View Single Post
Eski 10-07-2012, 14:49   #11
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Makinede uzun programda ekşi mayalı ekmek pişirmeyi bir kere denemiştim ama sonuç kötü olmuştu. En iyi sonuç aldığım yöntem; hamur yoğurma-mayalama programını kullanmak (1 saat 30 dk), sonra hamuru, içine yağlı kağıt koyup, yağlı kağıdı da unladığım (sadece yağlı kağıt olunca yapışıyor) büyükçe bir kaseye aktarmak, iyice kabardıktan sonra sıcak fırın kabına koymak.
Makine kabında değil de kase içinde bekletme nedenim, şeklinin bozulmadan fırın kabına aktarılması.

Dün evde yoktum, çocuklar ekmek yetmez diye marketten, ambalajlı, tanınmış bir markanın, %100 tam buğday unu ekmeğinden bir paket almışlar. Kaç senedir ev ekmeğine öyle alışmışız ki, bir dilim bile yiyemedim. Tam buğday ununun tadı yok, abartılı yumuşak ve lastik gibi. Evde yapılan tambuğday ekmeği sonraki günlerde sertleşiyor ama ısıtınca leziz bir tad alıyor ve doyuruyor. Pakette %100 tam buğday unu yazılı ama bu hale getirmek için kim bilir içine neler katılmış (Hemen baktım: tam buğday unu, içme suyu, glüten, karabauğday tanesi, maya, kepek, buğday ekşisi, tuz, soya unu, tapaklanmayı önleyici (kalsşyum karbonat), koruyucu (kalsiyum propiyonat, sorbik asit), emulgatör (mono ve digliseridler), yağ asitlerinin mono ve digliseridlerinin mono ve diasetil tartarik asit esterleri), antioksidan (askorbik asit).

Hazır evdeyim, hemen bir ekşi mayalı akmek yapayım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön