tavuk yanında servis ediliyor ama bizde akşam yemeği olarak anne yapımı (bendeniz ) Hamburger vardı, biz onun yanında tadına baktık. Eşim, Hamburgerinin arasına sürdü, oğlum patates kroketleri bandırdı, yine de bayıldık. Tavukla deneyince de yazarım.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 11:32   #4
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben de yaptım biraz önce. Ben acı sevmediğimden tatlı biber koydum içine. Akşam patates kızartmasıyla yiyeceğiz.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 13:08   #5
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yedikten sonra beğeni durumunuzu da yazın olur mu?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 21:39   #6
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Senin kızlar (inşallah yanlış hatırlamadım) bayılır bu sebzeyi toplamaya Berduray.

Anne yemeği demedim, anne yapımı Hamburger dedim. Yani ev yapımı Hamburger

Açılımı pek yok, bildiğin yuvarlak ekmek arası köfte işte. Arasına tam ekmeğin boyutunda kocaman pembe domatesten (bahçeden) ince bir dilim, ketçap, mayanoz, isteyene hardal, üzerine bu sefer verde için pişirdiğim ızgara soğan dilimlerinden de ekledim, bir yaprak yeşillik ekmekten taşacak, bir kaç ince dilim salatalık turşusu. Haftada bir yemezsek krize girdiğimiz kolay yemek

Oğlum 7 yaşındayken Amerika'ya (S.F.) gitmiştik, çocuğun en merak ettiği şey Hamburger'di. Gördüğümüz ilk burgerciye girdik, çocuk büyük hayal kırıklığı yaşadı, berbat bir şeydi. Sonra bizim kızlar bizi oranın en güzel burgerini yapan yere götürdüler, bildiğin ev yapımı Hamburger. İçinde aynı bizim yoğurup pişirdiğimiz kocaman köfte, yukarda saydığım malzemelerden bol miktarlarda. Ekmeğin boyutunu ve yüksekliğini anlatamayacağım, ağzını ekmek boyutunca açman için yılanlar gibi çene kemiğini çıkarman gerek yani o kadar. Neyse uzatmayayım, gerçekten lezizdi. Ama artık ben onlardan daha lezizini hazırlıyorum. Ev yapımı tertemiz.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 22:22   #7
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Aynı şeyler konulsa da herkesin köfte lezzeti farklı oluyor. En önemlisi kıymanın seçimi, ben %10 yağlı seçiyorum. Yağ oranı arttıkça köfteler pişerken büzüşüp küçülüyor. Soğanı küçücük bir baş kullanıyorum, fazla soğan tadını bozuyor bence. Soğanı, bayat ekmek içini (işte bu göz kararı) çok az su damlatıp mutfak robotunda çekiyorum. Tuz, karabiberi değirmende çekiyorum, çok az kimyon (belli- belirsiz olması, kokusunun çok öne çıkmaması gerek), çok az da kekik ekleyip, yoğuruyorum. Büyük ve ince köfteler hazırlıyorum.

Hazır burger köfteleri gibi olmuyor tadı ama biz bunu daha çok seviyoruz.

Not:Hamburger yaptığımda yapılışını fotoğraflayıp, yeni konu açarım, bu yazışmaları o zaman taşırız oraya.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 22:29   #8
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
İftarı dışarıda açınca patates kızartması-salsa sosu işi yattı. Salsanın tek başına tadına baktım. Pek hoşlanmadım. Belki de tadı acı katılınca güzelleşiyordur. Yarın biraz pul biber katıp deneyeceğim.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 22:39   #9
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Pul biber olmaz ama çakma salsa olur.

Özelliği acı yeşil meksika biberini közleyip katmak.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024