View Single Post
Eski 18-07-2012, 23:51   #51
Füsun Çağırgan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 25
Zaman zaman ben de peynir mayaliyorum. Eski alışkanlık hazır peynir mayası kullanıyorum.

Sütü kaynadıktan sonra kepçe ile havandırarak 15 dakika kadar daha kaynatıyor sonra bir 15 dakika kısık ateşte bekletiyorum. Soğutup kaymak alıyor ondan sonra yeniden ılıtarak yoğurt veya peynir mayalıyorum.

Maya kıvamını da soğuk sütün yarısını kaynatıyor sonra birleştiriyorum. Bu ısı yoğurt için ideal peynir için sıcak oluyor, biraz daha bekleterek veya kaynamadan az önce alarak ayarlıyorum.

Yağı alınmamış sütte fire daha fazla oluyor.

Mayaladıktan sonra 1,5 saatte açıp bıçak ile kare kare kesiyor yeniden sarıp sarmalıyorum. 3-4 saat sonra suyu kısmen ayrılmış oluyor.

Süzüyorum ve bu aşamadan sonra yağlı peynir yapmak istersem süzülmüş süte hafif ılıkken oda ısısında yumuşamış tereyağı ve sonra sütü süzülmüş kaymağı karıştırıp peynire katıp elimle yoğurarak yeniden şekil verip süzdürüyorum. Yağsız peynir seviyorum.

Bazen, ezilmiş sarımsak veya ince doğranmış salatalık turşusu, ince doğranmış yeşil veya kırmızı biber ilave ettiğim de oluyor.

Diğer kısımlar sizin anlattıklarınız ile hemen hemen aynı.

Eklemeyi unutmuşum peynir altı suyu çok değerli. Hücre zarını güçlendiriyormuş. İlaç sanayiinde de kullanılıyormuş. Aklımda kaldığına göre derin dondurucu ısısında uzun yıllar sağlıklı bekleyebiliyormuş. Ben et suyu gibi buz torbalarına koyuyor ve yemek yaparken bir kaç parça yemeğe koyuyorum. Aman atıp ziyan etmeyin

Füsun Çağırgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön