agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/)
-   -   Dünya'nın En Yaşlı Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/8718.htm)

Halit Togay 03-05-2008 06:21

Dünya'nın En Yaşlı Ağacı
 
Geçen ay birçok yabancı internet sitesinde ve son 3-5 gündür bizdeki bazı matbuatta bir haber çıktı. Başlıklarda eksik olan Dünya'nın en yaşlı ağacı olmasının ötesinde en yaşlı bitki ve hatta en yaşlı canlı da bu ağaç.
İlginç olan nokta bu ağacın çok da büyük veya gösterişli olmaması. En yaşlı ağaç olduğu altında bulunan köklerin ve kozalakların yaşının tesbiti ve genetik olarak bu ağaçla identik oldukları gösterilerek ortaya çıkartılmış. Bu demektir ki, bizim ormancının ormana çıkması "aaa ne kocaman ve büyük ağaç çok yaşlı olmalı bir bakalım kaç yaşında" demesiyle yaşlı ağaç tesbiti yapması eksiktir. Belki bizim de kıraç taşlı ve karlı dağlarımızda benzer ağaçlar olabilir. Bunlar daha incelikli usullerle tesbit edilebilir.
Linktekiler ve daha birçoğunda benzer bilgiler veriliyor ama Türkçe sitelerdeki tercüme ve imla hatalarını okumak eğlenceli.

İsveç’teki Umeaa Üniversitesi araştırmacıları, yazılı açıklamalarında, “Bu büyüleyici İsveç’in orta kesimlerindeki buluş, Dalara’daki Fulu dağında yapıldı. Bu çok büyük bir sürpriz, çünkü bu köknar türünün bu bölgelerde daha geç bir dönemde yetiştiğini düşünüyorduk” denildi. Bilim adamları, daha önce en yaşlı ağaçların Kuzey Afrika’daki 4 bin ya da 5 bin yıllık köknarlar olduğunu düşünüyordu.
Araştırma ekibinden Profesör Leif Kullman, bugüne kadar dünyanın en yaşlı ağacının 2004’te kayıtlara geçirildiğini, bu sırada İsveçli araştırmacıların bölgedeki türlerin sayımını yaptıklarını belirtti.
Profesör Kullman, keşiflerinin iklim değişikliğinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını düşündüğünü de söyledi.



World’s oldest living tree discovered in Sweden

The world’s oldest recorded tree is a 9,550 year old spruce in the Dalarna province of Sweden. The spruce tree has shown to be a tenacious survivor that has endured by growing between erect trees and smaller bushes in pace with the dramatic climate changes over time.

For many years the spruce tree has been regarded as a relative newcomer in the Swedish mountain region. ”Our results have shown the complete opposite, that the spruce is one of the oldest known trees in the mountain range,” says Leif Kullman, Professor of Physical Geography at Umeå University.
A fascinating discovery was made under the crown of a spruce in Fulu Mountain in Dalarna. Scientists found four “generations” of spruce remains in the form of cones and wood produced from the highest grounds. The discovery showed trees of 375, 5,660, 9,000 and 9,550 years old and everything displayed clear signs that they have the same genetic makeup as the trees above them. Since spruce trees can multiply with root penetrating braches, they can produce exact copies, or clones. The tree now growing above the finding place and the wood pieces dating 9,550 years have the same genetic material. The actual has been tested by carbon-14 dating at a laboratory in Miami, Florida, USA. Previously, pine trees in North America have been cited as the oldest at 4,000 to 5,000 years old.

In the Swedish mountains, from Lapland in the North to Dalarna in the South, scientists have found a cluster of around 20 spruces that are over 8,000 years old. Although summers have been colder over the past 10,000 years, these trees have survived harsh weather conditions due to their ability to push out another trunk as the other one died. ”The average increase in temperature during the summers over the past hundred years has risen one degree in the mountain areas,” explains Leif Kullman. Therefore, we can now see that these spruces have begun to straighten themselves out. There is also evidence that spruces are the species that can best give us insight about climate change.

