agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/)
-   -   Kuşadası’nda 500 Yıllık Anıt Ağaç Bulundu (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/21775.htm)

Penelophe 24-07-2010 08:08

Kuşadası’nda 500 Yıllık Anıt Ağaç Bulundu
 
Kuşadası’nda yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir menengiç ağacı bulundu.

Kuşadası’nda yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir menengiç ağacı bulundu.

Bölgede ağaç türlerini araştırarak anıt statüsünde değerlendirilip koruma altına alınması ve tanıtılması için ilgili kurumlara başvuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), yaptığı son araştırmalarda gövde çevresi 5,80 metre ve yüksekliği 12 metre olan dev bir menengiç keşfetti. Anıt ağacın 500 yaşının üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Menengiç ağaçlarının en fazla 9 metreye kadar zor büyüdüğü bilinen menengiç ağaçlarından yaşlı bir tanesini Adaköy'de tespit ettiklerini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yöre sakinlerinin çınar sandığı ağacın menengiç olduğunu söyledi. Menengiç ağaçlarının bölgede çok az kalan en yaşlı örneğini bulduklarını vurgulayan Sürücü, “Yolun altında kalan ve site yapılırken çıkan topraklarla gövdesi 2 metre gömülen ağacın, yoğun yapılaşmalar arasında yaşabilmesi mucize olmuş. Anıt ağaç statüsüne alınarak korunması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı’na ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne başvurduk” dedi.

MENENGİÇ (PİSTACİA TEREBİNTHUS)

Menengiç ağaçları, 6 ile 9 metreye kadar boylanır. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar, 5 ile 11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekleri, mart ve nisan aylarında açar. Mürekkep meyve küçük ve küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar eylül ekim aylarında olgunlaşır. Menengiç, yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi isimlerle de bilinir. Bitki olarak fıstık ağacına benzerlik gösterir. Türkiye'deki arkeolojik bulgular, menengiçin meyvelerinin eski çağlardan beri gıda olarak kullanıldığını göstermiştir.

Kaynak

memet 24-07-2010 08:55

1 Eklenti(ler)
Ağacın fotoğrafı bu

aklab 24-07-2010 09:48

Asırlık çınar ağacı Söke'de de var..
 
Söke'de yenikent mah.nin kuzeyinden çevre yolu geçer.Yürüyüş grubu ile bu yolu geçip dağlara doğru,daha kuzeye giderseniz tepelerde ,belki de ( ben tam olarak bilemeyeceğim) 500-600 yıllık ( 2-3 insan yanyana gelip kollarını açarsa ancak gövdesini sarar) 3 tane çınar ağacı var...Oradan da aşağı inilirse Kuşadası'nın Kirazlı köyüne inilir..

kalambaklı 24-07-2010 09:49

Sevgili Penelophe, Melengiç ile çitlenbik' in aynı ağaç ismi olduğunu sanmıyorum ve bildiğim kadarıyla ikisi aynı familyadan ve kardeş ağaçlar olduğudur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024