agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 1 Gönderen sinems1981
  • 2 Gönderen Anti Kapitalist
  • 3 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen belgi.info

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2021, 15:34   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-02-2021
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Bireysel Ağaç Dikimi

Merhaba herkese,
Ben ve arkadaş grubum boş bir yeri bireysel olarak fidan alıp, ağaçlandırmak istiyoruz. Çok araştırdım ama bir bilgiye ulaşamadım malesef. Bu konuda bilgisi olan beni bilgilendirirse eğer çok memnun olurum. Alacağım fidanları boş yere dikmem konusunda hangi kuruma başvurmam gerekiyor? Belediyeler bu konuda bir yer veriyorlar mı? Yoksa Orman Müdürlüğü ile mi görüşmem gerekir?

belgi.info beğendi.
sinems1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2021, 16:36   #2
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Galeri: 5
Kaç fidan dikmek istiyorsunuz? Bütçeniz ne kadar? Eğer 20-30 bin TL gibi bir bütçeniz varsa en yakın Orman İşletme Müdürlüğüne müracat edin. Hatıra ormanı diye bir şey var. Onlar sürecin kalanı hakkında sizi yönlendirirler.

Eğer küçük bir grupsanız, mesela 3-4 kişiyseniz ve 20-30 tane fidan dikmeyi düşünüyorsanız ağaçlandırma için ayrılmış ve girilmesi yasak yerler hariç bulabildiğiniz boş alanlara fidanlarınızı dikin. Çevreye zarar vermeden dikim işlemini yaparsanız kimse birşey demez.

Unutmayın, fidan dikmek işin sadece ilk adımıdır. O fidanların bakılması, korunması da gerekir.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2021, 14:27   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2017
Şehir: KONYA
Mesajlar: 108
Merhaba, bireysel olarak gidip dikersiniz 3-5 adet veya daha fazla ama o dikeceğiniz küçücük fidan/fide inanın tek başına yaşayamayacaktır. Bakım şart, yaz aylarından en azından 2 yıl haftalık gitmek gerek.

Türkiye artık kurak bir iklime sahip. 40-50 sene önce tohum bile kendi kendine yetişiyordu. Artık öyle bir şey söz konusu bile değil. Şu an yanan yerlerin tamamını yıllar önce uçaktan tohum atarak geldi bugünlere. Kimse taşıma suyu ile beslemedi.

Styric Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2021, 22:53   #4
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Peki bedava fidan bulabileceğimiz bir yer var mı?

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2022, 01:42   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-04-2022
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
dikebildiniz mi fidanlarınızı ?

WwW29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2022, 12:22   #6
Yeni Üye
 
Anti Kapitalist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2022
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 28
Fidana para vermeye gerek yok aslında mesela ben internetten tohum alıp kendim çimlendiriyorum ve şuanda kendi çapımda 30 adet toros sedirim var ve ileride binlerce tohum alıp çimlendirip hatıra ormanı oluşturma planım var.

belgi.info ve i.sunaz beğendi.
Anti Kapitalist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2022, 14:04   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 7
Küçük bir ormanda yıllar önce bir adam görmüştüm. Eğilerek bir şeyler topluyor gibiydi. Gidip sorduğumda meşe diktiğini söylemişti. Elinde bir poşet palamutu elindeki keser ile yere küçük çukurlar açıp içine palamut atıyordu. Sonra basarak kapatıyordu. O mevkide yıllarca bisiklet sürdüm, yürüyüş yaptım. Belki 1000 adet meşe fidanı görmüştüm. Yakında meşe ağacı olmadığı için de hep merak ederdim. O gün o meşelerin nasıl çıktığını anladım. Adam her sene sonbaharda gelirmiş, farklı yerlerden getirdiği palamutları gömermiş. Türkiye'nin farklı yerlerinde de yapıyormuş bunu. Bu hikaye çok güzel mesela. Aynı şekilde bir poşet kestane ile kendi memleketimin dağlarını gezmek ve onları gömmek gibi bir planım var.
Bunun gibi elinize ceviz, badem, kestane, palamut, meyve çekirdekleri gibi tohumları uygun gördüğünüz yerlere dikebilirsiniz. Hem de doğa yürüyüşü olur. Kimse de bir şey demez bence.

Feyzullah714 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2022, 16:04   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
ben bir cahil sorusu sorayım: meşenin olmadığı ya da diğer türlerin olmadığı yerlere diğer yerlerden toplanıp tohum ekilmesi acaba ekosisteme zarar verir mi? iklimi uygun mudur, civardaki başka canlılarla bir arada yaşayabilir mi, zarar verebilir mi vs. tabi eken/diken mutlaka bunları düşünüyordur, ben de her şeyi her yere ekmek istiyorum; ama böyle çekinceler beni düşündürüyor.

kizilsakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2022, 20:18   #9
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Bazı türler istilacı oluyor. O türlerden eklemek gerektiğini düşünüyorum. Örneğin kokar ağaç bunlardan bir tanesi. Arkadaş bahçesinin yamaç kısmına bunlardan dikmek istiyordu. Onun da haklı olduğu konu orayı yeşillendirmek istiyor ancak güney yamaç ve toprak az olması nedeni ile ora da kuşburnu haricinde yaşayan ağaç veya çayının olmaması, yetiştirmek için suya ihtiyaç olması nedeniyle su istemeden yaşayacak olan bitki olarak görmesi en büyük etkendi. Ben gelmiş olan toprakla gelen tohumlardan çıkan fidanları hala bitiremedim. Zaman zaman onları kökten sökmeye çalışıyorum. Toprak geleli dört yıl oldu halen çıkıyor. Tohum atmaya başladığı zaman ise önüne geçmek mümkün değil. Meşe palamudu, kestane, badem, fındık. ceviz, kaysı gibi ağaçların tohumlarını ağaçların tohumlarını dikmenin bir zararı olacağını düşünmüyorum. Sonbaharda bunları dikilmesi durumunda kazık kök yaparak kurak alanda yaşama şansı bulunmakta. Yüzlerce tohum diktik diyelim bir kısmı bile koyun, keçi, inek vs kurtulup büyüyebilirse o bölgedeki ekosisteme katkıda bulunacaktır. Bulunduğum ilde iki yerde doğal kestane koruluğu bulunmakta. İnsanlar ve hayvanlar bundan yararlanmaktadır. Kestane orman altı bitkisi olarak geçmekte imiş. Yarım gün güneş yarım gün gölge alan yerlere dikmek gerekiyor. Bu tohumlu ağaçların düşmanı da çor olmakta. Fare, vs. yememesi için tohumların üzerine sanırım mazot idi kaplanması tavsiye ediliyordu Kendi bahçeme diktiğim kestane ve cevizlerin büyük çoğunluğu fareler tarafından yenildi. Başka bir kişinin tavsiyesi balkon gibi yerde tüp içerisinde tohumu çimlendirerek tüplü olarak sonbaharda kalıcı yerine dikersiniz

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2023, 15:10   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-07-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 44
Galeri: 1
Merhaba Feyzullah 714 .

O kişilerden birisi benim. Bazen yoldaki araba etrafında polis jandarma aranıyor, kaza olay var zannediyor,bazen asayiş için soruyorlar. Ezberleyenler geçerken korna çalıp selam veriyor.

Süsen, sedum, , dağ sümbülü, çiğdem, kazık köklü tohumlar , at kestanesi , akasya, ihlamur, ceviz, meşe, gibi susuz yetişen ,yer örten **** asli orman olcak tohumları dikiyorum .
Bunlardan meşenin kuruma ihtimalini sıfır nerdeyse. Ceviz at kestanesi gibi kazık kokluler o sene yağış alamayip kurusa da kökun sonuna kadar kuruma olmadığı için tekrar sürüyor.

Alyantusu ic anadolu da istediğiniz kadar dikin , kayalık beton asfalt yoksa **** orman içi değilse veya su kaynağında degilse bir süre sonra cilizlayip kuruya kalıyor. Karadeniz ormanları için istilacı kötü bir tür. Fakat suyun hiç olmadığı beton asfalt çatı kayalik üstlerinde yetişiyor . böyle ters tuhaf bir ağaç. Gözlemlemek isteyen Batıkent Kızılay metrosu ile giderken metro güzergahındaki çakılliklara baksın. Her sene kesiyorlar her sene sürüyor. Beton yapılı açık kanalizasyon kenarları ve içlerinde , dere kanalizasyon yatakları için uygun . Kirli atık suyu temizliyor, kirli hava , ağır metal vb bozucu etkileri ağaç içine alıyor.

belgi.info Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2023, 11:46   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 145
Ağaç dikme projem benim de var.Eşimin amcasıı belediye başkanlığı döneminde köye ait kıyıda köşede kalmış küçük alanlara meyve ağaçları dikmiş.Köylü rahatlıkla yesin diye.Şimdi rahmetli oldu .Zamanla kuruyan ağaçların yerine yenilerini dikme projem var.Kolay yetişen aşı istemeyen türler dikmek istiyorun.Ihlamur fidanım var .Dut ve yemiş olabilir **** yeni dünya gibi..Sizce başka neler dikebilirim?Tohumdan da ekebileceğeim neler var bilmiyorum?Yardımcı olursanız sevinirim.

i.sunaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2023, 14:22   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-07-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 44
Galeri: 1
Merhaba sayın Sunaz,
Aşılı meyve ağaçları ; dut vb ağaçlari fidan olarak dikip buyutseniz bile her sene su ve bakım ister. Yol kenarında su alan nemli bir iklimde ise olabilir.
İhlamur, mürdüm, alıç, hünnap, yabani erik armut elma türleri kuşburnu , hatmigul, kapari, vb türler daha başarılı sonuçlar verir .

i.sunaz beğendi.
belgi.info Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2023, 19:40   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 145
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum.Elma bahçemde var 7 yıldır meyve vermedi.Ihlamur fidanım var. hatmi tohumum var fidanım da var. hünnap deneyeceğim .

i.sunaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024