The ability of spruces to survive harsh conditions also presents other questions for researchers. Have the spruces actually migrated here during the Ice Age as seeds from the east 1,000 kilometres over the inland ice that that then covered Scandinavia? Do they really originate from the east, as taught in schools? “My research indicates that spruces have spent winters in places west or southwest of Norway where the climate was not as harsh in order to later quickly spread northerly along the ice-free coastal strip,” says Leif Kullman. “In some way they have also successfully found their way to the Swedish mountains.”

The study has been carried out in cooperation with the County Administrative Boards in Jämtland and Dalarna.

For more information contact:
Leif Kullman, Professor of Physical Geography at Umeå University
Phone: +46 90-786 68 93, 070-5641848
E-mail: [email]leif.kullman@emg.umu.se


http://www.expertsvar.nu/4.fe857aa117caa42683800010.html?prid=9590
http://www.info.umu.se/NYHETER/PressmeddelandeEng.aspx?id=3061
http://www.acikgazete.com/?newsid=21020&category=149
http://www.medyakronik.com/haber/543/

Organik 09-07-2008 11:39

Ülkemizde kim bilir ne büyük ağaçlar var, eşede köşede kalmış. Belki ağaçlar için tehlikeli bir oluşumun yaklaştığı yerdeler. Bu anıt ağaçlar daha iyi araştırılmalı korunmaya alınmalı ve bütün büyük ağaçları korumak gerekiyor, illada ortadan kaldırılması gerekiyorsa ağacın mutlaka kökten söküp başka bir yere dikmeliler: Ya yakın bir yere ya da korunmaya alınmış başka bir bölgeye taşınmalı. Bir ağaç fabrikada üretilmiyor, 10 yılda büyümesi bile çok şeydir. Halbuki fabrika betonu bir günde tonlarca üretiyor, tek bir ürünü binlerce üretiyor.

Böyle büyük ağaçları kesen serserilerin istediklerini yapamamaları için yetkili kurumlar olmalı varsa bunların bilinmesi gerekir. Doğa sever bu yetkilileri arayıp demeli ki, gel şurda tehlikede bir ağaç var bunu kökünden söküp gerekli yere taşı. Buna benzer uygulamalar olmalı, yaptırım gücü yüksek, kolaylık sağlayan, maddi masraf gerektirmeyen.. aksi tekdirde insanları buna teşvik ettirmek güçleşir.

Mehmet Can 17-09-2008 21:53

Bu gün yayımlanan bir haber. http://www.ntvmsnbc.com.tr/news/443221.asp

nariçi 05-10-2008 07:51

Kök yaşı dikkate alınarak yapılacak bir araştırma, Anadoluda çok yaşlı ağaçların olduğunu gösterecektir. Meşe, ardıç, çınar kökleri gödeler ne kadar tahrip edilip darbe de yese kökler yeni sürgün ve gövdelerle varlığını korumaktadır. Ancak bizim akademik çevreler anadolu ağacının genetiğine ve arkeolojisine ilgileri var mı bilmiyorum.

Filiz 05-10-2008 08:52

Kök yaşını ilk kez duyuyorum. Nasıl saptanıyor peki biliyor musunuz?

nariçi 05-10-2008 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Filiz (Mesaj 294010)
Kök yaşını ilk kez duyuyorum. Nasıl saptanıyor peki biliyor musunuz?

Bence işte araştırma konusunun birinci safhası bu konu, ikincisi de doğal alandaki araştırma olmalı. Akademisyenler araştırsın. Bazı ağaçlarda köklerde halka olmayabiliyor ama bazılarında var. Özellikle kök boğazında yıllık halkalar vardır.

Emre Kuzu 24-08-2011 02:26

Kökten yeniden filizlenme kendini yenileme olayı. Amerikada büyük bir aynı gene sahip olan kavak ağacı topluluğu var bunun benzeri çalı topluluklarıda var. Bunların yaşları 10 11 bin arasında değişiyor. sürekli kökten kendini yeniliyorlar. Bundan ziyade bilinen tek kökten en yaşlı ağaç amerikadaki pinus longaeva ağacıdır 4800 yaşındadır.

pria 03-08-2013 14:38

Yıllara direnen ağaçlar | Galeri | Sözcü Gazetesi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024