View Single Post
Eski 14-07-2012, 12:18   #1
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Alman Çoban Köpeği

Kısmen çeviri olduğu için ufak tefek hatalarım olabilir.
Kaynaklar,
German Shepherd - Wikipedia, the free encyclopedia
Alman çoban köpeği - Vikipedi

Gücü, zekası, yetenekleri ve eğitime yatkınlığı ile tüm dünyada kabul görmüş ve çok sevilen bir tür Alman Çoban Köpeği. Amerikan Köpek Kulübü’ne (American Kennel Club) kayıtlı tüm köpeklerin toplam %4.6’sının (2. sırada) Alman Çoban Köpeği olması türün A.B.D.’de ki popülerliği hakkında fikir verebilir.

Türün ortaya çıkışı
Eski zamanlarda modern Alman çoban köpeğinin atası sayılabilecek bazı çoban köpekleri Almanya’da kullanılmaktaydı, bunlar koyun sürülerini güden, sürüyü tehlikelere karşı koruyan, zeki köpeklerdi.

1899 yılında Max Von Stephanitz isimli ve aynı zamanda veteriner olan bir Alman subayı, katıldığı bir köpek şovunda gördüğü Hektor Linksrhein isimli köpeği satın aldı, bu köpek birkaç nesil seleksiyondan geçirilmiş ve Von Stephanitz’in iş köpeği olacağına inandığı bir köpekti. Köpeği satın aldıktan sonra ismini Horan Von Grafrath olarak değiştiren Von Stephanitz aynı yıl Alman Çoban Köpeği Topluluğu’nu (Verein für Deutsche Schäferhunde) kurmuş ve Horan Von Grafrath bu kulüpçe tanınan ilk alman çobağı köpeği olmuştur.

Standartları
Köpek kulüpleri tarafından ideal boyu 63 cm olarak kabul edilmiştir, dişi ya da erkek oluşuna göre boyu 55-65 cm arasında ağırlığı da 22-40 kg arasında değişebilir. Uzun bir ağız, siyah burun, kahverengi orta büyüklükte gözler, birbirine paralel dik kulaklar, başlıca dış görünüş özellikleridir. Bel kısmının düşük olması yarışmalarda çok önemlidir ama bu köpeğin atalarının böyle bir özelliği yoktu. Tüyler uzun veya kısa olabilir, postu çift katmanlıdır. Uzun tüy resesif gen olduğu için nadir rastlanır. Renk olarak genellikle sarımsı kahverengi ile siyahın karışımı olmakla beraber, tamamen siyah, tamamen beyaz veya ciğer rengi köpeklere de rastlanabilir.

Zekası ve kullanım alanları
Stanley Coren’in yazdığı köpeklerin zekası isimli kitaba göre en zeki 3. türdür, sıralama da Border Collie ve Kaniş’ten sonra gelmektedir. 5 defa tekrarla öğretilen basit bir komuta, ilk emirde uyma oranı %95’tir.

Güçlü burunları sayesinde polis tarafından narkotik ve bomba arama , arama kurtarma, koruma, görme engellilere rehber köpek olarak kullanılabilir. Hatta 1. Dünya savaşı sırasında almanlar tarafından, telefon hattı çekme, mesaj gönderme ve kızılhaç köpeği olarak kullanılmıştır. Bu köpeklere uçaktan paraşütle atlama eğitimi de verilebilir.

Sağlık
Alman Çoban Köpeklerinin, ortalama ömrü 12 yıl civarındadır. 3 hassas noktaları vardır. Kalça çıkığı, mide ve kulaklar. Kalça Çıkığı genelde ebeveynlerden geçer, ameliyat ile düzeltilse bile köpekten tam performans alınamaz. Sindirim sistemleri kısa ve hassastır. Kuru mamanın yanı sıra, barf diyetiyle de (çiğ besin) besleyenler vardır. Kulak düşüklüğü istenmeyen bir durumdur. Genellikle genetiktir. Kulağı düşük köpekler ırk yarışmalarına alınmaz ve üremesi için izin verilmez.

Bazı Notlar
Alman Çoban Köpeği 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya duyulan antipatinin de etkisi ile İngiltere Köpek Kulübü (UK Kennel Club) tarafından Alsatian kurt köpeği olarak adlandırılmıştır. Daha sonra bu adlandırma başka köpek kulüplerince de benimsenmiştir. Böylece bu köpeğe ‘kurt köpeği’ isimli tanımlama eklenmiştir. Daha sonra bu köpeği sevenlerin başarılı bir şekilde yürüttüğü kampanyalar sayesinde ismi İngiltere Köpek Kulübü tarafından da Alman Çoban köpeği olarak kabul edilmiştir.

Alman çoban köpeği’nin ısırma gücü yaklaşık olarak 108 kg.dır. Karşılaştırma yapabilmek için diğer köpeklerden örnekler verelim. Pit bull 107 kg (bu arada bir şehir efsanesi daha yıkılmış oldu), Rottweiler 120-150 kg, Labrador 100 kg. Bir insanın ısırma gücü ise 39 kg.dır.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen syılmaz : 14-07-2012 saat 12:26 Neden: Düzeltme
syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön