agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/)
-   -   Karadut (Hacı Bektaş-ı Veli Türbesinde) (http://www.agaclar.net/forum/anit-ve-korunmaya-deger-agaclar-korunmasi-gereken-bitkiler/10663.htm)

yolac 08-11-2009 20:12

Sayın nariçi,
Bu mayhoş karadut aşıklarından biri de benim.
İki sezon önce çekirdeğinden üretmeyi başarabildiğim ekşikaramın şu anda boyu 1,5-2 mt ye ulaştı.Ancak yapraklarına baktığımda yaban dutu görünümünde.Tabii ki henüz meyve veremedi.Ne zaman meyve verebilir.
Bu dutu 80 yaşlarında bir nenenin dedesinin Sudi Arabistan dan getirip diktiğini söylediler.Takriben 4-5 yıldır kalemden üretemedim.Şimdi bu tohumdan üretebildiğim fidana aşı yaptırmalımıyım.Ben aslında bahsettiğim karadutu üretmek istiyorum.Çünki onun meyveleri hem daha iri hem de rayihası daha farklı.Bu dutun aşısı da kolay kolay tutmuyor.Ya da herkes tuturamıyor.
Ne önerirsiniz.Aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

nariçi 08-11-2009 22:36

Daha iyi bilen arkadaşkar var onlarda umarım yazarlar. Bildiğim kadarı ile tohumdan biten dutlar yabani olur. Muhakkak aşılamak gerekir. Siz tohumdan büyüyen dut fidanınızı söylediğiniz (tohumunu aldığınız duta aşılayın. Göz aşısı daha iyi tutar kanaatındayım. başarılar-selam.

Yasmins 08-11-2009 23:41

Sayın nariçi bilgilendirmeniz için teşekkürler en kısa zamanda telefonlarına ulaşmaya çalışacağım. Benim tohumdan yetiştirdiğim fidelerimi o duttan aldığım çelik **** gözlerlemi aşılamalıyım.Saygılar..

nariçi 09-11-2009 08:14

Orijinal dut'un sürgünlerinden alın onun sağlıklı gözlerinden Aşı (formdaki aşı çeşitleri konulu mesajlardan bakarak) yapabilirsiniz.

Buladan 17-12-2009 13:03

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 338677)
Şimdi bu olmuyor işte, ben orada iken dijital fotoğraf m. yoktu ve birkaç yıl oldu. Onun anıt ağaç raporunu ben yapmıştım. Öyle fotojenik bir heybeti yok. payandalar zor tutuyor ana gövde çürümüş. İki türbe arasında. Arkadaşlardan giden olursa o katkıyı da yaparlar inşallah. Yeni yılınız sağlık ve sıhatle, sevinçle dolsun-selam.

Maalesef gidip görmek nasip olmadı, ancak en azından fotoğrafının olması için netten bulduğumu yüklemek istedim. Sanıyorum bahsettiğiniz karadut budur:

limoncu 17-12-2009 18:16

bizim de bir karadut ağacımız vardı memlekette, köy yerinde beyaz dut daha çok işe yaradığı, pekmez yapılıp satıldığı için ona pek değer verilmiyordu. şimdi değeri anlaşıldı; ayrıca şimdi istanbulda bir karadut ağacı var. epey de meyve veriyor. resmini çekip eklerim.

Samsunlu55 17-12-2009 22:12

Baban söylemişti eskiden babamın dayısının bahçesinde bir dut varmış birkaç kişi sarıyor, hasat zamanı bütün köye yetiyormuş. Tabi artık yok yerine binalar dikildi:(

nariçi 17-12-2009 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buladan (Mesaj 548157)
Maalesef gidip görmek nasip olmadı, ancak en azından fotoğrafının olması için netten bulduğumu yüklemek istedim. Sanıyorum bahsettiğiniz karadut budur:

Evet Hacıbektaş'da ki dergahtaki karadut bu.

Vecdi kaygas 13-12-2011 23:15

Selahattin bey forumda yeni üyeyim öğrenmeye çalışıyorum. İzmir selçukta bir kara dut fidanı aldım.fidanın yaprakları parçalı ekşi kara dut diye verdiler. Tarlamızda büyük bir mayhoş kara dut var yaprakları bütün halde ve kenarları destere dişi gibi. yukarıda almış olduğum fidan acaba mayhoş(kanlı) dut mudur. Teşekkür ederim.

yolac 26-12-2011 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 529672)
Daha iyi bilen arkadaşkar var onlarda umarım yazarlar. Bildiğim kadarı ile tohumdan biten dutlar yabani olur. Muhakkak aşılamak gerekir. Siz tohumdan büyüyen dut fidanınızı söylediğiniz (tohumunu aldığınız duta aşılayın. Göz aşısı daha iyi tutar kanaatındayım. başarılar-selam.

Sayın Nariçi,
Geçen sene göz aşısı yaptırdım.Tutmuştu ama sonradan iki yaprak verdikten sonra nedendir bilmem ama aşı kurudu.Artık belki kuşlar vs.yerini oynatmış olabilir..
Selamlar.

Minarislim 31-12-2011 20:13

Dut ağacını baharda budayın,Haziranda yeni sürgünlere göz aşısı yapın.Garanti tutacağını söyleyebilirim.Ben denedim kaç kere,hepside tuttu.Selamlar.

ressamsikar 19-01-2014 02:28

DUT !!! hele ki karadut ...Kutsal bir ağaç olduğu bilinmesine rağmen "altını batırıyor , sinek yapıyor" gerekçesiyle Orta cami derneği tarafından kestirilen karadut ...
Deli olmak , çıldırmak işten değil. evimin önündeki 10 yaşındaki akdut ağacı üzerine tam 6 çeşit dut aşıladım ,5 yıl meyve aldım. salkım, siyah, beyazın 6 çeşidi ... hepside tutmuştu ... belediye yol çalışması yaparken dozerle yıkılmasına neden oldu .. . Ne desem kifayetsiz !
Karadut ve akdut oldukça iri, meyve üzeri kılsız , az çekirdekli olmalıdır .. ekşisi inanılmaz mantar ve yaraları iyileştirici bir meyvedir .. asla ilaçlamaya gerek yoktur. böcek yemeyen tek meyvedir diyebiliriz .bu yüzden ilaç korkusu olmadan tüketilebilir , kompostosu, marmelatı ekşisi yapılabilir . ekşisi çok çok değerlidir bizim burada ... arapaşı çorbasında ekşi ve tadlandırıcı renk verici olarak çok tercih edilir .
Karadut yaprağı biraz çiğnenip kanayan yere basınca anında kanı durdurur.
Akduta karadut aşılanırsa, ak dut ince, karadut kalın olur. 3/1 oranında omaca yapar , onun için toprak altından aşılanmalıdır . en ideal aşı göz aşısıdır.Karadut hayatımda en değer verdiğim meyvedir . O bir doktordur , şifa ve sağlık kaynağıdır . Akdut yapraklarından harika sarma yemeği olur. akdut 2 yılda bir budanırsa meyveleri hem sık , hem iri olur .
Benim önerim gördüğünüz yerde meyvesini yiyip en güzel hangisi olduğuna karar verip oradan aşı gözü alıp aşılamanızdır .Bu yıl köklendirme hormonu ile 30- 40 adet çelikleme yapacağım .Şimdi tam zamanı !...
Geçen yıl hormonsuz çeliklerimden 4 tanesi tuttu ( 15 taneden ) ...Çeliklediğiniz yeri mutlaka sera gibi kapatın gövde ve yapraktan su kaybetmemesi, ara sıra dipten bolca sulanması gerekir . Karadut ve Akdutlara sahip çıkın , Bu ağaçlar memleketin tapusudur.
Yaşadığım ilçede her evin önünde mutlaka akdut % 10 unun önünde veya bahçesinde karadut vardır ve SEBİLDİR. herkes söylemeden yiyebilir .. toplayabilir.
Lütfen Karadut üretin ister satın ister dağıtın , ama üretin ... bu gizli kalmış, aslında ticari değeri inanılmaz yüksek bir meyvedir.Ellerinizdeki dut rengini çıkartmak için dut yaprağı içine 4-5 tane ermemiş kırmızı renkte karadut meyvesini bohça gibi yapın, bir iki dakika bir taşla ezin ...o ezme ile ellerinizi yıkarsanız rengin çıktığını göreceksiniz ...
NOT : Karadut toplarken enküçük mini bir maket bıçağı kullanırsanız o kadar çok boyanmazsınız ...Nostalji yapmak isterseniz , Karadutu testi gibi olan kabak içine toplayınız . Grip için % 100 etkili bir koruyucu tedavi edici etkisi vardır .. dişeri dili ağız içini temizler korur ... AFİYET OLSUN :)

http://birkadinfenomeni.com/wp-conte...01/Karadut.jpg
http://birkadinfenomeni.com/wp-conte...01/Karadut.jpg

ressamsikar 19-01-2014 03:09

Şimdi DUT zamanı… Mutlaka bol bol tüketin. Çünkü dut, tamamen organik olan tek ürün. Bunun nedeni dut ağacında zararlı böceklerin barınmaması, yani böceklenmeyen tek yiyecek olması…


Dutun faydaları da saymakla bitmiyor. Önce beyaz dutun faydalarına bir göz atalım. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut, ateş düşürücü etkiye sahip.

- Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi. Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya da burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor.

-Yapraklar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü. Bunun için 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatıp tüketin. Bu yaprak suyu aynı zamanda çok etkili bir ateş düşürücü. Vücutta biriken suyuda dut yaprakları atıyor.

-Dut aç karna yendiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve temizliyor. Özellikle de bağırsak solucanları açısından öneriliyor. Çünkü aç karna yenen dut, bağırsak solucanlarını döküyor.

-Kansızlığın dermanı da dut… Dut ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi bir kan yapıcıdır.

- İştah artırıcı etkisi de olan dut aynı zamanda bir enerji deposu…

Karadutun faydaları da saymakla bitmiyor.
- Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında birebirdir.

-Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var.

-Karadut yorgunluk durumunda çok faydalı. Çünkü halsizliğe derman olurken, yorgunluğu da yok ediyor. Aynı zamanda uykusuzluğa da çare oluyor.


-Karadut kan basıncını düşürüyor, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları da yok ediyor. Mide salgısını artırdığı tespit edilmiştir.

-Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor. ( bu metin netten alıntıdır )

idris şenol 21-01-2014 20:40

avusturalya karadut hkbilgisi olan tat toprak isteğii tedarik vs

Te. Ka 01-02-2015 21:52

1 Eklenti(ler)
Bu ağaçtan Karabük İli Eskipazar ilçesi Hamamlı Köyü İsmetpaşa mevkinde bulunan Musa Efendi Türbesi önünde de var. Yıllardır meyva verir. Kimse geçmişini bilmez.
Ben de hep merak ederdim bu dutun bir özelliği varmı dır, başka bir yerde varmıdır diye. Bu gün facebook ta Hacı Bektaş ı Velinin bu sözünü duydum. Araştırırken bu forumu gördüm. Bence bizim burdaki bu dut ağacının da bir sırrı var. Dalları büklüm büklüm, yıllardır onca eziyet görmüşken kurumamış. Umarım bu değerlerin farkına varılır ve korunur.

Minarislim 12-02-2015 21:38

Karadut ağacı uzun ömürlüdür.Kolay kolay kurumaz.Bizim köyde 1500 yıllık dutlar var.

Minarislim 12-02-2015 21:44

Akdut'ta,Karadut'da çelik'den çok kolay tutuyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024