agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 6 Gönderen omerr
  • 1 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen Cumhur Tonba

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2014, 16:13   #1
Ağaçsever
 
omerr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: Foça /İZMİR
Mesajlar: 83
Aynı Anda 40 Farklı Meyve Veren Bitki! ''Aşure Ağacı''

Van Aken, bir çiftlikte büyümüş. Sanatçılıkla sürdürdüğü yaşamında edindiği bilgileri aile çiftliğinde öğrendikleriyle birleştirince, 40 meyveli bu şaşırtıcı ağacı geliştirmesi mümkün olmuş.

2008 yılında, New York Eyaleti Zirai Araştırma İstasyonu'ndaki bir meyve bahçesinin ödeneksizlikten kapanacağını öğrenen Van Aken, atalık, antika ve yerli meyve çeşitlerinin yetiştirildiği ve kimi ağaçları 150-200 yaşında olan bu bahçenin kapanmasının bu eski ve az bulunur meyve çeşitlerinin de yok olması anlamına geleceğini bildiğinden, meyve bahçesini satın almış. Sonra da, değişik ağaç türlerini tek bir ağaç gövdesine aşılamak üzere çalışmaya başlamış.

250 değişik çekirdekli meyve ile çalışan Van Aken, her birinin çiçeklenme dönemini bir zaman dizgesine yerleştirip bir kaç tanesini anaç ağacın köklerine aşılamakla başlamış işe... Anaç iki yaşına geldiğinde, bu kez de göz aşılarına başlamış. Durgun göz aşısında, bir meyve ağacından gözü olan bir dal parçası alınıp anaca eklenir, bantlanır ve kışı uyuyarak geçirir. Eğer aşı başarılı olursa, ertesi ilkbaharda, göz uyandığında dal budanır ve aşılı parça büyüyerek yeni meyve dalını oluşturur.

Yaklaşık beş yıl sonra, Van Aken ilk “40 meyve” ağacını (Ç.N.: ya da, Bilim Kazanı'ndan Ilker Oztop'un güzelim çevirisiyle “aşure ağacı”nı) tamamlamış.

Yılın büyükçe bir bölümünde, Van Aken'ın aşure ağacı, bildiğimiz ağaçlardan farksız görünüyor. İlkbahar geldiğindeyse, pembe, beyaz, kırmızı, mor, rengarenk çiçeklere bürünüp, yaz aylarında erikler, şeftaliler, nektarinler, kirazlar, bademlerle donanıyor.

Güzelliği kadar dünyadaki çekirdekli meyve türlerinin çeşitliliğinin korunması açısından da ağacın değeri büyük. Ticari meyve yetiştiriciliğinde, meyvenin raf ömrü, büyüklüğü, ve görünümü tadından önemlidir. Bu yüzden de, binlerce meyve çeşidinin ancak birkaçı ticari olarak tercih edilir, en lezzetli ya da en besleyici çeşitler olmasalar da...

Van Aken bugüne kadar tam 16 aşure ağacı yetiştirmiş. Ağaçlar A.B.D.'nin müzelerinde, toplum merkezlerinde ve kişisel sanat koleksiyonlarında yaşıyor. Şimdi, bir kentte bu ağaçlarla küçük bir meyve bahçesi oluşturmayı planlıyor. Akla gelen ilk sorulardan biri, bu ağaçlardan toplanan meyvelere ne olduğu...

KAYNAK:''Aşure Ağacı'': Aynı Anda 40 Farklı Meyve Veren Bitki!

Eklenen Resimler
     
omerr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2014, 23:47   #2
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
İki gece önce haberi ilk okuduğumda şaşırmıştım. Birbirinden farklı ihtiyaçları köklerden isteyen 40 farklı meyve acaba nasıl olgunlaşır. Ağaç kaç yıl yaşayabilir. Bu kadar farklı meyveyi besleyen anaç ne olabilir.
Bir arkadaşımın abisi aynı kökende dört beş tane kadar farklı meyveyi aşıladığını onun hobisinin bu olduğunu söylemişti. Ancak ağacın bir süre sonra farklı zamanlarda farklı çeşitlerin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı için öldüğünü söylemişti.

ceyhun emre beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 00:38   #3
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sanat olarak güzel bir uğraş.
Fakat ticari olarak bence değersiz. Birbirine yakın akraba ağaçlar tabii ki aşıma sayesinde aynı ağaç, aynı dal üzerinde yetiştirilebilir. Bu şaşılacak bir konu değil. Fakat akraba da olsalar her meyvenin ayrı ayrı iklim istekleri vardır. Dinlenme ihtiyaçları vardır. Mücadele günleri vardır zararlılarla ve hastalıklarla.

love of love beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024