agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Estergon80

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-01-2009, 12:38   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Siyah havuç

Bugün markette siyah havuç gördüm. İlk defa karşılaşıyorum.
Nasıl birşey diye merak edip aldım.
Resimlerini yüklüyorum.

Name:  P1190145 (600 x 450).jpg
Views: 16171
Size:  39.2 KB

Resulgur beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 12:42   #2
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Adana ve yöresinde siyah havuç çok fazla var Güler Hanım. Rendelenip salatası yapıldığında çok da hoş bir görüntü oluyor.

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 12:44   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Havucun sadece kabuğu değil, içi de siyah-mor arası.
Soyarken ellerinizi boyuyor, kırmızı lahana gibi.
Nasıl kullanabiliriz diye merak ettim? Önce uzunlamasına şerit şerit soydum, sonra da yuvarlak yuvarlak doğradım. Tadında da pek bir değişiklik yok.
Nasıl kullanılacağına siz karar verin......

Name:  P1190146 (600 x 450).jpg
Views: 12752
Size:  42.3 KB

Name:  P1190147 (600 x 450).jpg
Views: 13299
Size:  60.6 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 12:45   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili Minem, ben ilk defa karşılaşıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 12:50   #5
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Yanlış bilmiyorsam şalgam suyu dedikleri suyu bu mor havuçtan elde ediyorlar. Adana'dan arasıra bol miktarda şalgam suyu gelirdi bize. Bunun nasıl bir bitki olduğunu sorduğum da gösterdikleri mor havuçtu. Aşağıda ki linkte de sanırım aynı bilgiler var...

Şalgam suyu

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 13:30   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bir miktar suyun içine rendeleyip, bekletin. Sonra süzün. Suyun bir kısmını buharlaştırmak için bir süre kaynatabilirsiniz. Gerekli yerlerde kullanabileceğiniz gıda boyanız hazır

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 13:53   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Teşekkür ederim.
Verilen linklere baktım, benim üyeliğimden hemen önce açılmış bir konu. Çok da enteresan geldi, denemekte fayda var.
Ama ellerim halâ mos mor, tırnaklarım bile boyanmış. Limon ve çamaşır suyuna müracaat edeceğim sanırım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 14:16   #8
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Biz salatalarda devamlı kullanıp şalgamını da yapıyoruz. Bizim yörede sarı havuçtan önce bu siyah havuçlar vardı, pürçüklü derlerdi.

Yıkanıp veya dışı ince olarak rendelenip elde de yenebilir. Bazılarının içi iyi siyah olmuyor, tam siyah olanları tercih ediyorum.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 19:43   #9
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Bana göre de tadı diğerinden biraz daha güzel.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2009, 08:50   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
hepinize merhaba,
sabahlari siyah havucun suyunu sIkIp icmeye basladim, cok kuvvetli bir antioksidanmis, tavsiye ederim...

SEVGI'yle

natalie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2010, 19:33   #11
Yeni Üye
 
fm19's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2006
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 23
Galeri: 10
Bu havucun (Çorum/Alaca) yöresel adı pürçüklü'dür. Çocukken severek tükettimiz kış meyvelerindendi.

Yaklaşık 20 yıldır (Samsun'da) rastlamadım. Bu karadenizde hiç bilinmiyor.

Tohumunu arıyorum ama onuda bulamadım.
Eğer bana ekecek ve çoğaltacağım kadar tohum gönderecek olursa çok memnun olurum.

fm19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 11:26   #12
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Ayrıca bu havucu karışık turşulara eklediğinizde mosmor turşunuz oluyor.Burada en çok turşularda kullanılır.

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 19:12   #13
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Bizim buralarda bilinmiyor.Tadı nasıl.Normal havuç gibi tatlı mı?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 19:40   #14
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Normal havuç kadar tatlı değil, fakat çok farklı bir tadı da yok.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 20:27   #15
Ağaç Dostu
 
Perihan Bayram's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 321
Galeri: 14
Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir.


Düzenleyen Perihan Bayram : 23-09-2010 saat 20:29 Neden: yanlış harf
Perihan Bayram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 22:17   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Resim var mı?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 22:24   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Bildiğim kadarıyla içtiğimiz şalgam suları siyah havuç, şalgam turbu,maya,bulgurdan yapılmaktadır. Merak eden arkadaşlar internetden araştırma yapabilirler. Ben denedim ama pek sunuç alamadım. Herhalde bir püf noktası var sanırım.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 22:38   #18
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
Ben çocukken, babamız akşam iş dönüşünde bir marhama dolusu pırçıklı getirir. Onu geremece döker biz kardeşler üstüne üşüşürdük. Herkes hoşuna giden rengi ayırırdı. Çünkü üç dört renkte karışık olurdu. Mor, turuncu, limon sarısı ve beyaz olurdu. Mor ve sarı olanların hoş bir kokusu olurdu.


Urfa şivesiyle marhama: mendil
geremeç : eşik
pırçıklı : havuç

ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 20:46   #19
Ağaçsever
 
Estergon80's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: Muğla
Mesajlar: 65
Galeri: 1
Bodrumda çok fazla var. Ben çok fazla kullanıyorum tatlılarda renklendirme yapması için kullanıyorum rendeleyip şekerliyorum biraz pişiriyorum herhangi bir muhallebinin altına kuplara bu harçtan koyup üstüne muhallebi koyabilirsiniz çok güzel oluyor keklerede o harcı kullanırsanız kekiniz mor olacaktır. Sevgiler...

Ana gibi beğendi.
Estergon80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 22:09   #20
Yeni Üye
 
abrahamoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 29
mide ve onikiparmak bağırsağı rahatsızlıklarına ,çocuklarda ishali önlemede birebirmiş

abrahamoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2010, 17:43   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2010
Şehir: Hamburg
Mesajlar: 1
Siyah Havucun Anavatani Eregli

merhaba,

bizim burda yani ereglide yetisen bu havucu malesef önceleri sahip cikamadigimiz icin memleketinin adana, tarsus veya mersin oldugu zannedilir, ama asil yetistirildigi yer Eregli`dir.
Biz Eregli olarak yilda yaklasik 90 bin ton yetistirip ve bunu yurt disina ve özellikle adana, tarsus ve mersine hammade olarak satisi yapilir.
Bu yilarda Ereglimizde yeni acilan Salgam fabrikalari ve Konsanter yapan firmalar sayesinde artik islemeye bile baslamis bulunuyoruz.

Not: Tohum ihtiyaci olan arkadaslarimiza tohum temini`de yapilir, ayrica isteyen arkadaslara siparis etmeleri durumunda bu ürün kargo ile gönderilir istedigi miktar kadar ve konsantire suyu bile temini yapilir bu konuda bu ürünü pazarlama kosulari konusunda yeni fikri olan arkadaslar ile mail yolu ile ulasa bilirsiniz.

Saygilarimla

Ayhan Sen

ayhan_sen@hotma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2010, 17:53   #22
Ağaç Dostu
 
kasap.94's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2008
Şehir: balıkesir gönen
Mesajlar: 1,196
Galeri: 6
Ayhan bey. tohum temin ede bilir miyim.yardımcı olursanız memnun olurum.

kasap.94 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 16:35   #23
Ağaç Dostu
 
lilyum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 183
Galeri: 17
Siyah havuç, şalgam turşusu yapımında kullanıldığı gibi yanına turşu ile ağız tadınıza uyarsa pilavı da güzel olur. Şimdiye kadar İstanbul'da bir kez bulabildim

Siyah havuçlu pilav;
Kuşbaşı et , hafif yağda kavrulduktan sonra doğranmış sarmısak eklenir. Sarmısakların hafif pembeleşmesinden sonra pilavın suyu ve zevkinize göre doğranmış (halka ya da köşeli ) havuçlar, tuz eklenerek kaynatılıp pirinç ilave edilir. Piştikten sonra üzerine biraz tereyağı ekleyip karıştırınca daha lezzetli oluyor.

lilyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 13:50   #24
Ağaç Dostu
 
nardane's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 337
Bir Adanalı olarak çok iyi bildiğimiz bir bitkidir.
Siyah havuçla şalgam suyu dediğimiz şifalı ,çok lezzetli harika bir içecek yaparız.
Siyah havucu rendeleyerek salatalarda kullanırız.
Havucu normal sarı havuç gibi turşuluk doğrarız , lahana , havuçla birlikte turşusunu yaparız.
Renkli turşu olur ,görüntüsüde tadıda muhteşem olur.
Misafir yemek sofralarında salata süslemelrde sizi mahcup etmez.
Katı meyve sıkacağında sıkarak suyunu içebilirsiniz.
Sadace siyah havucu rendeleyip ,üzerine sarımsak ,zeytinyağ , limon ve nar ekşisinden oluşan bir sos gezdirerek tüketebilirsiniz.
Elleriniz ,ağzınız ,dişleriniz birazcık morarır ,kararır.
Ama havuç alırken dikkat edin , içininde aynı renk olması gerekir..Dışı siyah içi sarı olursa renk vermez.
Ayrıca Siyah havuç ekimi Adana 'da yapılmıyor ,Adana! ya Niğde ' den geliyormuş.

nardane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2012, 22:37   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Kara havuç Beypazarı'nda da varmış.

[QUOTE=perihan bayram;698328]Kara havuc'un asıl üretildiği şehir Hatay Antakya' dır.Akdeniz yöresine oradan yayılmıştır.Benim çocukluğumda sarı havuç Hatay'da yoktu,annemler bilmezdi bile,yıllar sonra üetilmeye başladı.Çocukken annemler elimize verirlerdi ağzımız mosmor olur,dişlerimiz dahi boyanırdı.Antakyanın çok değişik meyvesi olan kara hurmasını biliyormusunuz,sert elma gibi yenir,içi kahverengi çukulata gibi ve tatlıdır ve dayanıklı bir meyvedir,hani cennet hurması diye satılan yumuşak olanın cinsinden ama bu elma gibidir.[/QUOTE}
Duyduğuma göre Ankara Beypazarı'nda yetiştiriliyormuş.http://www.e-fidancim.com/Dogal-Siya...um,PR-833.html linkinde tohumu satılıyor ve şimdi stokta var.

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 16:49   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-05-2014
Şehir: İstanbul-Antalya
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Siyah Havuç

Dünya'da keşfedilen ilk havuç mor havuçtur.

Emir Özkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 17:19   #27
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Ben de her sene yaz sonu bu havuçtan alıyorum ve kendi şalgam suyumu yapıyorum.Çok güzel oluyor.Bu sene 5 lt lik su petlerine 35 lt yaptım.Hala 11-12 lt kadar var evde.Bu sene 50 lt yaparım herhalde.

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024