View Single Post
Eski 10-07-2012, 10:38   #6
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Belediyenin "tam buğday unundan ekmeğine" gelmiş dayanmış sonuç

Geçenlerde yoğunluktan dolayı ekmek yapma fırsatı bulamayınca, Sakarya'daki ekmekçiden tam buğday unlu diye geçinen bir ekmek aldım. Evde merakla kestiğimde, hüsrana uğradım.

Rengi ve dokusu benim evde yaptığım tam buğday unlu ekmeklere hiç benzemiyordu. Ekmeğin dokusu tam buğday unundan dolayı biraz tıkız olmalıydı, ama piyasadaki ekmekler kadar kabarık ve yumuşaktı. Kokusu da odun ateşinde pişmiş ekmek kokusunu andırıyordu. Rengi desen, ekmeklerde görmeye alışkın olmadığımız bir bej renkti. Ekmeğin ancak yarısını yiyebildim. İlk fırsatta kendime ekşi mayalı ekmek yaptım.

Ekşi mayalı ekmeğin EYM'de deneneceği ve muhtemelen başarılı olunacağı sıcak yaz günlerindeyiz. Nevsune'nin dediği gibi buzdolabında bekleyen mayalı hamur ertesi gün ekmek makinesine hazır olacaktır. Son yaptığım ekşi mayalı hamur, 2 saatte muhteşem kabarmıştı. Üstelik dolapta beklemeden...

İlk yoğurmadan sonra yarım saat dinlendirdim,. Sonra bir kez daha yoğurup güneşli bir alana koydum, üstüne de siyah bir örtü örttüm. İki saatta ekmek pişmeye hazırdı.

Ekmek makinesinde başarılı olmak oldukça zor. Mayanın sakince bir kenarda ılık ortamda üremesi gerek. Makine sürekli hamuru karıştırarak yoğuruyor. Bekleme süresi de sanırsam instant mayalara göre ayarlanmış, maya tam olarak hamurla özleşmeden pişirmeye geçiyor. Ekşi maya ile instant mayanın aktive olma süreleri çok farklı. Ekmek makinesi firmaları ekşi mayalı ekmek için ayrı bir program yapmalılar artık.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön