agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi, külleme veya kurşuni küf hastalığı (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/29579.htm)

pelermin 21-05-2012 23:13

Afrika Menekşesi, külleme veya kurşuni küf hastalığı
 
Sevgili menekşeseverler merhaba,

Başıma gelen oldukça ilginç bir şeyi paylaşacağım. Yaklaşık iki ay önce menekşelerimin yapraklarında undan (aklınıza unlu bit kesinlikle gelmesin) çok daha ince bir toz tabakası görülmeye başladı. Beyaz renkli bu toz yaprağın küçük bir kısmında oluyor eğer dokunmazsam bir süre sonra diğerine de geçiyordu.Bazen saksı içinde 2-3 yaprağı tutuyor, sonra bir bakmışsınız başka bir saksı menekşeye de sıçrıyordu.

Bu süreçte bir de siteye girecek vaktimin olmayışı da cabası oldu. Sağolsunlar maki01 ve menekşecibaba bilgilerini ortak bir arkadaşımız sayesinde paylaştılar ama net bir çözüm olamadı. Ben de vaktimin olmayışı nedeniyle bazı radikal çözümler denedim; çiçeklerin beyaz toz olan yapraklarını kestim fakat bir kaç gün sonra bir diğerinde görüldü, anladım ki yaprak kesmek çözüm değil, çamaşır suyuyla yıkadım, çiçeklerim bir iki gün harikaydı sonra yapraklar turuncuya döndü...baktım ki olmuyor internetten araştırdım külleme denilen hastalıkla resimler birebir örtüşüyor. Zirai ürünler satan bir dükkandan külleme ilacı aldım. külleme bir mantar hastalığıymış, antifungal bir ilaç aldım. adını ezbere bilmiyorum lakin ihtiyacı olan olursa bakar yazarım.

Menekşeleri ilaçladım o beyaz tabakalar gitti üç gün sonra menekşeleri yıkayıp eve aldım. şimdi tek tük görüyorum ama 2 ve 3. kez tekrarlamam gerekiyormuş. ben tekrarlamadım eğer artarsa tekrarlamayı düşünüyorum.

Yalnız işin en tuhaf tarafı buradan sonra başlıyor...20 gün önce karnımda bir kaşıntı oldu sivrisinek ısırığı gibiydi ancak kaşıntı kısa bir sürede geçti kaşınan yer pembe bir elipsoid şeklini aldı:)) 10 gün içinde de en az yirmi yere sıçradı .:( Doktorun topraktan geçen bir mantar cinsi tanısı üzerine artık ben gerçekten de dumura uğramıştım.Dr.'a ''çiçeklerimde mantar vardı bana da geçer mi ?'' demem üzerine ''oooo geçmez mi?'' cevabını almam da buraya bunları yazmamım başlıca sebebidir.

Menekşelerimden de vazgeçemedim ama ne bir menekşe alabiliyorum ne de kimseye bir menekşe veriyorum, tam bir karantina bölgesi oldu evim. Unlu bit sen ne mübarek hayvanmışsın...Seni mumla arıyorum...:o

Herkese sevgiler...

özlem11 22-05-2012 09:02

Sevgili pelermin okadar çok üzüldüm ki... Menekşelerine ve sana acil şifalar diliyorum. O zararlıların insanlarada bulaşabileceğini hiç düşünmemiştim. Uyardığın içinde teşekkürler... İlaçlama için en idealı 3 kez yapılanı. Bence hepsini 3' er kez ilaçla... Larvası varsa şayet dış çeperi korumalı oluyor zamanla yumurtasından hortlayabiliyor...

Rana+miraç 22-05-2012 12:26

Merhaba... Görmeden bir hastalık teşhisi hakkında fikir yürütmek ne denli doğru bilmiyorum ama külleme hastalığı yapan mantar türü ascuslar ailesinden erysiples takımından mantar türleri. Bu türlerin insanda bir hastalık yaptığına dair bir bilgi bulamadım .
İnsanda normalde hastalık yapmadan ter bezleri girişlerinde yaşayan ancak ağır hastalık,bağışıklık sisteminin zayıflaması, aşırı sıcak , fazla terleme ya da stresli dönemlerde hastalık yapıcı hale dönen mantar tipi malassezia furfur,yaptığı hastalıkta pitriasis versicolor. Deride yuvarlak hafif renk değişikliği ,sütlü kahve rengi gibi yuvarlak bir ,bir buçuk cm. lezyonlar oluşturur. Sadece hafif kaşıntı yapar ve yayılıcıdır. İnsandan insana geçmez.Sert bir cisimle hafif lezyon kazınırsa kepekler oluşup etrafa dökülür.
İnsana topraktan geçen mantar türleri de vardır ama tarifler birbirine uymuyor keşke doktorunuzda hastalığın ya da etken mantarın latince adını öğrenebilseydiniz daha sağlıklı bilgiye ulaşabilirdik. Küllemenin böyle insanda hastalık yapıcı bir durumu varsa evlerinde çocuğu olan bir çok kişinin de dikkatli olmaları gerekir. Mantar türlerinin larvaları değil hif ve sporları olur. Sayın pelermin kullandığınız ilacın ismini de yazarsanız gerektiğinde kullanmak için not etmek isterim.
Acil şifalar

menekşecibaba 29-05-2012 08:39

Sevgili pelermin. Mesajınızı yeni gördüm çok üzüldüm geçniş olsun.

Dediğiniz " çok daha ince bir toz tabakası görülmeye başladı. Beyaz renkli bu toz yaprağın küçük bir kısmında oluyor eğer dokunmazsam bir süre sonra diğerine de geçiyordu.Bazen saksı içinde 2-3 yaprağı tutuyor, sonra bir bakmışsınız başka bir saksı menekşeye de sıçrıyordu. " tabirini daha önce söyleseydiniz hemen külleme veya kurşuni küf olduğu nu söylerdim.İnsanlara geçme olayını da Rana+Miraç ın da dediği gibi sanmıyorum.

Afrika menekşelerinde külleme sebebi aşırı sürekli nem ve sıcaklıktan ve durgun havadan kaynaklanır.

Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 20-30 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır. Mücadelesi ve alınacak önlemler için; Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak, Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalı, Captan 50 , su ile karışabilen toz halindeki ilaç yani formülasyonu w.p. olarak, 10lt ‘ye 1lt suya doz uygulanarak 15 gr uygulanmaktadır. Dichlofluanid 50, w.p. 10/1 dozda 20g preparat uygulanır. Vinclozolin 50, w.p. 10/1 dozda 7.5g preparat uygulanabilir.

Bence yapmanız gereken en önemli yöntem havalandırmayı sağlamak , sprey sulamayı bırakmak , bitkilerin aralarını açmak iyi temizlemek olmalıdır.Tekrar geçmiş olsun.

sema62 29-05-2012 11:04

Sevgili menekşecibaba,
Benim bazı yavru menekşelerimde,sabah baktığımda yaprak üzerlerinde su damlacıkları görüyorum.
Küllemeye sebep olurmu? Gördükten sonra peçeteyle damlacıkları alıyorum.Havalandırma yapıyorum.

menekşecibaba 30-05-2012 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sema62 (Mesaj 975286)
Sevgili menekşecibaba,
Benim bazı yavru menekşelerimde,sabah baktığımda yaprak üzerlerinde su damlacıkları görüyorum.
Küllemeye sebep olurmu? Gördükten sonra peçeteyle damlacıkları alıyorum.Havalandırma yapıyorum.

Dediğim gibi Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 20-30 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır.Buna yakın ortamlarda havalandırmaya dikkat edin ,nemi azaltın..Buna dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız.

acemifüsun 11-06-2012 11:03

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yardım lütfen.. A.menekşelerimin yapraklarında bir sorun var. Yardımcım kaş göz arasında bazılarını güneşe koymuş, ondan zannnettim. Fakat yayılmaya başladı, kurşuni küf olabilir mi? Kurşuni Küfe yakalanmış hastalıklı menekşe yaprağını bulamadım, yardımcı olur musunuz? Eğer teşhisim doğru ise; evde suda ıslanabilir kükürt var, soruna çare olur mu? Ne ölçü uygulamam gerekiyor?

menekşecibaba 11-06-2012 14:11

African Violet Leaf-ID, Violet Leaf Problem, orchids, houseplants örnek hastalıklı yapraklar var , kuvvetli ihtimal külleme olabilir. İzmir de sıcaklar çok ani bastırdı aşırı ısı değişiminde sorunlar çoğalıyor. Havalandırmaya çok dikkat edin kuytu , havasız sıcak köşeler ve nem hastalığın sebebi.Pervaneler le hava sirkulasyon unu sağlamak lazım. Kükürtü de direk bitki üzerine uygulamayın seyreltilmiş olarak bitki çevresine az miktarda uygulayın.

acemifüsun 11-06-2012 16:49

Sevgili menekşecibaba elimde suda eriyebilen kükürt olarak aldığım Power Sulphur''h 80WG var. Nasıl kullanacağımı biraz daha detaylı anlatabilir misiniz? Menekşeler şimdi hava akımının olduğu bir yerde duruyorlar. Teşekkürler.

menekşecibaba 11-06-2012 18:17

İki sene önce başımdan geçtiğinde vantilatör takarak , cevrelerine toz kükürt püskürterek (azar miktarda ) hiç fire vermeden atlatmıştım. Yaprakları ıslak karbonatlı suyla da silebilirsiniz. Seyreltilmiş sıvı kükürtü az miktarda toprağa ve bitki çevresine püskürtebilirsiniz. Fazla nem den kaçının. Kolay gelsin.

özlem11 11-06-2012 19:40

megaban4 ve hexavıl alıp 2 lt suya 1' er tatlı kaşığı dökün bolca sıkın. Menekşeye bişey olmaz...

bay tömürcek 06-12-2012 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1062279)
Tömürcek benimki de öyle sadece boyut olarak tatlı kaşığı gibi değil de çay kaşığı gibiler:D
Neyse açtığına göre bir sorun yoktur umarım :p

Bence de sorun yoktur ;) Benim iki menekşemin orta yaprakları kıvrıldı açık sarı renk aldı ve ortaları kül dökülmüş gibi napmam lazım en güzelleri hemde :(:(

bay tömürcek 06-12-2012 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1062282)
Tömürcek kulak çubuğuyla çiçeğindeki polenleri çiçeğin ortasındaki uzantının başına yani dişi organa bulaştır bakalım belki tohum tutar tohumdan deneriz. Benimki de açınca deneyeceğim..Şu an tomurcukta..

Çok zaman alıyo tohumdan yetişmesi diyolar bi menekşemde var tohum sanırım odadaki sinekler yapmış :D Ama düşünmüyorum ekmeyi belkide ekerim ama :D Benim şu küllü hastalık ne peki unlu bit değil eminim :(

rukiyeözgür 06-12-2012 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1062289)
Benim şu küllü hastalık ne peki unlu bit değil eminim :(

Diğer menekşelerden ayrı bir odaya al bulaşmasın. Külleme diye bir hastalık var o olabilir tabi görmeden yorum yapmak doğru olmaz mite denilen zararlı da dadanmış olabilir çünkü o da ortadaki taze yapraklara yerleşip yaprakların suyunu emiyor gözle görülmediği için tedavisi zor..Afrika menekşesi hastalık ve zararlıları başlığını incele bence. Ama hemen diğerlerinden ayır. Bir de yeni menekşe alınca bir ay kadar ayrı odada tutarak gözlemle hasta olmadığına karar verdiğin zaman diğerlerinin yanına al.. Geçmiş olsun canım..

bay tömürcek 06-12-2012 20:28

Ya çok üzüldüm nası iyileşir acaba o külleme hastalığı :( Ayırayım bari öbürlerinden :( Ben zaten üniversiteye yalnız gitmem canım sıkılır oralarda çiçeklerimde ben nereye onlar oraya :D Tabi testte çözdürüyorum ki tahsil öğrensinler ilim irfan sahibi olsunlar :D:D

rukiyeözgür 10-12-2012 17:48

Küflü menekşelerin nasıl Tömürcek?

bay tömürcek 10-12-2012 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1064885)
Küflü menekşelerin nasıl Tömürcek?

Aynı duruyolar abamec diye bi ilaç tavsiye ettiler yarın onu alıp denicem inşallah faydasını görürüm :( Öbürlerine de bulaşcak diye çok korkuyorum acaba bu ilacı sağlıklı olanlarda da kullansam mı önlem olarak?

rukiyeözgür 10-12-2012 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1064890)
Aynı duruyolar abamec diye bi ilaç tavsiye ettiler yarın onu alıp denicem inşallah faydasını görürüm :( Öbürlerine de bulaşcak diye çok korkuyorum acaba bu ilacı sağlıklı olanlarda da kullansam mı önlem olarak?

Tömürcek bu küfler nasıl böyle soba borusundan dökülen isler gibi mi? Göbekte ve yakın yaprakların arkalarında mı?

bay tömürcek 10-12-2012 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1064891)
Tömürcek bu küfler nasıl böyle soba borusundan dökülen isler gibi mi? Göbekte ve yakın yaprakların arkalarında mı?

Yok yok küf gibi değil sadece orta yapraklar kıvrık kıvrık çıkıyo sapsarı oldular ve kül dökülmüş sanki göbeklerine büyük yapraklarda bişey yok sadece göbektekilerde sorun, küllenme hastalığıymış galiba biraz araştırdım da forumdan.

rukiyeözgür 10-12-2012 18:08

Bizim menekşe forumunda kurşuni küf hakkındaki yazışmalar:
Sayın Menekşecibaba'nın yorumu:
Kurşuni Küfler
küf-yani külleme-tomurcuk, çiçek üzerlerinde beyaz bir toz olarak Afrika menekşe yaprakları üzerinde görülen bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle bitkilerin soğuk, ıslak koşullarda **** birlikte kalabalık olduğu ya da aşırı nemli sıcak ortamlarda görülür. Enfeksiyon bir koleksiyon aracılığıyla hızla yayılır ve hızlı işlem gerektirir.

Kontrol
Bitkilerin daha iyi hava sirkülasyonu için daha yaygın ayrı yerlere konulmalıdır.Birbirlerinden uzaklaştırılmalıdır.
Bitki üzerindeki tomurcuk çiçek ve kuru yaprakları iyice temizleyin.
Sulamayı iyice bitki ölmeyecek kadar azaltın.
Çiçekler ve tomurcukların bitki ve yeşillik fungisit benomyl ile püskürtülür veya Phyton 27 tavsiye ediliyor
Sıcak havalarda hafif hava sirkülasyonunu sağlamak için elektrikli bir fan kullanmak gerekir.


Sayın Maki01'in yorumu:
Ek olarak hastalıklı bölgeye kükürt serpilmesi de yazılmış yabancı kaynaklarda. Kükürt görevini tamamladıktan sonra temizleyin diyorlar. Yorum yapamıyorum , hiç toz kükürt kullanmadım.


Sayın Menekşecibabanın yorumu:
Ben bir senedir,kullanıyorum,saksıların arasına yaklaşık bir metre arayla ufak kaplara kükürt koydum,sanırım faydası oluyor . (Hatta aralara yuvarlak naftalinlerden de attım)

Ben olsam kükürtü kullanırdım tabi önce sağlıklı yapraklardan çelik almayı ihmal etmezdim..Tabi sen daha iyi bilirsin bitkilerinin durumunu..

bay tömürcek 10-12-2012 18:14

Çok teşekkür ederim araştırma yapıp beni aydınlatığınız için ama önce ben şu abameci bi kullanayım faydasını gören çok olmadı başka yöntemler baş vurcam. Bu alıntıdakilerin hiç biri yok bende ne sık yerleştirme, ne aşırı sıcak, ne aşırı nem, ne de fazla sulama bunların hiç biri yok sorun ne onu da anlamadım zaten :confused::(

rukiyeözgür 10-12-2012 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1064909)
Çok teşekkür ederim araştırma yapıp beni aydınlatığınız için ama önce ben şu abameci bi kullanayım faydasını gören çok olmadı başka yöntemler baş vurcam. Bu alıntıdakilerin hiç biri yok bende ne sık yerleştirme, ne aşırı sıcak, ne aşırı nem, ne de fazla sulama bunların hiç biri yok sorun ne onu da anlamadım zaten :confused::(

Evet abameci iyi diyorlar ben kullanmadım onun için yorum yapamam inşallah işe yarar canım kurtulursun bizim oralarda kötü bir şey olunca ''Hiç görmemişe dönersin inşallah.'' derler..:p

bay tömürcek 10-12-2012 18:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1064912)
Evet abameci iyi diyorlar ben kullanmadım onun için yorum yapamam inşallah işe yarar canım kurtulursun bizim oralarda kötü bir şey olunca ''Hiç görmemişe dönersin inşallah.'' derler..:p

Amin rukiye abla inşallah ''hiç görmemişe'' dönerim :D Deneyip görcez artık burda başka çarem de yok ya zaten denemekten başka :)

bay tömürcek 11-12-2012 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 1065248)
Kel tavuk civcivin cok güzel maşallah .
Saksının kıpırdanması güzeldi ;) Sayın makinin yazdıgı naftalin toplarını yıllardır kullanıyorum kücük sineklere iyi geliyor kokusundan olsa gerek küllemeye iyi geliyormu bilmiyorum ama kücük böcekleri kacırıyor .

Teşekkür ederim sayın iris41 ;) Ama menekşelerimde sinek, börtü böcek yok küllü gibi oldular ziraatçi demir eksikliğinden olabilir bilinçsiz ilaç kullanma dedi bakalım yarın numune götürcem :D

denizcem 28-05-2013 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 983157)
African Violet Leaf-ID, Violet Leaf Problem, orchids, houseplants örnek hastalıklı yapraklar var , kuvvetli ihtimal külleme olabilir. İzmir de sıcaklar çok ani bastırdı aşırı ısı değişiminde sorunlar çoğalıyor. Havalandırmaya çok dikkat edin kuytu , havasız sıcak köşeler ve nem hastalığın sebebi.Pervaneler le hava sirkulasyon unu sağlamak lazım. Kükürtü de direk bitki üzerine uygulamayın seyreltilmiş olarak bitki çevresine az miktarda uygulayın.

Sevgili menekşecibaba, verdiğiniz linkteki 26 ve 27 nolu yapraklarda görülen durum benim menekşelerimde şuan da mevcut... Altındaki açıklamada Çok fazla ışık, Çok fazla gübre diyor... Doğrudur... bu durum benim menekşelerimle örtüşüyor...Acaba ben şimdi ne yapmalıyım?... lütfen!... bana yardımcı olur musunuz?...sevgilerimle...

maki01 28-05-2013 13:20

Özellikle 26 no'lu fotoğraftaki gibi göbekteki yapraklarda renk değişimi varsa yani grileşme ve çürümeye başlamışsa sorun kesinlikle mite yani akardır sevgili denizcem.

Sadece göbekteki yapraklarda sıkışma varsa , bu durum genellikle aşırı gübre ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Öncelikle sıkışık yaprakları seyrekleştirerek bir süre gübre vermemenizi öneririm.

Yine de mite'la uzun süre mücadele etmiş ve kolleksiyonundaki pek çok menekşeyi kaybetmiş biri olarak, sağlıksız durumdaki menekşelerinizi mümkünse ayrı bir odaya almanızı öneririm.

Fotoğraf eklerseniz mite olup olmadığını kesinleştirebiliriz....

denizcem 31-05-2013 07:54

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1162114)
Özellikle 26 no'lu fotoğraftaki gibi göbekteki yapraklarda renk değişimi varsa yani grileşme ve çürümeye başlamışsa sorun kesinlikle mite yani akardır sevgili denizcem.

Sadece göbekteki yapraklarda sıkışma varsa , bu durum genellikle aşırı gübre ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Öncelikle sıkışık yaprakları seyrekleştirerek bir süre gübre vermemenizi öneririm.

Yine de mite'la uzun süre mücadele etmiş ve kolleksiyonundaki pek çok menekşeyi kaybetmiş biri olarak, sağlıksız durumdaki menekşelerinizi mümkünse ayrı bir odaya almanızı öneririm.

Fotoğraf eklerseniz mite olup olmadığını kesinleştirebiliriz....

inşaallah mite değildir diye umuyorum... ama hiç sanmıyorum:(((

denizcem 31-05-2013 07:56

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizcem (Mesaj 1163630)
inşaallah mite değildir diye umuyorum... ama hiç sanmıyorum:(((

Bunlarda var...

bay tömürcek 31-05-2013 11:00

Allah'ım yine bu görüntü :( Denizcem abla mesajlarımı gördün mü yukarda bilmiyorum ama aynı dertten muzdariptim kışın. Ne denedimse olmadı. Tesadüfen ne oldu biliyor musun? Bu yaprakları sıkış sıkış ya maket bıçağının ucuyla bunları kesip yenilere yer açarken menekşemin komple göbeğini kestim. Hay Allah dedim napalım zaten hastalardı çok ta üzülmedim. Ertesi gün atıcaktım saksıyla beraber ama bir fırsatını bulup atamadım. O saksı öylece kaldı 1 ay sonra bir baktım tazecik hastalıksız yapraklar çıkmaya başladı. Hemen diğerlerinde de denedim hepsi yenilendi Allah'a şükür. Ama ben abamec le ilaçlamıştım 3 4 sefer hoş fayda etmedi ama belki diyorum yeni yapraklar ondan sağlıklı çıkmıştır. Vakit kaybetmeden göbeklerini kesmeni öneririm ablacım.

maki01 31-05-2013 17:54

Malesef mite zararlısının verdiği hasara benziyor sevgili denizcem. Özellikle 1. ve 3. fotoğraf bu teşhisi net bir şekilde ele veriyor.

Sevgili bay tömürcek,

İlaçlamanın ardından merkezdeki hasta yaprakları temizleyerek doğru bir yol izlemişsin ancak ilaçlama yapmasaydın başarılı olamazdın.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024