agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşelerinde Besin (Gübre) Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487.htm)

klubnika 15-12-2010 08:08

Afrika Menekşelerinde Besin (Gübre) Kullanımı
 
Merhaba degerli arkadaşlar

Menekşelerde besin kullanma konusunda kendi tecrübelerime dayanarak ve yabancı internet sitelerinden aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Menekşeleri yetiştirirken gevşek, besin değeri düşük olan toprak kullanıyorum. Bitki toprağı değiştirdiğimde topraktaki besin ancak 1,5 – 2 aya kadar yeterli oluyor ve sonra besin vermek gerekiyor. Aktif büyüme kesilmişse topraktaki besin bitmiş demektir.
Yalnız menekşelerin ve diğer Gesneriaceae aile üyelerinin minerallere ve organik maddelere çok hassas olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yüzden gübre kullanırken çok dikkatli kullanmasını tavsiye ederim.

1.Kış dönemi - uyku dönemi olarak bilinir, bu dönemde bitkilere besin verilmez çünkü besin kullanmazlar ve sizin vermiş olduğunuz besinler toprakta birikime neden olur ve bitkilere yarardan fazla zarar verirler.

Menekşelerden bu durum biraz farklı, doğada kış bulunmayan ve yıl boyunca sıcaklık aynı seviyede seyreden bölgelerde yetişmektedir. Bu yüzden gelişme yıl boyu devam eder.
Ama bölgemizde yetişen menekşeler, hem kış hem de yaz, düşük veya yüksek sıcaklık nedeniyle, kuru hava, eksik veya fazla ışık olumsuz yönden etkilenebilir ve gelişmede durgunluk yaşanabilir. Bu durumda besin alacak menekşeler besini toprakta biriktirir, çünkü bu dönemlerde, olumsuz koşullar nedeniyle bitkilerin gelişimi yavaşlamış veya büyüme durmuş olabilir ve bitki sindirimi yapamaz, toprakta birikmiş besinler yanıklara ve tam tersine hastalık nedenlere olabilir.

2.Menekşeler minerallerin ve organik maddelerin düşük karışımlarına çok iyi cevap veriyorlar. Genelde bitkilerin kompleks besin ihtiyaçları 2 gr. 1 L suya ve genelde gübre ve besin üreticileri bu formülü baz alarak üretim yapmaktalar. Menekşeler için bu değeri 2 katı daha düşük olmalılar, yani 1 gr. 1 L suya. Fitil sulamada ise 8 katı daha düşük, 0,25 gr 1 L suya veya 5 ml ( 1 kapak baz olarak alırsa) – 0,8 ml gibi.

3.Peki, gübre hangi sıklıkta verilmesi gerek? Her şeyi besinlerin sudaki yoğunluğa bağlıdır.
Benim size tavsiyem (sudaki besin miktarı):
-1 gr/L – 14 günde bir
-0,5 gr/L – 7 günde bir
-0,3 gr/L – 5 günde bir
-0,15 – 0,12 gr/L her sulamada.

Ben her sulamada en düşük besin değeri olan karışımı kullanıyorum.

4.Yeni çiçek seven arkadaşların arasında böyle bir hata oldukça yaygın. Bileşiminde bakılmaksızın gübre kullanırlar. Farklı gübre hedefe bağlı olarak farklı oranlarda önemli besin maddeleri (azot, fosfor ve potasyum) içerir (bunu daha evvel de yazmıştım). Temel kural–Azot yeşillik için, fosfor - çiçeklenme için, potasyum - yoğun ve parlak renk içindir.

5.Yeni yetiştiriciler sürekli fosfor oranı yüksek besinleri kullanırlar. Ama fosfor sadece çiçeklenmeyi uyarır, aynı zamanda tohumların olgunlaşması hızlandırır ve dolayısıyla, aşırı fosfor bitkilerin yaşlanmasını hızlandırır ve ömrü kısaltır. Çiçekli olan menekşelerde yaprak sararması mevcut ise bu fosfor fazlalığının işaretidir.

Ben her dönemde farklı NPK değeri kullanıyorum.
-Yaprakta yavru almaya çalışırken en düşük besin değeri toprağı ve gübresiz su kullanıyorum.
-Yavru aldım ve ayrı saksıya yerleştirdim, ilk 1,5 ay hiç gübre vermiyorum, sonra yeşil yapraklar için yani çiçeksiz bitkiler için hazırlanan gübre kullanıyorum. (‘Picasso’ lar için potasyum değeri biraz fazla olmalı).
-Bitki gelişmiş, büyümüş ve çiçek vermeye hazır olduğunda, yani yapraklar arasında minicik çiçek tomurcukları belertmişse, çiçekler için gübre kullanırım PLANTAFOL 10:54:10.
-Tomurcuklar büyümüş ve açmak üzere ise PLANTAFOL 20:20:20.

6.1 – 1,5 ayda bir veya daha nadiren kışa ve yaza hazırlık için, güçsüz, taç kesimi olan veya yavru olan bitkilere su pompası kullanarak yapraktan gübre veya güçlendirici karışım veriyorum PLANTAFOL, MEGAFOL. Karışım yoğunluğu 0,3 – 0,2 ml/L. Bunun için saf suyu kullanırım. Menekşeler kuruyana kadar hava akımından, güneş ışığından ve aşırı sıcaklıktan (ortalama 21˚C ) korunması gerek (yaprakların üzerinde beyaz noktalara veya lekelere neden olabilir), yazın bu yöntemin kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

7.Eğer sizin menekşeler çok iyi görünüyorlar ve çiçek açıyorlarsa hiçbir şey değiştirmeyin, unutmayın bu işin altın kuralı ‘az çoktan daha iyidir’ :p

_kevser_ 17-05-2011 13:55

dikkatle uygulayacağım klubnika teşekkür ediyorum

maki01 01-06-2011 19:38

Sevgili fahriyee,

Şanslısın güzel arkadaşım, erken yakaladın. Kahverengileşmiş gövde uzantısı gibi duran bölümü keserek, istersen suda, istersen toprakta yeniden köklendirebilirsin. 3 ay gibi bir süre gübre verme ve toprağı sadece nemlendirecek kadar sulama yap.

Bu menekşeyi boşalttığın saksı ve harcını sakın bir daha kullanma. Geçmişte yaptığım en büyük hatalardan biri de saksıyı yeniden kullanmaktı. Saksıyı çok iyi temizleyip, hypo'lu suda beklettikten sonra kullanılabileceği çeşitli kaynaklarda yazsa da nolur nolur diyerek artık kullanmıyorum.

vehibe 03-06-2011 17:52

1 Eklenti(ler)
Ölmek üzereyken,yanında da gördüğünüz gibi organik gübre kullandım.Çok sağlıklı görünüyor.

bozo.0606 05-07-2011 08:16

hiç gübreye falan gerek yok yahu sayın türkansultan ışıklı güneş görmeyen pencerede yetiştiriyormuş , ben akşam güneşi gören yerde yetiştiriyorum. menekşeye arkadaş sağlayın suyunu verin o kendi kendine coşar. yaşadığı yer uygun değilse verilen gübreyide değerlendiremez.. doğal alanlarında gübre mi veriliyor ki doğa bukadar güzel..

birde çok fazla ilglnemeyin suyunu verin ve unutun.. aklınıza geldiğinde onlar sizi şaşırtır..

sulamayı muhakkak toprak tamamen kuruyunca yapın.. benden tavsiye..

menekşegül 05-07-2011 09:00

Ben de onu söylemek istiyorum Sayın Zappie, zaten kaliteli bir toprağa dikip gübre ihtiyacını karşılıyoruz bir de ekstradan gübre, besin verince çiçeğimiz boğuluyor.

bozo.0606 05-07-2011 10:19

hiç gübreye gerek yok derken tüm ev bitkilerini kastetmedim. menekşelerden bahsettim.
diğer bitkilere özellikle boylu ve yoğun bitkilere ek besine ihtiyaç var ama menekşeler gübreyle bozulabiliyor. menekşelere kaliteli su ve bol ışık yetiyor. belki yılda bir kez veriledebilir ama sürekli ek besin ve gübre benim menekşelerimide bozdu.. aynı yerde gübresiz , ek besinsiz menekşe yetiştiriyorum sorunum yok..


suyu klorlu olmasın ya da musluk suyu bir gece bekletilerek kullanılırsa bence tamamdır..

türkansultan 05-07-2011 11:49

Sn bozo size katılıyorum gübre hiç kullanmıyorum kurudukça suyunu veriyorum vede aklıma geldikçe bakıyorum aynen dediğiniz gibi.

Sakınan göze çöp batarmış misali kendi haline bırakmak en iyisi saygılar.

Jezebel 27-07-2011 06:21

Ben bu konunun acemisiyim, benimkiler öyle bir penceredeler ki sadece sabah 8-9 arası en fazla bir saat güneş alıyorlar.
Alttan arıtma suyu ile sulanıyorlar. Gübre de herkese verdiğim NPK 18:18:18 veriyorum.
Saygılar.

maki01 27-07-2011 11:00

İzmir'de yaz aylarında çiçekli menekşe görmek oldukca zor gibi geliyor, kutluyorum sevgili Jezebel.

NPK, 18 18 18 menekşeler için çok yüksek bir oran, çok seyrelterek kullanıyor olmalısınız. 1 litre suya yaklaşık kaç gram ya da mililitre gübre ilave ediyorsunuz?

Paylaşım için teşekkürler.

Jezebel 27-07-2011 11:45

NPK 'yı bir tutam şeklinde granü olarak saksının içine koyuyorum, ayda bir.
Zaman içinde eriyip toprağa karışıyor, yanma meydana gelmiyor.
Miktar başparmak ve işaret parmak arasına sığdığı kadar.;)

maki01 27-09-2011 19:48

Sevgili Fahriye ,

5:5:5 gübre olarak mavi şişeyi kullanıyorum. Bugüne kadar sorun yaşamadım :)

Fitilli sulamada toprağı dinlendirmek amacıyla besleme kabındaki su bitince bir kaç gün susuz bırakmayı ben de uyguluyorum.

Bunu yaparken kendimce bir nedenim daha var. Fitilli sulama yöntemini kullanmadan önce sulamayı alttan yapıyordum ve kök gelişimi sanki fitillilere göre daha sağlıklı idi. Köklerin suya, besine ulaşmak için çaba sarf ederek geliştiklerini , güçlendiklerini düşünüyorum.

Fitilli sulamada da dış kaptaki su tükenince toprak üstten kurumaya başlıyor. Toprağın üst kısmında besin bulamayan köklerin saçaklanarak altta kalan nemli besinli toprağa ulaşmasını teşvik ettiğime inanıyorum. Bunu, sadece kişisel gözlemlerime dayanarak söylüyorum :)

maki01 29-02-2012 00:06

Sevgili zencefil çiçeği,

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post918058 başlığını okumanızı öneririm. Gübre olarak Afrika Menekşeleri için özel olarak hazırlanmış gübreleri tercih etmekte fayda var.

maki01 28-03-2012 13:14

Sevgili özlem,

Fotoğraftaki menekeşlerimin hepsi fitilli sulamada. Sıcak , bitkinin yaşam savaşı verdiği yaz aylarında ayda bir gübre veriyorum, diğer dönemlerde ise sürekli vermeye özen gösteriyorum. Arada tembellik edip gübre vermediğim sulamalarımda oluyor.

Yavru iken çiçek çoşturanın mavi renkli ( NPK:5-5-5 ) gübresini diğer dönemlerde afrika menekşesi gübresini 5 litre suya 1 kapak ölçüsüyle seyrelterek veriyorum.

Benim toprak karışımımda besin içeren torf miktarı çok düşük, içerdiği besinde eminim 1 ayda tükeniyordur. Bu nedenle sürekli besin takviyesi yapmam gerekiyor.

Bu kadar katmerli açma nedeni ise türün özelliği sevgili özlem. Genlerinde bu özelliği taşımasa gübre ile bunu sağlamak mümkün değil.

özlem11 01-04-2012 18:07

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar gübrenin menekşe üzerindeki güzel etkisini resimli halde açıklayan bir paylaşımdır. Başarılı halde kök gelişimini için doğru gübre şart diyorum;)

hasarigirl 01-04-2012 19:22

peki u gübbreyi nasıl temin edicez?

tabiata dair 01-04-2012 19:33

Sayın özlem, menekşeyi köklendirirken gübreye gerek var mı? Normal toprak karşımı yeterli olur diye düşünüyorum. Yanılıyorsam düzeltin..

özlem11 01-04-2012 21:12

Arkadaşlar zamanında bende gübreye gerek olmadığını düşünüyordum. Ama toprağı degiştirilmiş zengin içerikli harçta bile en fazla 1 ay besleniyor menekşe. O yüzden düzenli gübre - besin takviyesi şart... Bitkinin verilen su ve besin emilimi anca sağlıklı kökle mümkün...
Ben burada ziratçi bi abimden temin ettim. Adı nedir bilmiyorum kök gübresi oldugunu söyledi. Pahalı bi ürün sanırım gramlık minik poşette alıyorum...

Cizmeli Kedi 01-04-2012 22:40

Marketlerde satılan gübreler işimizi görür mü acaba? Ben korkuyorum açıkçası yanlış birşey yaparım da öldürürüm diye.

maki01 02-04-2012 00:03

2 Eklenti(ler)
Sayın tabiata dair,

Çelik, ilk yavrularını verinceye kadar bence de gübre verilmesine gerek yok. Afrika Menekşesi çok kolay köklenen bir tür. Ancak inatçı ve aylarca yavru vermeyen çeliklere arada gübre verdiğim oluyor.

Çeliğin köklenme aşamasında en faz ihtiyaç duyduğu şey düzenli nem. Torf eklemeden sadece perlit ve vermikulite diktiğim çeliklerin kökleri saksı dışına taştı. Saksı altlığını fazla suyu emmesi için diatomit koymuştum, kökler diatomiti de sarmaya başlamış :) Bugüne kadar bu çelikte hiç gübre kullanmadım. İlk yavrular belli bir boya eriştikten sonra dengeli gübre vereceğim.


Sevgili özlem çok özel bir gübre vermiş olmalı. Satıcıdan ismini, içeriğini öğrenirse ben de süreci hızlandırıp hızlandırmadığını denemek için kullanmak isterim.

özlem11 02-04-2012 07:06

En kısa sürede gübreyi resimleyeceğim. İsimine öğrenirim sizler için. Kökü tetiklediği için muhtemelen azot oranı fazla bir ürün. Ve azotun içinde üre yoğunluğu çok az ya da hiç olmayan bir ürün. Alırken sıkınrımı dile getirip üresiz olmasını rica etmiştim. Tanıdık biride olunca güvenle (deneme yaparak önce) kullandım.

özlem11 02-04-2012 12:39

Arkadaşlar hollanda dan ithal gelen bir ürünmüş... İçerisinde npk ve bitki için gerekli izelementleri içeriyormuş... Çinko bakır buna benzer... kombi bir ürün dedi ayrıca...Kombiden ne kasdetti anlamadım. Karışım mı demek istedi acaba? Resmide akşama eklerim...

hasarigirl 02-04-2012 16:45

benim bulamayacagım türden birşey oldugu kesin:D
peki acaba yapraksararmasına karşı ne yapılabilir?sararmış yapraklardan yeni yavru elde edilebilir mi?

maki01 02-04-2012 17:55

sevgili hasarigirl,

özlem çok genç bir arkadaşımız ancak çok uzun zamandır menekşe yetiştiriyor ve çok deneyimli. Bu nedenle bu tür denemeleri cesaretle yapabiliyor. Menekşe yetiştirmekte yeniysek , daha bilinen ve denenmiş yöntemlerle başlamak uygun olacaktır.

Yaprak sararması, aşırı ya da az ışık ve/veya azot eksikliğinden kaynaklanır. Işık durumunu kontrol edip, menekşeler için hazırlanmış sıvı gübrelerden birini kullanmanızı öneririm.

Sararmış yapraklardan çelik almak çok uygun değil , aksine çelik olarak seçeceğimiz yaprağın sağlıklı olması, ne çok genç ne de yaşlı olmaması gerekiyor.

hasarigirl 02-04-2012 20:21

anladım sıvı gübre de var yani.menekşeleri oldum bittim severim ama bir türlü doğru düzgün bakıpta uzun zamn yaşatamıyordum 3 senedir diyeyim.
ilk defa resimde gördüğünüz yavruları ürettim.özel bişey yapmadım aslında ama ben dogru mevsime denk geldi galiba dedim kendimce..
ben en iyisi dediğiniz gibi sıvı gübre alayım.nasıl kullanıcam peki o gübreyi?

maki01 02-04-2012 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl (Mesaj 939408)
anladım sıvı gübre de var yani.menekşeleri oldum bittim severim ama bir türlü doğru düzgün bakıpta uzun zamn yaşatamıyordum 3 senedir diyeyim.
ilk defa resimde gördüğünüz yavruları ürettim.özel bişey yapmadım aslında ama ben dogru mevsime denk geldi galiba dedim kendimce..
ben en iyisi dediğiniz gibi sıvı gübre alayım.nasıl kullanıcam peki o gübreyi?

Genelde arka etiketlerinde 1 litre için kullanılacak gübre miktarı yazar. Bitkinin duraklama, dinlenmeye girmediği dönemde ambalaj önerilen dozu beşte bir ölçüsünde ( 1 litre suya 1 kapak yerine, 5 litre suya 1 kapak oranında ) seyrelterek her sulamada verebilirsiniz.

Cizmeli Kedi 02-04-2012 23:00

Sevgili maki01,
(Acaba gübreleme ile ilgili bir başlıkta mı toplasak?)

Duraklama dönemi mevsime mi bağlıdır yoksa bitkiyi gözlemleyerek mi anlaşılır?
Marketlerde satılan sıvı gübrelerden alırken menekşe için uygun olanı neye göre seçilir?

özlem11 03-04-2012 07:19

Menekşede aslında ben bir standartın olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki; tek önemsenecek konu Üre kısmı... Azot oranındaki üre yoğunluğu köklerini yakıyor. Ama yapraksız menekşeyede fosfor yoğunluğu olan bir gübre vermek ne denli doğrudur tartışılır... O yüzden yapraklanması köklenmesi çiçeklenmesi açısından doğru zamanda doğru gübre kullanımı şart diyorum. Ama yok ben bunlarla uğraşmak istemem denirse de mor şişede afrika menekşesi çoşturanlar var. Bu kullanılabilir.

maki01 03-04-2012 11:58

Sevgili özlem,

Fosfat sadece çiçeklemeyi tetiklemez, aynı zamanda potasyumla birlikte sağlıklı kök gelişimi için gereken bir elementtir.

maki01 03-04-2012 12:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi klubnika (Mesaj 726467)
6.1 – 1,5 ayda bir veya daha nadiren kışa ve yaza hazırlık için, güçsüz, taç kesimi olan veya yavru olan bitkilere su pompası kullanarak yapraktan gübre veya güçlendirici karışım veriyorum PLANTAFOL, MEGAFOL. Karışım yoğunluğu 0,3 – 0,2 ml/L. Bunun için saf suyu kullanırım. Menekşeler kuruyana kadar hava akımından, güneş ışığından ve aşırı sıcaklıktan (ortalama 21˚C ) korunması gerek (yaprakların üzerinde beyaz noktalara veya lekelere neden olabilir), yazın bu yöntemin kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

Plantofol 20-20-20 formülünde yüksek oranda üre yer almaktadır. Üre , Afrika Menekşelerinde köklerin yanmasına neden olduğu için kesinlikle kullanılmamalıdır.

klubnika bu gübreyi toprak yerine yapraktan uyguladığını yazıyor. Doğru bir uygulama olmalı, topraktan verse kökleri yakabilirdi. Yapraktan yüksek oranda üre içeren bir formülü hiç kullanmadım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024