agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/)
-   -   Korunamayan Anıt Ağaçlar-Dolmabahçe (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/26509.htm)

kartal124 04-03-2012 21:46

Korunamayan Anıt Ağaçlar-Dolmabahçe
 
2 Eklenti(ler)
"Dolmabahçe’den Beşiktaş’a uzanan sahil yolunda bulunan 646 çınar ağacından 3’ü bu sabah İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü Ağaç Bakım ve Budama ekibi tarafından kesildi. 22 ağacın daha tamamen kesileceği öğrenildi.

Kesimi yapan görevliler, İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayı ile bu işlemi yaptı. Yol üzerindeki 646 çınar ağacından 25’inde, ’doku bozulması’ hastalığı tespit edilmiş, bulaşıcı olan çürümeye ve zamanla kendiliğinden yıkılmaya neden olan hastalığın önüne geçilebilmesi için bu kararın alındığı öğrenildi. Yoldan geçen vatandaşlar kesilen ağaçların neden kesildiğini bilmediklerini ve kesilen ağaçlara çok üzüldüklerini söylediler.

İBB AÇIKLAMASI
Kararın İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla alındığını açıklayan İBB yetkilileri, caddeden geçen araçların çarparak yaraladığı çınar ağaçları için restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını, dip çürüklüğü olan ağaçlar için ilaçlama ve temizleme gibi koruyucu önlemler alındığını bildirdi.

Çınarların 2007 yılında budanıp yüklerinin hafifletildiğini de kaydeden yetkililer, Kabataş Meclis-i Mebusan Caddesi’nden başlayarak, Dolmabahçe Caddesi, Çırağan Caddesi, Ortaköy ve Bebek Parkı güzergahındaki çınar ağaçlarından bazılarının hastalık ve zararlılardan dolayı kuruması, bazılarının ise araç çarpmaları sonucunda can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunun tespit edildiğini belirttiler. 04.03.2012-Radikal"

Çok üzücü bir durum.Maalesef güzelim ağaçlar tek tek elden gidiyor.

Odeh 04-03-2012 22:27

İnanmıyorum.

Odeh 04-03-2012 22:31

Dokudaki bozukluk ağaçta değil... Öyle kızdım ki... Gençliğimiz oralarda geçti. O ağaçları oradan geçmeyen bilmez, inanın. Bu kadar okul, para ve makam saltanatı koordine olarak 3-5 ağacı dahi koruyamayacak kadar "bozuk". Konu bu. Dokudaki bozukluk ağaçta değil!!!

Odeh 04-03-2012 22:33

Oradan bu aralar sıkça geçeni düşünün, "dokunun bozulma nedenini" çözersiniz. Konu birisinin araç Güvenliği!!!

Güzin Çakar 05-03-2012 09:34

Çok sevdiğim aile büyüklerimden biri ölmüş, pardon öldürülmüş gibi... Hangi dokunun bozulduğu tespitinize katılıyorum. O kadar onarılmaz hasarlar veriyorlar ki, telafisi mümkün değil.

pria 07-03-2012 12:59

Yorum yapmaya bile gerek yok...
 
Fidanlık talanı geçen yıl başlamış-(TAMAMI)

Esra Boğazlıyan - Zavallı ağaçlar 'kim kesti'ye gitti! - HABERTÜRK

stanbul Ortaky | Haberler > stanbuldaki aa katliam nerge oldu

Kesilen Ağaçların Yerine Otopark

Kemerburgaz'daki Orman Katliamı İzni - Gazete Sancaktepe

Sarıyer Manşet Gazetesi - Eczacıbaşı?ndan ağaç katliamı

Aalarn yerine Erguvan garaj - Hrriyet Gndem

MHP’den Ağaç Katliamına Tepki

kartal124 09-03-2012 23:58

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Dolmabahçe'de kestiği hastalıklı çınar ağaçlarının yerine yenileri dikilmeye başlandı. Sabahın erken saatlerinde Dolmabahçe ve Meclisi Mebusan Caddesi'ne gelen belediye ekipleri öncelikli olarak kök kazıma makinesiyle eski ağaçların köklerini kazıdı. Ağaç köklerindeki mantar ve benzeri hastalıklara karşı kök kalıntılarının ve toprağının ilaçlanmasının ardından yaklaşık 10 metre boyundaki yeni çınar ağaçları dikildi.

Yeni ağaç kökleri de hastalıklara karşı özel solüsyonla ilaçlandı. Eski ağaçların yerlerine dikilen ağaçların üzerine gübre karışımlı toprakla takviye yapıldı. Yeni çınar ağaçlarının yurt dışında getirildiği öğrenildi.
(CİHAN)

Rahat 28-03-2012 14:00

Bu Dolmabahçedeki çınarların hastalanmasına neden olan, endemik tür olmayan papağanların çoğalarak kendilerine yaşam yeri aramalarıdır. Sorunun kuşlardan kaynaklandığını söyleyenler ve kuşların -cezalandırılarak/öldürülerek- ortadan kaldırılmasını isteyenler aslında sorunun kaynağını yanlış yerde arıyorlar.

O papağanları ülkemize getiren ve onların oraya yerleşmelerine sebep olanlar sorumludurlar. Bu kuşlar kendi istekleriyle gelmemişlerdir. Ancak ciddi bir çalışma yapılarak kendi memleketlerine gönderilmeleri daha uygun olacaktır.

Yeniden çınar dikilmesi de, sorunun ortadan kaldırmamış olmasından dolayı mantıksızdır. Onlar da bir gün öncekiler gibi ölecekler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024