Konu: Armut
View Single Post
Eski 12-07-2012, 09:52   #2
kemalcuce
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
1-Etrusca Armut

İtalya‘da melezleme ile elde elden ağaç yarı dik gelişen ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerdendir. Meyveleri Akça armudunu andırmakta, ancak meyveleri Akça’dan az daha iridir. Meyve kabuğu zemin rengi sarımtırak yeşildir. Gayt verimli bir çeşit olup kendisi ile aynı zamanda çiçek açan Morettini, Wiliams çeşitleri dölleyici olarak dikilebilir.

Meyve orta irilikte ve sertliktedir.Meyvesi ortalama 150-170 gram arasında gelmektedir. Meyve eti açık krem, sulu ve tatlıdır. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinde gelişimi ve uyuşması iyidir. Erkenci olması nedeniyle talep görmektedir.Sahil bölgeler için dikimi uygundur.5-10 Temmuz tarihlerinde olgunlaşır.

2-Akça Armut

Ağacı kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan, sık dallı ve dikenli yerli çeşitlerimizdendir. İstanbul Akçası veya Dikenli Akça olarak bilinen tipleri de bulunmakta, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır.

Armut kökenli çöğür anaçları üzerinde geç meyveye yattığı için son yıllarda ayva kökenli klon anaçlarına aşılı fidanlar tercih edilmektedir. Meyve orta irilikte, koni şeklinde, meyve kabuğu, yeşil zemin üzerine sarı renktedir. Meyve eti yeşilimsi beyaz, sulu, tatlı, gevrek, hoş kokulu ve az kumludur.

Ege’de Haziran ortaları, Marmara’ da hazran sonu ile Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir. Dölleyicileri, Dr.J.Guyot, Williams, Passe Crassane, Mustafa Bey’dir.

3-JUNE BEAUTY (HAZİRAN GÜZELİ)

Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişme sağlar. En erkenci armut çeşidi olup çok verimlidir.Orta irilikte yeşil zemin üzerine kırmızı yanaklıdır. Sulu, tatlı ve hoş kokuludur. Meyve eti sarı, hafif kumludur. Ortalama 50 mm genişlikte, sap hariç 95 mm uzunlukta olup yaklaşık 170 gram ağırlığındadır.

Hasat Zamanı;haziran ayının 4. haftası başlanıp birden fazla toplama gerektirir. Dökülme yapması sebebiyle hasadına geç kalınmamalıdır.Tozlayıcılar,Williams çeşididir.
Kaynak:1
2

3

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön