agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni16Beğeniler
  • 2 Gönderen limon
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen COYOTE
  • 1 Gönderen özlem11
  • 1 Gönderen Wallnut
  • 1 Gönderen papillon22
  • 1 Gönderen berduray
  • 1 Gönderen Mahmut Leventoğlu
  • 1 Gönderen hassoman
  • 1 Gönderen hozat
  • 1 Gönderen balbay
  • 1 Gönderen Tenar11
  • 2 Gönderen MOMİNE
  • 1 Gönderen TarifiniSevdim

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-04-2008, 21:12   #1
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sos tarifleri

O kadar sebze üretiyoruz istedim ki soslarımızda burada yer alsın. Hamarat ellerin muhteşem tariflerini bekliyorum. Özellikle acı biber sosu...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2008, 21:38   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Acı biber sosunu bilmem ama başka bir sos tarifi yapabilirim.

Tavuk için sos

1 baş kurusoğanı sıvı yağda hafifçe kavurup, tavuk parçalarını (baget, but veya bütün parçalanmış tavuk farketmez) ilave ediyorsunuz.

Tavukları da soğanlarla beraber hafif renkleri dönünceye kadar kavurup, biraz salça koyup, istediğiniz kadar tuz ve su ilave ediyorsunuz.

Onlar haşlansınlar. Bir çukur kasede, 4-5 diş sarımsağı eziyorsunuz, içine bir tatlı kaşığı kişniş, tuz, biraz buğday unu, biraz mısır unu ve su katıp pürüzsüz bir şekilde karıştırıyorsunuz.

Kaynamakta olan tavukları alıp, haşlama suyuna, bu karışımı karıştırarak ilave ediyorsunuz. (Muhallebi yapar gibi) Tarhana çorbasından biraz daha koyu koyu kıvamda bir sos olacak. (boza kıvamı diyebiliriz) Haşlanmış tavukları, bu sosla servis ediyorsunuz.

Deneyin bakalım beğenecek misiniz?

mrduran ve aloe beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2008, 22:14   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Acı biber sosu

Balkondaki süs biberlerinizi belirli aralarla toplamanız gerekir ki tekrar çiçek açsınlar...

Bu kadar biber toplayınca bitirmek mümkün değil. Bir kısmını sos olarak hazırlayabilirsiniz.

Biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
Biberlerlerin hizasına kadar az su koyun ve haşlayın.

Parçalayıcıdan geçirin. Tel süzgeçte, bir kaşık yardımıyla kabuklarından ayırın. (hiç bir aşamada ellerinize değmemeli, eldiven kullanın)

Suyu fazla ise ocakta biraz daha suyunu çektirin ya da güneşe koyun. Yenecek oranda tuz ekleyin. Biber, böyle sos kıvamında olduğu için, buzdolabında bile bozulabilir, bu nedenle içine bir aspirin atın... Küçük kavanozlarda saklayın.

Köfte vb. yemeklerin yanında, tabağın kenarına bir kaşık koyabilirsiniz.
Kaşığı büyük tutmayın, isteyen tekrar alsın

mrduran beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2008, 22:29   #4
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Tarif ettiğiniz bu sos sultanahmet köftesinin yanında ikram edilenden mi? Eğer öyle ise çok sevdiğim ve eşimin tuhaf bakışlarına rağmen hamsi ile bile yediğim bir sos

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2008, 22:35   #5
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Balık için sos

Bir demet maydonoz, iki üç diş sarımsak rondoda ya da elde kıyılarak içine pul biber,limon suyu ve zeytinyağı karıştırılıyor. Çupra, levrek gibi balıklar ızgara ya da kağıt konulmuş tavada pişirilerek balık iki parça kalacak şeklide kılçıkları çıkartılıp üzerine bir iki yemek kaşığı dökülüyor. Tavsiye ederim çok şık ve lezzetli oluyor.

mrduran beğendi.
COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2008, 09:12   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Acili Biber Sosu

MALZEMELER:
5 kg domates
2 kg salçalık biber
bir miktar sarımsak
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım kilo cin biberi
kimyon, nane, karabiber, kekik (hepsinden yarım tatlı kaşığı)
tuz

YAPILIŞI:
Domates,biberler ve sarımsak ayrı ayrı robottan geçirilir. Temcereye önce domates ve salçalık biber konur. Suyunu çekip koyu kıvamagelinceye kadar kaynatırlır. Ardından cinbiberi ilave edilir. 5 dk daha kaynatılır. sarımsak baharat sıvı yağ ve istenilen oranda tuz ilave edilip biraz daha kaynatııp ateşten alınır. Sıcak halde kavanozlanıp kapatılır ve kavanoz ters çevrilir. soğuyunca dolapta muhafaza edilir.

NOT: bu sos istenilen her zamanda yapılabilir fakat biz genelde kış için yapıyoruz. Ölçüler ondan dolayı biraz fazla. Çok lezzetlidir. yaparsanız bu ölçüler bile az gelebilir. Afiyet olsun...

mrduran beğendi.
özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 23:56   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
O kadar sebze üretiyoruz istedim ki soslarımızda burada yer alsın. Hamarat ellerin muhteşem tariflerini bekliyorum. Özellikle acı biber sosu...
Selamlar.
ABD,Meksika,Çin, vb ülkelerin sosları geçerli mi?Yardımcı olabilirim sanırım.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 00:04   #8
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Elbette sos olsun da

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 00:45   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Selamlar.
Katlanabilirseniz sizlereAklınıza gelen herşeyden soslarla arkadaşlarımızın aldığı tohumlardan ürettiklerinden bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışacagım.
1-Tomates sos.(Chınese)
Malzemeler.1 ç.kaşığı zeytin yağ.1 ç.k. tereyeğ.1 diş sarmısak.1 orta boy sogan.1 yaprak kereviz sapı.2 büyük boy olgun domates.Yaprak feslegen(arzu edildiği kadar)Tuz ve karabiber.
Z.yağinı tavaya alınSarmısak,sogan,kereviz sapı(yapraklarıda olabilir)ince doğranır.Tavada hafif ateşte 15-20 dk sote yap.(Soganları öldür mü denir ,sarart mı denir o kıvamda işte).Doğranmış domatesleri ilave et.hepsi bütünleşinceye kadar pişir.Teryağı nı feslegen yapraklarını,tuz ve karabiberi ilave et.Koyulaşıncaya kadar ateşte tut.

mrduran beğendi.
Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 01:14   #10
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
Bir sos da benden

Zencefilli sos

6 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 adet acı sivri biber
1 tatlı kaşığı rendelenmiş veya kıyılmış zencefil
1 tatlı kaşığı köri
1/2 su bardağı zeytin yağı

Sivri biberler ve zencefil ince ince doğranır. Tüm malzeme bir kapta karıştırılarak kullanılır. Özellikle balıkları marine etmek için birebir nefis bir tatlandırıcı.

AFİYET OLSUN.

beryun beğendi.
papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2008, 22:47   #11
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Tai biberli sos

Ben malzemeyi göz kararı yaptım.Biberler yıkandı, 2 baş sarmısak soyuldu.

Name:  Photo-0268.jpg
Views: 20038
Size:  35.6 KB

3 domates, sarmısaklar rendelendi, bir fincan kadar sirke, bir fincan kadar zeytinyağı eklendi.

Biberler de incecik kıyıldı ve tuz ilavesiyle suyunu çekene dek kaynatılıp, kavanoza kondu.

Eklenen Resimler
    
mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2008, 23:04   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Sevgili Berduray bu tarife küp küp kızartılmış patlıcanda ilave edin ve birlikte kaynatın ve kavanozlayın.(Bir kavanoz) Çok hoş bir lezzet bulacaksınız. )

mrduran beğendi.
Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 02:31   #13
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Selamlar,
Acı biber sosu konusu çok iyi olmuş. Ben de bir tarif arıyorum. çoğu kişinin bilmediği bir sos. Belki Jalapenoyu çok sevdiğimden de bu sosu beğeniyor olabilirim. Bu sos Burger King'te isterseniz acı sos olarak veriliyor. Eskiden Pınar yapıyordu şuan Calve üretiyor. dışarda ne kadar aradıysam da bulamadım benzerini. Gerçekten bir biber bu kadar mı değiştirebilir bu tarfi bilemiyorum ama öyle. Jalapenoyu çiğ olarak yemiş olanlar biliyordur ağzınızı yakmasına rağmen midenizi yakmaz. Bilen varsa benzer bir tarfi elimde 2 kg jalapeno var bunun için aldım denemek istiyorum.
İyi çalışmalar.

Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 11:57   #14
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
İçerisinde, Kırmızı biber,sarımsak, maydanoz, patlıcan, zeytinyağı, tuz yerine şeker olan, tatlımsı sos tarifi bilen var mı?.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 17:50   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
"............." şeker olan, tatlımsı sos tarifi bilen var mı?.
Habibe hanım, mesajınız dünden beri duruyor dayanamadım, ben bari bir tarif vereyim dedim...

!/2 kg şekerpare kuru kayısı
1 su bardağı sıcak su...
1 su bardağı şeker... (şeker miktarını azaltıp çoğaltmak size kalmış
üç çorba kaşığı sıvı yağ

kayısıların üzerine sıcak suyu, şekeri koyup kapağını kapatın.
Oda sıcaklığında yumuşayıncaya kadar kalsın.
Sonra içine yağı koyup orta ateşte kaynamaya bırakın.
İstediğiniz kıvam için suyu gelirse ise sıcak su ekleyebilirsiniz...
Ara ara karşıtırın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın beş dakika daha kaynasın...
Kevgirden geçirin...
İster sıcak ister soğuk kullanın...

mrduran beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2009, 13:45   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Gümüşhane
Mesajlar: 39
Harika Acı Sos
(cips ve salatalarda)

1 dal frenk soğanı
1 dal maydonoz
Acı Kırmızı biber
Kimyon
Tuz
Karabiber
1 adet domates
1 çaykaşığı nane
1 Tas yoğurt

Yapılışı

Frenk soğanlarını ince ince doğrayıp kaba alalım.Domatesi fındık büyüklüğünde doğrayıp
maydonozları doğranmış şekilde ekleyelim.

Ayrı bir küçük kapta nane,karabiber,kimyon,kırmızı biberi harmanlayalım.Tuzu ekleyip karışımın üzerine ekleyelim.1 tas yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım.Ardından servis yapalım.

Afiyet olsun..

doğa_29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2009, 14:08   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-07-2008
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 178
cevizli sos

Sos "Amandine"
Beyaz etli balık sosu

(4 Kişilik) Malzeme:


4 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı un
100 gram ceviz içi
1 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı beyaz şarap (veya 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi)
2 çorba kaşığı krema
1 çay kaşığı zencefil

Yapılışı:
Cevizleri ıslattıktan sonra kabuklarını iyice ayırın ve iyice dövün.
Tavada zeytinyağını kızdırıp cevizleri kavurun. İçine limon suyunu, şarap, krema ve zencefili ilave edip hafif ateşte 10 dakika pişirin ve sonra kenara alıp dinlendirin.
Bu sos levrek tava için hazırlanmış bir sostur. Diğer beyaz etli balıkların ızgara veya tavalarında da kullanabilirsiniz. En güzel sunuş şekli balığın yanında haşlanmış patates ve sos amandine tarzındadır.
Sıcak olarak servisi tavsiye olunur.

fizban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 07:13   #18
Ağaçsever
 
KaRaMeLa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
Alfredo sos

iki yemek kasigi teregayi
bir bardak kati krema
bir bardak rendelenmis permesan peynir veya eski kasar
biraz tuz ve karabiber
arzuya gore maydanoz.

Tereyagi eritip uzerine peyniri ekliyoruz biraz karistirip kremayida ekleyip tuzunu karabirinerinide atip bir veya iki dakika peynirler tamamen eriyinceye kadar kaynatip altini kapatiyoruz. Fettucini markanamizin uzerine dokuyoruz...

Bu sosu kafama gore cok degistirip sekilden sekle sokarim ben. Evde mantar oldugunda ince dogranmis mantarlari once bi guzel yagda yavurur uzerine de diger malzemeleri eklerim. Evde permesan veya eski kasar yoksa normal kasarla da yapiyorum. Hatta bazen krema da olmuyor onun yerine peyniri biraz fazla koyup half and half dedigimiz koyu kivamli sutlerden biraz koyuyorum. Kafama gore
Ramazanda sahurda tavsiye ederim zira cok doyurucu ve uzun zaman tok tutuyor..

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 04:10   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: mersin
Mesajlar: 49
Pesto sos

1 demet fesleğen ya da reyhan (nane kullananlar da var)
1 avuç çam fıstığı ya da ceviz (yer fıstığı da olabilir)
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
(miktarların hepsi tercihe bağlı olarak arttırılıp azaltılabilir)

hepsi birlikte blender'dan geçirilir. Makarnalarda üstüne peynir rendesi dökülerek kullanılabileceği gibi, pizzalarda taban sosu olarak da kullanılabilir, ekmeğe sürerek de yenilebilir. Bir kere hazırladıktan sonra kavanoza konularak buzdolabında uzun süre saklanabilir.

Kararmaması için içine 1 demet maydonoz konulmasını önerenler var, o şekilde hiç denemediğim için tadını bozup bozmadığını bilmiyorum.

feneradasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 22:10   #20
Yeni Üye
 
nisann23's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 13
Galeri: 3
Merhabalar bende size bir çok yemeğe arkadaşlık edebilecek aynı zamanda da son derce basit olan köri sosumu tarif edeyim.

köri sosu

1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
1 yemek kaşığı köri
Tuz
Karabiber
İşte bu kadar salatalara ve patatese çok yakışır.

nisann23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 03:00   #21
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Pul Biber Sosu

İki çorba kaşığı acı pul biber
Bir kahve fincanı zeytinyağı ya da sıvı yağ
3-4 diş samısak
2 tatlı kaşığı sirke

Yapılışı:
Yağı ocakta iyice ısıtın (Kaynamayacak)
Pul biberi servis yapacağınız kâseye koyun
Kâsenin içine kıyılmış sarmısak ve sirkeyi koyup karıştırın
İyice ısıtılmış yağı karışımın üzerine dökün (cızırtı sesi gelmeli)
Biraz karıştırıp servis yapın.

Not:
1_Bu sos "Özbek mutfağından alınmıştır)
2 Sıcak olarak hemen kullanılmalıdır. Saklamaya uygun değildir.

mrduran beğendi.
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 19:08   #22
m.a
Ağaçsever
 
m.a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?

m.a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 15:32   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yabani sarımsaklı, domatesli, bahar dallı sos

Ben bahar da doğadan topladığım özellikle yeşillikler, kökler, sürgünler, soğanlar ile sos yapmayı çok seviyorum. Bu günlerde yabani sarımsaklar taze kök dişleri oluşturmaya başladılar.

Benim yabani sarımsak çeşidim Allium tuberosum - garlic chives- Chinese chives adları ile anılan, Allium ursinum L. (Ayı Sarımsağı - Yabani Sarımsak) adresinde resimleri bulunan sarımsak türü.

Keskin bir sarımsak kokusu ve tadı hakim. Bu sos özellikle makarnalar, beyaz et ve her türlü sebze sotelerinin üzerine bence mükemmel oluyor. Reyhan-fesleğen gibi aromatik bitkilerden hoşlanmayanlar bu yeşillikleri kullanmayabilir.

Tarifim 4 kişilik ya da 1 kg et, sebze için dir.

500 gr domates

300 gr yabani sarımsak

4 çorba kaşığı zeytinyağı

kekik, nane, reyhan, mercan köşk

karabiber, nar ekşisi ve soya sos(isteğe göre tuz)

isteğe göre acı-tatlı kırmızı pul biber




Zeytinyağını çelik tencereye alıp kızdırmaya başlıyoruz. Çok kızgın olmadan sarımsakları doğranmış olarak tenceremize alıp kavurmaya başlıyoruz.

5-6 dk sonra kuşbaşı doğranmış domatesleri de ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile birlikte 10 dk karıştırıyoruz.

İnce doğradığımız reyhan,mercan köşk ve nanemizi ekliyoruz. Taze ya da kuru kekiğimizi de ekleyip 5 dk daha karıştırarak pişiriyoruz.

Sosumuza son olarak 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ve tuz kullanmadıysanız bir tatlı kaşığı soya sos ilave ediyoruz.

Sosumuz hazır, ben bugün öğle yemeğimde makarnamın üzerinde kullandım. Ardından da karabaş otu çayımı içtim.

Çay ile ilgili link de http://www.agaclar.net/forum/showthr...757#post610757 adresinde, afiyet olsun.

Eklenen Resimler
     
mrduran beğendi.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2010, 19:39   #24
Yeni Üye
 
MOMİNE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 7
Balık tavayı sevenler için

Az kızdırılmış yağda balıklarınızı kızartınız, balıkları aldıktan sonra kalan yağın içine birkaç diş sarımsak rendelenir içine bir limon sıkılıp karıştırılıp balığın üstüne dökülürse harika bir tat veriyor

MOMİNE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2010, 17:07   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 75
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m.a Mesajı Göster
arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?

Kahvaltılık çemen için benim yaptığım bir tarif var, ne kadar yapacaksam biber ve domates salçalarını eşit oranda alıyorum. Bir kilo domates , bir kilo biber salçası gibi.
İki salçayı bir tencerede karıştırıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyorum.
Baharatçıda satılan 7 karışımlı uzun tüp şeklinde satılan karışık baharat 2 **** 3 paket içine karıştırıyorum, bol nane, kırmızı pul biber, sarmısak ve ezilmiş ceviz ve tuz karıştırıyorum.

Ölçüyü siz kendinize göre yapabilirsiniz çok ağır sarmısak olmasın derseniz azaltabilirsiniz. Çok acı olmasın derseniz pul biberi azaltabilirsiniz.Ama ceviz ve nane bol güzel oluyor.

mrduran beğendi.
Tenar11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2010, 21:57   #26
Yeni Üye
 
MOMİNE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m.a Mesajı Göster
arkadaşlar çemen tarifi bilen var mı? kolayından sos katogorisine girer diye düşündüm. ben mi iyi bakamadım siteye varsa eğer hangi konu da acaba?
Merhaba, İstediğiniz eğer pastırma çemeni ise tarifi aşağıda,

PASTIRMA ÇEMENİ YAPILIŞI

Çemen tozu alınır. 3 yemek kaşığı hesabıyla yaparsanız epeyce bir çıkar
ben 3 yemek kaşığı hesabı veriyorum size
8 yemek kaşığı kırmızı toz biber,
3 baş sarımsak
bir tatlı kaşığı kimyon
bir çay kaşığı karabiber
yeterince tuz
Sarımsak hariç hepsini bir kapta karıştırıyoruz.Blendırda çektiğimiz sarımsağı bir kaseye alıyoruz sarımsağın üzerini bir iki parmak geçecek kadar su koyuyoruz, toz karışımına ekleyip karıştırıyoruz.Tatlanması için en az 4 gün bekleyin hemende yenebilir ama bekletilmesi lezzetini artırır isteyen iri çekilmiş ceviz ve ince dilimlenmiş pastırmada koyabilir...
AFİYETLER OLSUN....

Zekoş ve mrduran beğendi.
MOMİNE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 15:17   #27
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Tesadüfen yaptığım bir sos,sonradan doğu anadoluda yapıldığını öğrendim ancak yöre bilemiyorum.
Bahçeden toplanan biberlerin bir kısmı bir köşede unutulur,ince,sivri,acı biberler.İyice kuruyup kızarırlar,sonra farkedilen biberler,sirke ve sarımsak ile kavanozlanıp,soğukta saklanırlar.Üzerine bir-2 kaşık sızma ilave edilir.

beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2012, 03:06   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-08-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Hepsi çok güzel görünüyor. Biran evvel denemeliyim bunları. Teşekkürler herkese.

Filiz K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2016, 16:32   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Acı biber sosunu makarnada deneyeceğim.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2020, 09:44   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Pesto Sosu

Pesto Sosu

Name:  1080x1080.jpg
Views: 169
Size:  56.8 KB

Malzemeler:
1 çay bardağı çam fıstığı

1 bağ fesleğen
3 diş sarımsak

2 çorba kaşığı parmesan peyniri (rendelenmiş)

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Ocakta küçük bir tavanın içerisinde çam fıstıklarını 6-7 dk. kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra mutfak robotunda çektiriyoruz. Devamında iyice yıkanmış temiz bir havlu ile kurutulmuş fesleğenleri ister yapraklarıyla ister saplarıyla (biz sapları ile kullandık.) ekleyip sarımsak, parmesan peyniri ve zeytinyağını da ilave edip robotta çektiriyoruz. Çektirdikten sonra hemen kullanacaksak sos kabımıza daha sonra kullanacaksak eğer kavanozun içine boşaltıp üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edip buzdolabında 1 hafta saklayıp kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp istediğiniz salata, peynir, makarna çeşidiyle tüketebilirsiniz.

Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay/pesto-sos-tarifi

TarifiniSevdim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024