agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Anıt ve korunmaya değer ağaçlar, korunması gereken bitkiler > Ağaç, anıt ağaç kesim ve uygunsuz müdahale ihbar hattı
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2006, 07:56   #1
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Antalya

http://www.cepecevre.com/article_view.php?aid=143 da 2006-12-20 22:00 tarihli haber. Doğruluğu var mı acaba?




Çığlıkara’da Ruhsatlı Ağaç Katliamı
Antalya’nın Elmalı ilçesi sınırlarında yer alan dünyaca ünlü Çığlıkara Sedir Ormanları’nda maden arama ruhsatı alan İspanyol ortaklı şirket tarafından, 1000’e yakın yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağacı kesildi.
Maden arama ruhsatı verilen şirketin çalışmalarının ÇED Raporu kapsamı dışında değerlendirildiği söylenirken, yeni ağaç kesimlerinin yasal yollarla sürmesi bekleniyor.
Antalya’nın Elmalı ilçesi sınırlarında yer alan ve dünyaca ünlü “Şah Ardıç” ve “Aslan Ardıç” gibi 8 yüz yıllık anıt ağaçların da bulunduğu Çığlıkara Sedir Ormanları’nda yaşanan ağaç katliamı, çevrecilerin ve bölge halkının tepkilerine neden oldu. Elmalı’nın Avşar köyü sınırları içinde yer alan; Kocaçukur, Patlangaç ve Kokarotluk mevkiinde bulunan yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağaçlarının, bölgede iki yıldır mermer ocağı işleten maden şirketince kesildiği öğrenildi. Yaklaşık 700- 1000 civarında ardıç ve sedir ağacının kesildiği iddia edilen çevre katliamının yasal yollarla sürdürülmesine tepkiler sürerken, maden arama faaliyeti yürüten Turkuaz adlı şirkete toplam 166.25 hektarlık alanda maden arama ruhsatı verildiği bildirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce Temmuz 2004’te Çığlıkada’da maden arama ruhsatı verilen şirketin, Antalya Orman İşletme Müdürlüğü’nden de mermer çıkarma izni alarak iki yıldır faaliyetini sürdürdüğü öğrenildi. Mayıs 2005’te; aralarında İspanyol ortakların da bulunduğu yabancı bir şirkete ruhsatını devreden maden şirketinin bu devirden sonra arama alanını 54 bin metrekare daha genişlettiği ve şirketin arama izninin ÇED yönetmeliği dışında değerlendirildiği söyleniyor.

Çığlıkara’daki ağaç katliamını yakından izleyen Elmalılı çevreci Muhammed Gündüzbey, maden arama ruhsatı verilen şirketin arama alanını bu kadar genişletmesine rağmen ÇED Raporu olmaksızın maden işletme faaliyetine devam ettiğini dile getirirken, söz konusu alanın; Özel Koruma Bölgesi olmamakla birlikte, günümüzde yetiştirilme imkanı oldukça az olan yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağaçlarıyla kaplı olduğunu söyledi.

Yasal ağaç kıyımı
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan M. Gündüzbey, “Orman Bakanlığı’nca verilen arama izninde ekolojik dengenin bozulmaması ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirlerin alınması istenildiği halde, bu tedbirlere uymayan şirkete Çığlıkara Orman İşletme Şefliği’nce maden arama izni verildiğini” söyledi. Maden ruhsatı verilen arazinin büyük kısmının bozuk orman niteliğinde ve yüzlerce yıllık sedir ve ardıç ağaçlarıyla kaplı bulunduğunu, 5010 sayılı tamim gereğince ardıç ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu ve maden arama izninin ancak ağaçlara zarar vermeksizin geçerli olduğunun da altını çizen Gündüzbey, “Orman Bakanlığı’nca, bu şartlara uyulduğu takdirde mermer ocağı işletilmesinde bir sakınca olmadığının belirtilmesine rağmen, bu alanda, ancak olağanüstü doğal durumlar için uygulanabilen Olağanüstü Şartlar Etası uygulanarak, yüzlerce ardıç ve sedir ağacının kesilmesine izin verilmiştir.” dedi.

Ruhsattan haberimiz yok..
Çığlıkara’daki doğa kıyımıyla ilgili görüşlerini aldığımız Avşar köyü Muhtarı Durali Dulluç; “Biz köyümüzün doğal dokusunun bozulmasını istemiyoruz. Bölgede en az 5 yüz yıllık ağaçlar var. Kesin bir rakam vermem zor ama çoğunluğu ardıç olmak üzere bölgede yüzlerce ağaç kesildi.” diye konuştu. Maden şirketinin aldığı ruhsattan köylülerin haberdar olmadığını söyleyen Durali Dulluç, “Köylüye bu konuda bir şey sorulmadı, işlerini Ankara’da halletmişler. Bize yakın köy olan Armutalan’da da bir maden arama ruhsatı verildi, muhtardan imza almışlar ama o da neye imza attığını bilmiyor. Köye istihdam açısından da bir katkısı olmayan maden şirketinin arama alanını genişleteceğini öğrendik. Bu çalışmaların doğal dengeyi bozmasında endişe ediyoruz.” dedi.

Doğal mirasımız Maden Yasası’nın tehdidi altında!
57 hükümet döneminde meclis gündemine getirilen ve erken seçim kararının ardından ertelenen “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı” Nisan 2004’te meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. Madencilik alanlarında daha önce uygulanan; doğal, kültürel ve tarihsel mirası koruma niteliği taşıyan 3213 Sayılı Maden Kanununun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerle çokuluslu şirketlerin önü açılırken; taş, kum, çakıl ve endüstriyel toprak gibi hammaddeler maden kapsamına alınmış ve başta zeytinlik alanlar olmak üzere ülke ormanlarının büyük bölümü yasanın tehdidi altına girmişti.

Yeni düzenlemeye göre ÇED kapsamından da çıkarılan madencilik çalışmaları, çevreye verdiği zararın yanında yerli doğal kaynakların da ham madde olarak ülke dışına çıkarılmasına olanak sağlıyor.

Haber: Yusuf Yavuz

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2008, 20:44   #2
Ağaçsever
 
pinusnigra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 36
Bu haberi daha yeni gördüm bende antalya da yaşayan biri olarak içim acıyarak okudum haberi insanın kanı donuyor. Birileri dur demeli bu gidişe...

pinusnigra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 13:57   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-12-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 98
Antalya ormanlarını da yiyip bitirecekler. Hele o taş ocaklarına nasıl ruhsat veriyorlar anlamıyorum. Korkuteli ye giderken Tahtalı Belinin orada ki taş ocağının etrafındaki tüm bitki örtüsünün üzeri yazın bembeyaz toz oluyor.

apprentice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024