agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler
  • 1 Gönderen Sebahattin
  • 1 Gönderen Sebahattin
  • 2 Gönderen yeşillim
  • 1 Gönderen yeşillim
  • 1 Gönderen YeniBON
  • 1 Gönderen Fidan Tv
  • 1 Gönderen Nuri Murvet
  • 1 Gönderen Nuri Murvet

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2006, 23:27   #1
Yeni Üye
 
_ahmet_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2006
Şehir: sapanca
Mesajlar: 4
Ağaçların Restorasyonu

Ağaçların Restorasyonu

Ölmeleri (kurumaları) veya hayatiyetlerinin ciddi şekilde tehlikeye girmesi halinde,benzerlerinin yerine konuşu çok uzun yılları gerektiren yaşlı ve kıymetli ağaçların vaktinde restorasyon işlerine başvurularak kurtarılmaları,bugün ileri memleketlerde başlı başına bir ihtisas ve meslek kolu oluşturmaktadır.

Ancak gerek ağaçlardaki yaraların tedavisinde ve gerekse ağaçların desteklenmesi ve kavukların doldurulmasında herşeyden evvel ağacın gövde yapısı hakkında bir fikir sahibi olmak gerekir.Buna göre öz odun,yalancı odun ve kanbiyum sahaları iyi bilinirse bu takdirde bilinçli müdahele edilebilir.

AĞAÇ YARALARININ TEDAVİSİ:

Yaralar büyük ve kıymetli ağaçların kısa zamanda yok olup gitmesinde önemli bir etkendir.Ağaçlar çeşitli nedenlerle yaralanabilirler.Bu konuda şiddetli rüzgar ve fırtınanın tepe ve dalları kırması,karın ağaç tepelerinde birikerek meydana getirdikleri ağırlığı,tepe ve dalların taşımayarak kırılmaları,dolunun yumuşak gövdelerde yaptığı tahrip,donlar sonucu oluşan don çatlakları ve kuvvetli güneşten kaynaklanan kabuk yanmaları,yıldırım etkileri ile insanların kazı yaparken,toprak işlerken hatta çimleri biçerlerken yaptıkları çeşitli zararlar,çocukların kesici aletler vs. yollarla ağaçlarda yaptıkları tahripler,hayvan zararları,çeşitli mekanik tahribat,trafik araçlarının çarpmaları,yol ve inşaat makinelrinin yaptığı zararlar sözkonusu olabilir.

Ağaç yaraları gövdede veya kabukta olabilir.Gövdedeki yaralar kabuk yarası veya derin yara şeklindedir.
Kök yaraları kökün zarar görmüş kısmı pürüzsüz bir şekilde kesilip uzaklaştırılarak ve kesim sathına fungusitli bir macun sürülerek onarılır.Eğer onarılan kısım gevşek bir kök geliştirme ortamı sonra kırma taş ve bir istina duvarı ile çevrilirse,kesilmiş kısımdan kök geliştirme ortamı içinde,yeni kılcal kökler oluşturarak ağacın kuruması önlenir.

Ağaç yaraları kentlerde ekseri ihmale uğrar,bunun sonucu mantar ve bakteriler ağaçlara nüfuz ederek onların gövdelerini çürütür tepelerini kısmen veya bütünüyle kurutur ve bunun sonucu ağaç tamamen ölür.
Ancak iyi gelişen ağaçlarda küçük yaralarda yara dokusu (kallus) kısa zamanda yaranın kapanmasını sağlıyabilir kallus'un büyümesi ağacın türüne,tipine,gelişme durumuna,yaş ve beslenmesine bağlı olarak yılda genellikle 1-2 cm kadardır.Bu durumda yıldırım,araba çarpması veye hatalı budama sonucu meydana gelen yara büyük ve derin ise yıda 1-2 cm. kallus büyümesi yaranın kapanmasına kafi gelmez,çok uzun zaman gerektirir.Bu takdirde de yaradan mantar ve bakteriler ağaca nüfus ederek çürümesine neden olurlar.Bu nedenle büyük yaralar bazı tedavi tedbirlerini gerekli kılar.

Değerli,nadide ağaçlarda açığa çıkmış olan büyük yaraları bir macunla kapatmak emniyetli bir önlemdir.Ancak reçine salınımı yeterli olan bazı iğne yapraklı ağaçlarda reçine bu yarayı örterek ağacı emniyet altına alabileceği cihetle macunlamanın bunlarda zorunlu olmadığı bildirilmektedir.Buna karşılık bazı literatürde koniferlerde de reçinenin tek başına koruyucu olmadığı ve bunların yaralarına da Lacbalsam sürülmesi önerilmektedir.

Son yıllarda bu Lacbalsam,Orange Schellac gibi yara macunları en fazla kullanılan koruyucudurlar.
Bu konuda son olarak şu hususuda belirtmek gerekir ki yaraların dezenfektan maddelerle temizlenmesi, macunlarla ve diğer koruyucu maddelerle kapatılması mümkün olan süratle yapılmalıdır. Biraz gecikme halinde dahi iç kısımlar enfekte olabilir.

İhmal edilmiş eski yaralarda bu koruyucuların kullanılmasından ise artık bir fonksiyon beklenmemelidir.Zira mantarlar ve bakteriler yeterli ölçüde gövdenin içine nüfus etmişlerdir.Ancak bunların nüfus ettiği kısımlar budamalar ile alındıktan ve yeni dokular oluştuktan sonra bu koruyucuların sürülmesi sözkonusu olabilir.

Ağaç Yaralarının Kapatılmasında Kullanılan Çeşitli Macun ve Koruyucular:

1-) ADI:Krezot+kömür katranı karışımı
İÇERİĞİ: 100gr krezot 300gr katran
AVANTAJI: Yeni ve taze kesilmiş satılara iyice yapışır ve ucuzdur
DEZAVANTAJI: Kabarcıklar oluşturur,bazen yaşayan kısımları tahrip eder,antiseptik etkisi şüphelidir.
DİĞER ÖZELLİKLERİ:İlacı yaşayan kenar kısımlara temas ettirmemeli,o kısımlara şellak (gomollak) sürmeli.

2-) ADI:Krezot+zift karışımı
İÇERİĞİ:100 gr krezot 300 gr katran
AVANTAJI:Yalnız asfaltın sulu solüsyonu kullanılırsa yaş ağaçlarda daha iyi sonuç verir.Krezot kullanmaksızın yalnız asfalt tipi macunla kapatılan yaralar çok iyi kallus geliştirir.
DEZAVANTAJI:Yara önce sterilize edilmezse ağaç enfeksiyondan ekseri kurtulamaz.
DİĞER ÖZELLİKLERİ:Yaraları kalın asfalt tabaka ile örtmemeli,aksi halde kabarcık oluşur ve bu çürümeyi hızlandırır.

3-) ADI:Bordo boyası
İÇERİĞİ:Keten yağı+bakır sülfat+kireçten oluşan bordo bozu karışımı
AVANTAJI:Odun ve kabuğa nüfuz etmeden yaraları çürüme ve enfeksiyondan korur,mantar misellerini tahrip eder,kabarcık yapmaz.
DEZAVANTAJI:Yaş ağaca iyi yapışmaz pahalıdır.Kallus daha yavaş gelişir,zehirlidir,dikkatli kullanılmalıdır.
DİĞER ÖZELLİKLERİ:Koyu olmalı ve derhal sürülmelidir.Kesilmiş satha bez veya fırça ile sürülür.

4-) ADI:Poliüretan
İÇERİĞİ:Muhtelif
AVANTAJI:Yeni bir koruyucu olup ucuz,basit ve kullanımı hızlıdır.
DEZAVANTAJI:Yara veya kovuğun kontrolu mümkün olmaz.
DİĞER ÖZELLİKLERİ:Yara temizlenip,dezenfekte edildikten sonra kullanılmalıdır.Kovukların doldurulmasında gittikçe yaygınlaşmaktadır.
NOT:Küçük yaralar için şellak(gomalak),Tabii kauçuk sütü,eritilmiş balmumu veya aşı macunları tercihen kullanılabilir.

AĞAÇ KOVUKLARININ TABİ OLACAĞI İŞLEMLER:
Ağaçlarda kovukların oluşmasına meydan vermemek esastır.Zira ağaç kovukları ağaçları zamanla dirençsiz kılarak fırtınalarda devrilmesine neden olur.
Ağaçlarda kovukların oluşumu başta hatalı bakım ve budamalardan kaynaklanır.

Yanlış olarak örneğin çok dipten bir budama,özellikle budanan dal kalın olduğu ölçüde kapanması güç ve ilerde kovuğa gelişecek bir yaraya neden olur.Kalın dalın alındığı gövde kısmında kallus dokusu da her ne kadar büyük olup ve emniyetli bir koruyucu gibi görülürse de gene de kesitin ortasında büyük bir odun kısmı kalır ve burada odun çatlamalar yaparak mantar nüfuzuna zemin hazırlar.
Yanlış olarak örneğin bu defa dirsek bırakılarak yapılan bir budama da,gene aynı şekilde bir kovuğun oluşmasına zemin hazırlar.

Bu itibarla ağaç bakımında bu nedenlere meydan vermemek gerekir.Ancak kuvvetli rüzgarların etkisiyle oluşan dal kırılmaları,don ve yıldırım çatlakları gibi doğadan gelen nedenlerle de çatlaklar oluşabilir.Bu konuda da bazı önlemler alınması hatta bazı tarihi ve kıymetli büyük ağaçlara paratonerler takılması söz konusu olabilmektedir.

Kovuk oluşma riski ağaçlar yaşlandıkça mantarlara olan hassasiyetin çoğalması sonucu artar.Bunlarda türünde etkisi büyük olur.Ekseri kovuk oluşumu,ağaçların gövde,kök,kök boğazı ve kalın dallarında gözlenir.

OLUŞAN KOVUKLARDA YAPILACAK İŞLEMLERİN AMACI:
Kovuklarda yapılacak işlemler kıymetli,tarihi ve yaşlı ağaçların görünümlerini düzeltir,çürük ve böcek tahribatı olan kısımların kaldırılmasını sağlayarak bunlar için en müsait üreme organlarını ortadan kaldırır.Tavşan,sincap v.s.kemiricilerin ağaca girip tahribatlarını daha fazlalaştırmalarını önler.Şu gerçektir ki ağaçlar nadiren birden bire ölürler.Eğer öz odunu büyük ölçüde tahrip edilmiş ise bu konuda söylenecek bir söz yoktur.Ancak zamanında çürüyen kısımlar alınarak ağaçlar uzun süre yaşatılabilir.

Örneğin bu gün Batı Almanya'da ''ağaç bakımı ve ağaç cerrahisi'' konusunda çalışan 600'ü aşkın ağaç cerrahisi firması vardır.Almanya'da olduğu gibi Amerika Birleşik Devletlerinde de ağaçların bakımı (budanmaları dahil her türlü restorasyon çalışmaları,hastalıkları ile mücadele işleri) bu konularda yetişmiş ve techiz edilmiş firmalar tarafından yürütülmektedir.
Ancak şurasını unutmamak gerekir ki,ne kadar itina edilirse edilsin yapılacak işlemler ağacın eski sağlığını asla sağlıyamaz.

KOVUK İŞLEMLERİNE AİT YÖNTEMLER:
Kovukların onarılmasında ilk işlem kovuğun iyice temizlenmesidir.Bunun için çürüklerin tamamı kazınıp alınır.Odunda renk değişimi olan kısımlar da alınmalıdır.Zira bu kısımlar mantarlar tarafından az çok enfekte olmuş kısımlar sayılırlar.Bu kısımlardaki odunun yontulması işi sağlam olan odun kısmı meydana çıkana yani enfekte kısmın tamamen alındığı kanaati getirilene kadar devam eder.

Bu kazıma işleminde çeşitli büyüklükte keski,oyuk ağızlı marangoz kalemi tahta tokmak,keskin bıçak ve çeşitli matkaplar kullanılır.Geniş ölçüdeki çalışmalarda oyma makineleri bu işi yapar.

Bu aletlerden biri veya birkaçı ile çürük enfekte olan kısımlar ağacı zayıflatmayacak şekilde yani mümkün olduğu ölçüde alınır.Ancak aletlerin kullanılmadan evvel veya her kullanışta yaraların tedavisinde belirtildiği şekilde alkol v.s.ile dezenfekte edilmesine önem verilmelidir.

Kovuk tamamen temizlenip şekillendirildikten ve ıslaklıklar giderildikten sonra bütün odun kısmı sterilize edilir.Bu konuda keskin bir bıçakla düzeltilen kenarlarda açıkta kalan kambiyum ve kambiyum kenarları olarak canlı hücrelerden oluşan kısımlar sellak( gomolak) veya lacbalsam sürülerek kapatılır.

Ancak yalancı oduna sürülen lacbalsam 5-10 cm den daha geniş olmamalıdır.Yaşayan hücrelerin dışında kalan odun kısma ise,Cıva biklorat'ın alkolde çözeltisinin sürülmesi çok etkin olur.Yalnız bu solisyon çok zehirlidir,deriye temas ettiğinde tahriş eder,ayrıca odunun hayatiyet göstermeyen kısımlarına karbolik asit,bakır sülfat,krezot veya Xylamanbrown gibi eriyikler sürmekle de istenilen amaca ulaşılabilir.

Genel olarak kısa ömürlü ağaçlardaki kovukların doldurulması önerilmez.Bu konuda uzun ömürlü ağaçların doldurulması tercih edilmelidir.

Kaynak:
''BAHÇIVANLIK VE ÇEVRE BİLİNCİ" İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Geliştirme Daire Başkanlığı Park Ve Bahçeler Müdürlüğü


Düzenleyen Mine Pakkaner : 01-01-2007 saat 22:44 Neden: Paragraf ve vurgu yaparak okunurluk sağlama,kaynak ekleme
_ahmet_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2006, 23:34   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sn. Ahmet,

Bu çok güzel bilgileri eklediğiniz için teşekkür ederiz. Bilgilerin kaynağını da yazmanızı rica edeceğiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2006, 23:45   #3
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Arkadaşımız çok güzel bir konuyu açıklamış. Teşekkürler....
Açıklamalar tutarlı ve sağlam bir kaynağa işaret ediyor.
Benim dikkatimi çekti bungusit diyor herhalde fungusit kastedilmiş.
Bu başlığı yapılmış uygulamaların görüntüleri ile zenginleştirirsek güzel olacak ben yakın zamanda 1-2 resim yükleyeyim.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:09   #4
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bekliyoruz Sebahattin Bey

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 19:17   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Bu örnekler Niksar'dan, arazi gezilerim sırasında çekmiştim. Verimli bir ceviz ağacı. Belediye tarafından kayan toprakları engellemek ve ağacın kıymetli olduğuna işaret etmek için alt tarafı duvar ile çevrilmiş. Tabi ki metinde ayrıntılı anlatıldığı kadar gelişmiş bir kurtarma operasyonu yapılmamış. Ama önemli bir genetik değer olduğunun farkında olunduğu için ağaç aşılama ile çoğaltılmış.

Eklenen Resimler
  
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 22:39   #6
Yeni Üye
 
_ahmet_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2006
Şehir: sapanca
Mesajlar: 4
Merhaba; Öncelikle sitedeki herkesin bayramını ve yeni yılını kutluyorum.Mine hanım bu bilgileri edindiğim kaynak kitap İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Geliştirme Daire Başkanlığı Park Ve Bahçeler Müdürlüğü'nün ''BAHÇIVANLIK VE ÇEVRE BİLİNCİ'' adı altında bir çok kaynaklardan yararlanarak bir araya getirdiği kitaptır.Sebahattin bey sizede teşekkürler konuyla ilgili resim için birebir bu teknik kitapta resmiyle mevcut ama yazıya eklemem mümkün olmadı.Ayrıca ben kitaptan bire bir aktardım kitapta BUNGİSİT olarak geçiyor ama basım hatası olabilir.

_ahmet_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 22:45   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Teşekkürler Sayın _ahmet_ . Bildirdiğiniz kaynağı yazının altına ekledim.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2007, 22:56   #8
Yeni Üye
 
_ahmet_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2006
Şehir: sapanca
Mesajlar: 4
Mrehaba; Sebahattin bey sanırım haklısınız fungisit olmalı bungisit adında bir bilgi yok kitapta basım hatası olmalı...

_ahmet_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 10:25   #9
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Bursa'da akşam üzeri rastladığımız yaşlı çınar ağaçlarında yapılan restorasyon çalışması. Harç benzeri özel bir malzeme ile yaşlı gövdedeki büyük kovuklar kapatılmış.

Name:  DSCN7577.JPG
Views: 11420
Size:  53.1 KB

Name:  DSCN7578.JPG
Views: 11338
Size:  48.7 KB

Name:  DSCN7579.JPG
Views: 11542
Size:  53.2 KB

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 18:51   #10
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Bu fotoğrafı nereye ekleyeceğimi bilemedim. Anıt ağaç stadüsünde ama tescilli değil. ağacı fena yaralamışlar nereye bildirmek gerekiyor, yol ortasında nasıl bilinmiyor şaşırdım! Kütahya merkeze 17 km uzaklıkta Sekiören köyünde bulunmaktadır.

Eklenen Resimler
 
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 19:02   #11
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Ağacın bir bölgesini yaralamışlar çok üzüldüm. Oysa çocukluğumda reklam tabelalarını ağaçlara tutturulmasına bile anlam veremezdim!

Eklenen Resimler
 
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 17:07   #12
Ağaç Dostu
 
YeniBON's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim Mesajı Göster
Bu fotoğrafı nereye ekleyeceğimi bilemedim. Anıt ağaç stadüsünde ama tescilli değil. ağacı fena yaralamışlar nereye bildirmek gerekiyor, yol ortasında nasıl bilinmiyor şaşırdım! Kütahya merkeze 17 km uzaklıkta Sekiören köyünde bulunmaktadır.

Sayın Yeşilim,

Ağacın durumunu il merkezin de bulunan Çevre ve Şehircilik İl Md.lüğü'ne bildiriniz. Bildiriminizi yazılı olarak yapınız ve sonucunu da takip ediniz.

Görevli ve yetkili kurumlar görevlerini bazen savsaklayabiliyorlar. Onun için de bildirdiğiniz konuyu takip etmek gerekiyor.

Saygılarımla.

yeşillim beğendi.
YeniBON Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 00:11   #13
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
http://www.avrupaparkbahceler.com/ma...e-bakimi&no=23

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2014, 14:30   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-08-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Talking Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması (Gladiçya) Video

Arkadaşlar merhaba DomatesBiber.Com - zgn Tarmsal Fikirler 'de izlediğim bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Videoda yaralı bir gladiçya ağacının içi temizlendikten sonra çimento ile dolduruluyor. Bu şekilde ağacın daha fazla çürümesi engellenmeye ve yara yerden sürekli olarak yağmur suyu, kar suyu v.s. girmesi engelleniyor. Umarım ilginizi çeker

Video:

Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması - DomatesBiber.Com - YouTube

YeniBON beğendi.
Fidan Tv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2014, 20:36   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fidan Tv Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba DomatesBiber.Com - zgn Tarmsal Fikirler 'de izlediğim bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Videoda yaralı bir gladiçya ağacının içi temizlendikten sonra çimento ile dolduruluyor. Bu şekilde ağacın daha fazla çürümesi engellenmeye ve yara yerden sürekli olarak yağmur suyu, kar suyu v.s. girmesi engelleniyor. Umarım ilginizi çeker.
İç Kurdu Tespit Edilen Gladiçya Ağacının Hastalıklı Kısmının Temizlenmesi ve Çimento ile Doldurulma İşlemi...


Yaralı bölgenin iç kısmı ilk olarak temizlenmiş ve fırça yardımıyla %5'lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmiştir.


Son olarak ağac gövdesine kireç sürülmüştür.


Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması - DomatesBiber.Com -


Merhaba sayın Fidan Tv

Evet,ilgimi çekti...

Bir kere...Konunun başlığı tüyleri diken, diken yapıyor.

Korku ve gerilim filmi gibi...

Ağaca hastalık teşhisi (Tam olarak nedir? Bilinmiyor) konduktan sonra, yaralı ağacın içine beton doldurmak hangi mantıkla yapılır bilemiyorum...

Birde duruma bilimsel bir boyut katılmış...(Dezenfektan çamaşır suyu ve sonrasın da kireç) uygulaması yapılmış...

Yazık olmuş güzelim, Gladiçya ağacına...

Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması Uygulaması asla yapılmaması gereken, çok kötü bir örnek...

Bilgisi olmadan, ama cahil cesareti ile yapılan uygulamadır.

Ağaç gövdesine beton doldurmanın zararları hakkındaki konuyu müsait bir zaman diliminde işlemek gerekli gibi görünüyor.

Taşlıbahçe beğendi.
Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 16:01   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2015
Şehir: AFYONKARAHİSAR
Mesajlar: 16
Öneri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet Mesajı Göster
İç Kurdu Tespit Edilen Gladiçya Ağacının Hastalıklı Kısmının Temizlenmesi ve Çimento ile Doldurulma İşlemi...


Yaralı bölgenin iç kısmı ilk olarak temizlenmiş ve fırça yardımıyla %5'lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmiştir.


Son olarak ağac gövdesine kireç sürülmüştür.


Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması - DomatesBiber.Com -


Merhaba sayın Fidan Tv

Evet,ilgimi çekti...

Bir kere...Konunun başlığı tüyleri diken, diken yapıyor.

Korku ve gerilim filmi gibi...

Ağaca hastalık teşhisi (Tam olarak nedir? Bilinmiyor) konduktan sonra, yaralı ağacın içine beton doldurmak hangi mantıkla yapılır bilemiyorum...

Birde duruma bilimsel bir boyut katılmış...(Dezenfektan çamaşır suyu ve sonrasın da kireç) uygulaması yapılmış...

Yazık olmuş güzelim, Gladiçya ağacına...

Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması Uygulaması asla yapılmaması gereken, çok kötü bir örnek...

Bilgisi olmadan, ama cahil cesareti ile yapılan uygulamadır.

Ağaç gövdesine beton doldurmanın zararları hakkındaki konuyu müsait bir zaman diliminde işlemek gerekli gibi görünüyor.
Videoyu arkadaş paylaşmış. Ancak ben hazırladım. Bu uygulamayı yapmadan önce Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyelerinden Sayın Doç.Dr.Mücahit Taha ÖZKAYA ile görüştüm. Fikri kendisi verdi. Yurt dışında zeytin ağaçlarına yapılan bir uygulama. Temel mantık açık yaranın kapatılarak içerisine yağmur suyu girişini engellemek. Bunun sonucunda yara içerisinde nem azalacak ve çürüme minimum düzeye inecek. Sizce yanlış olan tarafı nedir? He diyorsanız ki açık yarayı macunla kapatabilirdiniz evet macun çok daha sağlıklı olurdu ancak maddiyat açısından çok fazla bir tutara denk gelir. İBB nin uyguladığı yöntemlerin sonuçlarını Bebek Sahilinde görebilirsiniz. Siz nasıl bir çözüm uygulardınız onu merak ettim ? Yoksa belediyecilerin yaptığı gibi ''Kesilecek'' demek size yeterli mi geliyor ?

Muhammet ERDAL
Ziraat Mühendisi

mr.muhendis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 16:10   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2015
Şehir: AFYONKARAHİSAR
Mesajlar: 16
Dezenfekte

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet Mesajı Göster
İç Kurdu Tespit Edilen Gladiçya Ağacının Hastalıklı Kısmının Temizlenmesi ve Çimento ile Doldurulma İşlemi...


Yaralı bölgenin iç kısmı ilk olarak temizlenmiş ve fırça yardımıyla %5'lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmiştir.


Son olarak ağac gövdesine kireç sürülmüştür.


Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması - DomatesBiber.Com -


Merhaba sayın Fidan Tv

Evet,ilgimi çekti...

Bir kere...Konunun başlığı tüyleri diken, diken yapıyor.

Korku ve gerilim filmi gibi...

Ağaca hastalık teşhisi (Tam olarak nedir? Bilinmiyor) konduktan sonra, yaralı ağacın içine beton doldurmak hangi mantıkla yapılır bilemiyorum...

Birde duruma bilimsel bir boyut katılmış...(Dezenfektan çamaşır suyu ve sonrasın da kireç) uygulaması yapılmış...

Yazık olmuş güzelim, Gladiçya ağacına...

Yaralı Ağaçların İçlerine Çimento Doldurulması Uygulaması asla yapılmaması gereken, çok kötü bir örnek...

Bilgisi olmadan, ama cahil cesareti ile yapılan uygulamadır.

