View Single Post
Eski 12-07-2012, 10:56   #17
jineop
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Sayın Gürsan Ergil Bey hemen maille bana geri dönmüş. Ama ben maili gözden kaçırmışım. Dün yine konuya hassasiyet gösterdiğinden tekrar mail yollayıp, eski maillden haberdar olmamı sağladı. Kendisine duyarlılığı ve yardımları için teşekkür ediyorum.

Selamlar, Aysel hanım,

Bir çok ülkede yaptığım bahçe gezileri sonucunda edindiğim izlenim tarihi bahçelere verilen önemin aslında o ülkenin gelişmişliğiyle doğru orantılı olduğu yönündedir. Bu gün tarihi bahçelerini koruyup geliştirmiş İngiltere, Japonya gibi pek çok ülkenin kültürel miraslarına sahip çıkmalarının yanında önemli turizm gelirleri elde ettiklerini özellikle belirtmek isterim. Ingilteredeki Kew Botanik Bahçesi bu konuya iyi bir örnek teşkil eder. Giriş için 35 TL gibi yüksek bir ücret ödenen bu bahçeyi bir yılda iki milyondan fazla turist ziyaret eder ve bu rakam neredeyse bizim muhteşem Topkapı Sarayımızı ziyaret eden turist sayısıyla aynıdır.

Tarihi bahçe korumacılığının ülkemizdeki durumu ise malesef pek ic açıcı değildir. Topkapı, Beylerbeyi, Dolmabahçe, Yıldız gibi birkaç önemli saray bahçesi ve Emirgan gibi bazi parklar kısmen korunmuş olsada pek çok önemli tarihi bahçe yok olmuş veya yok olmak üzeredir. Bu konuda bilinçlenmek, tarihi, kültürel yeşil alanları, anıtsal ağaçları korumak hepimizin vatandaşlık görevi olmalıdır.

Osmanlı/Türk bahçe kültürü konusu malesef uluslararası literaturde yeterince yer almayıp, hakkettiği ilgiyi görmemektedir. Bunun başlıca sebebleri ise; konuyla ilgili yabancı dilde yazılı metinlerin ve orjinal haline yakın durumda korunmuş bahçelerin azlığı olarak sıralanabilir. Son on yılda ülkemizde yapılmış araştırmaların hızla artması ise sevindirici bir gelişmedir. Yabancı dilde yazılmış eserlerde Türk bahçesi konusu coğunlukla Müslüman bahçeleri başlığı altında sınıflandırılmış özetler şeklindedir. Türk/Osmanlı bahçesini özetleyerek incelemiş eserler içinden G. and S. Jellicoe’nun, The Landscape of Man (1972), C. Thacker’in, The History of Gardens (1979) and E. B. Rogers’in, Landscape Design’ını (2001) sayabiliriz. Konuyu daha derinine incelemek isteyenler için aşağıdaki kaynakça yararlı olacaktır.

Sevgiler

Gürsan Ergil

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön