agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-05-2009, 01:50   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Çağla ile cacık

Efendim, biliyorsunuz cacık enfes bir Anadolu mezesidir.
Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen yoğurdun derince bir kap içinde salatalıkla, dereotuyla, sarımsak ve zeytinyağıyla buluşmasıdır... Rakı sofralarının vazgeçilmezlerindendir.

Bu gün türküler dinledim:

Gel ey gönül mülk edinme bu dehri
Eli göçmüş hüsni insana dönersin
Bal deyi sunarlar akıbet zehri
Tacı tahtı bi-mekana dönersin
Ömrüm ömrüm ömrüm divane ömrüm....

Ya bu türküler var ya bu türküler... Benim gibi yatkınsanız, bir güzel hüzne gömüyor adamı...
Yakınıyor muyum?
Hayır...
Hani şairin dediği gibi hüzün ki en çok yaraşandır bize...

Dinledikçe türküleri hüzüne gömüdüm.
Bu yüzden olsa gerek bir duble rakıya heves ettim.
Yanına bir de cacık yapayım dedim...

iyi de dolapta yoğurt var ama salatalık yok...

Cacığı kafama koymuşum ya, pek sevmem ama çaresiz marulla yapmaya niyetlendim....

Name:  Cacık 3.jpg
Views: 1504
Size:  10.9 KB

O anda aklıma çağla geldi.
Zeytinyağlı yemeğini de yapmıştım hani. Ama o badem çağlasındandı...
Olur mu olur dedim.
Gecenin bir yarısı kendi kayısı ağacıma daldım.
Hırsızlama azıcık çağla topladım. Hani nerdeyse çekirdek yatakları sertleşecekmiş...

Mutfağa girer girmez kolları sıvadım.

Name:  cacık 1.jpg
Views: 1368
Size:  9.9 KB

Havanda döğülmüş iki diş sarımsak, beş-on adet ince ince kıyılmış çağla, dere otu, yoğurt ve bu karışımının üzerine gezdirilmiş zeytinyağı ile ortaya ummadığım lezzette bir meze çıktı...

Name:  cacık 2.jpg
Views: 971
Size:  10.0 KB

Bir deneyin derim...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 02:41   #2
Ağaçsever
 
ayselug's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 94
hmmm....
çağla mevsimini beklicez malesef

ayselug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 14:57   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Bu tarifi Sakız adasında görmüştüm. Ancak irileşmiş çağlanın içini ayrı koymuşlar, ince yeşil kabuğunu ise havanda sarımsakla dövüp inceltmişlerdi. Gerçekten Nefis bir tat. Yarın size bahçemden çağla toplayıp resimlemeye çalışacağım. Sayeniz de tekrar hatırladım.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 20:52   #4
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Turşusuda çok lezzetli oluyor çağlanın.
Tarif için Teşekkürler...

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 22:47   #5
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Bu saatte bunu okumak pek iyi olmadı, dolapta yoğurt var ama bahçede çağla yok

Elinize sağlık güzel görünüyor.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024