agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/)
-   -   Arıcıların yıllanmış ardıç ağacın yaptıkları (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/31900.htm)

inventor 11-06-2013 08:32

Arıcıların yıllanmış ardıç ağacın yaptıkları
 
Merhaba,

İsmim Yüksel,


Benim 1300m rakıma sahip bir orman köyünde , badem ağaçlarımın olduğu bir arazim var. Bu arazinin içinde gövde çapı 1m civarında olan bir ardıç ağacı bulunuyor. Sıkıntım bu ağaç ile ilgili.

Arıcılık yapan birileri bu ağacın gövdesinde bir delik açmışlar.( Arıları oğul vermiş ve ardıç ağacı üzerindeki bir delikten ağacın içine yerleşmiş. Bunlarda gövde de pencere açarak bu arıları dışarı almışlar.) Ağacın görünümü ile ilgili resimleri ekte gönderiyorum. Olay gerçekleşeli en fazla bir hafta oldu. Bu ağaç için yapabileceğim bir şeyler var mıdır? Çocuklarım bu ağaca çok önem veriyorlardı. Evde bayağı sıkıntıya neden oluyor. Üstelik dedemin dedesinden kalan bir arazi olması nedeniyle ayrıca öneme sahip.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

http://s1306.hizliresim.com/1b/c/p0vpb.jpg
http://p1306.hizliresim.com/1b/c/p0vq3.jpg
http://p1306.hizliresim.com/1b/c/p0vr0.jpg
http://s1306.hizliresim.com/1b/c/p0vrt.jpg
http://s1306.hizliresim.com/1b/c/p0vsk.jpg

Muda 11-06-2013 11:30

Arıları alabilmek için dahi olsa asırlık ağaca zarar verilmesi çok yazık. Bir kovan ne kadar para edecek. Kendine ait olduğunu iddia ettiği bir şey için başkasına ait ağaca zarar veriyor. Ardıç ağacının gövdesinin 1 metre çapında olabilmesi için kim bilir ne kadar yıl geçmiştir. Gövdede oldukça fazla zarar vermiş gözüküyorlar. Bilen arkadaşlar çok daha fazla yardımcı olacaklardır. Benim bildiğim ardıç çok dayanıklı ve reçineli bir ağaç. Ancak mantar ilacı ile kesilen yerleri ve gövdeyi ilaçlayıp kesik yerleri aşı macunu ile kapatmak en güzeli. Tabi uzman olan arkadaşlar bu işlemden sonra herhalde gövdedeki tüm deliklerin ve çürüyen yerlerin komple zarar vermeyecek bir malzeme ile kapatılarak yeniden arı vs. herhangibir yabancı misafirin gelmesini önlenmesi de iyi olur sanıyorum. Gövdeye açılan kısımların tam detayını verebilirseniz herhalde arkadaşlara daha yardımcı olabilirler.

mandalinleerik 11-06-2013 11:38

Hoş geldiniz Yüksel Bey. Foruma yüklediğiniz fotoğrafın boyutu yüksek. Buraya bakarak http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm yüklediğiniz fotoğrafı silip uygun boyutta yüklerseniz daha net görmüş oluruz.
Konu ile ilgili ne yapılabilir bilemiyorum ama yazdıklarınız çok üzücü. Ağaca kıyıp nasıl böyle bir şey yaptılar anlamıyorum. Bence kimin yaptığını bulun kimsenin buna hakkı yok. Üzüldüm açıkçası.

inventor 11-06-2013 12:20

İlginiz için teşekkür ediyorum.

Fotoğrafları tekrar ayarlamaya çalıştım ancak benim bilgisayarımda sadece link olarak gösterdiği için sonuç nasıl oldu göremiyorum.

Ağacın yaşı hakkında değişik bilgiler geliyor. Dedemin babası 1900 doğumlu idi.
Bu ağaç dedemin dedesi zamanında o arazideymiş. 1870 li yıllarda balkanlardan göçüp gelmişler (Rus harbi için).

Olaya bu yönüyle bakınca insanın canı daha çok sıkılıyor.
Yapan vatandaş kendisi telefon ile aradı. Komşu köyden genç birisi. Arıcılığa merak salmış. Arı oğul verince ardıcın içine konuçlanmış. Demişler kes çıkar. O da öyle yapmış. Çok pişman. Bilsem yapar mıydım falan diyor. Banada gerçekten çok üzülmüş gibi geldi. Neyse bundan sonra tövbe ağaca dokunmam diyor bu da bana yetiyor şu anda.

Ağaç için değişik öneriler sunulabilir. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi orman ve park müd. ne bir e-posta gönderdim. Hem bu konuda uzman olan kişiye hem de genel mesaj sayfalarına. Şimdilik bir ses çıkmadı. O kurum yaşlı ağaçların restorasyon ve tedavi işleri ile ilgileniyordu bildiğim kadarıyla.

Diğer yandan ise her geçen gün ağaç için kötü olur diye bir görüş hakim. Ağacı en hızlı hali ile tedavi vb. ne yapılacaksa yapmak gerekiyor. Tuhaf olan şu ki bir çok ziraat müh. arkadaş bu konuda görüş belirtemiyor. sanırım bunlarla ilgili bir eğitim söz konusu değil. Oysa ki badem ağaçlarımda ya da kirazlarda kırılma vb bir sorun olduğunda bir çok öneri getirebiliyorlar. Sanırım yaşlı ağaçlarda durum farklı oluyor.

konuya hakim bir arkadaş yönlendirebilirse bir an önce müdahale etmek istiyorum. İlginize ve yardımlarınıza teşekkür ederim.

Selam
Yüksel

mandalinleerik 11-06-2013 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inventor (Mesaj 1168461)
Yapan vatandaş kendisi telefon ile aradı. Komşu köyden genç birisi. Arıcılığa merak salmış. Arı oğul verince ardıcın içine konuşlanmış. Demişler kes çıkar. O da öyle yapmış. Çok pişman. Bilsem yapar mıydım falan diyor. Banada gerçekten çok üzülmüş gibi geldi. Neyse bundan sonra tövbe ağaca dokunmam diyor bu da bana yetiyor şu anda.

Bundan pişman olması için illaki anıt ağaç olması gerekmez sanırım. Kaldı ki köyde yaşayan biri ağacı, böceği iyi bilen ve ekmeğini oradan çıkaran biri. Ağaca ne yapılabilir ki? zaten bu duruma gelmiş. Umarım düzelir gerçekten çok üzücü.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024