31-03-2009, 01:34 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kereviz yaprağı salatası
Bir türkü var... Sinop Türküsü galiba... Pek de oynaktır, fıkır fıkır... İsmi de öyle... Tin tin tinimi hanım... O türkü de geçer: (Kereviz denilince ille de bu türkü anılmasa olmaz) "Bahçelerde kereviz Biz kereviz yemeyiz" Oysa: "Bahçelerde kereviz Biz kereviz severiz" diye söylense daha iyi değil mi?... Gerçi seveni olduğu kadar sevmeyeni de var. Yani kerevizi seven çok sever, sevmeyen hiç sevmez... Ben çok sevenlerdenim... Baharlı tadı ve kokusuyla, zeytinyağıyla, soğanla, havuç ve bezelyeyle barışık... Tabakta duruşları da öyledir... Olursa bu kadar olur yani... Kereviz Akdeniz ve Ortadoğu'dan çıkmış. Yani yabancımız değil. Üç türü var: Yumru (A.graveolens'in rapaceum), yaprak (A. graveolens'in dulce) ve kesme (A. graveolens'in silvestre) Biz daha çok yumru kereviz tüketiyoruz. Yaprak kerevize pek rastlamıyorum. Bu yüzden alırken yaprakları kesilmemiş yumruları tercih ediyorum. Ama genel olarak -nedense- yaprakları kesilmiş olarak satılıyor. Hatta tartıldıktan sonra yapraklarının hemen oracıkta kesilip atıldığına bile tanık oluyorum. Ya, gerçekten çöpe gitmesine dayanamıyorum... İsraf, düşüncesizlik, umursamazlık, duyarsızlık... Artık ne derseniz deyin Evet, geçen gün kereviz aldım. Yumrularından portakal suyunda, bezelyeli, havuçlu zeytinyağlı yemeği yapıldı. Yapraklarından ise salatası... Size kendi kafama göre geliştirdiğim bu kereviz yaprağı salatasının tarifini vereyim. Çünkü sonuç gerçekten umduğumdan çok daha güzel oldu: Malzemeler 5 adet yumru kerevizin yaprağı (Saplarının sert kısımları ayıklanacak) 1 su bardağı kadar sert peynir rendesi 1 diş sarımsak (ince ince rendelenmiş gibi kıyılacak) Zeytin yağı Limon suyu Beş adet kadar siyah zeytin -Varsa- lahana benzeri turşu (Süs için) Yapılışı İrice kıyılmış kereviz yaprağını salata tabağına yayın. Üzerine ince ince kıyılmış sarımsağı ekleyip şöyle bir karıştırın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpin. Zeytinyağı ve limonun suyunu gezdirin... Siyah zeytinleri yerleştirin, Turşuyu tabağın kenarına koyun... Bu kadar... Hangi yemeklerin yanında gider, ona siz karar verin. Ama zeytinyağlı kerevizin yanında değil heralde... |
01-04-2009, 00:33 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zaten salata için peynir+zeytinyağı+limon+sarımsak +yeşillik nefis bir bileşke... Not: Bu aralar taze sarımsak çıktı. Diş sarımsak yerine ince ince kıyılmış yapraklarını deneyin. Yeşillik yerine kırmızı-beyaz lahana, kaynar suda şöyle iki üç dakika tutulmuş brokoli, karnıbahar falan da kullanabilirsiniz.... ) |
|
07-05-2009, 18:14 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: kayseri
Mesajlar: 4
|
bende kereviz yaprağını mor lahana salatasına ekliyorum .özellikle balıkların yanında harika oluyo. sarmısak zeytinyağ ve limon la birlikte |
|
|