agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Ağaç ve Oksijen (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/18068.htm)

Katsuz 14-11-2009 20:06

Ağaç ve Oksijen
 
Şimdi ben birşey sormak istiyorum tam olarak bir ağaç ne kadar oksijen üretir.(internetten bakın demeyin lütfen) Asıl anlamadıgım gündüz karbon alıp oksijen veriyor gece ise karbon salıyor peki verdiği oksijenin o zaman ne anlamı kalıyor yani atmosfere bu yolla ne kadar oksijen verebiliyor bunun mantıgı nedir ibrelimi yoksa yapraklımı agaçlar daha çok oksijen üretir böyle bir fark varmı..?

gece 14-11-2009 23:53

Alış-verişte nicelik farkları!
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Katsuz (Mesaj 532821)
Şimdi ben birşey sormak istiyorum tam olarak bir ağaç ne kadar oksijen üretir.(internetten bakın demeyin lütfen) Asıl anlamadıgım gündüz karbon alıp oksijen veriyor gece ise karbon salıyor peki verdiği oksijenin o zaman ne anlamı kalıyor yani atmosfere bu yolla ne kadar oksijen verebiliyor bunun mantıgı nedir ibrelimi yoksa yapraklımı agaçlar daha çok oksijen üretir böyle bir fark varmı..?

Katsuz, konunun uzmanı değilim ancak, uzmanı olmadan da hangi tür, neredeki (coğrafî konum, güneşlenme), kaç yaşındaki, hangi toprak ve su şartlarındaki diye öyle çok değişik parametre var ki yanıtlanmazdan önce sınırlandırılacak, diyebilirim.

Yine teknik bilgi sağlamaksızın O2 ve CO2 alış verişinin de oksijen lehine olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bitkiler üretim yapan canlılardır. Yani katma değer üretirler.

Söylediğin gibi CO2'yi alırlar ama bunun yanında topraktan birçok materyali de alırlar ve güneş ışığını da kullanarak yeni bir şeyler üretir dururlar.

Bu esnada canlı olmaları nedeniyle solunum yaparak dışarıya verdikleri CO2'nin ise aldıkları miktardan daha düşük miktarda olması zorunludur. Böyle olduğunun ispatı, içinde C olan ürünler veriyor olmalarıdır. Aldıkları ile verdikleri eşit olsaydı, içinde karbon da olan organik kimya ürünleri veremezlerdi.

Tabii bir de aldıkları CO2'yi aldıkları ve verdikleri sürelerin eşit olmaması meselesi var. Bilirsin bahar ve yaz aylarında geceler değil gündüzler uzundur. Gecelerin uzun olduğu kış döneminde ise bitkiler en az CO2 tüketebilecekleri (yapraksız, v.s.) bir dönemdedirler ve çok az CO2 salarlar.

Yine sağlama olarak; öyle olmasaydı, CO2 verdiklerinde kendimizi kışın ormanda baca içinde gibi havasız hissedip hissetmediğimizi sorgulayabiliriz. Ormanda, her durumda (gece ve kış) mis gibi oksijen soluyoruz değil mi?

O konuda karamsar olmana gerek yok, ama O2 konusunda ağaçların tekel olmayıp, (dünya alanının çoğunluğunu oluşturan) denizleri de ihmal etmemek gerektiğini hatırlatmalıyım. Tıpkı yağmurların oluşumunda çöllerin katkısının vazgeçilmez oluşu gibi.


gece
kaz gelecek yerden CO2 hesap edilmez diyen forum kişisi!

yesilsayfam 01-06-2013 01:21

Merhaba arkadaşım konuya hakim biri olarak öncelikle şunu söylemek istiyorum; "bitkiler gece karbondioksit verir gündüz oksijen verir" ibaresi tamamen bir kavram yanılgısıdır. Canlılar her an besinlerden enerji elde edebilmek için solunum yapmak zorundadırlar. Bitkiler ise solunumun yanında fotosentez de yaparlar. Bitkiler hem gece hem gündüz günün her anında solunum yaparak yani oksijen ile besini yakarak enerji elde ederler. Böylece CO2 salarlar. Fotosentez ise ışıklı ortamda gerçekleşir. Bu nedenle bitkiler gece fotosentez yapamaz ya da yapraklarına vuran ışık ile çok az yaparlar. Gündüzleri ise yüksek ışık yoğunluğunda CO2 alıp fotosentez ile O2 salınımı yaparlar. Ortamda hafif bir ışık bile olsa bitki için fotosentez olur. Bu nedenle bitkinin saldığı oksijen ve Co2 miktarı oranı ölçülürse Oksijen miktarı binlerce kat daha fazla çıkacaktır. Bu nedenle de bitkilerimiz bize besin kaynağı iken aynı zamanda bizim oksijen fabrikalarımızdır...

Ayrıca şunu da söylemem gerekir bitkilerin enerji ihtiyacı hücresel düzeydedir yani düşünün hareket edemezler, konuşamazlar bu nedenle solunum miktarını düşünün bide her ışık ortamında yaptığı fotosentezi düşünün sizde oranın ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024