agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Agaclar.net Çalışmaları
(https)




Beğeni Düzeni25Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-12-2009, 13:21   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ergene Nehrini Temizleme Projesi

Ergene Nehri ile ilgili yazışmaları burada yapabiliriz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 18:46   #2
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Su anda belirledigimiz spesifik bir yer yok. Ancak, gol veya golet yani durgun su olmasinda fayda var. Cunku dere ve nehirlere surekli dozajlama yapilmasi gerekir. Halbuki durgun sulara sadece ara sira dojazlama yeterlidir.

Uygulama 2 sekilde yurutulur.
a) EMA dozajlama
b) Bukasi toplari uygulama

Her 2 yontemin de uygulamasi gayet basit. Uygulamanin başında ve uygulama başladıktan sonra ara ara sudaki KOİ, AKM gibi değerlerın analizi yaplırsa, sudaki temizlenmenin ispatlanması açısından iyi olur.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 01:04   #3
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Konunun dünya çapında çok çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Dünyada su ile ilgili temel sorun; suyun yokluğu değil, temizliği ve niteliğidir.

Ve neredeyse tüm dünyada, lağım ve her türlü atıkların "emanet edildiği" yer ne yazık ki su kaynakları.

Bu proje iyi tasarlanır ve organize olunursa büyük maddi destek bulunabileceğini düşünüyorum. Ancak bunun için çok başarılı bir örnek ortaya konmalı ki projenin değeri görünürlük kazansın.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2009, 13:00   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
EM Gönüllülerin çeşitli ülkelerdeki çalişmaları

Eklenen Resimler
    
Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2009, 13:48   #5
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Kısaca özetlersek:
- Gözle görülür veya hissedilir düzeyde sonuç alabileceğimiz bir yer arıyoruz. Böyle bir yer kirliliğin çok yoğun olduğu bir yer olacaktır. Aksi takdirde hissedilir derecede iyileşmeyi göremeyebiliriz. (Nitrat veya fosfat azaltılması alg patlamasını önler ancak hissedilir bir iyileşmeyi halkın görmesi söz konusu değildir.)

- Akarsularda ve atıksu dökülen durgun sularda sürekli EM dozajlaması gerekecektir.

- Yapılacak uygulamalar bir defalık değildir. Bukaşi topları belirli zaman aralıklarıyla suya atılabilir. Mesela bir sezonda 2 veya 3 uygulama yapabiliriz. Ornegin 10,000 Bukaşi topu atacak isek, hepsini bir anda yapamayabiliriz. O yüzden 2 defa 5000 + 5000 ya da 4000 + 3000 + 3000 olabilir. 15-20 gun arayla yapılabilir. Ben birden fazla eylem yapılmasından yanayım. Prof. Higa (EM'nin buluncusu) uygulamaların azar azar ve sık yapılmasının daha yararlı olduğunu belirtmektedir. Demek ki eylem sayısı birden fazla olacaktır.

- Maksimum sayıda insanın yarar göreceği bir proje olmalıdır.

- En fazla katılımcının katılabileceği bir yer olmasında fayda vardır

- Kirlilikten etkilenen bölgedeki normal insanların ve yerel idarelerin de mutlaka bilgi ve katılımları sağlanmalıdır.


Düzenleyen Dogasever : 14-02-2010 saat 17:44
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 23:47   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
Öncelikle bütçesi belli olmıyan akan sular için zaman,zaman yapılan uygulamalardan net bir netice almamız mumkun değil.EM TÜRKİYE olarak bizler projenin yazımına,projenin uygulanmasına,projeye teknik destek vermeye,proje'ye ürün temin etmeye,projeye uzman bir mühendis görevlendirmeye hazırız.

Diğer yandan Ağaçlar Net olarak hepimiz ne katkılar sağlıyabileceğiz bunu önce belirlemeliyiz.Akan suya debisine göre günlük urun dozlanması gerekmektedir aksi halde sürekli gelen su kirliliğini sürdürdüğünden o bölgede zaman,zaman yapılacak uygulama sağlıklı sonuç vermeyecektir.

Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 17:18   #7
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Kötü kokuyu yenmek ve dip çamurunu azaltmak:

Ergene projesini yapacak olursak, benim geçen yaz ki gözlemime dayanarak, nehre günde 3000 - 5000 litre arasında EM dozajlamamız gerekeceğini düşünüyorum.

Bu dozajlamanın nehir üzerindeki yukarda bahsettiğim yerleşim yerlerine yakın noktalardan yapılmasında fayda var. O yüzden her Belediyenin sürekli 1000 litrelik 2 adet plastik fermantasyon tankı bulundurması gerekecektir. Böylelikle her gün 200 litre EM Ergeneye dokebileceklerdir. Arazözün tankına 200 litre EM'yi koyup geri kalanını suyla doldurarak uygularlarsa, daha etkili sonuç alabiliriz.

Demek ki her Belediyeden her gün arazöz araçları uygulama yapacaktır. Aynı uygulama, yerel halktan uygulama ekipleri kurularak bidonlarla da yapılabilir. Bunların haricinde, kirlenmenin başladığı nokta ykaınlarında uygun bir yerden sürekli dozajlama da yapılacaktır.

Bukaşi toplarıyla da birlikte, nehrin dayanılmaz kötü kokusunu yeneceğimizden, dip çamurunu azaltacağımızdan hiç kuşkum yok! Ancak suyun kalitesinde gözle görülür iyileşme için bir şey söylemek çok zor.

Suyun kalitesinde de gözle görülür iyileşme görülmesi isteniyorsa, yapılması gerekenler:

- Derenin belirli noktalarında (örneğin her 1000 - 2000 metrede bir) nehrin kenarında hafif bir oyuk açarak buraya içinde iri çakıltaşları (5-10 cm çapında içeren) 1X1X1 metre boyutlarında küp şeklinde demir kafesler yerleştirmek. Buralar karaya doğru girinti şeklinde olacaktır ve buralarda su yavaşlayacağı için ve taşların yüzeyleri mikroorganizmların tutunmasına uygun olduğundan biyofilm oluşması sağlanacaktır.

Hızlı akan bir nehrin içinde biyofilm oluşturmak zordur. Ama böyle girintilerde su yavaşlar. Bu taş kafeslerde biyofilm büyür ve belli bir boyuta ulaşınca kopar ve akan suyl birlikte akar. Bu kopan film parçaları tutunabildikleri her yüzeyde tekrar yeni koloniler oluşturmaya devam eder. Böylece nehrin her yerinde EM mikroorganizmalarını barındıran biyofilmlerin çoğalması teşvik edilmiş olur.

- Bir diğer noktada, yıllarca Ergene'de çeltik ekilmiştir. O yuzden köylümüz Ergene suyunu tarlalarına taşırmanın yollarını iyi bilmektedir. Yapılması gereken şey, ERgene kıyıları boyunca bazı yerlerde böyle taşırmalar yaparak, durgun su noktaları oluşturup; buralarda, suya oksijen basmaktır. Ergene Nehrinin içinde oksijen sıfırdır. Bu uygulama ile oksijen içeriği az da olsa artırılırsa, su kalitesi daha da iyileşecektir. İngiltere'de, 1950li yıllarda Thames Nehri de atıksular yuzunden Ergene kadar olmasa da çok kirlenmişti. Bu uygulama ile temizlendi. Ancak önce atıksu akışı durduruldu. O zaman EM de yoktu!

Bu uygulamaları da sizlere bir fikir vermesi açısından belirtmek istedim. Benim dediğim yapılırsa, 2011 sezonunda ERgene Havzasında tekrar tarım yapılmaya başlanabilir. Yalnız sadece organik tarım yapılmalıdır.


Projenin başarısının ölçümü çok önemlidir. Proje başlamadan önce dere kenarında belirlenecek çeşitli noktalarda koku ve/veya Amonyak, Hıdrojen Sülfür gazı ölçümleri yapılmalıdır. Ayrıca, çeşitli noktalarda dip çamuru derinliği ölçümleri yapılmalıdır. Suyun türbiditesi (bulanıklığı) ölçülmelidir.

Aynı ölçümler EM kullanmaya başladıktan sonra da belirli aralıklarla örneğin, her 15 günde bir gibi, devam etmeli. İyileşme sürekli izlenmelidir. Sonuçlar, basın ve belediyeler aracılığıyla kamuoyuna duyurulmalıdır. Herşey hiçbir kuşkuya yol açmayacak şekilde açık seçik olarak belirtilmelidir.

Anadolu2019 beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 18:51   #8
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Fikir alışverişi...

Ergene'nin (tümünün) küçük bir proje olmayacağı bellidir. Daha önce defalarca gündeme gelip, sonuca ulaşılmadığı bellidir.

Henüz netleşmeyen Ergene projesinde, Malina'nın da dediği gibi iyi bir planlama yapılabilirse, tıkanıklıkların tespiti bile tek başına çok anlamlı olacağı gibi bundan çok fazlasının elde edilebileceğini düşünüyorum.

Ergene, birçok kollardan oluşuyor, var olan etüdlerden bir veya birkaç yer tespit edilip, ilk yıl buraya yoğunlaşılıp, net bir başarı ortaya konduktan ve önceki tecrübelerden "bu iş olmaz, bak göreceksiniz!" diyenlerin önüne sonuçlar nesnel olarak sunulduğunda, olacakları düşünün.

Ve bu esnada pilot proje (ama küçük bir köy projesinden her durumda çok daha fazlası olan proje) adım adım ilerlerken; bölgede bir an önce sıranın kendisine gelmesini bekleyen yerlerde beklentinin de EM'a paralel artışını ve olabildiğince yakın takibini ve hatta takibin gidişatına göre check pointlerimizi güncel ve etkin hale getirebilip, getiremeyişimizdeki iç dinamizmi de fikir alışverişimize dahil edelim.

Fikir tartışması yaptığımız bu evrede küçük bir Ergene projesinden söz etmiyorum. Bahsettiğim, büyük bir Ergene projesi ama iyi planlanıp, aceleye getirilmeyen aşamaları iyi tanımlanmış bir Ergene projesidir. Belirli bir bölgede kirletilmenin önüne geçip, EM'ları etkin bir biçimde kullanır ve sonuca varılırsa, devamını getirmek çok zor olmamalı.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 22:35   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Görüp üzerinde konuşmak iyi olur...

Name:  marmara2.gif
Views: 5308
Size:  49.9 KB

Büyük hali için tıklayınız

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 16:19   #10
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Harita olması iyi oldu. Teşekkürler Malina.

Durum değerlendirmesi:

Doğudan başlayarak Çorlu Çayı, Ergene Çayı, Ana Dere, Hayrobolu Deresi, Büyük Dere ve Teke Dereleri ERgene Nehri'ni beslemektedir.

Asıl kirlilik Çorlu ve Çerkezköy Sanayi Bölgelerinden geldiği için, Çorlu Çayı ve ERgene Çayından gelmektedir. Ana Dereyi bilmiyorum. Ancak, Babaeskiden geçen Teke Deresi'nin ve Hayrabolu'dan geçen Hayrabolu Deresinin, Ergene Nehri kadar kirli olmadığını biliyorum. Geçen sene Mayıs ayı sonunda Hayraboluya gittiğimde, Hayrabolu Deresi üzerinde beslenen 20 kadar leylek görmüştüm. Bu da, kirliliğin çok fazla olmadığını işaret ediyor. (Yine de kirlilik var.)

Name:  leyleklerson.jpg
Views: 7345
Size:  47.9 KB
Hayrabolu Deresi (Mayıs 2009)

Bir de Ana Dere civarlarında veya biraz daha Kuzeyinde Evrensekiz Deresi olması lazım. Bu haritada gösterilmemiş. Evrensekiz Deresinin de kirli olduğunu biliyorum. Eğer kirliyse, pilot çalışmamız Evrensekiz ya da Ana Dere üzerinde yapılabilir. Eğer kirlilik fazla değilse, o zaman yine Çorlu veya Ergene Çayı üzerinde çalışmak zorunda kalabiliriz ki bu da yaklaşık olarak büyük Ergene Projesinin 3'te biri büyüklüğünde bir proje olabilir.

Pilot projeye karar verebilmek için o bölgeye bir keşif yapmakta fayda var. Eğer, Ergene veya Çorlu çaylarından birini "pilot proje" için seçecek olursak, ERgene Nehrine yine olumlu katkısı olabileceğini düşünüyorum. Ama biz yine de sadece pilot projenin başarısına odaklanmalıyız.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 14:58   #11
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Malezya Pinang Nehri

Malezya'daki Pinang Nehri ile ilgili çalışmalar ve sonuçlarını 15 Eylül 2009 tarihli aşağıdaki linklerde okuyabilirsiniz:

http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus

http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus


http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 19:36   #12
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Googgle çevirileri için Malinaya teşekkürler

http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus

Bir nehrin iyileşmesi

Sungai Pinang Penang, ülkedeki en kirli yedinci nehirdir. Drenaj ve Sulama Müdürlüğü (DID) Direktörü Hanapi Mohamad Noor, nehrin bu niteliğinden kurtulmasını ummaktadır.
Mr Noor, nehirde Etkin Mikroorganizmalar (EM) çamur toplarını kullanarak ve yeni kirliliğin gelmesini engelleyerek, bunu başarabileceklerini düşünmektedir. Geçtiğimiz Ocak ayından beri, nehirde iki noktada uygulanan (Pazar ve iskele yakınlarında) EM çamur topları ve EM çözeltisinin verdiği sonuçlar göz önüne alındığında, bu konuda iyimserdir.

Name:  resim 1.jpg
Views: 7970
Size:  46.1 KB

Öncesi: Penang’da bulunan Tanjung Bungah’daki Sungai Kelian’ın nehir ağzı kalın bir çamur tabakası ile kaplıdır.

"Nehirde 1m ile 2m kalınlıkta olan çamur, ortalama 0,3m azalmıştır. Ayrıca, su da berraklaşmış ve artık pis koku yoktur" diyor Hanapi.
Geçen ay alınan altı kirlilik parametresi ölçümleri (toplam askıda katı madde, çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, amonyak azotu ve pH), su kalitesinin IV Sınıf su kalitesinden (yalnızca sulama için uygun), III Sınıf su kalitesine (uygun ve yoğun arıtım yapılmasıyla insan kullanımına uygun) iyileştiğini göstermiştir. Ancak, ağır metallerin seviyeleri ölçülmemiştir.

Hanipi, şimdi, Sungai Pinang nehrine EM çözeltisiyle EM çamur toplarının ayda bir uygulanacağını belirtti. Bu yıllık olarak RM 30,000 mal olacaktır. Nehrin öncelikli olarak kirlenmesinin önlenmesi gerektiğini kabul eden Hanipi, nehrin yanındaki pazar ve mezbaha ham atıksularının yıl sonuna kadar yapılacak olan atıksu arıtma tesisine yönlendirileceğini söyledi. Penang Belediye Meclisi de ayrıca, atıksularını doğrudan nehre deşarj eden atölyeler, araba yıkama istasyonları ve restorantlar için harekete geçmek zorunda kalacaktır.
Altyapı çalışmaları için de uzun vadeli planlar mevcuttur. Sungai Pinang’a paralel olarak, 100’den fazla drenajı (atıksuyu) yakalayacak ve bir atıksu arıtma tesisine gönderecek, 3km uzunluğunda bir kanalizasyon kanalı inşa edilecektir. Şu anda bu drenajlar (atıksular) doğrudan nehire akmakta ve kötü kokmasına katkıda bulunmaktadır. RM 100 milyon tutarındaki proje 10’uncu Malezya planında onaylanırsa, 2011’de başlayacaktır.

Hanapi, bu arada "Biz hiçbir şey yapmadan bekleyemeyiz. EM kullanılmasıyla nehrin daha kötüleşmesini engelliyoruz" demektedir.

Hanapi, Japonya’daki nehirlerin toplumun EM Çamur Topları kullanmasından sonra temizlendiğini izleyince, EM’nin etkinliği konusunda ikna oldu. Önce 2006’da, Perlis DID Direktörü ilken, Sungai Perlis nehrinde EM’yi denedi. "Su kalitesi düzelmiştir. İnsanlar nehirde balık avlayamıyorlardı ama EM kullandıktan sonra, birçok kişi balık avlamaya başladı" dedi.

Name:  resim2.jpg
Views: 5865
Size:  48.7 KB

Sonrası: Nehir, EM ve EM çamurtopu uygulanmasından sonra üç ay içinde büyük oranda temizlendi.

EM’nin Malezya’daki temsilcisi, Jamof firmasının Direktörü Abdullah İsmail, 2006’da, Sungai Perlis nehrine iki ay içinde 60.000 Çamur topu ile 60 ton EM uygulandığını ve RM100.000’e malolduğunu açıkladı.

Penang devleti bu arada, EM teknolojisi’nin geniş çapta kullanıldığını görecektir.
Hanapi gelecek yıl bazı seçilmiş nehirlerde, nehir bakım çalışmalarına, normalde uygulanan çöp uzaklaştırma ve ve ot kesme yanı sıra, EM çamur toplarının uygulanmasının da dahil edileceğini söyledi.

"Bir tek çamur topu atma etkinliği yeterli değildir. Sürekli bir program olmalıdır. Kaynağında kirliliğin durdurulması elbette daha etkili olacaktır. Biz, bu yöne doğru gitmekteyiz, ancak aynı zamanda, EM çamur toplarını da kullanmalıyız."

Hanapi özel sektörün Penang nehrinin çeşitli kesimlerini EM çamur topları kullanarak temiz tutmaları da teşvik edilmektedir. Örneğin, Golden Sands Resort Oteli, Sungai Mas bölümünü ve Motorola da, Sungai Kluang bölümünü EM çamur toplarıyla temiz tutmayı kabul etmiştir.

Name:  resim3.jpg
Views: 5792
Size:  35.6 KB

Bugün: Son EM Çamur topları atıldıktan neredeyse üç ay sonra nehir genelde temizdir.

Direktör, orada daha iyi arıtma tesisleri olduğu için ve hiçbir yol kenarı satış sergileri veya pasar malam (geceleri kurulan pazarlar) olmadığından, Japon nehirlerin Malezya nehirlerinden daha iyi durumda olduklarını itiraf ediyor. "Bu yüzden, bizim nehirleri temizlemek daha zor olacak ama özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile, bunu sürdürülebilir yapabiliriz."

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 19:42   #13
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Yukardaki makalede geçen Çamur Topu aynı zamanda Bukaşi Topu olarak da bilinmektedir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 23:33   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
Genelde kanal nehirleri ve durgun nehirlerde yapılan Bukaşhi topu uygulamaları tek başına çamur için yeterli olabiliyor.Malezya ve bazı asya pasifik ülkelerinde uygulamalar bu yönde.Türkiye için nehirlerin durgun olduğu veya çok yavaş aktiği söylenemez bu yüzden ülkemiz için uygulama hem ürün dozlama hemde dip çamuru için Bukasi toplari olarak yapılmalıdır.

Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 14:14   #15
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Ben Trakyalıyım ve Trakyada büyüdüm. 15 yaşına gelene kadar Ergene nehrinde yüzer, elimle balıkla yakalardım. Günlerimizin çoğu yemyeşil olan Ergene kıyısında geçerdi. Devasa söğüt ağaçlarının altında piknik yapar hoşça vakit geçirirdik. Ergene, kurak ve ağaçsız Trakya’nın can damarıydı. O zamanlar herkese mutluluk veriyordu. Çiftçi tarlasına pirincini pancarını eker suyunu Ergeneden alır, pirincini, pancarını iyi fiyata satar ve mutlu olurdu. Bugün Ergene kıyısında çiftçilik öldü. Ürün yetişmesi imkansız. Tohumlar yeşermiyor. Bu bölge bugün felaket bölgesidir.

Her insan yaşamı boyunca bir veya birkaç çok önemli bir iş yapar ve hatta bu işi veya işleri yapmak için dünyaya gelmiş olduğunu dahi düşünebilir. Ben, yaşamımda benim yapacağım en önemli işin bu derenin temizlenmesine katkıda bulunmak olduğunu düşünüyorum. Türk toplumu beni verdiği vergilerle yurtdışında okuttu ben ise yurtdışında kalmayı tercih ettim. Şimdi içinde yetiştiğim topluma kaşı borçlu olduğumu düşünüyorum. O yüzden, tüm bilgi ve deneyimlerimi paylaşarak ve kullanarak bu derenin temizlenmesine katkıda bulunmak istiyorum.

Hızlı akan nehirlerde, mikrobiyal aktiviteyi artırmak için uygulanabilecek başka yöntemler de var. Bunların hepsine başvuracağız. Nehir akış hızı 1 metre/saniyenin çok üzerine çıkmadığı sürece, mikrobiyal etkinliğin yerleşmesini sağlamamız mümkün. (Mayıs'tan başlayarak yaz ve sonbahar aylarındaki akış hızı verileri bize faydalı olacaktır!). Aşırı yağmurların olduğu dönemlerde, EM çözeltisi uygulaması yapmayacağız! EM çözeltisi uygulaması yalnızca akış hızlarının düşük olduğu dönemlerde yapılmalı yoksa boşuna masraf demektir. Ancak Bukaşi topları uygulaması sürekli devam etmelidir. (Metrekareye 1 ile 10 top atılabilir!) Bu toplar çamurun içine gömüleceği için nehrin akış hızından bağımsız olarak işlevlerini görmeye devam edecektir. Bukaşi topları ve EM çözeltisi dozajlanması mutlaka birlikte kullanılmalıdır. Birçok projeyi Naturem ile birlikte yaptık ve kendisinin bu konudaki kaygılarını anlıyorum ancak gerekli önlemleri alarak ve uygulama zamanlamaları ile akış hızı sorununun aşılabileceğini düşünüyorum. Bu önlemlerden biri aşağıdaki şekilde anlatılmaktadır (Ama tabii ki aşırı yağmurlar ve sel oluşursa bu olağanüstü bir durumdur ve farklıdır bu dönemde EM çözeltisi uygulaması yapılmamalıdır!) :

Biyolojik filtre yöntemi:

Doğal malzemelerle nehir suyu içinde biyolojik bir filtre oluşturulur. EM mikroorganizmalarının en çok sevdiği şeylerden biridir kendir bezi. (Kahverengi delikli patates çuvallarının yapıldığı bez). Çeşitli noktalara ya da belirli aralıklarla bu bez nehir kesidi boyunca gerilerek akış önüne bir direnç oluşturulur (Bu sistemin tüm nehir uzunluğu boyunca yapılmayacağını sadece her 3 veya 4 km’de bir yapılacağını belirtmeliyim). Nehir suyuyla birlikte akan EM mikroorganizmaları bu bez üzerine tutunarak biyofilm oluştururlar. Bu bez hem suyun akış hızını biraz keser hem de mikroorganizmaların barınarak yaşamlarını sürdürmeleri için uygun yerleri oluşturur. (Bu bezin içinden suyun geçtiğini belirtmeliyim.) Bu sistem atıksu arıtma tesislerindeki biyolojik reaktörle aynı görevi görecektir. Hem yeni mikroorganizmalar üretir hem de kirliliğin mikroorganizmalarca yenmesini sağlar. Biyolojik filtre yöntemi de deneyebileceğimiz yöntemlerden biridir.

Eklenen Resimler
 
zeyve beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 17:24   #16
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Makale 2 - Mikrobiyal Yol

http://thestar.com.my/lifestyle/stor...&sec=lifefocus

Mikrobiyal yol

1982 yılında Dr Teruo Higa, Japonya’nın Okinawa kentindeki Ryukyus Üniversitesi’nde, çeşitli yararlı kullanımlar için, doğal olarak meydana gelen bir grup mikrorganizma keşfetti. Bu ürünü Etkin Mikroorganizmalar (EM) olarak adlandırdı ve patentini aldı.

Bu ürün, ticari olarak, EM • 1 adıyla kayıtlıdır ve dünya çapında lisanslı temsilciler tarafından satılmaktadır. EM • 1 içindeki başlıca mikro-organizmalar laktik asit bakterileri, mayalar ve fototropik bakterilerdir.

Higa, EM’yi başlangıçta tarımda kimyasal maddelerin kullanımına alternatif olarak geliştirdi. Zaman içinde yapılan araştırmalar sayesinde, EM’nin, çevresel iyileştirme ve hayvancılık da dahil olmak üzere diğer alanlarda da etkili olduğu bulundu.

Nasıl çalışır

EM • 1 içinde mikro-organizmalar çeşitli işlevlere sahiptir. Laktik asit bakterileri, laktik asit üretimi yaparak, patojenik mikro-organizmaların büyümesini engeller. Mayalar, amino asit ve polisakkaritler gibi biyolojik aktif maddeler üretirler. Fototropik bakteriler ise, güneş enerjisini kullanarak, organik ve inorganik maddeleri metabolize ederler, dolayısıyla atıksu arıtmada kullanılırlar.

Sağlıklı bir ortamda, canlılar veya mikro-organizmalar denge halinde yaşamaya devam ederler. Kötü ortamlarda (kirli bir nehir veya endüstriyel atıksu gibi), kokuşma mikroorganizmaları hakimdir, yararlı mikroorganizmalar yok denecek kadar azdır veya yoktur. Böyle bozulmuş ortamları yeniden iyileştirebilmek /düzelmek için, yararlı mikro-organizmaların sayısını artırarak mikrofloranın dönüştürülmesi kritik derecede önemlidir. EM çözeltisinin uygulanması işte bunu sağlamaktadır.

Malezya’da EM • 1, Jamof şirketi tarafından Bukit Tinggi’deki fabrikasında üretilmektedir (Higa'nın EM Araştırma Örgütü tarafından lisanslı olarak). Yalnızca yerel olarak bulunabilen mikroorganizmaları ,içerir ve litresi RM22 fiyattan satılmaktadır. Bu EM konsantresi "aktifleştirilmek" zorundadır - melas, tuz ve su ile, sonra beş gün boyunca fermantasyona bırakılarak – bu işlem yapılmadan önce mikro-organizmalar dormant haldedir (bir çeşit uyku hali).

EM-aktif çözeltisi (EM-A), tarımda (gübre olarak ve toprak patojenlerini bastırmak için), su ürünleri yetiştiriciliğinde (yem katkı maddesi olarak ve havuzlardaki zararlı bakterileri öldürmek için), hayvancılıkta (atıklardaki amonyak kokusunu azaltmak ve sindirimi iyileştirmek için hayvan yem katkı maddesi olarak) ve atıkların parçalanmasını hızlandırmak ve atıksu arıtma için kullanılmaktadır. Ayrıca evlerde genel temizlik amacıyla kullanımı da teşvik edilmektedir.

Bukaşi çöp kovalarından elde edilen çöp enzimlerinin (bukaşi, EMA, su, sebze ve meyve atıklarının 3 ay süreyle fermantasyonundan elde edilen Bukaşi sıvısı veya çöp sıvısı) ev yapımı EM olarak kullanımı da teşvik edilmektedir. Bununla birlikte, Danışmanlık firması EM Yöneticisi Soo Lee Choo, çöp enzimlerinin EM’den farklı olduğu konusunda da uyarmaktadır.

Mr Choo, çöp enzimlerinin, hangi tür atıkların fermantasyonuyla elde edildiğine bağlı olarak içindeki mikroorganizma türleri farklılık gösterebileceğinden, özenle kullanılmasını önermektedir. Diğer taraftan, EM, kontrollü bir ortamda kültürü gerçekleştirilerek elde edilmiş 80 farklı mikroorganizmanın bileşiminden oluşmaktadır.

Neden çamur topları?

Eğer EM-aktif çözeltisi tek başına, akmakta olan nehirlerin içine püskürtülürse, yeterli bir etki yapmadan önce su içinde dağılacaktır. Diğer yandan, EM çamur topu, nehir tabanına oturacak veya nehir tabanındaki çamura saplanacak ve orada, yavaş yavaş parçalanırken, EM’nin suya yavaş yavaş geçmesini sağlayacaktır.

Çamur topları; killi toprak, pirinç kepeği, EMA çözeltisi, melas ve bukaşiden oluşur. Nehirlerin temizlenmesi için önerilen dozaj metrekare başına 1 ile 10 çamur topudur (kirliliğe bağlı olarak değişir). Çoğu zaman, daha hızlı sonuç almak için suya EMA-çözeltisi de dozajlanır.

EM’nin, alg büyümesini engellediği ve bu nehir yataklarında birikmiş kirletici çamuru parçaladığı bilinmektedir. Soo, EM’nin, cıva ve arsenik gibi kimyasal madde ve ağır metaller dahil olmak üzere hem organik hem de inorganik atıkları arıtma yeteneğine sahip olduğunu söylemektedir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 21:04   #17
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Üçüncü Makale

Not: Bu makalede sözü geçen bazı karşı görüşlerin bizi de beklediğinden emin olunuz!


Kısa süreli etki
Yazan TAN CHENG LI

Kirleticileri parçalayabilen, Etkin Mikroorganizmalarca zenginleştirilmiş çamur topları, kirlenmiş nehirler için her derde deva/her problemi çözebilen bir çözüm değildir.

Malezyalılar arasında yeni bir eğlence başlamıştır – çamurdan top yapmak ve nehirlere havuzlara atmak.

Bunların hepsi, kirlenmiş su yollarının temizlenmesi için soylu bir çabanın parçasıdır. Ve bu çabalar, konuya kuşkuyla yaklaşanları yanıltacak şekilde, meyve vermektedir.


Name:  resim4.jpg
Views: 5409
Size:  42.7 KB



Sıkı çalışma: Nehrin temizlenmesi için Penang’ta gönüllüler çamur topu yapıyorlar.

Penang’ta, binlerce çamur topu atıkdıktan sonra, Sungai Pinang ve Sungai Mas nehirleri, daha az bulanıktır ve daha az kokmaktadır.

Penang, Tanjung Bungah’ta bulunan Sungai Kelian’daki dönüşüm, mucizevidir: haliçte, Mart ve Haziran ayları arasında yapılan Çamur topu uygulamaları sonucunda, nehir yatağını kaplayan bir metre kalınlığındaki çamur tabakası yok olarak arkasında kumlu bir nehir yatağı bırakmıştır.

Her ne kadar geçen hafta çekilen fotoğraflarda, hlaiçte yeniden bir birikim olşuyor gübü görünse de, birikim yalnızca kumlardan oluşmaktadır ve yıllarca dere ağzını tutmuş olan siyah çamur temelli yok olmuştur.

Çamur topları işe yaramıştır çünkü EM açısından zenginleştirilmiştir ve EM “iyi” mikropların bir karışımından oluşmaktadır ve dereyataklarını tıkayan kötü kokulu çamurun içinde bulunan cinsten kirleticileri parçalayabilmektedir.

Evet doğru! Gerçek olamayacak kadar güzel bir uygulama. Ancak herkes bu konuda heyecanlanmadan önce bilim insanlarından ve hatta EM savunucularından birkaç uyarı sözü: EM, kirlenmiş nehirlerin her derdine deva sihirli bir değnek değildir. EM çamur toplarının etkinliği sonsuza dek değildir – kirleticiler dereye akmaya devam ederken iyileşmenin de devam etmesini beklemek doğru değildir.

Bu yüzden, EM harikalar yaratmaya devam ederken, uzun vadeli çözüm olma konusunda birçok soru vardır – özellikle, toksik maddelerin, çöpün, evsel atıksuların, erozyona uğramış toprağın, çiftliklerden gelen kimyasal maddeler içeren suların, sanayi atıksularının, arıtılmamış gri atıksuların (mutfak ve banyolardan gelen atıksular), taşkın sularının, pazarlardan gelen atıksuların ve gece pazarlarından gelen kirli suların ve atıkların, restoranlardan, araba yıkama istasyonlarından ve oto tamir garajlarından gelen atıksuların kaynaştığı Malezya’da durum böyledir.

“Çamur toplarını atmayı durdurduğumuz zaman ne olacak? Bu, sürdürülebilir çözüm yaratmayan maliyetli bir uygulamadır. Tavsiye etmem,” diyor Malezya Teknik Üniversitesi, çevre mühendisliği Profesörü Dr Zaini Ujang.

“Bu, çevre sorunlarını çözmenin yolu değildir. Önce nehirlerimizin kirlenmesine olanak tanıyoruz, sonra da arıtma yapıyoruz. Herhangi bir nehrin rehabilitasyonu için izlenecek yol, kirliliğin kaynaklarının tespit edilmesi ve sonra da, kirliliğin arıtılmasıdır ... kirlilik nehire girdikten sonra arıtma yapmak değil” demektedir.

Atıksu arıtma konusunda büyük deneyime sahip başkan yardımcısının da olası yan etkiler hakkında bazı kaygıları var.

“Çevreyi değiştiriyor olabiliriz ve bu değişim gereği gibi bir izleme yapılmadan gerçekleşiyor olabilir.

“Bir atıksu arıtma tesisinde, kapalı ortam sayesinde, arıtma sürecindeki mikroorganizma türleri, sıcaklıki bulanıklık ve tesiste tutulma süresi gibi 20 parametreyi izleyip kontrol edebiliriz.”

Küresel Çevre Merkezi’nden Dr K. Kalithasan, çok şey vaad ettiği için EM çamur toplarını denemeye karar verdi.

Üç ay önce, Selangor’da yer alan Sungai Way’de, Guinness Anchor Bhd Vakfının finanse ettiği “nehir bakımı” projesi kapsamında iki kez kullandı.

“Su kalitesi iyileşme gösterdi ancak bunu çamur toplarına bağlamak için çok erken. Yağmurlar yüzünden suyun kirliliğinin seyreltilmiş olmasından da kaynaklanıyor olabilir.”

Kalithasan, EM’nin bir tek uygulamada harikalar yaratacağına inanmıyor.
“Kullanmayı nıraktığınızda ve nehire yeni kirlilik girdiğinde, tekrar baştan başlamak zorundasınız. EM, kalıcı bir çözüm değildir. Tüm etkinliklerde yaygın olarak kullanılırsa, örneğin, Japonyada toplumun EM'yi yıkama ve temizlik işlerinde kullandığı gibi, o zaman işe yarayabilir.”

Çevre Bakanlığı henüz EM çamur toplarının nehir rehabilitasyonunda kullanımını araştırmadı.

Genel direktör Datuk Rosnani Ibarahim, “Çevre Bakanlığının yaklaşımı nehirlerin kirliliğini kaynağında temizlemek olmuştur” dedi.

“Kirlilik çeşitli kaynaklardan geliyor olabilir. Bu yüzden, toksik bileşenlerin uzaklaştırılması için çeşitli derecelerde ve karmaşıklıkta parametreler arıtılmalıdır. Çamır topları hakkında fazla bir bilgim yok ancak nehirlerde suyun hareketli olması ve seyreltmenin etkisi, çamur toplarının etkinliğini azaltabilir.

“Bunun bir çeşit mikroorganizma olduğunu anladım. Bu yüzden, su kirliliğinin organik bileşenlerini daha iyi arıtabilir. Her türlü sanayiden nehire deşarj edilen inorganik bileşenlere ne olacak?”

EM’yi savunanlar da, sadece birkaç yüz EM çamur topunun (Bukaşi topu da denir) nehire atılmasının sorunu halletmeyeceğini söylüyorlar.

Penang’da bir danışman olan EM yöneticisi Soo Lee Choo, “Bu tür etkinlikler daha çok tekniğin işe yaradığını göstermek içindir. Bundan sonra, insanları kirliliği kaynağında arıtma konusunda teşvik etmeliyiz” demektedir.

Bu, kanalizasyon atıkları arıtma tesislerinin ve sanayinin deşarj ettikleri atıksuda EM kullanarak nehire atılabilecek temizliğe eriştirebilecekleri anlamına gelmektedir.

Mr Choo ayrıca, nehirlerin ana kirleticileri olan ev halkının ve seyyar satıcıların temizlik amacıyla EM kullanmalarını teşvik etmekte ve böylece oluşacak atıksuların kirletici olmayacağını belirtmektedir.

EM’nin Malezya’daki lisanslı perakende satış şirketi Jamof’un direktörü Abdullah Ismail de Soo’nun görüşlerini paylaşmaktadır.

“Nehrin kendisini temizlemek için EM çamur toplarını kulllanabilirsiniz. Ondan sonra, kanalizasyon, evsel atıklar ve sanayi atıkları gibi diğer atıkların nasıl arıtılacağını mutlaka düşünmek zorundasınız.

“Ben, hükümet kurumlarına yalnızca nehir suyunun arıtılmasının para israfı olacağını söyledim. Eğer kirlenme durdurulmazsa, nehir yeniden kirli konumuna geri dönecektir.”

Ayrıca, toplulukların evlerinde EM kullanmalarını da teşvik etmektedir. “Mutfak atıklarını atmayı terketmelidirler ve EM ile kompost yapmalıdırlar ve buradan çıkan sıvıyı da, drenajlara ve nehirlere dökmelidirler.”

Bu EM ile zenginleşmiş çözelti (Biz Türkiye’de Bukaşi sıvısı diyoruz!) drenajların, kanalizasyonların ve derelerin temiz tutulmasını sağlayacaktır dedi.
Maliyetli uygulama?

EM çamur topları büyük sayılarda ve belirli sürelerle uygulanmak zorunda olduğundan bu çözüm pahalı olabilir.

Johor eyaletinin geçen iki yıl içinde EM’ye RM1,5milyon harcadığı ve bu yıl da RM1,5milyon daha harcayacağı bildirildi.

Bununla birlikte Soo, EM teknolojisi nehirlerin temizlenmesinde en ucuz yöntemlerden biridir demektedir.

Ve Soo, EM çözeltisinin litresi RM22’dir ve bir litreden 20 litre yapılabilir. Ve çamur toplarının yapımı için gönüllülerle çalışılırsa, maliyet daha da düşürülür diye ekledi.

Sungai Kelian projesinde 40.000 çamur topu ve 12.000 litre EM çözeltisi kullanıldığını ve RM100,000 malolduğunu ve tamamının kurumsal sponsorlarca karşılandığını belirtti.

“Hükümetin harcadığının çok küçük bir oranında para harcayarak sonuçları gördük. Çamurun mekanik olarak uzaklaştırılması nehirin 1 km’si başına RM4milyon’a malolacaktır.”

EM çamur topları yalnızca başlangıçta çok sayıda uygulanmalıdır- ilk iki ile üç ay haftada bir. Ondan sonra ise, onbeş günde bir daha da sonra ise ayda bir atılabilir diye ekledi.

Emekli bir emlakçı olan ve bugünlerde dolaşarak EM hakkında seminerler vermekte olan Soo, “Sungai Kelian nehri havzasında yaşayan nüfusun yalnızca %10’u öamur topu yapmak için ayda RM10 ila RM20 harcasa, nehri III. Sınıf Nehirden I. Sınıf nehire dönüştürebileceğimizi tahmin ediyoruz” dedi.

EM çamur toplarının işe yaraması için sürekli nehire atılması gerekiyor. Bir defa atılmasıyla bu kadar kirliliğin hepsi temizlenmez yalnızca para israfı demektir.

Ancak bunun gibi birçok tek etkinlik yapılmış ve uzun vadede sonuç alınamamıştır.

Bir örnek: Aralık 2006’da, Drenaj ve Sulama Bakanlığı Selangor’da Petaling Jaya’daki Taman Aman gölüne EM çamur topları atmak için RM100,000 harcamıştır.

Tek etkinlik olarak kaldığı ve daha fazla çamur topu atılmadığı için ve gölün daha fazla kirletilmesinin önüne geçilmediği için, göl kirli kalmıştır.

Çabuk çözümler her zaman çekici gelir. Hükümetler, yerel belediyeler, toplum gruplarının, çaresizlik içinde nehirleri temizlemek için kolay yolu seçerek sadece çamur topu atmakla yetineceklerinden korkulmaktadır.

Nehirlerimize giren kirliliği durdurmadığımız sürece çamur topları atılması anlamsız kalır – temizleme etkileri yalnızca kısa süreli olacaktır (nehir yine kirlenecektir!).

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 01:35   #18
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sungai Kelian Nehri

Internette bu proje ile ilgili bazı fotolara daha ulaştım.

(Foto yazısı: Mart 2009 sonu EM ugulamaları başlamadan önce ve Temmuz 2009 başında nehrin durumu.

Name:  SungaiKelian2.jpg
Views: 6524
Size:  26.1 KB

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 01:42   #19
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
3. Dünya Su Forumu oturum raporu

Japonya'da 2003'te gerçekleştirilen 3. Dünya Su Forumu'nun Oturum Raporu aşağıdaki linkte yer almaktadır:

http://www.waterforum.jp/worldwaterf...91_NATE-19.doc

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 14:19   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
Motorola şirketinin düzenlediği BOKASHİ topu atma etkinliği

Eklenen Resimler
 
Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 17:59   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
www.habergunebakis.com'da 01.12.2009 tarihinde cikan bir haber var.Bu kampanya'ya destek verenlerle iletisime gecebiliriz.



Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı: “Ergene Nehri temizlik kampanyası ”

--------------------------------------------------------------------------------




Haber: İlker ÇAKAN

Edirne- İpsala ilçesinde gerçekleştirilen, Trakya Oda ve Borsaları Müşterek Bölge Toplantısı”nda alınan karara istinaden, Ergene Nehri'nin kirliliği konusunda somut adımların atılması amacıyla, Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak’ın koordinasyonunda, kalabalık bir heyet, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüşmek için Ankara’ya geliyor. Öncülüğünü Trakya Oda ve Borsalarının yaptığı “Ergene için elele” kampanyası için Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile DSİ Genel Müdürlüğü’nde bir görüşme gerçekleştirilecek.

Ülke tarımını ve geleceğimiz olan gençlerimizin sağlığını olumsuz etkileyen

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı görüşme öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Ülke tarımını ve geleceğimiz olan gençlerimizin sağlığını olumsuz etkileyen, çok yakın bir tarihte arazilerimizin ekim yapılamayacak duruma gelmesine sebep olan Ergene Nehrinin temizlenmesi için kampanya başlattık. Kangren haline gelmiş bir sorun olan Ergene Nehri’nin ele alınacağı bu önemli görüşmeye, Trakya Bölgesi Oda ve Borsalarının Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları destek verecek. Ayrıca, bölge milletvekilleri, Uzunköprü ilçesi yöneticileri ile sivil toplum örgütleri de katılacak.”

Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 18:09   #22
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Aynı konuda bir haber...

Trakyalı işadamları Ergene Nehri`nin kurtarılması için Ankara`ya çıkarma yaptı

Trakya Bölgesi`nin oda ve borsaları ile Uzunköprü ilçesindeki sivil toplum örgütleri, Ergene Nehri`nin kurtarılması için Ankara`ya çıkarma yaptı. Yaklaşık 120 kişi ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşen heyet, Ergene için bir an önce harekete geçilmesini istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı ve Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak`ın öncülüğünde Ankara`ya giden kalabalık heyet DSİ Genel Müdürlüğü`nde yapılan toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Ergene kirliliği ile ilgili olarak belediyelerin suçlandığını belirterek, `Bizler bu konunun artık bir sonuca ulaşmasını istiyoruz. Çevre sağlığı ile ilgili ciddi tehditler var. Bunun için Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışılması gerekiyor. Ayrıca denetimlerin sıklaştırılmasını talep ediyoruz.` dedi.

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, Ergene Nehri kirliliğini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Başbakan Recep Tayip Erdoğan`a çeşitli platformlarda defalarca anlatıldığını söyledi.

Yardımcı, `Ben bölgedeki oda ve borsalarım adına konuşuyorum. Bizler üstümüze ne düşerse yapmaya hazırız. Bir an önce harekete geçelim. Sulamayı bırakın, ekilen tohum bile çıkmıyor. Bizler yarın çocuklarımıza hesap veremeyecek hale geleceğiz.` diye konuştu.

EDİRNE (CİHAN)

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 23:29   #23
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM Kullanımı dışında neler yapılmalı!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzaytek
Demek istediğim kirliliğin azaltılması, engellenmesi için EM kullanımı dışında neler yaptırmaya çalışacağız.
Uzaytek Hakli. Kirliligi mutlaka onlememiz lazim. Ozellikle de pilot çalışmanın yapılacağı bölgede. Biz harekete geçip de, önce bilgilendirme sonra da katılımcılarla (şirketler, belediyeler, toplum, devlet kurumları hep beraber) uygulamaya başlayınca, zaten nehri kirletenler böyle bir temizleme kampanyası başlayınca, nehri kirletmeye korkacaklardır.

Şu anda nehir çok kirli bakan yok, o yüzden, burası zaten kirli deyip, herkes kirletmeye devam ediyor! Benim düşüncem, tüm potansiyel kirletici firmalarla görüşmektir.

Ergene Temizlik Grubu olarak Çevre İl Müdürlüğü'nü daha etkin ve acımasız hale getirmeliyiz. Ve bundan sonra kirletenlere en ağır cezanın verilmesini sağlamalıyız.
Atıksu arıtma tesisi olmayan fabrikalar ya arıtma tesisini yaptırmalı ya da kapatılmalıdır.
Atıksu arıtma tesisi olanlar ise, mutlaka düzgün çalıştırmalıdır.

Fabrikaların arıtılmış sularının dereye döküldüğü noktalar bellidir. Bu noktalar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Gerekirse, her fabrika çıkışına bir kaç temel kirlilik parametresini ölçen küçük bir sensör bile konulabilir. (Tabii bunu bizim koymamıza izin vermezler ancak Çevre Bakanlığı'nın böyle bir yetkisi mutlaka vardır.

Örneğin, İngiltere'de herhangi bir firma nehri kirlettiği anda hemen Çevre Ajansının bilgisi oluyor. Sanırım sensör kullanılyorlar. Ama yine de Çevre Ajansı ile görüşüp bu işi nasıl başardıklarını öğreneceğim. Trakyada arıtma tesisi olduğu halde işletilmesi pahalı oluyor diye çalıştırmayan bazı firmalar var. Bunların bazılarını geçmişte bizzat biliyorum. Hala olduğunu düşünüyorum.

Küçük belediyelerin evsel atıkları sorun değil. Belediyeler atıksularıyla birlikte EM dozajlasalar sorun hallolur. Ama tabii ki, en uygun sucul bitkilerle doğal arıtma yaptırmaları ve doğal arıtmada da EM kullanmalarıdır.

İnsanlar bu konuda zaten çok dolu. Tek yapılması gereken onlara güçlerinin yetebileceği bir çözüm yolu göstermek. Özellikle bu nehirden sulama yapan çiftçiler son yıllarda tarım yapamaz oldular. Gelirlerinde bu yüzden büyük azalma oldu.

EM'nin, sadece nehrin suyunu temizlemesi, çamuru azaltması değil, tarımdaki büyük faydası sayesinde de birkaç yıl içinde bu çiftçilerimiz yeniden Ergene kıyısındaki topraklarında ürün yetiştirebilir hale gelecektir. O yüzden, tanıtım ve bilgilendirme toplantılarında EM'nin sadece çevre açısından yararları değil, tarımdaki faydalarından da mutlaka bahsedilmelidir. Zaten herhangi bir ürün mutlaka hem çevre hem de tarımda yararlı olmak zorundadır. Bugün kirliliğin bu düzeye çıkmasının en büyük nedeni, çevre ve tarımın bir bütün olarak düşünülmemiş olması değil midir?

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 17:03   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 130
Ergene'yi kirleten 1500 sanayi kurulusu var.Bu sanayi kuruluşları bolge insanının bir kısmının istihdamını karşıladığı için,bölgenin ekonomisini canlandırdığı için bir suru girift ilişkiler içerisindedir.

Bu yüzden yaptırımların kolay,kolay ulaşması hem siyasi hemde ekonomik sikintilardan dolayı zordur.Ufak tefek cezalar kesilebilir veya uyarı verilebilir veya ön arıtma yapmaları için sure tanınabilir veya arıtmaları faliyete geçirmeleri için zaman tanınabilir.

Bizler bir başlangıcı yerine getirmek için çalışmalarımıza başalamalıyız gerisi devletin ve yerel belediyelerin yapacagi ve sürdürülebilirliğini sağlayacağı tedbir ve önlemlerdir.Yazarak yapılacakları sıralamak çok kolay oluyor ama işin yapılabilirliği hiç de kolay değil.

Alper Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 20:34   #25
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Noro Nehri - Japonya

Nehir yatağındaki çamur yok oldu ve yeşil laver yosunları belirdi. Bu yosunlar sedece temiz sularda ortaya çaıkabiliyor!

Eklenen Resimler
 
zeyve ve mertan beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 20:39   #26
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Noro Nehri - Japonya

Çamur yok oldu.

Eklenen Resimler
 
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 18:45   #27
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Çorlu Deresi Hakkında bir haber

http://www.devrimgazetesi.com.tr/haberdetay.asp?ID=2722


Bir diğer haber:

http://www.kuresel-isinma.org/compon.../topic,1731.0/

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 18:54   #28
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
http://www.devrimgazetesi.com.tr/haberdetay.asp?ID=385

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 19:30   #29
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Çerkezköyün içinden geçen Çerkezköy Deresi hakkında bir haber ve Çerkezköy deresinin Facebookta buldugum bir fotografı. Derede kirlilik Çorlu Deresine oranla biraz daha az gibi görünüyor.


http://cerkezkoytv.com/genel-haberle...lar-basti.html

Eklenen Resimler
 
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 19:34   #30
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Çerkezköy Deresi

http://www.devrimgazetesi.com.tr/haberdetay.asp?ID=2372

Ergenenin kolu olan Çerkezköy deresi Sanayi Atıklarını ZEHİR saçarak Çorluya geliyor. Bu dere aynı zamanda ERGENE nehrinin en büyük kolu oluyor.

--------------------------------------------------------------------------------




24 Saat Zehir Soluyoruz!...

Ergene’nin kolu olan Çerkezköy deresi Sanayi Atıklarını ZEHİR saçarak Çorlu’ya geliyor. Bu dere aynı zamanda ERGENE nehrinin en büyük kolu oluyor.

Çerkezköy’deki sanayi kuruluşlarıda atıklarının büyük bölümünü bu dereye boşaltıyor.

Kızılpınar -Veliköy-Velimeşe-Yulaflı güzergahını takip ederek, Çorlu’ya gelen
zehirli sular köpürerek 24 saat akıyor.

İsimlerini saydığımız belde ve köylerde oturanlar yaz-kış derenin kokusundan şiddetle rahatsız olduklarını dile getiriyor

Konuya Tekirdağ il Çevre Müdürlüğü’nün gerekli duyarlılığı göstermesi beklenirken, Tekirdağ ilinin seçilmiş milletvekillerinin konuya ciddi çözümler bulması da kamuoyunca isteniyor.

Erdal ÖZCAN

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024