View Single Post
Eski 19-07-2012, 12:56   #443
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi su-dolunay Mesajı Göster
merhaba bende forumda yeniyim öncelikle herkese günaydın demek istiyorum. benimde 10 ay önce saksıya dikmiş olduğum ve şu an 10 cm e ulaşmış iki adet limon fidem var. ama saksısını değiştirmek istiyorum. saadet hanıma saksı değişimi için yanlış zamanlama demişsiniz. ne zaman yapmamız lazım diye sormak istiyorum. teşekkürler
Merhaba sayın su-dolunay

Daha öncede defalarca yazdım ama sizin için bi daha yazarım, problem değil. Turunçgillerin en aktif dönemleri ilkbaharın ortalarından başlayıp tüm yaz boyunca devam edip sonbaharın ilk aylarıdır.Bu dönemlerde kök yapıları ve gelişimleri gözle görülür derecede ilerler.Bu dönemlerde yapılacak saksı değişimleri, sulama periyod değişiklikleri, vb.farklı uygulamalar bitkide sorun çıkarttığı gibi hemen size gösterir.Bazı sorunlar geri dönülmez sonuçlar doğurur.Turunçgillerin saksı ve toprak değişim zamanı bitkinin en pasif olduğu kış aylarıdır.(Aralık/Ocak/Şubat) Bu zamanlarda da dikkat edilmesi gereken zaman ise dondurucu soğukta yapmamaktır.Soğukların geçip ilkbahar hissedilmeden önceki dönem en değerli zamandır.Ama ben aralık ayında değişim yaparım, aşırı soğuklarda evin içinde normal oda sıcaklığında korurum derseniz, gelecek yılın aktif dönemini hızlandırırsınız.Oda sıcaklığı onun için ilkbaharın gelişidir.Uyanmaya başlar, size en tatlı halini sunar, ardından sıcak yaz günleri geldiğinde siz onu dışarıya çıkarttığınızda oda sıcaklık ortamına alışık olan ve gelişimine burda başlayan limonunuz ortama ayak uyduramaz, sıcaktan kavrulur, ölüme yaklaşır.Ardından "ben herşeyi doğru yaptım, çok güzel gelişmekte olan limonum birden yapraklarını kuruttu, cansızlaştı, sulamayı artırdım ama nafile, ne yapmalıyım? acil yardım edin" diye foruma yazmaya başlarsınız.Sözüm size değil yanlış anlamayın, bu tür yanlışı yapanlara.Yardımcı olmak benim için sorun değil ama o mis kokulu limonların bilinçsizce yok olmaları beni üzüyor.

Limonlarda (Turunçgillerde) kışın yapılan toprak değişimi sonrası bitki havaların ısınmasıyla hem güçlenir hemde yeni toprağına adaptasyonu hızlı olur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön