View Single Post
Eski 31-10-2005, 09:17   #2
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
1.sorudaki hile tutmayacaktır. Ardıçlar dış mekan ağaçlarıdır. Her zaman yeşildirler. Yaprak dökerler ama hiç bir zaman yapraksız kalmazlar. Güneş ihtiyaçları daha fazladır. Ömürleri daha uzundur. Juniperus cinsi ardıçlarda boy cinse göre değişse de yapı olarak bodurlardır.

2.Soruda evet her ağaçta bu işlem farklı aylarda olur. Juniperuslarda ekim ve kasım ayları dal budama için uygun aylar. Saksı değişimi için de aynı aylar uygun ama benim tavsiyem saksı değişimi için ve kök budama için mart nisan ayları. Ama ekim ya da kasım yaşlarında da yapılabilir.

Kök budama ve saksı değişimi işleminden sonra ağaç direk güneş ışını almamalı ayrıca sert bir rüzgar altında da kalmamalı.

Sulama ise kontrollu yapılmalı ve asla unutulmamalı yeni çıkan kökler asla fazla su istemez. Saksı değişimi ve kök budaması işleminden önce toprak aşırı çamursu veya ıslak olmamalı kurumaya yakın bir yapıda olmalı.

3. soruda ise bu tür dikensi iğneye sahip ağaçlarda yaprak budaması elinizin tırnakları ile yapılmalı kopardığınız her iğne yerine 2 sürgün daha gelişecekdir. Bunu ileriki günlerde siteye bu konu ile ilgili fotoğraflar ve kısa bir anlatım ile ekleyeceğim

4.soruya 1. soruda cevap verdim.

5.Bonsai şekilledirmesi esnek dallar üzerinde uygulanmalı. Ama eğer daha kalın bir dalın şekilledirilmesini istiyorsanız yurt dışında bu tür bir şekillendirmeyi yapmanızı sağlayaçak mengeneler var. Ağaca siz şekil vereceksiniz siz vermezseniz o bildiğini okuyacakdır. Ama bu bildiğini okuma işlemi de doğaya göre ayarlanır.

Kısaca ağaçlarda normalde 2 türlü bir yönelim vardır.
1.Nem'e
2. ise ışığa yönelim.

Ağaç bu doğrultuda hareket eder. Eğer ki bir ağacı saksınının altına 45 derece acı yapacak bir şekilde devirirsek ve ağacı bu şekilde tutarsak bir süre sonra tüm dallar tekrardan zemine dikey bir form almaya başlar ve bu yönelim tamamlandığında saksıyı tekrar düz konuma getirisek ağaç dalları yere paralel bir şekil alacakdır.

Son soruya gelince çam sınıfı ağaçlarda özellklede mavi cam olarak isimledirilen mavi ladin ne yazık ki dalla yapılan çelikleme tekniğine uygun değildir. Ve zaten çeliklemede "y" formu mantıklı değildir.

Çelikleme işlemi toprağa daldırma ile yapılmaz. Bu işlem üzerinde sürgün bulunan bir dalın çubuk biçiminde üst kımı düz kesim alt kımı ise 45 dereceli kesim ile gerçekleştirilir ve kesilen alt kıısm köklendirme hormonuna batırılır. Buradaki amaç ağacın kesilen kısmı kapatmasını önlemekdir . Hormon burada ağacın daha hızlı köklenmesini sağlayacakdır.

Bu işlem tammamlandıkdan sonra yastıklama denilen bir teknik ile özellikle torf ve perlit karışımı ile hazırlanmış bir toprağın içine sokulur. Bu yastık altdan belirli bir sabir ısı ile ısısı kontrol altına alınır. Düzenli nemleme ile 1 ila 2 ay içerisinde dikmiş olduğunuz çelik köklenecektir. Bu işlem ağaçın cinsine göre farklı zamanlarda yapılır.

Umarım bilgiler yeterli olmuştur.

(satırarası açma vs. işlemleri yaptım)


Düzenleyen malina : 31-10-2005 saat 14:20
bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön