agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-11-2006, 14:13   #1
Yeni Üye
 
attention84's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2006
Şehir: trabzon
Mesajlar: 8
endüstriyel ağaçlandırmada kızılçam ve önemi

hazırladığım ödev aşagıda ama 4,5,6 maddelerde daha ayrıntılı yazmam gerek ama bulamadım yardımcı olurmusunuz?


ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMADA KIZILÇAMIN
Kızılçam
Familya: Pinaceaea
Latince İsim: Pinus brutia
İngilizce: Türkish Pine
Türkçe: Kızılçam

1) YAYILIŞ ÖZELLİKLERİ
Dünyadaki en geniş yayılışı Türkiye'dedir. Doğu Akdeniz de Irak’ta Musul’un kuzeyinde;Suriye ,Yunanistan,Lübnan ile Sakız,Sisam,Rodos,Girit ve Kıbrıs adalarındadır. Esas olarak Akdeniz ve Ege Bölgelerinde geniş ormanlar kurmakla birlikte, Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde de lokal yayılış gösterir. Ülkemizde 3.729.866 hektar saf Kızılçam ormanı bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1000-2000 m yüksekliğe kadar ulaşan Kızılçam, ışığı seven hızlı büyüyen bir çam türüdür. 20 m'ye kadar boylanabilir.Kalın ve genellikle koyu kızıl renkteki genç sürgünlerinden dolayı bu adı alır.
Genel görünüş olarak yine güney bölgelerimizde yetişen Halep çamına (P.halepensis, N) benzer (Y).

15-20 m. boylarında kalın dallı bir ağaçtır.Genç sürgünleri kalın ve kızıl renktedir.
MEYVE / TOHUM / KOZALAK Kozalak 6-11 cm boyunda, parlak açık kahverengi olup topaç biçimindedir. Çok kısa saplı kozalak sürgünlere dik oturur **** yan durumlu olarak çoğunlukla 2-6 adedi bir arada çevrel olarak bulunur.
2) TOPRAK VE İKLİM İSTEKLERİ
Toprak isteği açısından kanaatkar olmakla birlikte kumlu ve balçıklı toprakları tercih eder.Toprağın sığ ve derin olması gelişimine engel teşkil etmemektedir.Kızılçam bütün toprak türlerinde yetişir ve gelişebilir (Saatçioğlu 1969)
Kızılçamın iklim istekleri toprak isteklerine göre oldukça sınırlıdır.Kışları ılık yazları kurak olarak karakterize edilebilir.Isı isteği çok fazla olan bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır ayrıca dona duyarlıdır.


3) EKONOMİK DEĞERİ VE ARTIMI

Kızılçam odunu kağıt endüstrisi bakımından elverişli özellikler taşımaktadır.(BEKTAŞ ve ARK 1999). Ara hasılat ürünleri bile teknolojik bakımdan kağıt endüstrisi için uygun özelliklere sahiptir.Türkiye’de doğal çam türleri arasında özgül ağırlığı en yüksek olan türdür.Saf kızılçam odunu kullanılarak üretilen yonga levhalardan iyi sonuçlar elde edilmiştir.Kereste olarak oldukça uygun miktarlarda talep görmekte , ambalaj sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Odununun çok çeşitli kullanım alanlarına uygun olması nedeniyle kızılçam tesis değeri yüksek bir türdür.(ÜRGRNÇ 1998)
Ayrıca yapı ve yakacak odunu olarak değeri vardır.Eğri gövdelerinden gemi yapımında yararlanılır,kabuğunda tanen miktarının fazla olmasından dolayı tanen üretiminde de önemi büyüktür.Odunu dış ülkelere travers olarak satıldığı gibi ayrıca, reçine üretimi içinde önemlidir..

Kızılçam Türkiye orman envanterlerine göre 3 milyon ha. Alanı ile ülkemizde en geniş yayılış alanına sahip türlerin başında gelmektedir.toplam ormanlık alanın %15 kızılçam ormanları ile kaplıdır.kızılçam Türkiye’de ağaçlandırmalarda en yaygın olarak kullanılan türdür.Türkiye’de yapılan ağaçlandırmalarda kızıl çamın payı %40 a yaklaşmaktadır.kızılçamın ağaçlandırma potansiyelinin yüksek olması genetik ıslah çalışmalarının daha düşük maliyetle gerçekleştirilmesi açısından önemli bir özelliktir.Doğal ormanlarda idare süresi sonunda genel 1. bonitet alanlarda artımı 10 m3 iken ağaçlandırma sahalarında bu miktar 15 m3 ulaşmaktadır.Bu özelliği nedeniyle kızılçam Türkiye’nin ibreli orman ağacı türleri arasında en kısa idare süresi ile işletilmektedir.Doğal kızılçam ormanlarında idare süresi ,bonitete bağlı olarak 40-60 yıldır,kızılçam plantasyonlarında ise bunun 25-35 yıl olacağı ifade edilmektedir.(USTA 1991)
4)KIZILÇAM YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kızılçam tohum ile üretim yapılmaktadır.Tohum temini tohum meşcereleri, tohum bahçeleri, tohum plantasyonlarından yapılmaktadır.

5)PLANTASYON TEKNİĞİ
Kızılçamda dikim mesafesi 3x1,5 m ve hektara ortalama 2150 adet fidan dikilmelidir.


6)KORUMA VE BAKIM
Kızılçamın hızlı büyüyen bir tür olarak rüzgara karşı dayanıklılığı azdır.Rüzgar bu türün gelişmesinde gövde ve tepe şekillenmesinde büyük rol oynar.Bundan dolayı rüzgardan az **** çok koruntulu yerlerde yetiştirilmesi uygundur.
Gençlikte hızlı büyür. Bakım istemez.

attention84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024