agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-06-2013, 08:32   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: denizli
Mesajlar: 2
Arıcıların yıllanmış ardıç ağacın yaptıkları

Merhaba,

İsmim Yüksel,


Benim 1300m rakıma sahip bir orman köyünde , badem ağaçlarımın olduğu bir arazim var. Bu arazinin içinde gövde çapı 1m civarında olan bir ardıç ağacı bulunuyor. Sıkıntım bu ağaç ile ilgili.

Arıcılık yapan birileri bu ağacın gövdesinde bir delik açmışlar.( Arıları oğul vermiş ve ardıç ağacı üzerindeki bir delikten ağacın içine yerleşmiş. Bunlarda gövde de pencere açarak bu arıları dışarı almışlar.) Ağacın görünümü ile ilgili resimleri ekte gönderiyorum. Olay gerçekleşeli en fazla bir hafta oldu. Bu ağaç için yapabileceğim bir şeyler var mıdır? Çocuklarım bu ağaca çok önem veriyorlardı. Evde bayağı sıkıntıya neden oluyor. Üstelik dedemin dedesinden kalan bir arazi olması nedeniyle ayrıca öneme sahip.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.







Düzenleyen inventor : 11-06-2013 saat 12:06
inventor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 11:30   #2
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Arıları alabilmek için dahi olsa asırlık ağaca zarar verilmesi çok yazık. Bir kovan ne kadar para edecek. Kendine ait olduğunu iddia ettiği bir şey için başkasına ait ağaca zarar veriyor. Ardıç ağacının gövdesinin 1 metre çapında olabilmesi için kim bilir ne kadar yıl geçmiştir. Gövdede oldukça fazla zarar vermiş gözüküyorlar. Bilen arkadaşlar çok daha fazla yardımcı olacaklardır. Benim bildiğim ardıç çok dayanıklı ve reçineli bir ağaç. Ancak mantar ilacı ile kesilen yerleri ve gövdeyi ilaçlayıp kesik yerleri aşı macunu ile kapatmak en güzeli. Tabi uzman olan arkadaşlar bu işlemden sonra herhalde gövdedeki tüm deliklerin ve çürüyen yerlerin komple zarar vermeyecek bir malzeme ile kapatılarak yeniden arı vs. herhangibir yabancı misafirin gelmesini önlenmesi de iyi olur sanıyorum. Gövdeye açılan kısımların tam detayını verebilirseniz herhalde arkadaşlara daha yardımcı olabilirler.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 11:38   #3
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Hoş geldiniz Yüksel Bey. Foruma yüklediğiniz fotoğrafın boyutu yüksek. Buraya bakarak Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? yüklediğiniz fotoğrafı silip uygun boyutta yüklerseniz daha net görmüş oluruz.
Konu ile ilgili ne yapılabilir bilemiyorum ama yazdıklarınız çok üzücü. Ağaca kıyıp nasıl böyle bir şey yaptılar anlamıyorum. Bence kimin yaptığını bulun kimsenin buna hakkı yok. Üzüldüm açıkçası.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 12:20   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: denizli
Mesajlar: 2
İlginiz için teşekkür ediyorum.

Fotoğrafları tekrar ayarlamaya çalıştım ancak benim bilgisayarımda sadece link olarak gösterdiği için sonuç nasıl oldu göremiyorum.

Ağacın yaşı hakkında değişik bilgiler geliyor. Dedemin babası 1900 doğumlu idi.
Bu ağaç dedemin dedesi zamanında o arazideymiş. 1870 li yıllarda balkanlardan göçüp gelmişler (Rus harbi için).

Olaya bu yönüyle bakınca insanın canı daha çok sıkılıyor.
Yapan vatandaş kendisi telefon ile aradı. Komşu köyden genç birisi. Arıcılığa merak salmış. Arı oğul verince ardıcın içine konuçlanmış. Demişler kes çıkar. O da öyle yapmış. Çok pişman. Bilsem yapar mıydım falan diyor. Banada gerçekten çok üzülmüş gibi geldi. Neyse bundan sonra tövbe ağaca dokunmam diyor bu da bana yetiyor şu anda.

Ağaç için değişik öneriler sunulabilir. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi orman ve park müd. ne bir e-posta gönderdim. Hem bu konuda uzman olan kişiye hem de genel mesaj sayfalarına. Şimdilik bir ses çıkmadı. O kurum yaşlı ağaçların restorasyon ve tedavi işleri ile ilgileniyordu bildiğim kadarıyla.

Diğer yandan ise her geçen gün ağaç için kötü olur diye bir görüş hakim. Ağacı en hızlı hali ile tedavi vb. ne yapılacaksa yapmak gerekiyor. Tuhaf olan şu ki bir çok ziraat müh. arkadaş bu konuda görüş belirtemiyor. sanırım bunlarla ilgili bir eğitim söz konusu değil. Oysa ki badem ağaçlarımda ya da kirazlarda kırılma vb bir sorun olduğunda bir çok öneri getirebiliyorlar. Sanırım yaşlı ağaçlarda durum farklı oluyor.

konuya hakim bir arkadaş yönlendirebilirse bir an önce müdahale etmek istiyorum. İlginize ve yardımlarınıza teşekkür ederim.

Selam
Yüksel

inventor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 12:32   #5
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inventor Mesajı Göster
Yapan vatandaş kendisi telefon ile aradı. Komşu köyden genç birisi. Arıcılığa merak salmış. Arı oğul verince ardıcın içine konuşlanmış. Demişler kes çıkar. O da öyle yapmış. Çok pişman. Bilsem yapar mıydım falan diyor. Banada gerçekten çok üzülmüş gibi geldi. Neyse bundan sonra tövbe ağaca dokunmam diyor bu da bana yetiyor şu anda.
Bundan pişman olması için illaki anıt ağaç olması gerekmez sanırım. Kaldı ki köyde yaşayan biri ağacı, böceği iyi bilen ve ekmeğini oradan çıkaran biri. Ağaca ne yapılabilir ki? zaten bu duruma gelmiş. Umarım düzelir gerçekten çok üzücü.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024