Ağaç gövdesine beton doldurmanın zararları hakkındaki konuyu müsait bir zaman diliminde işlemek gerekli gibi görünüyor.
Ayrıca ''bilimsel bir boyut'' diyerek küçümsemeye çalıştığınız Çamaşır Suyuyla dezenfeksiyon olayını yıllardan beri tüm profesyonel meyveciler budama esnasında hastalığın bir ağaçtan başka bir ağaca geçmesini engellemek amacıyla kullanır. Aşağıdaki makaleleri incelerseniz bunu çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Sadece adına bakarak çamaşırlar için kullanıldığını zannediyorsanız zaten yanılıyorsunuz demektir.

http://arastirma.tarim.gov.tr/incir/...%20sorular.pdf

http://arastirma.tarim.gov.tr/alata/...udamaGKafa.pdf

http://antalya.tarim.gov.tr/konyaalt...%20Budamas.pdf

Bu uygulamanın yurt dışı örneklerini aşağıda vereceğim web sitelerinden görebilirsiniz.

https://peterteabonsai.wordpress.com...trident-maple/

https://www.flickr.com/photos/50223055@N00/2755522337

https://bonsaieejit.files.wordpress....5/dsc_0395.jpg

Hot Products | American Nurseryman Magazine

Umarım biraz bilgilenmenize vesile olmuşumdur.

mr.muhendis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2016, 18:27   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mr.muhendis Mesajı Göster
Videoyu arkadaş paylaşmış. Ancak ben hazırladım. Yurt dışında zeytin ağaçlarına yapılan bir uygulama. Temel mantık açık yaranın kapatılarak içerisine yağmur suyu girişini engellemek. Bunun sonucunda yara içerisinde nem azalacak ve çürüme minimum düzeye inecek. Sizce yanlış olan tarafı nedir? He diyorsanız ki açık yarayı macunla kapatabilirdiniz evet macun çok daha sağlıklı olurdu ancak maddiyat açısından çok fazla bir tutara denk gelir. İBB nin uyguladığı yöntemlerin sonuçlarını Bebek Sahilinde görebilirsiniz. Siz nasıl bir çözüm uygulardınız onu merak ettim ? Yoksa belediyecilerin yaptığı gibi ''Kesilecek'' demek size yeterli mi geliyor ?

Muhammet ERDAL
Ziraat Mühendisi



Merhaba sayın mr.muhendis,

Yanlışınızı doğrulamak için, Akedemik kurum ve isimlerde vermişsiniz.

Bu daha da büyük bir yanlış olmuş...

Yurt dışında zeytin ağaçlarının yaralı dokularına, odunsu dokunun yok olmasından veya kısmı zarar görmüş olmasından dolayı, bu boşluklara beton doldurulması hakkında hiç bir uygulama örneği gösteremezsiniz.

Temel mantığınızla algıladığınız bu konuyu, kendi mantık ölçünüzle, kendinizce bir çözüm üretmişsiniz.



İlgili konu ; Mekanik yaralanma sonucu hasar görmüş odunsu dokunun tedavisi...

Siz tedavi etmiyorsunuz.

Odunsu doku kaybını görmemek adına; Ağacın sağlığını düşünmeden, tedavisinin yapılacağı tek noktayı da, beton gibi çevre düşmanı bir kütleyi ağacın gövdesine döküyorsunuz...

Çok iyi bir iş yaptığınız kanaatine varıyorsunuz.

Bu yaptığınız işlemden sonrası ne olacak...

Bilmiyorsunuz anlalatalım.

Ağaç canlı bir varlıktır.

Beton uygulaması yaptınız Gladiçya ağacı bundan sonraki yaşamında sağlıkla gelişecektir.

Bu büyüme sürecinde ağacın gövdesi, kütlesi enine ve buyuna gelişecektir.

Sizin, o anlık iyi olur. Düşüncesi ile yaptığınız beton uygulaması sabit kalacak, ağacın gövdesi genişlecektir.

Şimdi ahkam kesip, doğru yaptığınızı zannetiğiniz (betonla dolgu) işlemi ne olacak...!

Dolgu olarak yaptığınız beton kütle sabit, ağacın gövdesi genişliyor.

Ağacın hasar görmüş, odunsu dokusu yeniden nem, rutubetten kaynaklı mantar ve bakteri istilasına uğrayacak ayrıca da haşere, zararlı böcek hasarına da açık kalacak.

Sonrası ne olacak...

Bu ağacın içine kim döktü bu betonu diye... Kulaklarınız çınlayacak...

Daha sonrasında bu beton kütle, ağacın gövdesinden binbir zahmetle çıkartılıp.

Doğru tedavi işlemi yapılacak...

Tedavi işlemi;

Yazık oldu Gladiçya Ağacına....

Konusuzinsan beğendi.
Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024