agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen dağ çiği
  • 1 Gönderen betito

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-11-2008, 14:08   #1
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Kuşburnu marmelatı

Kuşburnu marmelatı lezzet açısından harikadır. Zaten bana göre kuşburnu, çok lezzetli bir meyve.
Yemesi çok lezzetli olan bu marmelatın yapımı hiçte kolay değil.
Dün akşam eve gittiğimde Annem be kız kardeşim marmelat yapmaya başlamışlardı. O yüzden ilk hallerinin resmini çekemedim ama, yapılışının resmini çektim biraz.
Topladığımız **** aldığımız kuşburnuları bir güzel temizliyoruz, daha sonra üzerine su ilave edip ocağa koyuyoruz, ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Daha sonra ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra ezmeye başlıyoruz, bunu ise bir süzgeç aracılığı ile yapıyoruz.
Name:  ÇEKİRDEKLİ.jpg
Views: 29662
Size:  51.9 KB
Gördüğünüz gibi çekirdekleri ve kabuğu ayrılmaya başlamış. Bu ezme işlemi, daha sonra daha ince süzek **** elek yardımı ile devam ediyor ve kuşburnunun çekirdekleride içinden çıkan ince kılarıda bitinceye kadar devam ediyor. Bu resimde gördüğünüz gibi, süzme işlemi hayli ilerlemiş.
Name:  SÜZME.jpg
Views: 35283
Size:  52.8 KB

Pratik bir bilgi daha, bu işlemi ince çorapla yapanlarda varmış, öyle olunca, ince kıllardan hiç kalmıyormuş.

Süzme işlemi bittikten sonra, kuşburnu tekrar kaynatılmak üzere ocağa konulur.
hayli uzunca bir süre, koyulaşıp istediğiniz tada ulaşıncaya kadar kaynatılır. Süzme işlemi sırasında, kolay olması açısından kuşburnuya su katılır, haliyle buda marmelatın cıvık olmasına neden olur. Kuşburnu kaynatılırken, mutlaka şeker ilave edilmelidir, yoksa yaptığımız kuşburnu marmelatı çok kısa bir süre içinde bozulur. Şeker koyulmalı ama, isteyen istediği kadar koymalı...

Annemler bugünde kuşburnu marmelatımızı pişireceklerdi, akşamada pişmiş şeklini fotoğraflar onuda sizlere gösteririm.

Saklama şekli: Pişirilen marmelat hafif sıcakken, kavonozlara koyulursa, serin bir yerde çok uzun süre bozulmadan bekleye biliyor. Sıcakken kapatılan kapak, marmelatın hava almasını engelliyor.
Afiyet olsun, umarım sizlerde yaparsınız; çünkü evde yapılanının tadı, marketlerden aldığımızdan çok daha güzel...

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 14:43   #2
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Kastamonu'da olduğumuz zaman biz de kuşburnu marmelatı yaparız . Toplanması kadar marmelat yapımı da oldukça zahmetlidir. Süzme işlemi en az 6-7 defa yapılmalı (ten çorapla).

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 15:34   #3
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
İlk kez kaynatıldıktan sonra el ile çevrilen salça makinelerinden geçirirseniz çekirdekleri daha kolay ayrılıyor. Daha sonra çıkan çekirdekleri bir miktar suyla yeniden kaynatarak yeniden geçirdiğinizde çıkan sulu karışımı da şeker katmadan meyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Bir de kurtlu olup olmadığını keserek bakınız içinde kurtlu olanlar çıkabiliyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 08:54   #4
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Bir türlü kısmet olupda fotoğrafları yükleyememiştim. Kuşburnu marmelatının bitmek üzere olduğunu farkedince, hemen fotoğraflarını çekeyim dedim. Fotoğraflarda kuşburnu marmelatının, yapılmış ve yemeklik halini görüyorsunuz, iştah açıcı bir özelliği var, bu hazır satılan marmelatlarla ise kıyas bile edilemez, gerçekten çok lezzetli, herkese tavsiye ederim.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen Derya Özen : 13-07-2009 saat 15:49
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2009, 08:01   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Ekşimiş kuşburnu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derya özen Mesajı Göster
kuşburnu marmelatı lezzet açısından harikadır. Zaten bana göre kuşburnu, çok lezzetli bir meyve.
Yemesi çok lezzetli olan bu marmelatın yapımı hiçte kolay değil.
Dün akşam eve gittiğimde annem be kız kardeşim marmelat yapmaya başlamışlardı. O yüzden ilk hallerinin resmini çekemedim ama, yapılışının resmini çektim biraz.
Topladığımız **** aldığımız kuşburnuları bir güzel temizliyoruz, daha sonra üzerine su ilave edip ocağa koyuyoruz, ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Daha sonra ocaktan indirip soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra ezmeye başlıyoruz, bunu ise bir süzgeç aracılığı ile yapıyoruz.
Eklenti 54125
gördüğünüz gibi çekirdekleri ve kabuğu ayrılmaya başlamış. Bu ezme işlemi, daha sonra daha ince süzek **** elek yardımı ile devam ediyor ve kuşburnunun çekirdekleride içinden çıkan ince kılarıda bitinceye kadar devam ediyor. Bu resimde gördüğünüz gibi, süzme işlemi hayli ilerlemiş.
Eklenti 54126

pratik bir bilgi daha, bu işlemi ince çorapla yapanlarda varmış, öyle olunca, ince kıllardan hiç kalmıyormuş.

Süzme işlemi bittikten sonra, kuşburnu tekrar kaynatılmak üzere ocağa konulur.
Hayli uzunca bir süre, koyulaşıp istediğiniz tada ulaşıncaya kadar kaynatılır. Süzme işlemi sırasında, kolay olması açısından kuşburnuya su katılır, haliyle buda marmelatın cıvık olmasına neden olur. Kuşburnu kaynatılırken, mutlaka şeker ilave edilmelidir, yoksa yaptığımız kuşburnu marmelatı çok kısa bir süre içinde bozulur. şeker koyulmalı ama, isteyen istediği kadar koymalı...

Annemler bugünde kuşburnu marmelatımızı pişireceklerdi, akşamada pişmiş şeklini fotoğraflar onuda sizlere gösteririm.

Saklama şekli: Pişirilen marmelat hafif sıcakken, kavonozlara koyulursa, serin bir yerde çok uzun süre bozulmadan bekleye biliyor. Sıcakken kapatılan kapak, marmelatın hava almasını engelliyor.
Afiyet olsun, umarım sizlerde yaparsınız; çünkü evde yapılanının tadı, marketlerden aldığımızdan çok daha güzel...
selam arkadaşım yazını okunya siteye üye oldum bana karşı komşumdan geçti marmelat elime ve bende ekşidi ilk defa yediğim için eşkimiş olanınıda tüketebilirmiyiz yoksa sakıncalımıdır acil bilgilendirirsen sevinirim

nbeyke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2009, 08:20   #6
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Kuşburnu marmelatı normalde hafif ekşimtidir. Ama bunu buruk bir tatda yemeyin, muhtemelen küfleniyordur. Kuşburnuya, isteğe göre, şeker koyularak yapılır, komşunuz; şeker atmadan yaptıysa, çabuk ekşir. Normal şartlarda barındırıldığı yer, soğuk olmalıdır, eğer dolapda değilde, açık bir yerde beklettiyseniz, ekşime yapmıştır. Normalde kuşburnu yediyseniz, o ekşiliğin, doğal tad mı, yoksa bozulmadan mı kaynaklandığını anlayabilirsiniz sanırım. Umarım yardımcı olmuşumdur.


Düzenleyen Derya Özen : 19-11-2009 saat 09:37 Neden: Harf hatası
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2009, 21:50   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
çok teşekkür ederim dolapta sakla demiş bana verdiğinde ben bir gün açıkta bekletmiştim benim ev sürekli güneş alıyor ve sıcak sanırım ekşittim yenmedi sonraki günler dilimi yaktı teşekkürler ilginize

nbeyke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 15:28   #8
Ağaç Dostu
 
dağ çiği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 568
Kuşburnu marmelatı

Kuşburunlarını temizledikten sonra iyice yıkandıktan sonra tencereye konur.Üzerine su gelicek şekilde kaynamaya alınır su eksildikçe sıcak su ilava edilir.kuşburunları ezilmeye başlayınca ocaktan alınır.Bu işlemi gece yapmanızı tavsiye ederim sabaha kadar kuşburunları iyice şişer suyu çeker.Ertesi gün yine kuşburunları yüzlenicek şekilde sıcak su dökülerek bir taşım kaynatılır.Ocaktan alınan tencere blendır yardımıyla iyice ezilir.
Name:  S6300656.jpg
Views: 10416
Size:  38.4 KB
Name:  S6300658.jpg
Views: 9722
Size:  34.8 KB
Name:  S6300659.jpg
Views: 8615
Size:  33.5 KB

Önemli olan soğumadan kevgirden geçirmektir.Mutlaka bir yardımcınız olması lazım.İlk etapta kevgirden bir tahta kaşığı yardımıyla çıkarılan kuşburnu diğer taraftan ince süzgeçten yuvarlak dipli bir kavonozla yuvarlıya yuvarlıya çıkarılır.
[ATTACH]Name:  S6300662.jpg
Views: 8383
Size:  37.2 KB[/ATTACH]

Eklenen Resimler
 
dağ çiği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 15:36   #9
Ağaç Dostu
 
dağ çiği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: Yalova
Mesajlar: 568
Kuşburnun içindeki bütün tüyler kavonoza yapışır.
Kuşburnunuz kaç kg sa yarısı kadar şeker koyun çok fazla şekeri kaldırmıyor.
Ben yedi kg kuşburnundan yaptım ve yedi kg marmelatım oldu.

Tarif yazmak ne zormuş.Aman ne zormuş demeyin inanın yediğinizde değermiş diceksiniz. Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
    
Maviş beğendi.
dağ çiği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 17:44   #10
Ağaç Dostu
 
artemisia10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 376
Galeri: 55
Elinize sağlık tarif çok güzel olmuş tüm ayrıntıları da anlatmışsınız çok severim kuşburnu marmelatını yapması zor diye denememiştim şimdi gözüme daha kolay göründü

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 21:36   #11
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sevgili dağçiği, ellerinize sağlık. Marmelatınız çok güzel görünüyor. Eminim tadı da güzeldir.

Kuşburnu toplama fırsatım olursa, denemek isterim. Tarif için teşekkürler...

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 21:43   #12
Ağaç Dostu
 
Ayşe Yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
Ahh! ben bu işlemi çıplak elle yapmıştım. Birdaha tövbe ettim yapmam. Ellerim kaktüs gibi oldu kaşıntısıda cabası. Ellerinize sağlık.

Ayşe Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2010, 19:28   #13
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Elinize sağlık sayın dağ çiği...bilginizi paylaştığınız için ayrıca teşekkkür ederim...

Bu marmaletın **** herhangi bir marmelatın reçelden farkı nedir acaba?...ben genelde içerisine şeker konduğu için bana yapay geliyor ve pek tercih etmiyorum böyle şeyleri ...

ama geçen ikeadan bir böğürtlen marmelatı aldık...inanılmaz bir tadı vardı aynısını bende yapmaya çalışacağım....saygılarımla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2010, 20:11   #14
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Eğer ki şekeri az koyarsanız şeker hastaları da yiyebilir. Memleketteki komşum şeker hastası olunca kendine özel kuşburnu marmeladı yaptı. Ama şeker daha az olmalı.

Açelya beğendi.
betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2011, 17:39   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
çok şifalı bir bitki çokta kolay temin edilebilecek bişey.

osalke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024