agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen gece
  • 2 Gönderen yesilsayfam

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2009, 19:06   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Thumbs down Ağaç ve Oksijen

Şimdi ben birşey sormak istiyorum tam olarak bir ağaç ne kadar oksijen üretir.(internetten bakın demeyin lütfen) Asıl anlamadıgım gündüz karbon alıp oksijen veriyor gece ise karbon salıyor peki verdiği oksijenin o zaman ne anlamı kalıyor yani atmosfere bu yolla ne kadar oksijen verebiliyor bunun mantıgı nedir ibrelimi yoksa yapraklımı agaçlar daha çok oksijen üretir böyle bir fark varmı..?

Katsuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 22:53   #2
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alış-verişte nicelik farkları!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Katsuz Mesajı Göster
Şimdi ben birşey sormak istiyorum tam olarak bir ağaç ne kadar oksijen üretir.(internetten bakın demeyin lütfen) Asıl anlamadıgım gündüz karbon alıp oksijen veriyor gece ise karbon salıyor peki verdiği oksijenin o zaman ne anlamı kalıyor yani atmosfere bu yolla ne kadar oksijen verebiliyor bunun mantıgı nedir ibrelimi yoksa yapraklımı agaçlar daha çok oksijen üretir böyle bir fark varmı..?
Katsuz, konunun uzmanı değilim ancak, uzmanı olmadan da hangi tür, neredeki (coğrafî konum, güneşlenme), kaç yaşındaki, hangi toprak ve su şartlarındaki diye öyle çok değişik parametre var ki yanıtlanmazdan önce sınırlandırılacak, diyebilirim.

Yine teknik bilgi sağlamaksızın O2 ve CO2 alış verişinin de oksijen lehine olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bitkiler üretim yapan canlılardır. Yani katma değer üretirler.

Söylediğin gibi CO2'yi alırlar ama bunun yanında topraktan birçok materyali de alırlar ve güneş ışığını da kullanarak yeni bir şeyler üretir dururlar.

Bu esnada canlı olmaları nedeniyle solunum yaparak dışarıya verdikleri CO2'nin ise aldıkları miktardan daha düşük miktarda olması zorunludur. Böyle olduğunun ispatı, içinde C olan ürünler veriyor olmalarıdır. Aldıkları ile verdikleri eşit olsaydı, içinde karbon da olan organik kimya ürünleri veremezlerdi.

Tabii bir de aldıkları CO2'yi aldıkları ve verdikleri sürelerin eşit olmaması meselesi var. Bilirsin bahar ve yaz aylarında geceler değil gündüzler uzundur. Gecelerin uzun olduğu kış döneminde ise bitkiler en az CO2 tüketebilecekleri (yapraksız, v.s.) bir dönemdedirler ve çok az CO2 salarlar.

Yine sağlama olarak; öyle olmasaydı, CO2 verdiklerinde kendimizi kışın ormanda baca içinde gibi havasız hissedip hissetmediğimizi sorgulayabiliriz. Ormanda, her durumda (gece ve kış) mis gibi oksijen soluyoruz değil mi?

O konuda karamsar olmana gerek yok, ama O2 konusunda ağaçların tekel olmayıp, (dünya alanının çoğunluğunu oluşturan) denizleri de ihmal etmemek gerektiğini hatırlatmalıyım. Tıpkı yağmurların oluşumunda çöllerin katkısının vazgeçilmez oluşu gibi.


gece
kaz gelecek yerden CO2 hesap edilmez diyen forum kişisi!

kurdelelikedi beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 00:21   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-06-2013
Şehir: sakarya
Mesajlar: 1
Merhaba arkadaşım konuya hakim biri olarak öncelikle şunu söylemek istiyorum; "bitkiler gece karbondioksit verir gündüz oksijen verir" ibaresi tamamen bir kavram yanılgısıdır. Canlılar her an besinlerden enerji elde edebilmek için solunum yapmak zorundadırlar. Bitkiler ise solunumun yanında fotosentez de yaparlar. Bitkiler hem gece hem gündüz günün her anında solunum yaparak yani oksijen ile besini yakarak enerji elde ederler. Böylece CO2 salarlar. Fotosentez ise ışıklı ortamda gerçekleşir. Bu nedenle bitkiler gece fotosentez yapamaz ya da yapraklarına vuran ışık ile çok az yaparlar. Gündüzleri ise yüksek ışık yoğunluğunda CO2 alıp fotosentez ile O2 salınımı yaparlar. Ortamda hafif bir ışık bile olsa bitki için fotosentez olur. Bu nedenle bitkinin saldığı oksijen ve Co2 miktarı oranı ölçülürse Oksijen miktarı binlerce kat daha fazla çıkacaktır. Bu nedenle de bitkilerimiz bize besin kaynağı iken aynı zamanda bizim oksijen fabrikalarımızdır...

Ayrıca şunu da söylemem gerekir bitkilerin enerji ihtiyacı hücresel düzeydedir yani düşünün hareket edemezler, konuşamazlar bu nedenle solunum miktarını düşünün bide her ışık ortamında yaptığı fotosentezi düşünün sizde oranın ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz.

gece ve kurdelelikedi beğendi.

Düzenleyen yesilsayfam : 01-06-2013 saat 00:25 Neden: ek bilgi
yesilsayfam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024